Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 04/10/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/10/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΕΕ - Τουρκία
  • [3] Δουβλίνο - Σύνοδος Κορυφής
  • [4] Νέα Δημοκρατία
  • [5] Ελληνοκυπριακή άσκηση
  • [6] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, η σύνοδος κορυφής στο Δουβλίνο και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τελευταίο γκάλοπ μήνυμα της βάσης της ΝΔ: Εβερτ 12,4%, Σουφλιάς 48,3%".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η μεγάλη ευθύνη στις πλάτες του αρχηγού. Ενότητα ζητά η βάση της ΝΔ".

    Η ΑΥΓΗ: "Το ασφαλιστικό στις καλένδες. Μετά το 2000 οι αποφάσεις για τα ταμεία".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σήμερα κρίνεται η τύχη της ΝΔ. Στο συνέδριο θα δοθεί τελική λύση στο ζήτημα ηγεσίας".

    ΕΘΝΟΣ: "Αρχίζει το ματς. Νέος γύρος εμφυλίου στη ΝΔ μετά την εκλογή νέου αρχηγού".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ονόματα χοντρά στο ΚΕΦΕ όπως αποκαλύπτεται στη συγκλονιστική αναφορά του Εισαγγελέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ενωμένοι στη Νέα Δημοκρατία για να σωθεί ο τόπος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ωρα για δουλειά στη ΝΔ . Απαίτηση της βάσης από νικητή και ηττημένο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αρχηγός μέχρι νεωτέρας. Σε κάθε περίπτωση, δυσκολίες και συνέδριο ενόψει".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σύγκρουση για την ενότητα. Εβερτ και Σουφλιάς διεκδικούν την ηγεσία της ΝΔ σε μια αμφίρροπη μάχη αλλά και με αμφίβολες προοπτικές".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ψηφίζουν διάσπαση. Αν χάσει ο Σουφλιάς, φτιάχνει κόμμα ο Μητσοτάκης".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Δεύτερος γύρος στο συνέδριο της ΝΔ μετά τη σημερινή αναμέτρηση".

    ΝΙΚΗ: "Ηταν κάποτε η Νέα Δημοκρατία. Προβάδισμα Εβερτ, το παλεύει ο Σουφλιάς".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Και η μονιμότητα στο κυβερνητικό στόχαστρο".

    [2] ΕΕ - Τουρκία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "στάχτη στα μάτια αποδεικνύεται πως ήταν το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου εναντίον της Τουρκίας, αφού η Ε. Επιτροπή εξακολουθεί να θεωρεί την Τουρκία το 'χαϊδεμένο παιδί'. Στο σκεπτικό και τη μεθοδολογία αυτή εντάσσεται η πρόταση του Ολλανδού κ. Ντε Κλέρκ, που έγινε στις 19-9-96 προς τη μικτή επιτροπή Ευρωκοινοβουλίου και Τουρκίας. Ο Ντε Κλέρκ πρότεινε να υπάρξει συνάντηση δηλαδή διάλογος μεταξύ του προεδρείου του Ευρωκοινοβουλίου και του προεδρείου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης".

    [3] Δουβλίνο - Σύνοδος Κορυφής

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "με 'νεφελώδεις' προοπτικές συνεδριάζουν το Σάββατο οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ε. Ενωσης στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για την πορεία της Διακυβερνητικής διάσκεψη, που κάλεσε η ιρλανδική προεδρία, ύστερα από ισχυρές πιέσεις του γαλλογερμανικού άξονα. Η έκτακτη σύνοδος του Δουβλίνου θα προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, αλλά κατ'ουσίαν θα δώσει άλλη μια ευκαιρία στην ισχυρή Γερμανία και 'τη μόνιμη σκιά της', τη Γαλλία να 'σπρώξουν' λίγο παραπάνω τις ιδέες και το πλαίσιο για τη 'Γαλλογερμανική Ε. Ευρώπη' του 21ου αιώνα".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "η ελληνική κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία και στον τρόπο λήψης αποφάσεων έτσι ώστε να μη χαθεί όταν πρόκειται για εθνικά ζητήματα το δικαίωμα του βέτο αλλά και στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Ο υπουργός Τύπου δήλωσε χθες ότι η Αθήνα θα εξετάσει και την πρόταση της Ιταλίας - αν αυτή διατυπωθεί και επισήμως - να καθυστερήσει για δύο χρόνια η έναρξη της Γ' Φάσης της ΟΝΕ".

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η σύνοδος θα αποτελέσει 'ώθηση' στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων. Η ελληνική κυβέρνηση συμπλέει με το γαλλογερμανικό άξονα για την αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων, που καταργεί κάθε έννοια ισοτιμίας και επιχειρεί να διασωθεί με κάποια δήλωση για την προστασία των συνόρων".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "το θέμα της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της Κοινότητας και κατ'επέκταση των ελληνικών είναι η κύρια επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης, όχι μόνο στην αυριανή άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Δουβλίνο, αλλά και στην όλη συζήτηση που γίνεται στα πλαίσια της ΕΕ για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ".

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "τερματίζεται σήμερα η δεκαπενθήμερη εκκρεμότητα στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας με την εκλογή προέδρου. Ταυτοχρόνως, όμως ανοίγει ένα σημαντικό και ιδιαίτερα κρίσιμο 'κεφάλαιο' για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τώρα καλείται να αποδεσμευθεί από την εσωστρέφεια του τελευταίου διαστήματος, ώστε να ανασυγκροτηθεί το συντομότερο δυνατόν να αναλάβει τον προβλεπόμενο απο το πολίτευμα ρόλο- αυτόν του ελέγχου της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας - και να βαδίσει κατά ομαλό τρόπο στο προσεχές τακτικό συνέδριό του".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "η επικίνδυνη πόλωση στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας και η διαφορά ψήφων ανάμεσα στον κερδισμένο και τον χαμένο της σημερινής αναμέτρησης, πυροδοτούν αλυσιδωτές εκρήξεις στο κόμμα. Ουσιαστικά, τώρα 'αρχίζει το ματς', σύμφωνα με εκτιμήσεις αντικειμενικών στελεχών που φοβούνται ότι ο νέος πρόεδρος θα βρίσκεται τους επόμενους μήνες κάτω από τη διαρκή αμφισβήτηση της άλλης πλευράς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "οι 193 εκλέκτορες της Νέας Δημοκρατίας, που σήμερα εκλέγουν το νέο τους αρχηγό, ουσιαστικά γνωρίζουν πως η επιλογή τους έχει μια προθεσμία λήξης. Ο χρόνος λήξης της προθεσμίας αυτής, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Εντούτοις, θεωρείται βέβαιο πως οι εσωκομματικοί συσχετισμοί και τα αριθμητικά δεδομένα στη Νέα Δημοκρατία είναι τέτοια, που όποιος και αν εκλεγεί θα έχει να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερα ισχυρή εσωτερική αντιπολίτευση, η ύπαρξη της οποίας θα παρατείνει και ίσως θα εντείνει το εσωτερικό πρόβλημα της συντηρητικής παράταξης. Ενα πρόβλημα που θα μεταφερθεί στο συνέδριο της άνοιξης, ένα πρόβλημα που πιστοποιεί ότι σήμερα θα εκλεγεί "αρχηγός μέχρις νεωτέρας...".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "ραντεβού στο Συνέδριο δίνουν σήμερα νικητές και ηττημένοι στη ΝΔ μετά την εκλογή αρχηγού που προβλέπεται να γίνει μέσα σε κλίμα πόλωσης και διχασμού. Η σκληρή σύγκρουση που προηγήθηκε αυτής της αναμέτρησης και οι πολύ κακές προσωπικές σχέσεις των κορυφαίων στελεχών, που έχουν μεταφερθεί και στη βάση, οδηγούν πολλούς στη Ρηγίλλης στο ίδιο συμπέρασμα".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "ψηφίζουν διάσπαση σήμερα οι 193 εκλέκτορες που καλούνται να αναδείξουν το νέο αρχηγό της ΝΔ. Οι κάλπες που έχουν στηθεί στη Ρηγίλλης, θα επιβεβαιώσουν το διχασμό και θα προαναγγείλουν την οριστική ρήξη".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "ο κόμπος έφθασε στο χτένι για τη συντηρητική παράταξη. Ακόμη και η χθεσινοβραδινή τηλεοπτική εμφάνιση των δύο μονομάχων υπήρξε άκρως διχαστική. Εβερτ και Σουφλιάς εξαπέλυσαν μύδρους ο ένας εναντίον του άλλου, αναφέρθηκαν στην 'ενότητα', η οποία όμως είναι πλέον εύθραυστη και το πολύ-πολύ να κρατήσει για λίγους μήνες ως το Συνέδριο που θα γίνει την άνοιξη του '97".

    Αντίθετα, κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "οι δύο μονομάχοι έστειλαν μήνυμα ενότητας προς τους οπαδούς και ψηφοφόρους της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης", ενώ ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "αποφασισμένοι να κάνουν πράξη την απαίτηση της λαϊκής βάσης της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης για ενότητα και αποτελεσματική αντιπολίτευση, εμφανίστηκαν χθες οι κ.κ. Μιλτιάδης Εβερτ και Γιώργος Σουφλιάς στα τελευταία μηνύματα που απηύθυναν λίγες ώρες πριν τη σημερινή εκλογή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "στη Νέα Δημοκρατία ήγγικεν η ώρα μηδέν και η ενότητά της είναι σε οριακό σημείο".

    "Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, η σημερινή μάχη είναι, κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, αμφίρροπη, αλλά εξίσου αμφίβολες είναι και οι προοπτικές για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι όποιος και αν εκλεγεί θα έχει να αντιμετωπίσει τη δοκιμασία του επικείμενου συνεδρίου, αλλά ενδεχομένως και την εσωκομματική αντιπολίτευση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "είναι γνωστό, πασίγνωστο, τι δεν θέλει ο λαός της παράταξης ΔΕΝ θέλει το Μιλτιάδη Εβερτ. Ανεξάρτητα με τον οριστικό αρχηγό, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γίνει στη ΝΔ είναι έντιμες εσωκομματικές εκλογές. Που θα διώξουν με τις κλωτσιές όλους εκείνους τους γλοιώδεις σμπίρους, τους απατεώνες δήθεν 'εκπροσώπους' και κάτι έμμισθους από το κομματικό ταμείο 'προέδρους' Νομαρχιακών. Αρκετά ταλαιπωρήθηκε, αλλά και γελοιοποιήθηκε η παράταξη".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "η σημερινή ψηφοφορία κρίνει και την τύχη της Νέας Δημοκρατίας. Οι εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος δεν ενδιαφέρουν μόνο τους οπαδούς της αλλά το σύνολο του ελληνικού λαού. Οταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ενωμένο και δυνατό, διασφαλίζεται η ομαλή δημοκρατική λειτουργία και αποτρέπονται εκφυλιστικά φαινόμενα στο δημόσιο βίο. Οταν στην ηγεσία της αντιπολίτευσης βρίσκεται ένα σοβαρό πρόσωπο, όπως ο Γιώργος Σουφλιάς τότε διασφαλίζονται οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού και η πολιτική σταθερότητα που είναι αναγκαία, προκειμένου να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της χώρας. Αντίθετα, όταν στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκλεγεί πρόσωπο που δεν τυγχάνει της αποδοχής ούτε των οπαδών του κόμματός του, τότε θα έχουμε συμπτώματα ανεύθυνης αντιπολιτευτικής τακτικής, πατριδοκαπηλίας και τεχνητών συγκρούσεων".

    [5] Ελληνοκυπριακή άσκηση

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "ρίψεις αλεξιπτωτιστών και βολές με πραγματικά πυρά από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη περιλαμβάνονται στο σενάριο της ελληνοκυπριακής άσκησης "Νικηφόρος-Τοξότης" που αρχίζει ουσιαστικά αύριο στην Κύπρο. Από ελληνικής πλευράς, στην άσκηση συμμετέχει μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών, πλοίων και μονάδων του Στρατού απ'ότι πέρυσι, ενώ την Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη οι κύριες φάσεις των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων θα είναι συνδυασμένες επιχειρήσεις των ελληνικών και κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "υπάρχει έκδηλη ανησυχία και παρενοχλήσεις από τουρκικά πλοία και αεροπλάνα , που μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρό επεισόδιο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "σήμερα εφαρμόζεται στην πράξη ο ενιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδας-Κύπρου".

    [6] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "εξελίξεις στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένονται στο Κυπριακό, καθώς αρχίζουν και σχηματοποιούνται τα βήματα του διαλόγου. Ο πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης ετοιμάζει ήδη απαντητική επιστολή προς τον Ραούφ Ντενκτάς, το περιεχόμενο της οποίας θα θέσει υπόψη του Εθνικού Συμβουλίου, που θα συγκληθεί πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της άσκησης 'Νικηφόρος'. Την άποψη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πιέσουν σφόδρα την τουρκική πλευρά για να αποδεχθεί την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση διατυπώνει σε εκτενές πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα 'Τζουμχουριέτ'. Κατά το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ από κοινού με τη Βρετανία ετοίμασαν 'μίνι-σχέδιο' επίλυσης του Κυπριακού και στην κατεύθυνση υλοποίησης του σχεδίου η αμερικανική πλευρά θα ανεβάσει τους τόνους στις επαφές της με την Αγκυρα. Ηδη, σημειώνεται οι ΗΠΑ και η Ενωση συνέστησαν στην Ελλάδα να αποφύγει τις 'προκλήσεις' στη διάρκεια της άσκησης 'Νικηφόρος' ενώ σε μήνυμά τους προς την Αγκυρα υπογράμμισαν ότι αν ακολουθήσει ακραία στάση, θα υπάρξουν 'αντίποινα'."

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "θετικά αντιμετωπίζει η Γερμανία την έναρξη διαπραγματεύσεων, πολύ σύντομα, για την ένταξη στην Ε. Ενωση της Κύπρου. Οπως δήλωσε σε χθεσινή του συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα 'Κουρίρ' ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, η έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου, της Μάλτας και των χωρών της Κεντροανατολικής Ευρώπης, έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, αποτελεί έναν από τους πέντε μεγάλους στόχους στην 'ατζέντα 2000' του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Friday, 4 October 1996 - 10:11:36