Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 20/08/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20.8.96

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [3] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Aθήνα, Ελλάδα, 20/08/1996 (ΑΠΕ)

    Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και οι εξελίξεις στο κυπριακό αποτελούν και σήμερα τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τουρκικός καφενές η Πρεσβεία μας στη Λευκωσία. Ολα τα απόρρητα στα χέρια της Αγκυρας. Παγιδευμένοι με κοριούς από ξένες υπηρεσίες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κάλπες με δόλο στήνει ο Σημίτης. Εκλογές σε 40-50 μέρες"

    Η ΑΥΓΗ: "Προς εκλογές παρά τις δεσμεύσεις. Εντός της εβδομάδας η απόφαση Σημίτη".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αλλάζουν όλα στην Ελλάδα. Σε νέα εποχή θα εισέλθει η χώρα μετά την εκλογική νίκη Σημίτη τον Οκτώβρη".

    ΕΘΝΟΣ: "Κατεβάζουν τον Εβερτ από το ελικόπτερο. Ηττοπάθεια, αμηχανία και ανασφάλεια στην Ρηγίλλης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Το Κυπριακό ανοίγει τις κάλπες. Ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εκλογές επί των ερειπίων του. Διαφωνούν οι κορυφαίοι υπουργοί και το ΠΑΣΟΚ με τα σχέδια Σημίτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μοιραία Κυριακή για τον Σημίτη. Εκλογές αυτοκτονίας στις 29 Σεπτεμβρίου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ποντάρει εκλογές για 'πάρτα όλα'. Πρόσχημα τα εθνικά θέματα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εκλογές εν μέσω κρίσεως. Με ανοιχτά τα εθνικά θέματα και αδιέξοδα στην οικονομία".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Με θάρρος σε εκλογές. Ο Πρωθυπουργός θα εξηγήσει τις 'νέες συνθήκες' στον ελληνικό λαό".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τρεις αλλαγές Σημίτη για τις εκλογές. Φθηνότερες, ήπιων τόνων και οικολογικές".

    ΝΙΚΗ: "6 Οκτωβρίου οι εκλογές. Την Παρασκευή η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Σημίτης συγκαλεί εκτάκτως την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις για το Κυπριακό. Συγκεντρώσεις σήμερα σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

    [2] ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "ο κύβος ερρίφθη. Μέσα στον Οκτώβριο (πιθανότατα στις 6 ή 13 του μηνός) οι Ελληνες θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Ολες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφασή του είναι να οδηγηθούμε σε εκλογές. Για το λόγο αυτό, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν συγκληθεί η κυβερνητική επιτροπή, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, το υπουργικό Συμβούλιο και η κεντρική επιτροπή πιθανότατα με την κοινοβουλευτική ομάδα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "Δομικές αλλαγές σ'όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής και γενική ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, απ'την επόμενη των εκλογών του Οκτωβρίου. Με την εκλογή της νέας κυβέρνησης θα κλείσει οριστικά ο κύκλος της μεταπολίτευσης και η χώρα θα εισέλθει σε μια νέα εποχή για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα και την πρόκληση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Οι εκλογές του Οκτωβρίου, θα αναδείξουν μια κυβέρνηση μάχης, για να μπορέσει με τη στήριξη του λαού να προχωρήσει σε βαθιές τομές και να ανασυγκροτήσει το διαλυμένο κράτος που οικοδομήθηκε στη λογική των πελατειακών σχέσεων, της ρεμούλας και της απάτης. Η χώρα στην παρούσα φάση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και πληρώνει τις αμαρτίες του καραμανλισμού και του παπανδρεϊσμού".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, κατά την χθεσινή (έκτακτη!..) συνάντησί του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο, στην παράμετρο των δραματικών εξελίξεων επί του Κυπριακού, συνεζήτησε και το ενδεχόμενο αυτό".

    Στο σχόλιό τους ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "η γενικόλογη επίκληση της ανάγκης για ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση ασφαλώς δεν αρκεί. Οπως δεν αρκούν οι αόριστες αναφορές στον εκσυγχρονισμό. Θα πρέπει να εξηγηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα και οι πολιτικές που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση. Οι τομές που σχεδιάζει - οι τομές για τις οποίες αισθάνεται ότι είναι αναγκαία η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Θα χρειαστεί με λίγα λόγια, μια προεκλογική στρατηγική διαλόγου και ουσίας μακριά από τις φιέστες και τα πλαστικά σημαιάκια. Η σημερινή κυβέρνηση είναι κατ'εξοχήν σε θέση να επιχειρήσει μια τέτοια αλλαγή των εκλογικών μας ηθών. Αυτός θα είναι και ο πιο σίγουρος τρόπος για την εκλογικής της δικαίωση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "γι'αυτό, λέμε ξανά, αν ο κ. Σημίτης ρίξει τον κύβο, να είναι ειλικρινής και πειστικός προς το λαό, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό έχει πιστέψει στα εκσυγχρονιστικά του οράματα. Μόνο που αυτά τα οράματα δεν πάνε μαζί με τον εκλογικό καιροσκοπισμό και τη μικροκομματική νοοτροπία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "ο κ. Σημίτης εκτιμά ότι τα προβλήματα της χώρας είναι τόσα πολλά και τόσο μεγάλα, ώστε επιβάλλεται να αντιμετωπισθούν από μια κυβέρνηση η οποία θα διαθέτει νωπή τη λαϊκή εντολή. Με τα δεδομένα αυτά, προσδίδεται υπερεπείγον χαρακτήρας στις εκλογές, οι οποίες είναι πιθανόν να διεξαχθούν την Κυριακή 6 Οκτωβρίου ή ακόμη και μια εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 29 Σεπτεμβρίου. Εντονα ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η εσπευσμένη εκλογική αναμέτρηση αποφασίζεται σε μια στιγμή κατά την οποία σοβεί επικίνδυνη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με επίκεντρο το Κυπριακό. Και τούτο, διότι εκ των πραγμάτων, θα παγώσει και η προαγγελθείσα από την κυβέρνηση εκστρατεία επαναπροβολής του Κυπριακού σε διεθνές επίπεδο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "κάλπες με δόλο στήνει ο Σημίτης. Ομολογώντας την αδυναμία του να κυβερνήσει, σύρεται τελικά σε εκλογές, μέσα σε 40 έως 50 ημέρες και επιχειρεί μία νέα εξαπάτηση τύπου 'καλύτερων ημερών' στην οποία πρωταγωνίστησε το 1985. Επικαλείται τώρα την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την υπογραφή της κρίσης του Κυπριακού, επιχειρώντας να καλύψει την επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών και την υποτροπή της κρίσης που το κόμμα του προκάλεσε στην οικονομία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του, σημειώνει ότι "καταρρέει από μέρα σε μέρα ο μύθος του σοβαρού και υπεύθυνου πρωθυπουργού, που κατασκεύασε και υπερπρόβαλε το κατεστημένο των διαπλεκόμενων συμφερόντων για τον Κώστα Σημίτη. Ούτε σοβαρός, ούτε υπεύθυνος είναι ο νέος άρχων του ΠΑΣΟΚ. Η φορά των πραγμάτων αποδεικνύει ότι από την αρχή είχε στο μυαλό του πως θα εξαπατήσει και τους εσωκομματικούς "συντρόφους" του και το λαό, για να πετύχει την εδραίωση της εξουσίας του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο δικό του σχόλιο ισχυρίζεται ότι "ο κ. Σημίτης είχε αποφασίσει από καιρό τις πρόωρες εκλογές. Τον οδηγούσαν σ'αυτές και οι 'προστάτες' του. Τα εκδοτικά και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που με αγωνία τον έβλεπαν να χάνει ημέρα με την ημέρα το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Η απόφαση είχε ληφθεί και ο Πρωθυπουργός μέχρι τώρα απλώς ψευδόταν. Το μόνο που προβλημάτιζε ήταν το πρόσχημα για την προκήρυξή τους, αφού ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο γνωρίζοντας ότι η υφαρπαγή της ψήφου από τον κ. Σημίτη σημαίνει ακόμα χειρότερες μέρες για τον τόπο".

    [3] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "άμεση πίεση στον ΟΗΕ, στην Ουάσιγκτον και στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ασκήσουν Αθήνα και Λευκωσία για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό. Η κυβέρνηση θα θέσει τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου το θέμα της Κύπρου στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα οριστούν και τα ταξίδια του Θ. Πάγκαλου σε διάφορες πρωτεύουσες, για το Κυπριακό. Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν έντονη διπλωματική δραστηριότητα ώστε να επιτευχθεί η σύναψη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών στη Μεγαλόνησο. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο, εργάζεται στην κατεύθυνση της ενθάρρυνσης απευθείας διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ είναι αισιόδοξοι ότι αυτό θα συμβεί στο κοντινό μέλλον".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "την εξειδίκευση των νέων πρωτοβουλιών για το Κυπριακό, που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή του Κώστα Σημίτη, επεξεργάζεται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ την ίδια στιγμή ανησυχία επικρατεί στην Αγκυρα, εξαιτίας ακριβώς αυτής της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κύπρο και της απήχησης που είχε. Μολονότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κρίνονται το προσφορότερο στη σημερινή συγκυρία πλαίσιο ανάπτυξης πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, το υπουργείο Εξωτερικών σκοπεύει να ξεκινήσει με λεπτομερή ενημέρωση - σε διπλωματικό επίπεδο - των ευρωπαϊκών πρωτευουσών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ όπως και άλλες εφημερίδες αναφέρουν ότι "βοήθεια από την κυπριακή κυβέρνηση για να καταγγείλουν την Αγκυρα και τον Ντενκτάς σε διεθνή βήματα, ζήτησαν οι τουρκοκύπριοι που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Σε διάσκεψη Τύπου στη Λευκωσία εκπρόσωποι των τουρκοκυπρίων εξέφρασαν επίσης τον αποτροπιασμό τους για τις βάρβαρες δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμόντα Σολωμού από τους Τούρκους κουβαλητούς και τους στρατιώτες του Αττίλα"

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συζητήσεις που είχε στην Κύπρο ενώ κατά τις δηλώσεις του τόνισε ότι η Ελλάδα θα δώσει αποφασιστική απάντηση σε οποιαδήποτε επιβουλή εκ μέρους της Τουρκίας. Επιπλέον, ο κ. Σημίτης απευθυνόμενος στην τουρκική ηγεσία, την κάλεσε να αφήσει τους θεατρινισμούς με τις σημαίες και να κάνει ουσιαστικά βήματα για την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "σημαντικές αποφάσεις καλείται να λάβει στη σημερινή συνεδρίασή του το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. Ο Πρόεδρος της νήσου Γλ. Κληρίδης, και οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κομμάτων απέρριψαν χθες την πρόταση που υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπ. Γκάλι για συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς προς εκτόνωση της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι σε αυτή τη φάση είναι άκαιρη. Αντίθετα, όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσει πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποβάλει οι ΗΠΑ για έναρξη του στρατιωτικού διαλόγου σε πρώτη φάση μεταξύ του διοικητή της Εθνοφρουράς και του διοικητή των τουρκικών δυνάμεων κατοχής και σε δεύτερη φάση με τη συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων, ως μελών της τουρκικής αντιπροσωπείας".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ στη σημερινή του συνεδρίαση "το Εθνικό Συμβούλιο θα μελετήσει προσχέδιο κοινής διακήρυξης, το οποίο έχει αποστείλει στις δύο πλευρές ο Μπούτρος Γκάλι και την οποία καλούνται να υπογράψουν οι Κληρίδης-Ντενκτάς, προκειμένου να αποφευχθούν νέα επεισόδια. Και ενώ σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η άρνηση Κληρίδη, να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, οφείλεται σε πιέσεις της Αθήνας, η οποία και δεν πρόσφερε στον Κύπριο Πρόεδρο την άμεση κάλυψη που επιθυμούσε, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των κυπριακών κομμάτων, υπό συζήτηση παραμένει το θέμα της έκδοσης κοινής ανακοίνωση των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ, ο Ντενκτάς έχει ήδη απαντήσει θετικά στη σχετική πρόταση Γκάλι, ενώ αναμένεται η απάντηση Κληρίδη σήμερα ή αύριο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "ενδεικτικό πάντως, της δυσχερούς θέσεως στην οποία βρίσκεται η τουρκική πλευρά εξαιτίας της δολοφονίας αμάχων στην 'πράσινη γραμμή' είναι ότι η Αγκυρα αντικατέστησε τον διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια να επιρρίψει ευθύνες σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Ενδεικτικό εξάλλου της συγχύσεως που επικρατεί είναι ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε τη στρατιωτική ηγεσία για τη 'διαρροή' της γνωστής έκθεσης για το Αιγαίο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "στάχτη στα μάτια όλου του κόσμου που είδε με φρίκη τους Τούρκους να δολοφονούν εν ψυχρώ το νεαρό Σολωμού προσπαθεί να ρίξει ο ηγέτης του ψευδοκράτους. Ο Ραούφ Ντενκτάς με μια επιτυχή προσπάθεια να ξεπεράσει τον εαυτό του, δήλωσε χθες στο BBC ότι "ο Σολωμών Σολωμού, σκοτώθηκε από σφαίρα η οποία εξοστρακίστηκε έπειτα από πυροβολισμούς που έριξε Τουρκοκύπριος αξιωματικός προς την κατεύθυνση της τουρκικής σημαίας".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "με το ταξίδι του πρωθυπουργού κ. Σημίτη στην Κύπρο και τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης στους αδιέξοδους προσανατολισμούς της, αναζήτησης λύσης για το Κυπριακό από αυτούς που ουσιαστικά συντηρούν και ενισχύουν την τουρκική επιθετικότητα".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Tuesday, 20 August 1996 - 10:09:57