Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 22/05/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/05/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συμβούλιο Ευρώπης
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Επίσκεψη Αραφάτ
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] Οικονομία
  • [7] Αεροδρόμιο Ελληνικού - Ασφάλεια
  • [8] Συνέδριο ΚΚΕ
  • [9] Ρωσία - Διεύρυνση ΝΑΤΟ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 22/05/1996 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου σχετικά με τις Ενοπλες Δυνάμεις, το Κυπριακό, η συνάντηση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου και η υπόθεση των ψηφιακών παροχών είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φόρος-ληστεία. Αυξάνουν μέχρι 100% το χαράτσι στους εμπόρους".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ακυροι οι φόροι με τα αντικειμενικά κριτήρια. Αντισυνταγματικός ο νόμος".

    Η ΑΥΓΗ: "Με κατάρρευση κινδυνεύει το πολιτικό σύστημα. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος προειδοποιεί για την κατάσταση αποδιοργάνωσης".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ο λαός μπήκε στο Μαξίμου. Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία του τόπου άνοιξαν οι πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου για τον απλό κόσμο".

    ΕΘΝΟΣ: "Διπλάσιοι φόροι για τους εμπόρους. Τρίκ του υπουργείου Οικονομικών για τα εισοδήματα του 1996".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Χάνει λάδια ο Θόδωρος Πάγκαλος. Αγανακτισμένοι οι πάντες με τις περίεργες δηλώσεις του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Στόλος 16.000 Μερσεντές. Σε εποχή άγριας λιτότητας και περικοπών του κοινωνικού κράτους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τα αντικειμενικά κριτήρια πέφτουν στα Δικαστήρια. Απόφαση-σταθμός του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "21 χρόνια και μετά σεισμός. Καταδίκη Βαγιωνή και πρωτοφανείς αλληλοκατηγορίες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ολοι κατά Πάγκαλου. Εμμεση αποδοκιμασία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Μ. Εβερτ ζήτησε την απομάκρυνσή του. Τον επικρίνουν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Με απειλήσατε κύριε Λυκουρέζο. Σοκ από την καταγγελία του Προέδρου του δικαστηρίου".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Και βολές κατά Σημίτη λόγω Πάγκαλου".

    ΝΙΚΗ: "Με την πλάτη στον τοίχο. Ομοβροντίες κατά Θ. Πάγκαλου".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "15ο συνέδριο ΚΚΕ: Ισχυρό μέτωπο στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό για το σοσιαλισμό".

    [2] Συμβούλιο Ευρώπης

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "στη Θεσσαλονίκη θα συγκληθεί από 27 έως 29 Μαϊου η Εαρινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στη σύνοδο θα μετέχουν περίπου 300 βουλευτές από τις 39 χώρες-μέλη του οργανισμού".

    [3] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "η αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό περνά από ένα στάδιο αθόρυβης διπλωματίας. Μια πιο δυναμική διαδικασία επίλυσής του χρειάζεται χρόνο για να καρποφορήσει και αναμένεται να υλοποιηθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Αυτά δήλωσε ο πρέσβης Τζέιμς Ουίλιαμς ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Ουίλιαμς υπογράμμισε ότι για την επίλυση του Κυπριακού οι ΗΠΑ συντονίζουν τις προσπάθειές τους με την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τη Βρετανία ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα αν μια λύση βοσνιακού τύπου θα ήταν αρμόζουσα για το Κυπριακό. Επιπλέον, απέφυγε να πάρει θέση για το αν η πορεία επίλυσης του Κυπριακού ταυτίζεται με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Στην ίδια εκδήλωση, σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, μίλησαν και τα μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου Τόμ Κόξ (που είναι και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης) και Ιαν Τουίν, οι οποίοι "δήλωσαν κατηγορηματικά ότι το θέμα της εντάξεως της Κύπρου στην ΕΕ είναι εντελώς ανεξάρτητο και δεν μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε άλλο θέμα. Η Κύπρος θα γίνει μέλος της ΕΕ είτε υπάρξει λύση του Κυπριακού είτε όχι, τόνισαν. Από την άλλη, το θέμα της εντάξεως της Τουρκίας στην ΕΕ ασφαλώς συνδέεται με τη συμπεριφορά της χώρας αυτής. Η Τουρκία θα πρέπει να βρίσκει συνέχεια την πόρτα της ΕΕ κλειστή όσο συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια της στην Κύπρο και στο Αιγαίο, τόνισε ο κ. Κόξ. Πρόσθεσε ότι κατά τη συζήτηση για την τελωνειακή σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ πέρσι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία: η ΕΕ έπρεπε να θέσει ως όρο για την τελωνειακή σύνδεσης να σταματήσει η Τουρκία την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό".

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Εμρέ Γκιονενσάι σε δηλώσεις του στην Ουάσιγκτον τόνισε ότι "υπάρχει ήδη πλαίσιο ιδεών στο οποίο έχει καταλήξει ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι και το οποίο αποτελεί τη βάση για μια λύση. Επανέλαβε την τουρκική άποψη περί δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας που βασίζεται σε πολιτικά δικαιώματα και απείλησε ότι αν δεν υπάρξει πολιτική λύση στην Κύπρο δεν μπορεί να προχωρήσει η ένταξή της στην Ε. Ενωση. Εκτίμησε δε ότι στην άποψη αυτή δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των θέσεων των ΗΠΑ, των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας", σημειώνει η ΝΙΚΗ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "ειδική κυπριακή αντιπροσωπεία που αποτελείται από αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας βρίσκεται στο Ισραήλ για ενημέρωση σχετικά με στρατιωτικούς εξοπλισμούς που χρησιμοποιούνται για την προστασία των ακτών. Η κυπριακή κυβέρνηση μελετάει σοβαρά το ενδεχόμενο αγοράς περιπολικών σκαφών που το Ισραήλ χρησιμοποιεί για να προστατεύσει τις δικές του ακτές από επιθέσεις τρομοκρατών απο τον Λίβανο και να περιπολεί τα θαλάσσια σύνορά του. Τα σκάφη αυτά είναι μεγάλης ταχύτητας και το Ισραήλ δεν επιτρέπει εύκολα σε τρίτες χώρες πρόσβαση στην υψηλή τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε αυτά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η Κύπρος ενδιαφέρεται επίσης για την αγορά ενός συστήματος ραντάρ για την αποτελεσματικότερη κάλυψη του θαλάσσιου χώρου της Μεγαλονήσου".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "η Λευκωσία μετά τα θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ΒΤΡ προχωρά και σε σημαντικές παραγγελίες τόσο αρμάτων μάχης Τ-80 όσο και του αντιαεροπορικού συστήματος Ες-300 που θεωρείται εφάμιλλο αν όχι καλύτερο του αμερικανικού Πάτριοτ. Τόσο το Ες-300 όσο και τα ρωσικά ελικόπτερα είναι όπλα που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν και την άμυνα του ελληνικού νησιωτικού χώρου".

    [4] Επίσκεψη Αραφάτ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ εξετάστηκαν "οι δυνατότητες που παρουσιάζονται για τη σύναψη στενότερων οικονομικών σχέσεων" και είχε επαφές με "επιχειρηματικούς παράγοντες για τη σύναψη συμφωνιών οικονομικού χαρακτήρα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "ο Πρόεδρος του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου Γ. Αραφάτ ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή του στην Ελλάδα ικανοποιημένος τόσο από το θερμό κλίμα που συνάντησε στις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση όσο και για τη βοήθεια των 500.000 δολαρίων που η ελληνική κυβέρνηση πρόσφερε για την οικονομική ανασυγκρότηση των αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "διάλογο εφ' όλης της ύλης και διαιτησία από διεθνές όργανο ή από τρίτη χώρα χωρίς παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αξιώνει επίσημα πλέον η Αγκυρα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Ε. Γκιονενσάι δήλωσε χθες σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον ότι η πρόταση της χώρας του για διεθνή διαιτησία είναι ένα σημαντικό βήμα' ενώ απέρριψε την ελληνική πρόταση για 'βήμα προς βήμα' διαδικασία. Ο κ. Γκιονενσάι αποκαλύπτοντας ουσιαστικά την παγίδα στην οποία έπεσε η κυβέρνηση Σημίτη με τη δρομολόγηση διαλόγου δήλωσε: "Ολα τα θέματα στο Αιγαίο είναι αλληλένδετα και πρέπει να λυθούν ως ενιαίο πακέτο: η κυριαρχία των βραχονησίδων συνδέεται με τα όρια των χωρικών υδάτων ,την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και την αποστρατικοποίηση των νησιών της περιοχής".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "οι αμερικανοί δείχνουν να αποδέχονται καταρχήν την πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών "ζήτησε και πάλι να ξεκαθαριστούν οι ασάφειες στη Συνθήκη της Λοζάννη και άφησε να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα πρέπει να βασίζεται στην αποδοχή του σημερινού καθεστώτος των χωρικών υδάτων, των 6 μιλίων".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "ναυτικές ασκήσεις στο χώρο μεταξύ Κρήτης, Κύπρου και Καστελόριζου θα πραγματοποιήσουν μέσα στο καλοκαίρι το Ισραήλ και η Τουρκία. Αυτό αποφασίστηκε χθες στη ναυτική βάση υποβρυχίων και πυραυλακάτων της Χάιφα κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης που είχαν οι αρχηγοί Ναυτικού των δύο χωρών ναύαρχοι Αλεξ Ταλ και Γκιουβέν Ερκαγιά πιστοποιώντας για μια ακόμα φορά ότι η πρόσφατα υπογραφείσα ισραηλινο-τουρκική Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας έχει πολλά 'παρακλάδια' και οπωσδήποτε προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς στον εθνικό μας σχεδιασμό στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ). Οι δύο Α/ΓΕΝ αποφάσισαν επίσης να διεξαχθούν νοτίως της Κύπρου στις αρχές φθινοπώρου δύο ασκήσεις έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή υποβρυχίων, αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και ελικοπτέρων, ενώ στα μέσα Νοεμβρίου θα γίνει άσκηση στον κόλπο της Μερσίνας ακριβώς απέναντι από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "ο Τούρκος υπουργός είπε πως περιμένει να συναντηθεί άτυπα στον Καναδά στα τέλη του μήνα με τον Ελληνα ομόλογό του Θ. Πάγκαλο στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης ενώ ήδη προγραμματίζεται ανεξάρτητα η επίσημη συνάντηση των δύο ανδρών στο Βερολίνο στις αρχές Ιουνίου".

    [6] Οικονομία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "ικανοποιητική είναι η πρόοδος του σταθεροποιητικού προγράμματος της ελληνικής οικονομίας 1995-1996 σύμφωνα με το προσχέδιο της ετήσιας έκθεσης του ΔΝΤ. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ παρέδωσαν χθες στην κυβέρνηση το προσχέδιο της έκθεσής τους για την ελληνική οικονομία (τελικό κείμενο θα εκδοθεί τον επόμενο μήνα) στο οποίο βεβαίως αφού κάνουν λόγο για ικανοποιητική πορεία δεν παραλείπουν πλην του πληθωρισμού που όντως βρίσκεται εκτός στόχου να σημειώσουν την ανάγκη άμεσων διαρθρωτικών αλλαγών σε όλο το φάσμα της οικονομίας κυρίως στο δημόσιο τομέα και πρωτίστως στον τομέα των δαπανών. Την ανάγκη άμεσης προώθησης αποκρατικοποίησης. Τη συνέχιση της ίδιας και αυστηρότερης οικονομικής πολιτικής".

    [7] Αεροδρόμιο Ελληνικού - Ασφάλεια

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ξαφνική επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα στις 28/5/1996 για να ελέγξει τα μέτρα ασφαλείας στο Ελληνικό και στην Εθνική Σχολή Ασφαλείας ο ναύαρχος FLYN υποδιοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ".

    [8] Συνέδριο ΚΚΕ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "ενωτική αλλά και χωρίς να αφίσταται των έως τώρα θέσεων του ΚΚΕ είναι η εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα παρουσιάσει η Γραμματέας του, Αλέκα Παπαρήγα κατά τη σημερινή έναρξη των εργασιών του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Η εισήγηση της ηγεσίας του κόμματος διαφοροποιείται και από τις δύο 'ακραίες' θέσεις που αναπτύχθηκαν στον προσυνεδριακό διάλογο - τόσο των 'σκληρών' όσο και αυτών που εκφράσθηκαν από τον Δημήτρη Κωστόπουλο και άλλα στελέχη".

    [9] Ρωσία - Διεύρυνση ΝΑΤΟ

    "Πολλά ζητήματα στις ελληνορωσικές σχέσεις θα επηρεαστούν από τη θέση που θα πάρετε αναφορικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Αυτό το μήνυμα στέλνει, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, στην Αθήνα όλο και πιο συχνά ο νέος Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Γιεβγκένι Πριμακόφ. Ο κ. Πριμακόφ που δεν μίλησε με τον Ελληνα ομόλογό του στο Βουκουρέστι λόγω της συναντήσεως Γκιονενσάι-Πάγκαλου διαβίβασε το ίδιο μήνυμα μέσω του Απόστολου Κακλαμάνη με την πρόσθετη ευχή να μην επικυρώσει η Βουλή των Ελλήνων τη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας. Η δυτική επιμονή στην επέκταση του ΝΑΤΟ προκαλεί αγανάκτηση όχι μόνο μεταξύ των παραδοσιακών επικριτών του 'δυτικού ιμπεριαλισμού' που αισθάνονται άλλωστε δικαιωμένοι από τις εξελίξεις αλλά και μεταξύ των στελεχών της ομάδας Γέλτσιν που απειλούν σε μερικές περιπτώσεις με πυρηνικά αντίμετρα σε περίπτωση εφαρμογής της απόφασης της Ατλαντικής Συμμαχίας".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Saturday, 1 June 1996 - 21:39:18