Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 01/07/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/07/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικά
  • [3] ΠΑΣΟΚ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 01/07/1996 (ΑΠΕ)

    Η εκλογή του Κώστα Σημίτη στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, από το Συνέδριο του Κινήματος και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κυριαρχούν στην ειδησεογραφία των σημερινών εφημερίδων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Nάνος" ύψους 54%. Τώρα θα συνεχίσουν να καταστρέφουν την Ελλάδα... δύο ΠΑΣΟΚ;".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πρόεδρος του ...μισού ΠΑΣΟΚ! Πύρρειος νίκη του Σημίτη".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ανασχηματισμός και εκλογές. Τελείωσε η εποχή της Μιμής και των Μιμίκων".

    ΕΘΝΟΣ: "Αέρας νίκης στο ΠΑΣΟΚ. Ορκος ενότητας μετά από 4 μέρες σκληρής αντιπαράθεσης. Πανίσχυρος ηγέτης ο Κ. Σημίτης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Δεν τα είχε τετρακόσια ο Ακης. Ο Σημίτης Πρόεδρος με 2.732 και με διαφορά 408 'κουκιά' από την Ακη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εθαψαν ξανά τον Ανδρέα. Ο γιος του Παπανδρέου πρωταγωνιστής στη δεύτερη ταφή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αρχηγός με πήλινα πόδια. Με οριακή πλειοψηφία (2.732-2.342) εξελέγη ο Σημίτης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αρχηγός για νίκη. Σημίτη ψήφισε το Συνέδριο με τη σκέψη στις εκλογές".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ολοι μαζί με πρόεδρο Σημίτη, είπε το ΠΑΣΟΚ. Με άψογες διαδικασίες η διαδοχή του Ανδρέα".

    ΝΙΚΗ: "Ενότητα... δύο ταχυτήτων. Η πλειοψηφία των συνέδρων υπέκυψε στα διλήμματα".

    [2] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "έκπληξη και εύλογα ερωτηματικά αφήνει η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Γ.Ε.Ε.Θ.Α. η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ βγάζει τρελούς τους δύο φαροφύλακες και τον Καλύμνιο πολίτη που βρέθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής στη βραχονησίδα Στρογγύλη και κατήγγειλαν "απόβαση" από άγνωστο άτομο, το οποίο μάλιστα έκοψε και το σχοινί που ήταν υψωμένη η ελληνική σημαία. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της έρευνα από την 95 ΑΔΤΕΑ και την αστυνομική διεύθυνση Ρόδου, ότι τα αναφερθέντα από το φαροφύλακα της νήσου Στρογγύλη δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Συγκεκριμένα δεν ευρέθησαν τεκμήρια που να υποδηλώνουν την παρουσία ξένου ατόμου στη νήσο και τη δολιοφθορά της σημαίας".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "ακόμα περισσότερα ερωτηματικά από τα ήδη υπάρχοντα για το 'επεισόδιο' στη Στρογγύλη, δημιουργεί η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας σύμφωνα με την οποία η έρευνα που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες αρχές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε επεισόδιο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "ψευδείς ή στην καλύτερη περίπτωση ανακριβείς ήταν οι ισχυρισμοί του φαροφύλακα ότι δέχθηκε επίθεση αγνώστου τα χαράματα της Κυριακής, στη νήσο Στρογγύλη. "Κανείς δεν προσέγγισε στο νησί" σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ το Γ.Ε.Ε.Θ.Α.. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ανακρίσεις που διεξήγαγαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας οι στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές της Δωδεκανήσου, οι οποίες διερευνούν την υπόθεση 'δολιοφθοράς' που κατήγγειλε ο σημαιοφόρος φαροφύλακας, τα κίνητρα του οποίου παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "σχέδιο ανωμαλίας στη Θράκη. Λίγες μέρες μόνο μετά την άνοδο στην εξουσία του ισλαμιστή Ερμπακάν και ενώ η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας από την Τανσού Τσιλέρ θεωρείται νίκη των σκληροπυρηνικών διπλωματών, οι προβοκάτορες της Αγκυρας έβαλαν στο μάτι τη Θράκη. Αύριο οι γνωστοί εγκάθετοι του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας διοργανώνουν συλλαλητήριο με στόχο να σπείρουν ζιζάνια στους κόλπους της μειονότητας και να προκαλέσουν αναταραχή και να προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν πιθανές ανεξέλεγκτες καταστάσεις".

    [3] ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "με δεσμεύσεις για ενότητα και στήριξη του νέου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ υποδέχθηκαν οι ως χθες αντίπαλοί του τη νίκη του Κώστα Σημίτη στο συνέδριο (53,77% έναντι 45,71% του Ακη Τσοχατζόπουλου). Παρά τις οξύτατες συγκρούσεις που προηγήθηκαν, το ΠΑΣΟΚ βγήκε 'ενωμένο και δυνατό'. Ούτε παραιτήσεις αναμένονται ούτε ανασχηματισμός. Εκείνο που πρυτάνευσε στην κρίση των συνέδρων είναι ότι με Σημίτη Πρόεδρο και πρωθυπουργό το ΠΑΣΟΚ θα νικήσει και πάλι στις εκλογές του 1997. Ο νέος πρόεδρος και πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εμφανίστηκε ως συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου ζήτησε να αφήσουν όλοι πίσω την πόλωση, την έριδα και την πίκρα. Ο μεγάλος ηττημένος Ακης Τσοχατζόπουλος αναγνώρισε αμέσως το αποτέλεσμα και τόνισε "Μαζί θα εγγυηθούμε το μέλλον του ΠΑΣΟΚ".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "ένα νέο κεφάλαιο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ολόκληρη την πολιτική σκηνή της χώρας άνοιξε από χθες με την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου από τον Κ. Σημίτη. Η είσοδος του ΠΑΣΟΚ στη μεταανδρεϊκή εποχή φάνηκε να γίνεται τελικά με συνθήκες -ενωτικές- παρά την τρομερή πόλωση που είχε προηγηθεί κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου του κόμματος. Ο διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου έδειξε χθες ότι σκοπεύει να είναι ηγέτης ολόκληρου του ΠΑΣΟΚ παρά το γεγονός ότι αποδοκιμάστηκε από μερίδα συνέδρων και στη δευτερολογία του, το βράδυ του Σαββάτου. Τα εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ παραμένουν παρά τη χθεσινή ενωτική εμφάνιση και των δύο 'μονομάχων' και οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί τόσο για την πορεία του Κ. Σημίτη όσο και τη νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "Χαλύβδωσε το ΠΑΣΟΚ η τετραήμερη σκληρή αντιπαράθεση. Το 4ο Συνέδριο έληξε με όρκο ενότητας και αέρα νίκης, ενώ οι κάλπες ανέδειξαν τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη πρόεδρο και πανίσχυρο ηγέτη με 2.732 ψήφους έναντι 2.324 που έλαβε ο Ακης Τσοχατζόπουλος ενώ βρέθηκαν και 28 λευκά και 27 άκυρα. Η απόφαση του συνεδρίου αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό. Τόσο ο νέος ηγέτης όσο και ο μεγάλος ηττημένος επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να εργαστούν στη βάση της συλλογικότητας, ενώ όλα τα μέλη της ιστορικής ηγεσίας του Κινήματος με δηλώσεις τους υπογράμμισαν ότι στηρίζουν τον Κώστα Σημίτη και εξήραν την άψογη δημοκρατική διαδικασία που ακολουθήθηκε στο συνέδριο από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με νυχτερινές πληροφορίες ο Κώστας Σημίτης αναμένεται να προχωρήσει σε ανοίγματα προς τους εσωκομματικούς του αντιπάλους ώστε να ανατραπεί άρδην και η προς τα έξω εικόνα της αντιπαράθεσης που τροφοδοτήθηκε σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου. Ταυτόχρονα αναμένεται να ασκήσει την πρωθυπουργία με πιο αποφασιστικό τρόπο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "κυρίαρχος ο Σημίτης έκανε τη ρήξη με το παρελθόν όπως λαχταρούσε ο κόσμος - Τα έβαλε μόνος του με όλους και κέρδισε το ΠΑΣΟΚ και την κοινή γνώμη, με την υπευθυνότητα, σοβαρότητα και την τόλμη του. Το 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ παρά το στημένο σε μεγάλο βαθμό χαρακτήρα του, ΕΘΑΨΕ τον Παπανδρεϊσμό της Μιμής και των Μιμίκων και ανέδειξε μοναδικό κυρίαρχο τον Κώστα Σημίτη, αποτρέποντας έτσι μεγάλες περιπέτειες με επικίνδυνες συνέπειες για τη δημοκρατία, την οικονομία και τον τόπο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του τονίζει ότι "ενότητα της κυβέρνησης Σημίτη με όλους εκείνους που καταδίκασε η ίδια η κομματική βάση τους, δεν είναι δυνατό να υπάρξει. Ηταν και θα παραμείνουν δολιοφθορείς του κυβερνητικού έργου. Αν λοιπόν, ο κ. Σημίτης είναι όντως υπέρ των 'καθαρών λύσεων' οφείλει να τολμήσει και το τρίτο βήμα εκκαθάρισης της κόπρου του Αυγείου: Εκλογές!".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "Πέρασε ο εκβιασμός του 'όλα ή τίποτα' επισημαίνει ότι "με ενωτικό μανδύα εμφανίστηκε ο Κ. Σημίτης στους συνέδρους του ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης 'θυμήθηκε' την ενότητα, αφού είχε στα χέρια του τη διαφορά των 408 ψηφοδελτίων αποκλειστικό αποτέλεσμα του εκβιαστικού διλήμματος που έθεσε την πρώτη μέρα 'ή όλα ή τίποτα' με την έκφραση: 'Η με βγάζετε πρόεδρο ή παραιτούμαι'. Το αποτέλεσμα δεν αποτελεί ήττα μόνο για τον Ακη Τσοχατζόπουλο αλλά προσωπική ήττα του Κώστα Λαλιώτη ο οποίος την τελευταία μέρα του συνεδρίου έριξε το βάρος του υπέρ του Τσοχατζόπουλου. Το τελικό αποτέλεσμα απέδειξε ότι το 'θείο βρέφος' δεν ελέγχει όπως πριν 6 μήνες το ΠΑΣΟΚ".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "τελικά νίκησαν τα διλήμματα στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης πέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος του Κινήματος με μια διαρκή πλειοψηφία 53,6%. Εναντι 46,4% του Ακη Τσοχατζόπουλου κερδίζοντας τη μάχη του Συνεδρίου. Ωστόσο αν και το Συνέδριο αυτό κατεγράφη ως το πρώτο 'βήμα πολιτικής χειραφέτησης' από τον ιδρυτή, τα ερωτήματα για την 'επόμενη μέρα' είναι πολλά και αναπάντητα. Η πολυπόθητη ενότητα στο όνομα της οποίας έδωσαν όρκο 'όλοι μαζί' στην ουσία βγαίνει τραυματισμένη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο υπονομευτής των κυβερνήσεων Παπανδρέου και υβριστής του έργου του στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Με την εκλογή Σημίτη σβήνει ο Ανδρεϊσμός, λίγες μέρες μετά το θάνατο του ιδρυτή του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι είναι "αρχηγός με πήλινα πόδια" και σημειώνει οτι "ο κ. Κ. Σημίτης είναι από χθες το βράδυ και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά η οριακή διαφορά με την οποία εξελέγη δεν τον απαλλάσσει από την εσωκομματική αμφισβήτηση. Κι αυτό κάνει ακόμα πιο πιθανό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο ενώ ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης εντός των ημερών θεωρείται βέβαιος".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Monday, 1 July 1996 - 10:23:40