Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 03/10/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/10/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κύπρος - Επίσκεψη Σημίτη
  • [3] Νέα Δημοκρατία
  • [4] Ελγίνεια
  • [5] Λαθρομετανάστες
  • [6] Τουρκία - ΕΕ
  • [7] ΗΠΑ - Επίθεση Πατριαρχείου
  • [8] ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κύπρο και οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σουφλιά επιβάλλουν οι ψηφοφόροι πριν... εκλέκτωρ λαλήσαι".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πόλεμος εντυπώσεων. Σίγουρος ο Εβερτ - Αισιόδοξος ο Σουφλιάς".

    Η ΑΥΓΗ: "Αλλα δύο χρόνια καθεστώς λιτότητας. Η κυβέρνηση πιέζει για κοινωνική συναίνεση".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πάνε όλοι με τον Σουφλιά. Εγκαταλείπουν ομαδικά τον Εβερτ και οι βουλευτές".

    ΕΘΝΟΣ: "Οι νέοι μισθοί στο δημόσιο. Ο αναλυτικός πίνακας με τις αυξήσεις που ίσως δοθούν σε... δόσεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εκλέγεται και η Νέα Δημοκρατία φλέγεται. Νικητής θα είναι ο Εβερτ αλλά η διάσπαση παραμονεύει".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι. Λιτότητα για άλλα δύο χρόνια προανήγγειλε ο Γιάννος Παπαντωνίου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ψήφος με υπογραφή. Ανοιχτή δήλωση Βαρβιτσιώτη υπέρ Εβερτ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "1-ο ψαλίδι 200 δις από φοροαπαλλαγές. Με νόμο του Παπαντωνίου μέσα στον Οκτώβριο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μαίνεται η 'μάχη των εκλεκτόρων'."

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ντέρμπι πριν τη διάσπαση. Στο νήμα θα κριθεί η εκλογή του νέου αρχηγού".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Κυνήγι εκλεκτόρων στη ΝΔ".

    ΝΙΚΗ: "Μαχαίρι στους μισθούς για άλλα δύο χρόνια".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "'Κατανόηση' λένε... τώρα τη λιτότητα".

    [2] Κύπρος - Επίσκεψη Σημίτη

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "επιτυχής από κάθε πλευράς ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην Κύπρο. Οι στόχοι πέτυχαν πλήρως, όπως δηλώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία. ΚΑι ήταν να υπογραμμιστεί για άλλη μια φορά ότι: Η Ελλάδα παραμένει σταθερά στο πλευρό της Κύπρου και οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια από μέρους της Τουρκίας θα αποτελέσει αιτία πολέμου. Το ενιαίο αμυντικό δόγμα συνεχίζεται και ενισχύεται. Η Ελλάδα παρέχει πλήρη στρατιωτική κάλυψη προς την Κύπρο σε όλους τους τομείς. Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις προσπάθειές τους στον διπλωματικό και άλλους τομείς για προώθηση λύσης στο Κυπριακό και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Αποδέχονται την αμερικανική πρωτοβουλία αλλ'αδεν δίνουν στην Ουάσιγκτον 'λευκή εξουσιοδότηση'. Θέλουν Αθήνα και Λευκωσία να γνωρίζουν σε γενικές γραμμές το περιεχόμενο της αμερικανικής πρωτοβουλίας, ταυτόχρονα δε επιμένουν ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να κινηθούν δυναμικά προς την Αγκυρα για διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης. Αθήνα και Λευκωσία εκτιμούν ότι και η νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, που πιστεύεται ότι θα είναι η πιο συντονισμένη από κάθε προηγούμενη, θα συναντήσει αρκετές δυσχέρειες, λόγω της εντεινόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας γι αυτό και θα πρέπει να καταβληθούν ιδιαίτερες προσπάθειες στον ευρωπαϊκό χώρο, ώστε η ενταξιακή πορεία της Κύπρου να προχωρήσει κανονικά, όπως έχει προγραμματιστεί. Κληρίδης και Σημίτης συμφώνησαν όπως η μεταξύ τους συνεργασία συνεχιστεί απρόσκοπτα και βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία. Οι δύο ηγέτες ανέπτυξαν μεταξύ τους μια στενή προσωπική φιλία".

    Η ΝΙΚΗ με τίτλο "Ενταξη πάση θυσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση" υπογραμμίζει την προτεραιότητα που δίνουν Αθήνα και Λευκωσία στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη "τονίζεται η ιδιαίτερη κρισιμότητα της παρούσας φάσης του Κυπριακού και η αναγκαιότητα λεπτών και προσεκτικών χειρισμών. Στο πλαίσιο αυτό Αθήνα και Λευκωσία πρόκειται να εντείνουν τη διπλωματική τους δραστηριότητα ώστε να επιτευχθεί κάποια πρόοδος στο χρονίζον θέμα - με δεδομένη την εκφρασμένη πρόθεση ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών να συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή- κυρίως δε να καταδεχθεί στη Διεθνή Κοινότητα η άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Αγκυρας να εργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή. Κατέστη εκ νέου σαφές ότι περαιτέρω τουρκική προέλαση στην Κύπρο αποτελεί για την Ελλάδα "casus belli", επαναλήφθηκε δε η σημασία της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "αρχές του '98 εκτιμά η ελληνική πλευρά ότι θα πραγματοποιηθεί ο ουσιαστικός διάλογος για την επίλυση του Κυπριακού. Κοινή πεποίθηση Ελλάδας και Κύπρου, όπως εκφράστηκε στη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη Λευκωσία, είναι πως ο απευθείας διάλογος Κληρίδη- Ντενκτάς μπορεί να αρχίσει αρχές του '97".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "χειρονομίες καλής θέλησης κάνουν η Αθήνα και η Λευκωσία προς τις ΗΠΑ κυρίως, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, για να διαμορφώσουν κλίμα που θα διευκολύνει την ανάληψη διεθνούς πρωτοβουλίας για την απεμπλοκή του θέματος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "έκκληση προς όλους όσους προσβλέπουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ν'ασκήσουν πιέσεις προς το στρατοκρατικό καθεστώς της Αγκυρας, προκειμένου να μετακινηθεί από τις αδιάλλακτες θέσεις του και να τεθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανέναρξη του διαλόγου στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, απηύθυνε χθες από τη Λάρνακα, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης κατά τη διήμερη και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, επίσκεψή του στην Κύπρο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "πιθανά σενάρια των επόμενων μηνών και πολιτικοί σχεδιασμοί εν όψει των πρωτοβουλιών που αναμένεται να αναπτυχθούν στις αρχές του επόμενου χρόνου, ήταν το κύριο αντικείμενο των επίσημων συνομιλιών που είχαν χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και η ελληνική αντιπροσωπεία από τη μία και ο πρόεδρος Κληρίδης και η κυπριακή αντιπροσωπεία από την άλλη. Σύμφωνα με πληροφορίες απο αρμόδιες πηγές της Λευκωσίας, τις δύο αντιπροσωπείες απασχόλησε ιδιαίτερα ο προγραμματισμός των επόμενων κοινών κινήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας στο Κυπριακό και αποφασίστηκε όπως στους πολιτικούς σχεδιασμούς χρησιμοποιηθούν ειδικές υπηρεσίες της Ελλάδας προς τούτο δε έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα καθηγητών και διπλωματών στην Αθήνα. Σαν πιο επείγον, ωστόσο, αντιμετωπίστηκε το θέμα του στρατιωτικού διαλόγου και των προϋποθέσεων που θέτει η κυπριακή πλευρά προκειμένου από τη μια να μην εκτεθεί σαν η πλευρά που εμποδίζει τη διεξαγωγή του και από την άλλη να μην δοθεί κανένας πολιτικός ή επίσημος χαρακτήρας σε μια ενδεχόμενη παρουσία των Τουρκοκυπρίων σ'αυτό το διάλογο".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "με επιμονή στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα με συναντίληψη και συμπόρευση στις τακτικές κινήσεις, αλλά και ανοιχτά τα 'μέτωπα' προς διεθνείς πρωτοβουλίες, Ελλάδα και Κύπρος θα κινηθούν ώστε τους αμέσως επόμενους μήνες να υπάρξουν αποτελέσματα στο Κυπριακό", ενώ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "ο Σημίτης απέρριψε τη λύση - 'πακέτο' αλλά αποδέχεται διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "έτοιμη να αποδεχθεί αμερικανική διαιτησία για το Κυπριακό, που όμως, θεωρείται λίαν πιθανό να περιλαμβάνει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Κ. Σημίτης χθες, δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Λευκωσία".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "η εμμονή στη λογική του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, καθώς και στις κινήσεις διαμεσολάβησης είναι οι άξονες πάνω στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει την πολιτική της για το Κυπριακό".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ," η ανάπτυξη του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας - Κύπρου που συνεπάγεται την ενδυνάμωση της άμυνας του Ελληνισμού απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό, η διεξαγωγή της ελληνοκυπριακής άσκησης που αρχίζει αύριο και οι εξελίξεις στην Κύπρο θα απασχολήσουν τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Κύπριο ομόλογό του κ. Κώστα Ηλιάδη κατά τη διάρκεια συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο ελληνικό Πεντάγωνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσοχατζόπουλος σκοπεύει μέχρι το τέλος του έτους να επισκεφθεί τη μαρτυρική Μεγαλόνησο. Στο μεταξύ, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της ελληνοτουρκικής άσκησης ("ΤΟΞΟΤΗΣ"-"ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ") η οποία θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη. Η Ουάσιγκτον ασκεί έντονες πιέσεις σε Αθήνα και Λευκωσία ακόμη και για τη ματαίωσή της. Μάλιστα οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν σαν δόλωμα ενδεχόμενη ματαίωση της μεγάλης τουρκικής άσκησης που θα γίνει από τα τουρκικά στρατεύματα στην κατεχόμενη Κύπρο με την επωνυμία "ΤΑΥΡΟΣ".

    [3] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "κλίμα αισιοδοξίας για το αποτέλεσμα της επικείμενης αναμέτρησης, αλλά και βεβαιότητα για την πορεία νίκης της ΝΔ, επικρατεί μεταξύ των στενών συνεργατών του κ. Μ. Εβερτ, 24 ώρες πριν την εκλογή του νέου προέδρου της φιλελεύθερης παράταξης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από τα στελέχη και τους οπαδούς της ΝΔ, η σημερινή παρέμβαση που πρόκειται να κάνει ο ίδιος ο κ. Μ. Εβερτ, ο οποίος μετά από 10 ημέρες σιωπής θα προβεί σε δηλώσεις στις 8.30μμ απόψε".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο κύριο άρθρο του καταγγέλλει ότι "καθώς πλησιάζουμε στην ώρα της εκλογής, πληθύνονται οι ανατριχιαστικές αθλιότητες στη Ρηγίλλης. Οι εκλέκτορες κατατρομοκρατούνται... οι βουλευτές εκβιάζονται... και η απάτη σχετικά με τους αριθμούς πάει σύννεφο... Την Παρασκευή το πρωί, ο εβερτικός μηχανισμός θα επιχειρήσει να διαπράξει άλλη μια αθλιότητα: έχει οργανώσει.. αυθόρμητη σύναξη τραμπούκων έξω από τη Ρηγίλλης, που θα τρομοκρατούν με τις φωνές τους τους εκλέκτορες και τους βουλευτές".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο άρθρο της προσθέτει ότι "η οξύτητα, η αντιπαλότητα και μωροφιλοδοξία ξεπέρασαν τα όρια. Η προεδρία της ΝΔ τείνει να καταντήσει σε Κρόνο που τρώει τα παιδιά του. Και από την αυριανή αντιπαράθεση μπορεί μεν να εκλεγεί αρχηγός, το ερώτημα όμως είναι αν θα έχουν μείνει οπαδοί για να τον ακολουθήσουν. Για να μη βρεθούμε μπροστά σ'ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι επιτακτική ανάγκη από σήμερα όχι απο αύριο, να σταματήσουν οι φανφάρες και οι αλαζονικές δηλώσεις που διχάζουν και πληγώνουν το λαό της παράταξης, στο πλευρό του οποίου και μόνο στέκεται και θα στέκεται αυτή η εφημερίδα".

    "Πες το και έγινε". Με αυτό το σύνθημα οι επιτελείς του 'σκληρού πυρήνα' των δύο μονομάχων μπήκαν από χθες το πρωί στο κυνήγι των 76 εκλεκτόρων, οι οποίοι ζουν την αγωνία του... 'θηράματος πριν από την αιχμαλωσία'. Την ώρα που ο Μιλτιάδης Εβερτ και ο Γιώργος Σουφλιάς εμφανίζονται σίγουροι για τη νίκη τους στην αυριανή αναμέτρηση, οι κινήσεις στο παρασκήνιο αποδεικνύουν ότι στα επιτελεία τους ευημερούν μόνον οι αριθμοί", αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ.

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "γεγονός είναι οτι η απόσταση μεταξύ των δύο μονομάχων έχει ελαχιστοποιηθεί και η εκλογή θα είναι ένα πραγματικό ντέρμπι και θα κριθεί μ' ελάχιστους ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ έχει χωρισθεί στα δύο και το χάσμα προβάλει αγεφύρωτο, σε σημείο που πολιτικοί παρατηρητές να θεωρούν σχεδόν βεβαία τη διάσπαση. Στην καλύτερη περίπτωση ο ηττημένος θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα στο Συνέδριο του κόμματος, την ερχόμενη άνοιξη, οπότε ο νέος αρχηγός θα χρειασθεί την 'επικύρωση' από την οργανωμένη βάση".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "σε μια εξαιρετικά αμφίρροπη, όπως αποδεικνύεται, αναμέτρηση αύριο - για έκτη φορά από ιδρύσεώς της - η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει το νέο της πρόεδρο. Η υποψηφιότητα Γ. Σουφλιά φαίνεται να αποκτά μια ιδιαίτερη δυναμική, ενώ το μόνο βέβαιο πλέον είναι ότι η εκλογή δεν θα είναι περίπατος για τον Μ. Εβερτ, όπως προεξοφλούσε το περιβάλλον του πριν από λίγες μόλις ημέρες".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "τα δύσκολα για τη Νέα Δημοκρατία θα ξεκινήσουν απο την επόμενη ημέρα, αφού όπως διαφαίνεται θα πληθύνουν οι αντίθετες φωνές βουλευτών που δεν πρόσκεινται στον Μιλτιάδη Εβερτ. Εκλέγεται πρόεδρος αλλά φλέγεται η ΝΔ και κύριο μέλημα του κ. Εβερτ θα είναι να διαφυλάξει την ενότητα και να δέχεται χωρίς σπασμωδικές αντιδράσεις τις αντίθετες θέσεις και απόψεις. Ολες οι πλευρές της ΝΔ οφείλουν να σεβασθούν την επιθυμία - εντολή της βάσης για ενότητα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "ιλιγγιώδη δυναμική απέκτησε τις τελευταίες δύο μέρες η υποψηφιότητα του Γιώργου Σουφλιά και μεταξύ των 193 βουλευτών και εκλεκτόρων".

    [4] Ελγίνεια

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι μέρος της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού και πρέπει να επιστραφούν στο φυσικό τους χώρο. Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι 252 ευρωβουλευτές που υπέγραψαν υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ύστερα από πρωτοβουλία του Αλέκου Αλαβάνου. Ας σημειωθεί ότι υπέγραψαν από τη Μ. Βρετανία 39 ευρωβουλευτές, την Ιταλία 34, την Ισπανία 33, τη Γαλλία 26, το Βέλγιο 25, τη Γερμανία 22, την Πορτογαλία 19, την Ιρλανδία 10 και φυσικά όλοι οι Ελληνες ευρωβουλευτές".

    [5] Λαθρομετανάστες

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "χιλιάδες λαθρομετανάστες από το Ιράκ, περισσότερα απο τρεις χιλιάδες άτομα, είναι απέναντι από το ποτάμι του Εβρου στο τουρκικό έδαφος που περιμένουν να έρθει η 'σειρά' τους για να τους περάσουν οι Τούρκοι δουλέμποροι στο ελληνικό έδαφος! Την πληροφορία αυτή έδωσαν στις ελληνικές αρχές δύο ομάδες από Ιρακινούς λαθρομετανάστες που συνελήφθησαν χθες στο νομό του Εβρου, συνολικά 36 άτομα, με αποτέλεσμα να τεθούν σε συναγερμό οι καταδιωκτικές αρχές του νομού".

    [6] Τουρκία - ΕΕ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "διάσκεψη-πρόκληση πέντε κοινοτικών εταίρων μας με την Τουρκία ανατρέπει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και στηρίζει ολόκληρο τον επιθετικό σχεδιασμό της Αγκυρας κατά της χώρας μας. Η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία οργάνωσαν, με κάθε μυστικότητα, ειδική συνάντηση με την Τουρκία με στόχο την προώθηση των αμοιβαίων πολιτικών και οικονομικών τους συμφερόντων. Η 'Εξαγωνική' συνεκλήθη στη Νέα Υόρκη, σε επίπεδο ειδικών προσωπικών απεσταλμένων των υπουργών Εξωτερικών, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μετά τη μελέτη των συμπερασμάτων των πρώτων συζητήσεων, που ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, δεν αποκλείεται η οργάνωση και δεύτερης συνάντησης σε επίπεδο υπουργών".

    [7] ΗΠΑ - Επίθεση Πατριαρχείου

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "έντονα καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς, ο οποίος διαβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ 'ευρίσκεται σε επαφή με την τουρκική κυβέρνηση και το Πατριαρχείο για την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού'. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το ηγετικό στέλεχος της ομογένειας στις ΗΠΑ Φίλιπ Κρίστοφερ υπήρξαν από την Ουάσιγκτον διαβεβαιώσεις ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία και το επιτελείο του "συνεργάζονται στενά με την τουρκική κυβέρνηση ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που θα αποκλείουν ανάλογες τρομοκρατικές επιθέσεις στο μέλλον και θα διασφαλίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τους διαβιούντες εις αυτό, περιλαμβανομένου του Πατριάρχου Βαρθολομαίου".

    [8] ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά ο Κίρο;" γράφει ότι "ο Γκλιγκόροφ φαίνεται έτοιμος να διορθώσει την πολιτική των Σκοπίων έναντι της Ελλάδος, η οποία είχε σκληρύνει από τους χειρισμούς του Φερτσκόφσκι. Το κλίμα ύφεσης που διαμορφώνεται τον τελευταίο καιρό στη νότια Βαλκανική δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες τις ελληνοσκοπιανές σχέσεις, οι οποίες παρά τη συνεχιζόμενη εκκρεμότητα στο θέμα του ονόματος και τις όποιες εντάσεις δημιουργεί αυτό κατά καιρούς, δείχνουν να βρίσκονται σε μια ικανοποιητικά θετική πορεία".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Thursday, 3 October 1996 - 10:09:06