Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 20/05/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/05/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυπριακό
  • [3] ΔΝΤ - Ελληνική Οικονομία
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Ελληνοαλβανικές σχέσεις
  • [6] Εαρινή σύνοδος του ΝΑΤΟ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 20/05/1996 (ΑΠΕ)

    Οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής, η υπόθεση των ψηφιακών, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κατάκτηση του πρωταθλήματος στο μπάσκετ από τον Ολυμπιακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γελοίοι σταλινικοί καραγκιόζηδες. Πάγκαλος εναντίον συντρόφων του".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πάγκαλος για τους συντρόφους του: Εγιναν... καραγκιόζηδες. Απρόκλητη και χωρίς προηγούμενο επίθεση σε Ακη, Αρσένη, Βενιζέλο".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Νέο κόμμα και αμέσως εκλογές. Στην περίπτωση που περάσει το πραξικόπημα των Μιμίκων στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΘΝΟΣ: "Ολα ή τίποτα. Προς σύγκρουση στο Συνέδριο Σημίτης-Τσοχατζόπουλος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σύγκρουσις βαρέων-βαρών. Επίθεσις Πάγκαλου και αντεπίθεσις Βενιζέλου για τα κομματικά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Καραγκιόζηδες και γελοία τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. 'Λάλησε' ο Πάγκαλος εναντίον υπουργών, βουλευτών, στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας του στρατεύματος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μιας χρήσης ο Σημίτης. Αποκαθήλωση στην ΚΕ με... σκόρ 78-32".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:"Πάνε για σύγκρουση. Στο Συνέδριο το ξεκαθάρισμα Σημίτη-Ακη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αναμέτρηση έβγαλε η Κεντρική Επιτροπή. Κρίσιμο ραντεβού Σημίτη-Ακη την Τετάρτη".

    ΝΙΚΗ: "Οροι ΠΑΣΟΚ στον Σημίτη... Ευρεία πλειοψηφία στην ΚΕ για μεταβατικό αντιπρόεδρο. Πιο κοντά Αρσένης-Τσοχατζόπουλος".

    [2] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "συλλήψεις, φυλακίσεις, παράνομες δίκες και καταδίκες είναι μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι της κατεχόμενης Κύπρου στην προσπάθειά τους να εξαλείψουν κάθε ελληνικό και χριστιανικό στοιχείο. Τριάντα πέντε χιλιάδες στρατιώτες συνεχίζουν να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του κυπριακού λαού και να αλλοιώνουν συστηματικά τον ιστορικό και δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού. Ολα αυτά βέβαια είναι γνωστά στα Ηνωμένα Εθνη. Τα ψηφίσματά τους όμως παραμένουν ανεφάρμοστα και οι επιταγές τους χωρίς αντίκρυσμα. Υπολογίζεται ότι οι Τούρκοι έποικοι ξεπερνούν τις 85.000. Από την άλλη οι Τουρκοκύπριοι άρχισαν από το 1974 να μεταναστεύουν μαζικά στην Ευρώπη και την Αυστραλία με αποτέλεσμα ο αριθμός να έχει μειωθεί από 120.000 σε 85.000".

    [3] ΔΝΤ - Ελληνική Οικονομία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "παραδίδεται αύριο στην κυβέρνηση η ετήσια, εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αισιοδοξούν ότι η έκθεση θα είναι θετική, αφού θα αναγνωρίζει ότι η οικονομική πολιτική αναπτύσσεται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι παρά τις προσωρινές δυσκολίες που θα οδηγήσουν σε κάποιες αποκλίσεις (πληθωρισμός, επιτόκια κλπ),τελικά το 1996 θα συνεχιστεί η πρόοδος προς τη σταθεροποίηση, στη βάση των γενικότερων στόχων της κυβέρνησης".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρεται στην ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου χθες στη Θεσσαλονίκη ο οποίος επεσήμανε ότι "οι περιπέτειες με την Τουρκία δεν έληξαν και διευκρίνισε ότι η Ελλάδα ούτε θα ηττηθεί ούτε πρόκειται να καθίσει ποτέ να γίνει κράτος υποτελές υπό την κηδεμονία της Τουρκίας. Υπογράμμισε ότι η θεωρεία των εδαφικών διεκδικήσεων δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτή από τη χώρα μας και ότι αν η Τουρκία επιμείνει στη διατύπωση των γκρίζων ζωνών τότε η χώρα μας θα περιμένει να δει αν η Τουρκία επιμείνει στην ένταση και θα απαντήσει ανάλογα. Για το Δικαστήριο της Χάγης, σημείωσε ότι η χώρα μας έχει δεχθεί το θεσμό για όλα τα θέματα, εκτός από αυτά της εθνικής ασφάλειας και πρόσθεσε ότι είναι σύμφωνος με την παραπομπή του θέματος της Ιμιας στη Χάγη. "Ακούω το Γιλμάζ να λέει ότι πρέπει να συζητήσουμε για τουρκική μειονότητα στη Θράκη για να αποσύρει τη νέα εδαφική διεκδίκηση που δεν στηρίζεται πουθενά. Τι ζητάει η Τουρκία, την Ιμια ή τα 3.200 νησιά;" είπε ο κ Πάγκαλος και την παρομοίασε αυτή τη συμπεριφορά με τη χιτλερική συμπεριφορά της Γερμανίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κ. Πάγκαλος δήλωσε απερίφραστα ότι δεν έχει ψυχική διάθεση φιλίας για τους Τούρκους και δεν θα αποκτήσει μέχρι το τέλος των ημερών του, διευκρινίζοντας ότι δεν χρειάζεται φιλία για να βρεθεί κάποια μορφή συνύπαρξης μεταξύ των δύο χωρών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ όπως και οι άλλες εφημερίδες αναφέρουν ότι "παράλληλα με την κρουαζιέρα που διοργάνωσε το υπουργείο Τύπου στην περιοχή της Ιμια κινήθηκαν επτά τουρκικά τουριστικά σκάφη (ιστιοφόρα) με 'δημοσιογράφους' καθώς και δύο πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής τα οποία έπλεαν με προκλητικό τρόπο εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η πιο κρίσιμη στιγμή της προχθεσινής εντάσεως σημειώθηκε όταν τα 7 τουρκικά ιστιοφόρα που εκινούντο συνεχώς εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων έφθασαν σε απόσταση λίγων μέτρων από τις δύο βραχονησίδες Ιμια. Τότε η ελληνική κανονιοφόρος 'Πυρπολητής' μπήκε ανάμεσα στα τουρκικά πλοία και τους ζήτησε να αποχωρήσουν. Εκείνα αρνήθηκαν λέγοντας ότι βρίσκονται εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Επιπρόσθετα την ίδια ώρα πάνω από τις βραχονησίδες πετούσαν τουρκικά ελικόπτερα ενώ 8 σχηματισμοί τουρκικών 'Φάντομ' και F-16 παραβίαζαν τον εθνικό μας εναέριο χώρο φθάνοντας μέχρι την Πάτμο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "οι προκλήσεις της Αγκυρας στην περιοχή των βραχονησίδων Ιμια ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο το πρωί του Σαββάτου όταν την περιοχή επισκέφθηκαν οι ξένοι δημοσιογράφοι, προσκεκλημένοι της ελληνικής κυβέρνησης".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "νέα ένταση προκλήθηκε το Σάββατο στα Ιμια όταν υπό την προστασία μαχητικών αεροσκαφών και σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής η Αγκυρα έστειλε 7 ιστιοφόρα στα οποία επέβαιναν 'δημοσιογράφοι' σε μία κίνηση αντιπερισπασμού για την πραγματοποίηση κρουαζιέρας 24 ξένων δημοσιογράφων που διοργάνωσε η ελληνική κυβέρνηση".

    "Είκοσι τέσσερις ώρες μετά, αναφέρει η ΝΙΚΗ, ομάδα έξι Καναδών και Αμερικανών βουλευτών συνοδευόμενη από τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Σγουρίδη και το βουλευτή της ΝΔ Αρ. Παυλίδη επισκέφθηκε τις βραχονησίδες Ιμια και ενημερώθηκε για την ουσία των τουρκικών διεκδικήσεων και για τις ελληνικές θέσεις".

    [5] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "τριήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από χθες στην Αθήνα ο Αλβανός υπουργός Αμυνας Σαφές Ζουλάλι επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας. Ο Αλβανός υπουργός συναντάται σήμερα με τον Ελληνα ομόλογό του με τον οποίο θα έχει συνομιλίες".

    [6] Εαρινή σύνοδος του ΝΑΤΟ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "το μέλλον του ΝΑΤΟ... καθορίζεται στην Ελλάδα" γράφει ότι "στον ΑΣΤΕΡΑ της Βουλιαγμένης κλείνουν σήμερα οι εργασίες της Εαρινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και των κρατών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα "Συνεργασία για την Ειρήνη" (Ρωσία-χώρες Ανατ. Ευρώπης). Βασικοί ομιλητές σήμερα είναι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στα μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας καθώς και στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Παρέμβαση θα κάνει επίσης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Αρσένης ενώ αργά χθες βράδυ αναμενόταν στην Αθήνα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Ισπανός Χαβιέ Σολάνα ο οποίος προ ημερών συμπλήρωσε τον κύκλο των επισκέψεών του σε διάφορες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και της πρώην ΕΣΣΔ. Ο κ. Σολάνα πρόκειται να αναφερθεί στα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νέο ΝΑΤΟ κυρίως στον τομέα πρόληψης των συγκρούσεων".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "Ο κ. Σολάνα ήρθε με διάθεση παρέμβασης στα ελληνοτουρκικά, επιθυμία που είχε εκφράσει και στο παρελθόν".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Saturday, 1 June 1996 - 21:39:15