Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 24/06/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/06/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ανδρέας Παπανδρέου
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Τουρκία - αραβικές χώρες

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 24/06/1996 (ΑΠΕ)

    : Ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου δεσπόζει στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου, ο οποίος δημοσιεύει πολυσέλιδα αφιερώματα στην ζωή και πολιτική του σταδιοδρομία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ποιοι τελείωσαν τον Ανδρέα. Η πίεση να τον εμφανίσουν στο Συνέδριο έφερε το μοιραίο".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ραγδαίες εξελίξεις. Πιο κοντά οι εκλογές. Αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό. Σκληρή μάχη επιγόνων στο ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΓΗ: "Ο Ανδρέας Παπανδρέου σημάδεψε την εποχή του. Ο θάνατός του κλείνει τον κύκλο μιας ιστορικής περιόδου".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Θυσίασαν τον Ανδρέα για το Συνέδριο. Δεν άντεξε τις εξοντωτικές ασκήσεις, τις φωνητικές πρόβες, τα απαγορευμένα φάρμακα και τις στημένες συναντήσεις που του επέβαλλε η Αυλή".

    ΕΘΝΟΣ: "Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες. Οι Ελληνες έχουμε μόνο μία δυνατότητα: Να πετύχουμε. Ανδρέας Παπανδρέου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Παγκόσμια συγκίνηση για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Εκλειψις στον Ηλιο του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εσβησε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ. Τα τελευταία 24ωρα του Ανδρέα Παπανδρέου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παζάρι για την κληρονομιά. Διάσπαση ή μοιρασιά στο ΠΑΣΟΚ; Σημίτης: Εγώ ειμί ο διάδοχος. Ακης: Ιδού το Συνέδριο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Στην αγκαλιά της Ιστορίας. Μέγα πλήθος. Μέγα Πένθος για τον Ανδρέα. Νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πρωταγωνιστής ως το τέλος. Ο Ανδρέας Παπανδρέου άφησε την τελευταία του πνοή λίγο μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με στενούς συνεργάτες του για το κείμενο με το οποίο, ως "πολιτική διαθήκη" θα σφράγιζε την παρουσία του στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αθάνατος. Ο πολιτικός ζει όταν ο Λαός τον έχει κλείσει μέσα στην καρδιά του. Ενωμένη και αποφασισμένη η δημοκρατική παράταξη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ζει τώρα στις καρδιές μας".

    ΝΙΚΗ: "Ο Ηγέτης που έγινε ΘΡΥΛΟΣ".

    [2] Ανδρέας Παπανδρέου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει "ήταν 2 και 30' ξημερώματα χθες, Κυριακή 23 Ιουνίου 1996, όταν η Ιστορία πήρε την πένα στα χέρια της κι άρχισε να γράφει το κεφάλαιο: Ανδρέας Παπανδρέου, ετών 77. Και θα χρειασθεί πολλές σελίδες για να ιστορήσει και να αξιολογήσει το πέρασμα του μεγάλου ηγέτη, του ιδρυτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Του ανθρώπου που λατρεύτηκε όσο ουδείς ίσως τις τελευταίες δεκαετίες στον τόπο μας. Του πολιτικού που σφράγισε με τις ιδέες και το έργο του τις πιο βαθιές τομές στο δημόσιο βίο της χώρας. Γι αυτό και το πλήθος που συρρέει να τον προσκυνήσει είναι μέγα, γι αυτό και το πένθος του λαού είναι μέγα".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "συγκλονισμένη ξύπνησε χθες η Ελλάδα. Η σπαρακτική και συνάμα θριαμβική κραυγή "Ανδρέα ζεις, εσύ μας οδηγείς" που από τις 11 το πρωί δονούσε την ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας, επαναλαμβανόταν ενδόμυχα ώρες νωρίτερα από τον Εβρο και την Κέρκυρα ως την Κρήτη και τη Γαύδο. Ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου ήρθε αναπάντεχα κι απρόβλεπτα όπως αναπάντεχη κι απρόβλεπτη ήταν ολόκληρη η ζωή του. Ορφανεμένοι όσοι τον λάτρεψαν, αποσβολωμένοι όσοι τον πολέμησαν".

    "Ημέρες πένθους. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκλεισε τα μάτια του στις δύο και μισή χθες ξημερώνοντας Κυριακή 23 Ιουνίου 1996 αφού πρόβαλε για μεγάλο διάστημα σκληρή αντίσταση στη δύσκολη και άνιση μάχη με τη μοίρα. Ημέρες πένθους για τον άνθρωπο που σφράγισε με την ηγετική πολιτική παρουσία του την πορεία της χώρας τα τελευταία 35 χρόνια με ιδιαίτερα επιβλητικό "παρών" την περίοδο της μεταπολίτευσης. Δυναμικός λαϊκός ηγέτης, απόλυτος κυρίαρχος στον πολιτικό χώρο που ο ίδιος δημιούργησε, ενσάρκωσε μεσσιανικά τις προσδοκίες ενός πολύ μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού που τον περιέβαλε πολλές φορές με τυφλή εμπιστοσύνη. Η απουσία μιας τέτοιας πολιτικής φυσιογνωμίας δημιουργεί εκ των πραγμάτων ένα τεράστιο κενό. Ο πόλεμος μεταξύ των επιγόνων του έχει ήδη αρχίσει και η λύση δεν διαγράφεται εύκολη. Το σίγουρο είναι ότι το μετά τον Α. Παπανδρέου ΠΑΣΟΚ θα είναι ένα άλλο ΠΑΣΟΚ", γράφει η ΑΥΓΗ.

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "λίγες φορές η ιστορία έχει την "ευτυχία" να αναδείξει πολιτικούς ηγέτες που βάζουν τη σφραγίδα τους στην πορεία μιας χώρας. Λίγες φορές ένα ηγέτης γνωρίζει τέτοια λατρεία από το λαό και τέτοια αναγνώριση ακόμα και από εκείνους που τον αντιμετώπισαν σαν σκληρό πολιτικό τους αντίπαλο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε νόημα και πνοή στην πολιτική. Από διαχείριση των κοινών των ανέδειξε σαν κορυφαία δημοκρατική λειτουργία που στηρίζεται σε κοινωνικούς θεσμούς που εξυπηρετεί ιδέες και αξίες που έχει στόχο να αναβαθμίσει την κοινωνία και τον πολίτη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε περιεχόμενο στον πατριωτισμό, στην εθνική -πατριωτική συνείδηση. Μεγάλος ιδεολόγος και οραματιστής, ο Ανδρέας Παπανδρέου χάραξε και επέβαλε ένα καινούργιο τρόπο πολιτικής ανάλυσης και σκέψης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου χάραξε τη δική του αυτόνομη πορεία στην πολιτική ζωή της χώρας. Ηρθε πάντα σε αντίθεση με το πολιτικό κατεστημένο. Φεύγοντας όμως αφήνει στον καθένα σε όλους μας ένα κομμάτι από τη δική του ψυχή από τις ιδέες και την πίστη του για μια δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει: "όταν βγήκε από το Ωνάσειο μετά από τέσσερις μήνες στην εντατική και αφού είχε παλέψει σκληρά για τη ζωή του ολόκληρο το πανελλήνιο ανάσανε με ανακούφιση. Τώρα, είχε αρχίσει να αναρρώνει. Να προετοιμάζει τον (ενωτικό) λόγο, που ήλπιζε να εκφωνήσει ο ίδιος στο Συνέδριο του Κινήματος. Ετσι, εύχαρο και σε πολιτική εγρήγορση -όπως του άρμοζε- τον βρήκε ο θάνατος. Ξαφνικά όπως εκείνος συνήθιζε να μας ξαφνιάζει σε όλη του τη ζωή. Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου εξέπνευσε. Αυτή ήταν η είδηση που κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα και συγκλόνισε ολόκληρο τον ελληνικό λαό - εχθρούς και φίλους - χθες τα ξημερώματα. Το ΠΑΣΟΚ πενθεί για τον ιδρυτή του και το μεγάλο πολιτικό νου που εχάθη. Ο ελληνικός λαός αναγνώρισε στο πρόσωπό του τον μεγάλο ηγέτη και τον πολιτικό του κατόρθωσε να προσεγγίσει το λαό και την εξουσία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "ο Ανδρέας Παπανδρέου διαμόρφωσε πολιτικές, ενέπνευσε, συσπείρωσε, κινητοποίησε έναν λαό σε ένα νέο δρόμο. Εγινε ο ηγέτης της μεγάλης Αλλαγής. Η στιγμή αυτή έχει την πολιτική της πλευρά. Για το ΠΑΣΟΚ σίγουρα είναι η στιγμή σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο μνήμης, απολογισμού, σκέψεως για τις προοπτικές του Κινήματος και το Τόπου. Πρωταγωνιστής και δημιουργός της Ιστορίας. Για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού έδωσε νέα περιεχόμενα και νέα δύναμη. Σίγουρα αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Ισως ποτέ μην πληρωθεί αυτό το κενό".

    Ο ΛΟΓΟΣ με τίτλο "Ο ηγέτης που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή" γράφει "μια από τις σημαντικότερες περιόδους της πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας, αυτή της μεταπολίτευσης, κλείνει με τον τερματισμό της πολιτικής καριέρας του Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Και χαρακτηρίζουμε ως σημαντικότερη την περίοδο 1974-1995 επειδή είναι η πρώτη 20ετία από της ιδρύσεως του ελληνικού κράτους κατά την οποία: Εδραιώθηκε και διευρύνθηκε η δημοκρατία και ο πολιτικός βίος εξελίχθηκε ομαλότατα, χωρίς πραξικοπήματα και εκτροπές, και οι πολίτες απολαμβάνουν όλων των δικαιωμάτων όπως αυτά προσδιορίζονται και καθορίζονται από τον καταστατικό χάρτη, το Σύνταγμα. Ο πολίτης έπαψε να φοβάται τον χωροφύλακα. Σταμάτησε ο διαχωρισμός των πολιτών σε εθνικόφρονες και μιάσματα και δεν υπάρχουν πολιτικές διώξεις (φυλακίσεις, εξορίες, εκτοπισμοί). Και κυρίως: είναι η μοναδική ιστορική περίοδος κατά την οποία η χώρα, στην οποία γεννήθηκε ο πολιτισμός, η φιλοσοφία, η σκέψη και τα γράμματα, κυβερνήθηκε επί 10 χρόνια από έναν ακαδημαϊκό και πνευματικό δάσκαλο, ο οποίος έκανε πανεπιστημιακή καριέρα στα μεγαλύτερα ιδρύματα του κόσμου".

    Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει "όλοι, οπαδοί και αντίπαλοι μείναμε ορφανοί, μόνοι μας. Ζήσαμε μαζί του πολλά χρόνια καλά και άσχημα και μοιραστήκαμε χαρές, λύπες, αγωνίες και πάθη. Ηταν η κοινή ζωή μας. Το δέος μπροστά στο κενό που αφήνει ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου είναι το πρώτο συναίσθημα όλων μας. Μέχρι τώρα οπαδοί και αντίπαλοι είχαμε ένα πρόσωπο αναφοράς με τη διπλή σημασία του προσώπου: προσβλέπαμε σ αυτό και αυτό σε μας. Αναφερόμαστε σ αυτό είτε για να συμφωνήσουμε και να συμπορευθούμε είτε για να διαφωνήσουμε και να αντιταχθούμε στήνοντας έτσι τον ιστό της αγωνιστικής και γόνιμης αντιπαράθεσης που κυρίως χαρακτηρίζει το πέρασμα του Ανδρέα Παπανδρέου από τη ζωή μας".

    Στο σχόλιό τους ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν μεταξύ άλλων ότι "στην πάνδημη αίσθηση ότι η Ελλάδα έγινε φτωχότερη αντανακλάται η γενική παραδοχή πως η δυναμική πολιτική πρόταση που ο Ανδρέας Παπανδρέου κατέθεσε στη δημόσια ζωή ουδέποτε υπήρξε στενά παραταξιακή. Και πως ο πολιτικός λόγος του εξέφρασε πόθους και ελπίδες της μεταπολεμικής και της νεώτερης γενιάς. Οπως συμβαίνει με τους αληθινά μεγάλους και λαοφιλείς. Η αποτύπωση του έργου και της ζωής του Ανδρέα Παπανδρέου μοιάζει -τούτη την ώρα- ανυπέρβλητα δύσκολη. Καθώς οι λέξεις ξαφνικά αποδεικνύονται λιγοστές και ανεπαρκείς. Και περισσότερο μιλά η σιωπή της συγκίνησης που κατέχει τις ψυχές των ανθρώπων. Με τη σφραγίδα του χαρισματικού ηγέτη να τον ακολουθεί σε όλη τη δημόσια πορεία του. Και στο μέλλον -όπως και εν ζωή- ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα πάψει να αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης και αγωνιστικότητας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "η παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου αποτυπώθηκε ανάγλυφα στα τηλεγραφήματα που έστειλαν πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες από όλες τις χώρες προς τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ζούσε λίγο καιρό ακόμη αν δεν είχε υποστεί τις πιέσεις του κομματικού ανταγωνισμού".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου αλλάζει δραματικά το πολιτικό σκηνικό και προκαλεί αναγκαστικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ που είναι πιθανότατο να οδηγήσουν σε εκλογές ανεξαρτήτως του ποιος τελικά θα διαδεχθεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τον ιδρυτή του. Δύο είναι τα στοιχεία που κατά τη γενική εκτίμηση αλλάζουν δραματικά με το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια το ίδιο και δεν μπορεί να ξαναγίνει όπως ήταν πριν. Είναι παρά την απλότητά της τόσο καθοριστική αυτή η αλλαγή, ώστε το ΠΑΣΟΚ πλέον -και όχι ο διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου- οφείλει με εκλογές να αποδείξει τι ακριβώς "μετράει" στο εκλογικό σώμα χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεύτερον το θέμα της διαδοχής τίθεται πλέον με πιεστικότητα και σε πλαίσιο αντιπαράθεσης που θέτει κατά γενική εκτίμηση σε δοκιμασία την αντοχή και τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "η επόμενη ημέρα του θανάτου του Α. Παπανδρέου βρίσκει το ΠΑΣΟΚ να κρέμεται σε μια κλωστή και τα παρασκήνια να έχουν πάρει ήδη φωτιά από τις διαπραγματεύσεις".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "την ανάγκη εξεύρεσης λύσης των ελληνοτουρκικών διαφορών -με έμφαση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης- επεσήμαναν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εταίροι στον δείπνο που παρέθεσε η ιταλική προεδρία στον Τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ. Με την εξαίρεση των κ.κ. Σιράκ και Αθνάρ οι εταίροι υποστήριξαν στις τοποθετήσεις τους είτε τη διαιτησία τρίτου είτε το Δικαστήριο της Χάγης. Ο γερμανός υφυπουργός εξωτερικών κ. Χόγιερ μάλιστα παρότρυνε απευθείας τον κ. Γιλμάζ να προσφύγει στη Χάγη, ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός κ. Μπρούτον του επεσήμανε πως "εσείς προσθέτετε συνεχώς προβλήματα " και "δεν έχετε κάνει τίποτα για την Κύπρο". Ο ιταλός προεδρεύων κ. Πρόντι συνοψίζοντας είπε πως η λύση της Χάγης είναι η πιο απλή, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη η Ενωση να μεσολαβήσει ώστε να βρεθεί κάποια λύση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "χαρακτήρισαν "ατύχημα" τους χειρισμούς της χώρας τους σε Ιμια και Γαύδο οι Μεσούτ Γιλμάζ και Εμρέ Γκιονενσάι, κατά το δείπνο που τους παρέθεσε το Σάββατο η ιταλική προεδρία στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών όμως επέμεινε στον προκλητικό ισχυρισμό, ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, ενώ ο πρωθυπουργός του εμφανίστηκε πότε διαλλακτικός, προτείνοντας τη διαμεσολάβηση τρίτου ή την παραπομπή των αξιώσεων της Αγκυρας στο Δικαστήριο της Χάγης και πότε απειλητικός λέγοντας ότι όσο δεν λύνονται οι "διαφορές" η κρίση μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις ελληνικές θέσεις υπήρξαν και στη Σύνοδο Κορυφής στη Φλωρεντία οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Μπορεί αυτή τη φορά να προσέγγισαν περισσότερο τις ελληνικές θέσεις, στο τελικό, όμως κείμενο συμπερασμάτων υπήρξαν και πάλι επιφυλακτικοί και φειδωλοί. Ο Κ. Σημίτης στη συνέντευξη τύπου με την ολοκλήρωση των εργασιών δήλωσε ικανοποιημένος γιατί όπως ισχυρίστηκε στην ενδιάμεση έκθεση και στο κείμενο συμπερασμάτων: αναφέρεται το θέμα των νησιωτικών χωρών της ΕΕ και περιλαμβάνονται οι επιφυλάξεις μας στα θέματα της ευελιξίας και των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης που χρειάζονται προστασία. Περιέχονται αναφορές στα θέματα της αλληλεγγύης και της προστασίας των συνόρων. Αναφέρεται ότι θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα να υπάρξει ρήτρα αλληλεγγύης. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στη Φλωρεντία υπήρξε θετική πρόοδος στα θέματα της Διακυβερνητικής όσο και στα θέματα απασχόλησης και ανάπτυξης".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "μετά τις ψυχροπολεμικές αεροπορικές ασκήσεις των Αττίλων πάνω από τη Λευκωσία η Αγκυρα μετέφερε από χθες την αεροναυτική άσκηση "Θαλασσόλυκος '96 ΙΙ" ανοιχτά του Καστελόριζου ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν αποβατικές ασκήσεις στις τουρκικές ακτές που είναι απέναντί του. Στο μεταξύ ένα τμήμα του τουρκικού στόλου συνεχίζει την τελευταία φάση των ασκήσεως εγγύς της θαλάσσιας περιοχής της Συρίας. Αδιάλειπτα δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας παρακολουθούν από κοντά τα τουρκικά γυμνάσια, ενώ στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου πλέει η φρεγάτα "ΕΛΛΗ".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "οι προκλητικές πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών σε χαμηλό ύψος πάνω από τη Λευκωσία αποτελούν την απάντηση της Τουρκίας στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα αλλά και στην πτήση των ελληνικών αεροσκαφών πάνω από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών και ξένων διπλωματών στην Κύπρο. Αυτοί επισημαίνουν το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά έπειτα από 1974 που τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα της Κύπρου".

    [5] Τουρκία - αραβικές χώρες

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "οι Αραβες ηγέτες απηύθυναν χθες συγκαλυμμένη προειδοποίηση προς την Τουρκία, καλώντας την να αναθεωρήσει τη στρατιωτική συμφωνία της με το Ισραήλ για να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να πλήξει την ασφάλεια των κρατών τους και "τις παραδοσιακές αραβοτουρκικές σχέσεις και κοινά συμφέροντα". Το ήπιου τόνου περιεχόμενο -όσον αφορά στην Τουρκία- του κοινού ανακοινωθέντος που εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μετά τον πόλεμο του Περσικού αραβικής διάσκεψης κορυφής στο Κάιρο επετεύχθη χάρη στη σθεναρή παρέμβαση της Ιορδανίας παρά τις αντιδράσεις της Συρίας".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Monday, 24 June 1996 - 19:15:34