Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 07/06/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/06/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Θεσσαλονίκη - Επίσκεψη Πρωθυπουργού
  • [4] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 07/06/1996 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη, οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και η συζήτηση στη Βουλή για την ονομαστικοποίηση των μετοχών τεχνικών εταιριών είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: " Η 'ΣΤΑΖΙ' χρηματοδότης του ΠΑΣΟΚ. Αποκάλυψη-βόμβα των Γερμανών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ανίερες σχέσεις κυβέρνησης εργολάβων. Συγκλονιστικές καταγγελίες Εβερτ στη Βουλή".

    Η ΑΥΓΗ: "Επίδομα στους εξαθλιωμένους. Η κυβέρνηση 'κοσκινίζει' τους χαμηλοσυνταξιούχους".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ερευνα για μίζες 20 δισεκατομμυρίων. Συγκλονιστικές αποκαλύψεις γερμανικού και βρετανικού Τύπου κατά του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΘΝΟΣ: "Καψώνι στα 'περήφανα γηρατειά'. Από την ισότητα της πείνας στην ανισότητα της φτώχειας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ενώ Σημίτης και Ακης 'ψάχνουν' για συνέδρους. Το... γαλόνι θα το δώσει ο Ανδρέας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Λεφτά της ΣΤΑΖΙ στο ΠΑΣΟΚ. Μετά τον Καντάφι και από την ανατολική Γερμανία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αγιος" με λάδι 50 εκατομμύρια. Απίστευτες καταγγελίες στη Δικαιοσύνη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "320 δραχμές τη μέρα και.. με ζόρι. Συντάξεις: αυξήσεις διαμαρτυρίας".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Δύο μεροκάματα οι πιο φτωχοί. Και ΑΤΑ από 1.1.1997 με αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Συνταξιούχοι και Γ.Σ.Ε.Ε. απαντούν με συλλαλητήρια".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Πληρώνουν οι καταναλωτές τα μέτρα. Ακριβαίνουν το χρήμα οι τράπεζες".

    ΝΙΚΗ: "Πρώτη νίκη Ακη-Αρσένη. Πρόκριμα για το Συνέδριο η ψηφοφορία στην ΚΟ. Υπεροχή των κομματικών στην εκλογή κοινοβουλευτικών εκπροσώπων".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αίσχος κύριε πρωθυπουργέ. Χωρίς προηγούμενο η πρόκληση εις βάρος των συνταξιούχων".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι " καθησυχαστικός αν και οξύς για τα ελληνοτουρκικά εμφανίσθηκε χθες ο πρωθυπουργός φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρότεινε μια εύθυμη αντιμετώπιση του θέματος. "Δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για τα εθνικά θέματα", είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε: "είναι καιρός οι Τούρκοι πρωθυπουργοί να μάθουν ότι γνώμονας της δράσης τους δεν μπορεί να είναι οι εσωτερικές πολιτικές αντιθέσεις της Τουρκίας, ούτε οι πιέσεις των στρατηγών. Η Ελλάδα είναι συσπειρωμένη και μπορεί να αντιμετωπίσει τον οποιονδήποτε κίνδυνο και την οποιαδήποτε πρόκληση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει την επιγραμματική διαπίστωση του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη ότι η Τουρκία παραμένει διεθνώς απομονωμένη και ο εκάστοτε πρωθυπουργός της είναι δέσμιος των στρατηγών". Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώνουν για τις εξελίξεις συνέχεια τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος "αναμένεται να αναφερθεί στην προκλητικότητα της Τουρκίας και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία που αρχίζει τη Δευτέρα και είναι η πρώτη αρχηγού του ελληνικού κράτους από την ενοποίηση της Γερμανίας".

    Στο σχόλιό τους ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι ίσως θα έπρεπε να προστεθεί στις δηλώσεις του πρωθυπουργού πως "οι προκλήσεις τη μια μέρα και οι αμφισβητήσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων την άλλη φαίνονται ωσάν να αποτελούν εκφράσεις μιας σταθερής τουρκικής επιθετικής πολιτικής, την οποία έχουν υιοθετήσει έχουν ενστερνισθεί και συστηματικά προωθούν, τα μεγάλα τουρκικά πολιτικά κόμματα και όλες οι - οιουδήποτε, δυστυχώς χρωματισμού, όπως κατέδειξε και ο 'σοσιαλδημοκράτης' κ. Ετσεβίτ - τουρκικές κυβερνήσεις".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, ο υπουργός Εξωτερικών "θα ενημερώσει για τις νέες τουρκικές διεκδικήσεις τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της ΕΕ στους οποίους θα παραθέσει γεύμα. Η παράσταση προς τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κρατών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν θα έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Επίσης, στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας αποφασίστηκε να κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ο επιτετραμμένος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα προκειμένου να επιδοθεί η ελληνική διαμαρτυρία για τις 'νέες απαράδεκτες' αξιώσεις της Αγκυρας, οι οποίες 'υπονομεύουν κάθε προσπάθεια για την προσέγγιση' των δύο χωρών. Ο κύκλος των ελληνικών αντιδράσεων σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της κυβέρνησης θα κλείσει με σειρά επιστολών του πρωθυπουργού προς τους ηγέτες των ΗΠΑ, των χωρών-μελών της ΕΕ και της Ρωσίας με τις οποίες θα υπογραμμίζεται ο κίνδυνος που δημιουργεί η επεκτατική πολιτική της Αγκυρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει "στη Γαύδο επιχειρεί να... εξορίσει τα εσωτερικά της προβλήματα η Αγκυρα και αμφισβητεί την ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ με τίτλο "Περίεργη στάση της Ουάσιγκτον για τις νέες τουρκικές προκλήσεις" αναφέρεται στη δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέση για το θέμα της νήσου Γαύδου και την έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα και την Αγκυρα σε διπλωματικό επίπεδο. Δεν πρόκειται όμως να την εκφράσουν δημόσια διότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε την κατάσταση". Επίσης ανακοίνωσε ότι "κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κρίστοφερ και Γκιονενσάι πριν λίγες εβδομάδες συζητήθηκε γενικά το θέμα αυτό των διαφορών για νησιά του Αιγαίου όπως επίσης ότι και τις τελευταίες ημέρες οι ΗΠΑ συζήτησαν το θέμα με την Ελλάδα και την Τουρκία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ιόνιο με απώτερο στόχο τη συνεκμετάλλευση των πετρελαίων, κρύβει το νέο πυροτέχνημα της Αγκυρας. Η νέα πρόκληση της Γαύδου, η οποία στερείται μεν ουσιαστικών επιχειρημάτων θέτει ωστόσο ακόμη μια φορά την Ελλάδα προ του εκβιαστικού διλήμματος, διάλογος ή επικίνδυνη εκκρεμότητα στο Αιγαίο, δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στη χώρα μας. Ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης είναι το γεγονός ότι τη στιγμή που η Τουρκία έμεινε ουσιαστικά ακέφαλη, καθώς ο Μεσούτ Γιλμάζ υπέβαλε χθες το πρωί την παραίτησή του, σημειώθηκαν και νέες προκλητικές παραβιάσεις του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου της Ελλάδος".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "σωρεία παραβιάσεων του FIR Αθηνών και παραβιάσεων του εθνικού μας εναέριου χώρου, πραγματοποίησαν χθες τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια της διεξαγμένης τουρκικής αεροναυτικής άσκησης "Εφές '96". Περίπου 15 φορές ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας πέταξαν εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά έφευγαν κάθε φορά που τα ελληνικά αεροσκάφη έκαναν την εμφάνισή τους".

    "Τον τουρκικό επεκτατισμό εις βάρος της Ελλάδος και την ανάγκη να ανακληθεί η Αγκυρα στη λογική και σε ομαλή διεθνή συμπεριφορά προς το καλό της τάξης και της ειρήνης", επισημαίνει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, με ταυτόσημες επιστολές που απέστειλε χθες προς τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας καθώς και στους προέδρους της ΚΟΜΙΣΙΟΝ Ζάκ Σαντέρ, του Ε. Κοινοβουλίου Χένς Κλάους, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς και το ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "τη συνολική αντιμετώπιση του 'προβλήματος' Τουρκία αναμένεται να εξετάσει τη Δευτέρα το ΚΥΣΕΑ, σε ειδική συνεδρίαση την οποία αποφάσισαν χθες από κοινού, ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Αμύνης. Κατά τη χθεσινή συνάντηση αποφασίστηκε ότι το ΚΥΣΕΑ θα ασχοληθεί με το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ειδικότερα, το πως θα κινηθεί περαιτέρω η κυβέρνηση σε διπλωματικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Αγκυρας, αλλά και τον αμυντικό τομέα και να ελαχιστοποιηθεί οποιαδήποτε σκέψη της γείτονος για παρόμοια μελλοντικά επεισόδια "τύπου Ιμιας" στο Αιγαίο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλειε καθόλου να συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ το πρόγραμμα εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων για τη βελτίωση του αμυντικού δόγματος απέναντι στην Τουρκία".

    [3] Θεσσαλονίκη - Επίσκεψη Πρωθυπουργού

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "τα μεγάλα έργα - με πρώτο την Εγνατία - τα προγράμματα για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, η αποκέντρωση και η προώθηση των θεμάτων των παραγωγικών τάξεων, θα είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδος. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Θεσσαλονίκη επικεφαλής 11μελούς κυβερνητικού κλιμακίου και παρουσιάζει "το πρόγραμμα έργων και δράσης της χώρας μας για τα Βαλκάνια".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και του βορειοελλαδιτικού χώρου σε όλους τους τομείς και τη νέα στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια, παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "κορωνίδα" της ιστορικής ευκαιρίας που δίνεται στη χώρα μας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην χθεσινοβραδινή του ομιλία στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων που έγινε στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου στην πόλη. Δέχθηκε ότι τα πρώτα κρίσιμα χρόνια της αλλαγής του βαλκανικού τοπίου η χώρα μας "είτε αδιαφόρησε για τη δυναμική των εξελίξεων είτε κινδύνευσε να εγκλωβιστεί σε μια διελκυνστίδα αντιπαραθέσεων με γειτονικές χώρες με ένα τρόπο που συχνά παρερμηνεύτηκε" και σημείωσε τον κίνδυνο, λόγω έλλειψης υποδομών άλλες χώρες να αναλάβουν επιχειρηματική δράση στη Βαλκανική περιορίζοντας τις δικές μας δυνατότητες και προοπτικές τονίζοντας ωστόσο ότι η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε έναν προνομιακό χώρο σύγχρονων επενδύσεων που το ένα σκέλος του να βρίσκεται σε μια βαλκανική χώρα και το άλλο στη δική μας".

    Ο ΛΟΓΟΣ έχει τίτλο "Εργα άξια μιας συμπρωτεύουσας εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός", η ΝΙΚΗ "Η βόρεια Ελλάδα διαμορφώνει το νέο ρόλο της χώρας μας τόνισε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη".

    [4] Κυπριακό

    "Ευκαιρία διαλόγου με ευρύτερη διάσταση θεωρούν οι ΗΠΑ τη συνάντηση των προέδρων Κλίντον-Κληρίδη στις 18 του μηνός στο Λευκό Οίκο", γράφει η ΝΙΚΗ.

    "Εποικοδομητική χαρακτήρισε εξάλλου, αναφέρει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, τη συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο πολιτευτή Ραούφ Ντενκτάς ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι. Ο κ. Γκάλι εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για πρόοδο στο Κυπριακό με περαιτέρω επαφές "των δύο πλευρών". Πάντως, ζωηρή εντύπωση δημιούργησε χθεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής "Γουόλ Στρίτ Τζέρναλ" που δεν αποκλείει... νέο γύρο θερμής αντιπαράθεσης στην Κύπρο".

    "Το επόμενο πολεμικό ναρκοπέδιο της Ευρώπης βρίσκεται στην Κύπρο" κομπάζει η γνωστή για τον φιλοτουρκισμό της εφημερίδα "Γουόλ Στρίτ Τζέρναλ" που ξεπέρασε κάθε όριο κιτρινισμού χθες προειδοποιώντας ότι αυξάνονται οι φόβοι για πόλεμο στο νησί, καθώς η έντασης εκεί αυξάνεται επικίνδυνα. Το σκοτεινό σενάριο όπως το χαρακτήρισαν ξένοι διπλωμάτες, που το θεωρούν πλήγμα για την ανθούσα κυπριακή οικονομία και την τουριστική βιομηχανία του νησιού περιέχεται σε ανταπόκριση από τη Λευκωσία και αναφέρεται στον 'παράφορο εξοπλισμό' και των δύο πλευρών και στην 112 μιλίων 'πράσινη γραμμή', την οποία χαρακτηρίζει 'νέο τείχος του Βερολίνου', γράφει το ΕΘΝΟΣ και επισημαίνει ότι "εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκίμασε την άκρως φιλοτουρκική εφημερίδα "Γουόλ Στρίτ Τζέρναλ" και διέψευσε κατηγορηματικά το χθεσινό 'πολεμικό' της άρθρο που προέβλεπε ελληνοτουρκική σύρραξη στην Κύπρο".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Friday, 7 June 1996 - 10:08:35