Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 03/07/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 03/07/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Οικονομία
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η επίσκεψη Αμερικανών αξιωματούχων σε Αθήνα και Αγκυρα, οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ για τη σύνθεση του νέου Εκτελεστικού Γραφείου και η πορεία της οικονομίας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δάσκαλος σάτυρος. Καταδικάστηκε αλλά συνεχίζει να διδάσκει! Κοινωνία, νόμοι σε αφασία".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Απειλούν με προγραφές. Διώχνουν τους... υπονομευτές."Βράζει πάλι το ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΓΗ: "Δίλημμα για τον Αρειο Πάγο. Την Παρασκευή αποφασίζει το υπουργικό Συμβούλιο".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ρίχνουν τον Εβερτ. Χαριστική βολή από Μητσοτάκη και Ανδριανόπουλο".

    ΕΘΝΟΣ: "Οι 4 μέρες της φωτιάς. Από αύριο αναμένεται η επίθεση του καύσωνα. Εκτακτα μέτρα σε νοσοκομεία -ΕΚΑΒ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Βιβλική" καταστροφή για τον Εβερτ το βιβλίο 'Ανατρέψατε τον Μητσοτάκη' που κυκλοφόρησε χθες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μαριονέτες των Αμερικανών οι πρωθυπουργοί Ελλάδος-Τουρκίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "6 Ρίχτερ για Σημίτη. Αρχισε το εσωκομματικό ροκάνισμα του πρωθυπουργού".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "ΝΔ: νάρκη στις νάρκες. Μητσοτάκης: με υπονόμευαν Εβερτ, Δήμας, Κανελλόπουλος. Τη στιγμή που ο Εβερτ καλεί συστράτευση για εκλογές".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μειώνονται τα επιτόκια των ομολόγων καθώς επίσης της διατραπεζικής αγοράς και του Ταμιευτηρίου της Εθνικής Τραπέζης".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Τα σχέδια για την οικονομία. 'Πάγωμα' τιμολογίων - Κατάργηση Οργανισμών - Περικοπή φοροαπαλλαγών".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Διακοπές... ασκήσεων στο Αιγαίο. Παρέμβαση του ΝΑΤΟ σε Ελλάδα - Τουρκία και επιστολή Κλίντον στο Σημίτη".

    ΝΙΚΗ: "Πρώτο τεστ συγκατοίκησης. Φόβοι για αποκλεισμούς κορυφαίων στελεχών".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μαύρα μαντάτα για τους βαμβακοπαραγωγούς. Βαρύ πρόστιμο συνυπευθυνότητας προβλέπεται για τη νέα σοδειά".

    [2] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "τη θεσμοθέτηση διακοπής των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προτείνει σε Αθήνα και Αγκυρα το ΝΑΤΟ, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες ενός θερμού επεισοδίου. Την πρόταση υποστηρίζει σθεναρά η αμερικανική πλευρά, ενώ αντιμετωπίζει θετικά και η Αθήνα. Την ίδια στιγμή σε συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος Κλίντον στον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για την εκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή, εκφράζει τη βεβαιότητα για την παραπέρα ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τονίζει τη σημασία για την ίδρυση του Διαβαλκανικού Κέντρου Τεχνολογικών Εφαρμογών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη (Ινστιτούτο Μπράουν). Ο κ. Κλίντον ωστόσο δεν χάνει την ευκαιρία να αναφερθεί και στα ελληνοτουρκικά μιλώντας και την ανάγκη να υπάρξει ένα άλλο κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Η ανησυχία της αμερικανικής πλευράς για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο είναι μεγάλη μετά την ανάρρηση του ισλαμιστή Ερμπακάν στην κυβέρνηση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Οι Αμερικανοί ξανάρχονται!" γράφει ότι "ταχεία και δημόσια υλοποίηση των παρασκηνιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης Σημίτη για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου Ελλάδας -Τουρκίας θα αξιώσει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών κ. Π. Τάρνοφ κατά τις σημερινές του επαφές στην Αθήνα. Θα επιδιώξουν την εδραίωση ενός "ελληνοτουρκικού πλαισίου συνεννόησης" με τρεις βασικούς άξονες. Συναντήσεις κορυφής σε επίπεδο πρωθυπουργών τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Τακτές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Δίαυλο συνεννόησης των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών, ώστε κυρίως να περιοριστεί η πιθανότητα αντιπαράθεσης στο Αιγαίο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "η ελληνική πλευρά δεν αναμένεται μέχρι στιγμής να αλλάξει το πλαίσιο που έχει χαράξει στην αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, με τις πολλαπλές τουρκικές προκλήσεις. Για την ελληνική πλευρά η σημερινή αμερικανική τοποθέτηση για τα πολιτικά πράγματα στην Τουρκία αναμένεται να είναι ένα 'δείγμα' του τρόπου με τον οποίο η Ουάσιγκτον θα θελήσει να προσαρμόσει 'την παρέμβασή της' στην ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι κ. Τάρνοφ και Λόνταλ πιστεύεται πως δεν έχουν να προσφέρουν κάποιες νέες ιδέες και θα κινηθούν κυρίως πάνω σε όσα προ μηνών είχε παρουσιάσει ο κ. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ πρώην βοηθός υπουργός του Στειτ Ντιπάρτμεντ και παλαιότερα ο κ Τζόσεφ Ναϊ πρώην βοηθός υπουργός του Πενταγώνου που ήταν και ο "εμπνευστής" των ΜΟΕ για τα οποία πυρά θα μιλήσει ο κ. Λόνταλ. Είναι αδιανόητο φυσικά να πιστεύεται από τους Αμερικανούς ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να δεχθεί κάποια μέτρα ιδιαίτερα με το στένεμα των περιθωρίων μετά τα Ιμια για να "διευκολύνει" τους Τούρκους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "ο κ. Τάρνοφ θα συζητήσει με τον Ελληνα ΥΠΕΞ κυρίως το Κυπριακό στο φως της πρόσφατης έκθεσης Γκάλι και της επίσκεψης του ειδικού εκπροσώπου του Κλίντον, Ρίτσαρντ Μπίτι στη Λευκωσία σε λίγες ημέρες. Οι κ. Πάγκαλος και Τάρνοφ θα συζητήσουν τα ελληνοτουρκικά στο σύνολό τους. Ο κ. Λόνταλ αναμένεται να επαναφέρει στη συνάντησή του με τους κ. Αρσένη και Κουρή στο Πεντάγωνο το θέμα της υιοθέτησης ΜΟΕ στο Αιγαίο (που έχει απορρίψει η Ελλάδα) ενώ πρόκειται να συζητηθούν και τα ζητήματα που αφορούν τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τα ζητήματα που αφορούν τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της χώρας μας κυρίως στον αεροπορικό τομέα (εκσυγχρονισμό F-4, αγορά νέων F-16 κλπ)".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, στη χθεσινή τους συνάντηση ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος "συμφώνησαν στην επανάληψη των προτάσεών τους για μια "βήμα προς βήμα" προσέγγιση με την Τουρκία".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "ο Ν. Ερμπακάν φέρεται να είπε στους Αμερικανούς αξιωματούχους που σήμερα επισκέπτονται την Αθήνα ότι η Τουρκία νομίζει ότι "ο κοινός μας φίλος, οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν για να έλθει σε μια λογική γραμμή η ελληνική κυβέρνηση και να αποτρέψουν τη βλάβη των συμφερόντων της Αγκυρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει τη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι "δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση της Τουρκίας η οποία θα τηρήσει στάση αναμονής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επίσης υπενθύμισε τις προτάσεις Γιλμάζ".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "πρόγευση της πολιτικής του έναντι της Ελλάδας έδωσε χθες ο νέος Τούρκος πρωθυπουργός Ν. Ερμπακάν ο οποίος κατηγόρησε τη χώρα μας για παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου, τις οποίες όμως διαψεύδει (ως ασύστατους ισχυρισμούς) το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στην πρώτη του δημόσια δήλωση ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε για "ανοιχτή πρόκληση" της Ελλάδας και προειδοποίησε την Αθήνα ότι "δεν θα ανεχτεί" η Αγκυρα τις ενέργειες της και την "εκβιαστική " πολιτική της. Σε απάντησή του το ελληνικό υπουργείο Εθν. Αμυνας σημειώνει ότι στη διάρκεια του θέρους δεν πραγματοποιούνται ασκήσεις από την ελληνική αεροπορία και άρα είναι απολύτως ανακριβής ο ισχυρισμός Ερμπακάν. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε άλλη ανακοίνωση επανέρχεται στις προτάσεις Γιλμάζ και στη "στάση αναμονής" που υποστηρίζει ότι τηρεί η ελληνική κυβέρνηση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "έχοντας εξασφαλίσει εύσημα αποδοχής από τις ΗΠΑ, ο Νετζμεντίν Ερμπακάν έσπευσε να δώσει και τα πρώτα "δείγματα γραφής" σε προκλητικότητα ισχυριζόμενος μάλιστα ότι τα ελληνικά αεροσκάφη "μπήκαν δέκα μίλια στον τουρκικό εναέριο χώρο". Οι ελληνικές διαψεύσεις ,ελάχιστη σημασία έχουν, αφού τα ψεύδη του κ. Ερμπακάν βρήκαν... ευήκοον ους στους Αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι σήμερα επισκέπτονται την Αθήνα για να μεταφέρουν "συστάσεις αυτοσυγκράτησης" προς την ελληνική κυβέρνηση!".

    Η ΝΙΚΗ επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους που χαρακτήριζαν "την κίνηση Ερμπακαν ως προσπάθεια "δημιουργία εντυπώσεων" δεδομένο ότι η Αθήνα θα θέσει σήμερα στους Αμερικανούς αξιωματούχους την τουρκική προκλητικότητα. Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την πάγια θέση της για εφαρμογή του μνημονίου της Βουλιαγμένης (συμφωνία Παπούλια-Γιλμάζ του 1988) την οποία η Τουρκία αρνείται συστηματικά. Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα απορρίπτει τις όποιες προτάσεις για επιβολή ΜΟΕ στο Αιγαίο. Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν χθες ότι η ανάληψη του τουρκικού ΥΠΕΞ από την ακραίων θέσεων Τανσού Τσιλέρ σαφώς και δυσχεραίνει την όποια προσπάθεια συνεννόησης Αθήνας-Αγκυρας. Ο αρχηγός Γ.Ε.Ε.Θ.Α. πτέραρχος Αθ. Τζογάνης εξέφρασε χθες επιφυλάξεις για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης. Ο Αθ. Τζογάνης επισήμανε ότι οι τουρκικές απειλές εμφανίζονται καθαρές τα τελευταία χρόνια, αναφερόμενος στα θέματα των Ιμια και της Γαύδου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι ΗΠΑ και ΕΕ "ασκούν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε 'μονομερείς παραχωρήσεις' ώστε να διευκολυνθεί η τελωνειακή σύνδεσης με την ΕΕ και να άρει τις επιφυλάξεις της για τα χρηματικά προγράμματα. Η στάση της κυβέρνησης θα φανεί στις 15 Ιουλίου στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των "15" όπου η ιρλανδική προεδρία θα φέρει για τελική έγκριση τον κανονισμό του ευρωμεσογειακού προγράμματος MEDA, στο οποίο θα συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "την επίδοση διαβήματα εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση, μετά τη σύλληψη και απέλαση από τις τουρκικές αρχές των τριών συμπατριωτών μας - και μελών της Ε. Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - που περίμεναν να μπουν στις φυλακές Μπαϊραμπασά για να διερευνήσουν τις συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων στην Τουρκία".

    [3] Οικονομία

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "Στο μέτωπο της Οικονομίας ρίχνει όλο το βάρος τώρα η κυβέρνηση με δύο στόχους: α) για επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης, με παράλληλη πτώση πληθωρισμού και επιτοκίων και β) την κατάρτιση του δυσκολότερου προϋπολογισμού 1997, ο οποίος θα κρίνει την πορεία του προγράμματος σύγκλισης. Το ζητούμενο είναι πως να μην επιβληθούν πρόσθετα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, καθώς το 1997 είναι έτσι κι αλλιώς έτος εκλογών αλλά και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα κονδύλια για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Η πρώτη εντυπωσιακή κίνηση του οικονομικού επιτελείου θα είναι η μείωση των επιτοκίων των εντόκων κάτω από το 13% έτσι ώστε να συμπαρασύρει προς τα κάτω και τα επιτόκια χορηγήσεων των εμπορικών Τραπεζών. Στο πλαίσιο μείωσης του πληθωρισμού εξετάζεται το ενδεχόμενο ακόμα και να 'παγώσουν' ορισμένα τιμολόγια των Δ.Ε.Κ.Ο. ή στη χειρότερη περίπτωση να αυξηθούν το πολύ κατά 5%".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "ευνοϊκές συνθήκες για σημαντική μείωση του γενικού επιπέδου των επιτοκίων και ειδικότερα αυτών των τίτλων του Δημοσίου διαμορφώνονται μετά τη μαζική εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για δεύτερη συνεχή ημέρα απο την εκλογή του πρωθυπουργού και στην προεδρία του κυβερνώντος κόμματος. Μετά τα 450 εκατ. δολ. της Δευτέρας χθες ξεπέρασαν τα 300 εκατ. δολ. Γενικώς διαπιστώνεται ότι το διαμορφωθέν κλίμα στην οικονομία ευνοεί κινήσεις στα μέτωπα του πληθωρισμού και των επιτοκίων και εκεί κατά τα φαινόμενα θα μεταφερθεί το βάρος της οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στα αντιπληθωριστικά χαρακτηριστικά της".

    [4] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "ο σερ Ντέιβιντ Χάνι δεν θα είναι τελικά υποψήφιος για τη θέση του ειδικού παρατηρητή της ΕΕ για το Κυπριακό. Στην τοποθέτηση Βρετανού ως εκπροσώπου της ΕΕ είχε αντιδράσει έντονα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος αιτιολόγησε την ελληνική στάση, λέγοντας ότι η Βρετανία ενήργησε αρνητικά προς την επίλυση της κυπριακής κρίσης".

    [5] ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "το θέμα της επίσημης ονομασίας των Σκοπίων συζητείται ήδη αυτές της ημέρες στο Συμβούλιο της Ευρώπης σύμφωνα με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Λένι Φίσερ η οποία μάλιστα δηλώνει ότι περιμένει "θετικά αποτελέσματα".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Wednesday, 3 July 1996 - 10:47:06