Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 28/05/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/05/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Περιοδεία Οικουμενικού Πατριάρχη
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Αλβανία - Εκλογές

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 28/05/1996 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι εκλογές στην Αλβανία, η υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ και οι προτάσεις για τις φορολογικές απαλλαγές είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ομηροι οι μαθητές. Οπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Απεργία εξαγγέλλουν πάλι πάνω στις εξετάσεις οι υπάλληλοι του υπουργείου".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κόβουν απαλλαγές-προνόμια. Πιο πολλοί φόροι για όλους με... κόλπο".

    Η ΑΥΓΗ: "Μέρες '61' στην Αλβανία. Με την ανοχή της Ευρώπης και ΗΠΑ. Ο Μπερίσα 'απόλυτος άρχων' με βία και νοθεία".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τα κονόμησαν πάλι οι βουλευτές μας. Θα τσεπώνουν άλλες 300.000 το μήνα".

    ΕΘΝΟΣ: "Σούπερ τζόγος απ' το κράτος. Χορός δισεκατομμυρίων με 4 νέα παιχνίδια από τον ΟΠΑΠ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εντός των προσεχών ημερών θα καταθέσει ο κ. Σωκρ. Κόκκαλης και αναμένεται... ψαρονέφρι μαζί με κόκαλο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κόβουν τα προνόμια σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και άλλους μεγάλους οργανισμούς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φόρος στα ομόλογα. Πρόταση-σόκ για τις απαλλαγές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μηνύματα Σημίτη-Ακη. Ξεκαθαρίζουν οι μονομάχοι εν όψει συνεδρίου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Προς μείωση επιτοκίων καταθέσεων. Οι τράπεζες επικαλούνται την αντίστοιχη πτώση σε χορηγήσεις και έντοκα δημοσίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Διάσπαση με... κομμένα χέρια. Αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ Μητσοτάκη-Εβερτ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Στο πόδι για τις νέες χωματερές".

    ΝΙΚΗ: "Τέρμα στο χάος με τα επιδόματα. Αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αποφασιστικά με όπλο τα ντοκουμέντα μας. Η Αλέκα Παπαρήγα επανεξελέγη Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "με απαισιοδοξία αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς διαπιστώνει ότι η Αγκυρα εμμένει στην εκβιαστική τακτική της που αποσκοπεί στην έναρξη απευθείας διαλόγου. Ταυτοχρόνως, εκτιμά ότι η εξαιρετικά ρευστή πολιτική κατάσταση στην Τουρκία θα οδηγήσει την ηγεσία της χώρας να 'σκληρύνει' τη στάση της έναντι της Ελλάδας. Σήμερα, πάντως, συναντώνται στη Γενεύη οι διπλωματικές αντιπροσωπίες των δύο χωρών για να προετοιμάσουν τη συνάντηση Πάγκαλου-Γκιονενσάι στο Βερολίνο".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "σε βαρύ κλίμα λόγω των τουρκικών διεκδικήσεων και της τακτικής της τουρκικής ηγεσίας, πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη η συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων διπλωματών. Η ελληνική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πάμπολλες απαράδεκτες απαιτήσεις από τουρκικής πλευράς. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν αποδεκτές οι γνωστές ήδη απαιτήσεις της Αγκυρας έστω και ως θέματα προς συζήτηση".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "σε ναυάγιο οδηγείται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η συνάντηση Πάγκαλου-Γκιονενσάι τη Δευτέρα στο Βερολίνο καθώς η Αγκυρα συνεχίζει να επιμένει στις αδιάλλακτες και προκλητικές θέσεις της για 'γκρίζες περιοχές' στο Αιγαίο και δεν δείχνει καμία πρόθεση να προσφύγει για την Ιμια στη Χάγη. Πάντως η Αθήνα είναι αποφασισμένη να πραγματοποιήσει την επαφή με την τουρκική πλευρά στο Βερολίνο έτσι ώστε μεταξύ άλλων να δείξει στη διεθνή κοινότητα (και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ) ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε διάθεση να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης. Διάθεση, όμως που δεν βρίσκει καμία ανταπόκριση στην Αγκυρα".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "απαισιόδοξη για τις προοπτικές της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδ. Πάγκαλο με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Γκιονενσάι στις 3 Ιουνίου στο Βερολίνο εμφανίσθηκε η κυβέρνηση δια του υπουργού Τύπου κ. Δημ. Ρέππα. Οι Τούρκοι διπλωμάτες αναμένεται να αναφερθούν σε μια σειρά βραχονησίδων με 'αμφισβητούμενη' κατ' αυτούς κυριαρχία, θέση την οποία έχει ήδη απορρίψει κατηγορηματικά η κυβέρνηση καθώς το καθεστώς στο Αιγαίο ρυθμίζεται σαφώς από τη Συνθήκη της Λοζάννης και άλλες διεθνείς συμφωνίες".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "προϋπόθεση για τη θετική ελληνική στάση στη συνεργασία με την Τουρκία - προκειμένου να οδηγηθούμε στην ειρηνική επίλυση των διαφορών - σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, είναι η ανάγκη ύπαρξης και της παραμικρής ένδειξης 'διάθεσης και συνέπειας' από τουρκικής πλευράς προς την κατεύθυνση αυτή. Η τουρκική στάση δεν φαίνεται να δικαιολογεί αισιοδοξία αν ληφθεί υπόψη ότι για μια ακόμα φορά η Αγκυρα, στο χώρο των αεροναυτικών της ασκήσεων ακολουθεί την τακτική της μη ενημέρωσης - ως όφειλε να κάνει- των ελληνικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν από την τουρκική πρωτεύουσα αεροναυτικές ασκήσεις διεξάγονται απο χθες με την επωνυμία EFES '96".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "η τουρκική πλευρά έχει προτείνει να συζητηθούν κατά τη συνάντηση καίρια θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νήσων, το FIR, το καθεστώς των βραχονησίδων κ.α.".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "η ελληνική κυβέρνηση κατανοώντας πως σύρεται σε μια συζήτηση για τις διεκδικήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο, επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία αυτών των συναντήσεων. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν χθες πως οι προσδοκίες με τις οποίες η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις είναι εξαιρετικά μικρές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών κατά τη σημερινή συνάντηση είναι πολύ πιθανό η Αγκυρα να επιχειρήσει μια καταγραφή των γκρίζων - σύμφωνα με την άποψή της- ζωνών στο Αιγαίο. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δοθεί αυστηρές εντολές στους πρέσβεις Φίλωνα και Σαβαϊδη οι οποίο θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες, να μην παραλάβουν κανενός είδους έγγραφο κατά τη συνάντηση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ παραδέχεται τώρα ότι τα Ιμια είναι ελληνικό έδαφος, αποδεικνύοντας ότι πολλές φορές τα αξιώματα θολώνουν την κρίση. Ο πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και νυν τραπεζίτης, δεν δίστασε όμως να αφήσει και χθες να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα έχανε, αν εξαιτίας των τουρκικών διεκδικήσεων, ξεσπούσε πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τις βραχονησίδες. "Ο δήμαρχος της Καλύμνου" είπε "επήγε στο ελληνικό έδαφος και ήταν κάποιος που ασκούσε ένα αξίωμα, είχε μια εξουσία. Οι δημοσιογράφοι κακώς άσκησαν εξωτερική πολιτική".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "ο αμερικανός πρώην υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, ενώ τόνισε ότι πιστεύει πως δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος Ελλάδος-Τουρκίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "σε αντιφάσεις έπεσε χθες η τουρκική πλευρά στο συνέδριο 'Εξωτερική πολιτική και ΜΜΕ' που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο. Πρώην υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας όπως οι Χ. Τσετίν και Ι. Τουρκμέν τάχθηκαν από τη μία πλευρά υπέρ της ειρηνικής διαβίωσης των δύο λαών και απο την άλλη με μπαράζ δηλώσεών τους στήριζαν τις απαράδεκτες απαιτήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο. Εξάλλου, τουρκική σημαία στημένη στην ακτή του Αγίου Ισιδώρου Πλωμαρίου Λέσβου βρέθηκε προχθές το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα περίπου πενήντα μέτρα απο ακτές στρατιωτικού φυλακίου της ΝΑ Λέσβου είχε βρεθεί να πλέει μια ακόμα τουρκική σημαία με τα χρώματα μιας φοντεμανταλιστικής οργάνωσης της γείτονος χώρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Τουρκμέν και Τσετίν οι οποίοι υποστήριξαν ότι η χώρα τους δεν τρέφει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας και ότι υποστηρίζουν την πρόταση Γιλμάζ για πλήρη διάλογο. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσετίν ανέφερε ότι η Τουρκία από το 1920 έχει δηλώσει ότι έχει παραιτηθεί από διεκδικήσεις εδαφών και προσφέροντας νέα 'ερμηνεία' της Συνθήκης της Λοζάννης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 επέμεινε ότι η Ελλάδα ασκεί 'περιορισμένη κυριαρχία' στα νησιά του Αιγαίου, και οδηγούν στην αποστρατιωτικοποίησή τους. Υποστήριξε ακόμα ότι υπάρχουν 'μόνο διαφωνίες' που λύνονται με 'διάλογο ή συνομιλίες'."

    [3] Περιοδεία Οικουμενικού Πατριάρχη

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α' πραγματοποίησε τετραήμερη περιοδεία στην περιοχή της Καππαδοκίας και ενημερώθηκε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι χριστιανικές εκκλησίες. Ο Παναγιότατος λειτούργησε στο ναό του Αγίου Βασιλείου στη Σινασσό και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη".

    [4] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "χωρίς τυπικώς να αλλάζει κάτι στην πολιτική σκηνή της Κύπρου, καθώς ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ οδεύουν έστω και με οριακή πλειοψηφία προς μια νέα συγκυβέρνηση, ουσιαστικώς όμως οι προχθεσινές βουλευτικές εκλογές σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τα πολιτικά δεδομένα. Μια νέα εποχή που σφραγίζεται καταρχήν από την επικράτηση του ΑΚΕΛ ως της μόνης πολιτικής δύναμης που παρουσιάζει συνεχή ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια. Σε αντίθεση, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ συγκέντρωσαν τα χειρότερα ποσοστά στην πολύχρονη ιστορία τους ενώ και το ΔΗΣΥ είδε τα ποσοστά του για πρώτη φορά από την ίδρυσή του να σημειώνουν πτώση".

    [5] Αλβανία - Εκλογές

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "στο χάος βυθίζεται η πολιτική ζωή στην Αλβανία, μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης να απόσχει από τις στημένες εκλογές της Κυριακής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του τονίζει ότι "εντύπωση προκαλεί ο τρόπος που χειρίσθηκε η κυβέρνηση Σημίτη τις εκλογές στην Αλβανία. Στήριξε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες την προσπάθεια του κόμματος του Μπερίσα οι κυβερνητικές επιλογές του οποίου δημιούργησαν νέα προβλήματα στην ελληνική μειονότητα. Η στάση της κυβέρνησης της Αλβανίας έχει την ίδια πικρή γεύση με το χειρισμό του Σκοπιανού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Saturday, 1 June 1996 - 21:39:24