Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 12/08/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12.8.96


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Δολοφονία διαδηλωτή στην Κύπρο
  • [3] Δηλώσεις ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 12/08/1996 (ΑΠΕ)

    Οι αθηναϊκές απογευματινές εφημερίδες, μηδεμιάς εξαιρουμένης αφιερώνουν τα πρωτοσέλιδά τους, στη δολοφονία ελληνοκύπριου διαδηλωτή και στον τραυματισμό 40 άλλων, από εγκάθετους του Ντενκτάς σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Κύπριων και Ευρωπαίων μοτοσικλετιστών, για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και την άρνηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης στη Μεγαλόνησο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η θυσία του Ισαάκ. Τον λυντσάρισαν οι Ευρω-Γκρίζοι Λύκοι του Ντενκτάς".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Θηριωδία. Ο Αττίλας αιματοκύλησε και πάλι την Κύπρο. Σφαίρες και ρόπαλα από τους Τούρκους εγκάθετους."

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Βάρεσαν στο ψαχνό οι Τούρκοι. Αδίστακτοι και προκλητικοί, απέδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν σε σκλαβιά την κατεχόμενη Κύπρο".

    ΕΘΝΟΣ: "Κτηνωδία Αττίλα με... θεατή τον ΟΗΕ! Κύπρος: Χτύπησαν στο ψαχνό 'Γκρίζοι Λύκοι' και δυνάμεις κατοχής".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Χθες για μια ακόμη φορά στην Κύπρο, οι ΟΗΕΔΕΣ... Λεκανο-χύστρες του Ντεντκάς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Υποχώρηση ντροπής μάτωσε την Κύπρο. Κατακραυγή εναντίον Κληρίδη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απαθείς μπροστά στον Αττίλα! ΗΠΑ - Ευρώπη - ΟΗΕ αποθρασύνουν τους βαρβάρους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οι βάρβαροι ξαναχτύπησαν. Αίμα Κυπρίων από ρόπαλα και σφαίρες του 'Αττίλα'."

    ΤΑ ΝΕΑ: "Βάρβαροι 'έλιωσαν' την ειρήνη στην Κύπρο".

    ΝΙΚΗ: "Αίμα στην Κύπρο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ντενκτάς και 'Γκρίζοι Λύκοι' χτύπησαν τους διαδηλωτές στη 'νεκροί ζώνη'."

    [2] Δολοφονία διαδηλωτή στην Κύπρο

    Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στη στήλη "Ριπές" γράφει: "ο τουρκικός Αττίλας έδειξε για μια ακόμα φορά το πραγματικό του πρόσωπο. Απέναντι στους ειρηνικούς διαδηλωτές και με την ανοχή των ανδρών του ΟΗΕ, τα στρατεύματα κατοχής επιστρατεύσανε... Την ωμή βία και τους γνωστούς για την εγκληματική τους δράση φασιστοειδείς 'γκρίζους λύκους'. Αγριοι ξυλοδαρμοί, αίμα, σφαίρες εναντίον αόπλων πολιτών, ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες, ήταν το τραγικό αποτέλεσμα των τουρκικών βιαιοπραγιών. Το 'έγκλημα' των διαδηλωτών - νέα παιδιά απ'όλες τις γωνιές της Ευρώπης, ότι θέλησαν να διαδηλώσουν για μια Ευρώπη χωρίς τύχη. Θέλησαν να δείξουν ότι στην Ευρώπη του 2000 υπάρχουν ακόμα κράτη όπου η ελεύθερη διακίνηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται βάναυσα και το πέτυχαν".

    Στη στήλη "Στο σφυγμό της ημέρας" ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "σε Αθήνα και Λευκωσία κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα, εξέφρασαν τη θλίψη και τον αποτροπιασμό τους. Μόνο που τα συλλυπητήρια ελάχιστα έχουν να πουν στην έγκυο γυναίκα του νεκρού. Ποιός πολιτικός θα τολμήσει αλήθεια, να εξηγήσει στο παιδί του άτυχου νέου για ποιό ιδανικό θυσιάστηκε ο πατέρας του και γιατί οι δολοφόνοι του θα μείνουν για πάντα ατιμώρητοι;..."

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στη στήλη "απόψεις" τονίζει ότι "η κυπριακή κυβέρνηση στάθηκε 'δειλά' και 'διακριτικά' και δεν κινήθηκε ούτε για να γλιτώσει τον ελληνοκύπριο πολίτη. Η Αθήνα ουδόλως κινήθηκε γιατί οι κρατούντες προφανώς, δεν πίστεψαν ότι κάποιοι 'γραφικοί μοτάρ' θα της χαλούσαν τις διακοπές.... Αλλά τα λίγες εκατοντάδες μέτρα έως λίγα χιλιόμετρα, που χωρίζουν το ελεύθερο από το κατεχόμενο έδαφος στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια αποδεικνύονται όλο και πιο λίγα. Πρώτα οι γυναίκες της Κύπρου, στη συνέχεια οι μαθητές των γυμνασίων, χθες οι μοτοσικλετιστές, μικραίνουν όλο και πιο πολύ τον κλειστό δρόμο για την Αμμόχωστο, την Κερύνεια, τη Μόρφου...."

    [3] Δηλώσεις ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "η αδιαλλαξία των Σκοπίων αυξάνεται καθημερινά. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών του γειτονικού μας κρατιδίου, Λ. Φερτσκόφσκι, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά υποχώρηση στο θέμα του ονόματος στις διαπραγματεύσεις της Ν. Υόρκης, ενώ με ανυπόστατους ισχυρισμούς επανήλθε στα περί 'Μακεδονικής' μειονότητας (!) στην Ελλάδα που δεν απολαμβάνει των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ "προβάλει την ανάγκη ενός, όπως λέει modus vivendi, το οποίο θα περιλαμβάνει ανοχή από τις δύο πλευρές για διαφορές περί του ονόματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα αδιαλλαξία των Σκοπιανών, με την οποία επιχειρείται ουσιαστικά να δοθεί νέο περιεχόμενο στις διαπραγματεύσεις της Ν. Υόρκης έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την κατάθεση από την πλευρά τους μνημονίου (και προς τον ΟΗΕ), με το οποίο κατηγορούν την Ελλάδα για παραβιάσεις της ενδιάμεσης συμφωνίας.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ φιλοξενεί δηλώσεις του εκπροσώπου της Ν.Δ. Προκόπη Παυλόπουλου σύμφωνα με τις οποίες "βαρύτατες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ως προς το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, όπως αποδεικνύεται από τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών του κρατιδίου. Με την επιλογή του 'μικρού πακέτου' προσθέτει, εγκαταλείφθηκε οριστικά το θέμα τη ονομασίας, επετράπη στα Σκόπια να διαιωνίζουν τις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ, τους δόθηκε το δικαίωμα να σφετερίζονται διεθνώς το όνομα της Μακεδονίας".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Monday, 12 August 1996 - 9:41:47