Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-11-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/11/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυπριακό
  • [3] Ενοπλες Δυνάμεις - Εξοπλισμοί
  • [4] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] ΔΕΕ
  • [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 14/11/1996 (ΑΠΕ)

    Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, που ενέκρινε χθες το ΚΥΣΕΑ, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ιδρυμα κόλαση! Η πιο φρικιαστική υπόθεση που απασχολεί τη δικαιοσύνη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Χασίς και στα ... περίπτερα. Αποθρασύνθηκαν οι έμποροι".

    Η ΑΥΓΗ: "Δανειζόμαστε για να εξοπλιζόμαστε. Αφαίμαξη 6 τρισ. για υπερεξοπλισμούς".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Η Μιμή οργάνωσε τις υποκλοπές. Ειδικό κλιμάκιο παρακολουθούσε υπουργούς και πολλά απ'τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΘΝΟΣ: "Αμυνα ατσάλι. 4 τρισ. για 300 νέα όπλα. Αναβαθμίζονται και τα υπάρχοντα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σωθήκαμε !!! Ο Ανδρέας με ... κώμα. Ετοιμος ο πυρήνας νέου κόμματος από τον Ανδριανόπουλο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Θεατρίνοι τα παιδιά του Ανδρέα. Τώρα θέλουν να μάθουν την αλήθεια για τον πατέρα τους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στο βυθό κλειδωμένα τα 4 παλικάρια. Φώναζαν "βοήθεια" αλλά η έξοδος κινδύνου είχε λουκέτο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Θυσία 16 τρις. Αμυνα: Πρόγραμμα για 10 χρόνια, συν οι τόκοι".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Να αρθεί το άσυλο στο Πολυτεχνείο. Η χθεσινή έκρηξη προοιωνίζεται νέο όνειδος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η άμυνα απαιτεί 6 τρισ. Οι αναγκαίοι εξοπλισμοί δυσχεραίνουν το πρόγραμμα σύγκλισης".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Βόμβα ... κλείνει το Πολυτεχνείο. Απαγόρευση εισόδου για όλους. Η πορεία μεσημέρι Κυριακής".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Πακέτο των ΗΠΑ για ελληνοτουρκικά. Εως το 2010 θα πληρώνουμε για τα όπλα".

    ΝΙΚΗ: "Κοριοί στην Εκάλη για Ανδρέα. Ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Με τη νεολαία ενάντια στα ναρκωτικά".

    [2] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "έφτασαν χθες στη Λευκωσία προερχόμενοι από την Αθήνα οι απεσταλμένοι των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ για το Κυπριακό. Η αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον διευθυντή Νοτίου Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Κ. Κάβανο είχε χθες το πρωί συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Χρ. Ροζάκη. Στην παρούσα φάση η αμερικανική πλευρά αποδίδει έμφαση στην αποτροπή επεισοδίων στη γραμμή αντιπαράταξης ενώ αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις μετά τα τέλη Ιανουαρίου".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "η υπό τον κ. Κάβανο αποστολή δεν ... διαφώτισε ιδιαιτέρως την ελληνική πλευρά εις ό,τι αφορά το περιεχόμενο της αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό. Υπογραμμίστηκε όμως ότι υπάρχει ανάγκη παρέμβασης - αφού προηγουμένως υπάρξει απαγκίστρωση δυνάμεων στη νήσο - που αναμένεται να αρχίσει να προωθείται τον Φεβρουάριο".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "ο κ. Κάβανο δεν προσκόμισε κάποιες νέες ιδέες στην Αθήνα, ενώ το Εθνικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση υπό την προεδρία του Προέδρου Κληρίδη συζήτησε τον καθορισμό κοινής στρατηγικής ενόψει των πρωτοβουλιών για το Κυπριακό που αναμένεται να εκδηλωθούν μέσα στο 1997".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "την μείωση της έντασης στην Κύπρο ζητούν οι Αμερικανοί από την Αθήνα και τη Λευκωσία για να μπορέσουν να εκδηλώσουν τη δική τους πρωτοβουλία σε "γόνιμο έδαφος. Συγχρόνως δηλώνουν ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μπορεί να γίνει αν παράλληλα προωθηθεί και η ένταξη της Τουρκίας. Ουσιαστικά οι Αμερικανοί πιέζουν για να παγώσει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα υποστηρίζοντας ότι θα προσπαθήσουν να πείσουν και την Τουρκία να περιορίσει τις κινήσεις της στη Βόρεια Κύπρο, επιδιώκοντας σε πρώτη φάση την απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Κύπρο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται ότι "προς την υιοθέτηση "περιορισμένης διάρκειας" στρατιωτικού μορατόριουμ στη Κύπρο προσανατολίζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, στο πλαίσιο της προσπάθειας υιοθέτησης μέτρων μείωσης της έντασης στο νησί, την οποία προωθούν τόσο ο ΟΗΕ όσο και οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές, το μορατόριουμ αυτό, το οποίο αφορά τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, θα έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια - είτε συνεχόμενη είτε διακεκομμένη - και θα θυμίζει εν πολλοίς το θερινό ελληνοτουρκικό μορατόριουμ στο Αιγαίο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "Κύπριο πρόεδρο ανυπόστατο, χωρίς εξουσίες, συμβολικό, δίχως αρμοδιότητες, θέλει η Μεγ. Βρετανία, δια του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό, σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ο οποίος είναι ο ειδικός απεσταλμένος του Λονδίνου στη Μεγαλόνησο και ο οποίος "κλείνει τα μάτια" στις πρόσφατες δολοφονίες, βάζοντας στις μυστικές διαπραγματεύσεις ουσιαστικά στο "ίδιο τσουβάλι" Ελληνοκύπριους και εποίκους του Ντενκτάς. Οι άκρως σημαντικές λεπτομέρειες εμπεριέχονται σε 4σέλιδο απόρρητο έγγραφο του ΥΠΕΞ το οποίο υπογράφει ο έμπειρος πρέσβης της Ελλάδας στη Μεγ. Βρετανία, κ. Ζαφειρόπουλος και ο οποίος επισημαίνει τις προθέσεις του Λονδίνου που είναι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρεται σε χθεσινό άρθρο της τουρκικής "Μιλιέτ" η οποία έγραφε ότι "αν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά εξακολουθήσουν να εμμένουν στις τουρκικές εγγυήσεις στην διζωνική δομή στην "πολιτική ισότητα" και στην εκ περιτροπής προεδρία. Η Αγκυρα δηλώνει ότι δεν έχει καμία σημασία η εκ περιτροπής προεδρία από την στιγμή που ο Πρόεδρος δεν θα έχει εξουσίες".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "μεγάλη εκδήλωση μαθητικών και φοιτητικών οργανώσεων πραγματοποιείται αύριο στη Λευκωσία στην πλατεία Ελευθερίας για την 13η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς. Ο χώρος της εκδήλωσης αποφασίστηκε κατόπιν εισήγησης της Κυπριακής Αστυνομίας, η οποία εξέφρασε φόβους ότι οι Τούρκοι σχεδίαζαν να προκαλέσουν επεισόδια στη γραμμή αντιπαράταξης στο "Λήδρα Πάλας".

    [3] Ενοπλες Δυνάμεις - Εξοπλισμοί

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "Μια πανίσχυρη πολεμική μηχανή αποτρεπτικού χαρακτήρα δημιουργείται στο χώρο των Ενόπλων μας Δυνάμεων".

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "άμυνα από ατσάλι αποκτά η Ελλάδα στα επόμενα δέκα χρόνια. Υπογραμμίζοντας ότι "δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα" ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε την αγορά 300 νέων όπλων και τον εκσυγχρονισμό αυτών που υπάρχουν ώστε να θωρακιστεί η χώρα και να αποκτήσει την αποτρεπτική δύναμη που επιβάλουν οι περιστάσεις. Με τον τρόπο αυτό κλείνει η ψαλίδα της τουρκικής οπλικής υπεροχής στο Αιγαίο".

    "Γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα, πρωτοφανές για τα χρονικά ποσό δαπανών για την Εθνική μας Αμυνας" αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, τονίζει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και αναφέρει ότι "αγορά 2-3 αεροσκαφών - ραντάρ (πιθανότατα του τύπου "Χοκάι"). Αγορά 60 νέων αεροσκαφών (F-16 ή F-18). Εκσυγχρονισμός 40 αεροσκαφών Φάντομ (F-4E) σε ηλεκτρονικά και συστήματα αυτοπροστασίας. Απόκτηση μεταφορικών ελικοπτέρων (10-20). Προμήθεια σύγχρονων πυρομαχικών (π.χ. βόμβες λέιζερ, πυραύλους κατά ραντάρ κλπ), 2 - 4 υποβρύχια για το Π.Ν. μέχρι το 2010, απόκτηση εκπαιδευτικών αεροσκαφών, απόκτηση νέου αντιαεροπορικού συστήματος, απόκτηση μεταφορικών αεροσκαφών, αντικατάσταση συστήματος ΝΙΚΗ (με το σύστημα PATRIOT). Ταχύπλοα σκάφη (HOVERCRAFT), ναυπήγηση τριών τορπιλακάτων, αγορά 2 κορβετών, αγορά 4 κανονιοφόρων, αγορά 1 πετρελαιοφόρου, εκσυγχρονισμό πλοίων και εκσυγχρονισμό αρμάτων μάχης και αγορά νέων (πιθανότατα Αμπραμς από τις ΗΠΑ).

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι "είναι ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα μεγαλεπήβολο, η ολοκλήρωση του οποίου θα καταστήσει τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έναν από τους ισχυρότερους στρατούς όχι μόνο για τα Βαλκάνια αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη".

    Σε άρθρο της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη η ανακοίνωση του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας. Είναι περίεργο ότι ο ίδιος ο Κ. Σημίτης που τώρα ως πρωθυπουργός ανακοίνωσε αυτό το τόσο δαπανηρό εξοπλιστικό πρόγραμμα, ζητώντας θυσίες από τον ελληνικό λαό, πέρυσι ως κυβερνητικός βουλευτής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήριζε ανορθολογικές τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού, τις οποίες θεωρούσε υπέρογκες. Το κύριο ερώτημα είναι: τι έχει αλλάξει από πέρυσι έως χθες. Βέβαια, μόνο με εξοπλιστικά προγράμματα δεν διασφαλίζεται η άμυνα της χώρας. Χρειάζονται και πολιτικά μέσα. Αλλά για να πούμε και του στραβού το δίκιο, όταν η κυβέρνηση επιχειρεί κάποια διπλωματικά ανοίγματα, να μην βγάζουν κραυγές οι συνήθεις υπερπατριώτες για προδοσίες και άλλα ηχητά παρόμοια. Και η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Σημίτης ας μην τους παίρνουν πάντα τοις μετρητοίς".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "τον πλήρη εναρμονισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ στα πλαίσια του νέου επιθετικού του δόγματος, το δυνάμωμα της εξάρτησης και την υποθήκευση της ελληνικής οικονομίας και για τον επόμενο αιώνα, σηματοδοτεί το νέο πενταετές (1996-2000) εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο ενέκρινε χθες το κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ)".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "ακριβά θα κοστίσει στους Ελληνες πολίτες η θωράκιση των Ενόπλων μας Δυνάμεων η αποπληρωμή του χρέους της χώρας από το προηγούμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα και η εξόφληση του δημοσίου χρέους του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, που ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 6 τρισεκατομμυρίων δραχμών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο βασικό της άρθρο υπογραμμίζει ότι "αναγκαστικώς πρώτο μέλημα είναι η ύπαρξη Ελλάδος και δεύτερο η προκοπή της. Χωρίς το πρώτο ζητούμενο, το δεύτερο δεν έχει νόημα. Η επιβεβλημένη - στην κυριολεξία - αναγνώριση αυτής της πραγματικότητος, ανάγκασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμύνης να παραμερίσει την ανάγκη περιστολής δαπανών και να εγκρίνει νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους τεσσάρων τρισεκατομμυρίων δραχμών, πέραν των κονδυλίων δυο τρισ. που θα διατεθούν στο δημόσιο χρέος του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, την εξόφληση εξοπλισμών προηγουμένων ετών. Με πνεύμα ρεαλισμού η πολιτεία απέφυγε τη μίζερη λογιστική προσέγγιση του εθνικού αυτού ζητήματος".

    [4] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "σάρκα και οστά" αποκτά πλέον η διαφαινόμενη εδώ και καιρό αμερικανική πρωτοβουλία για εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας ενώ παράλληλα η Ουάσιγκτον επεξεργάζεται και την πρωτοβουλία της για το Κυπριακό. Η Ουάσιγκτον πιέζει τα δυο μέρη για προσφυγή, με συνυποσχετικό ταυτοχρόνως και για τα δυο θέματα - και για τις βραχονησίδες και για την υφαλοκρηπίδα. Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι δια του τρόπου αυτού θα πείσουν την Τουρκία να δεχθεί τη Χάγη ως μέσο επίλυσης των όποιων διαφορών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το "πακέτο" αυτό προϋποθέτει και το να δεχθεί η Αθήνα - αφού θα υπογράψει συνυποσχετικό - πως νομικά οι βραχονησίδες μπορούν να θεωρηθούν "αμφιλεγόμενο ζήτημα".

    [5] ΔΕΕ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "η εγγύηση των συνόρων των χωρών - μελών της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, επομένως και της Ελλάδας, επιβεβαιώνεται σε έκθεση, που εγκρίθηκε ομόφωνα στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Συνέλευσης. Συγκεκριμένα στο άρθρο 8 της έκθεσης καλείται το Συμβούλιο να επιβάλει την εφαρμογή της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων των κρατών - μελών της ΔΕΕ. Συγχρόνως ζητείται ταχεία και δίκαιη λύση στο Κυπριακό χαρακτηρίζεται απαράδεκτο το status quo, ενώ επαναλαμβάνεται ως βεβαία η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης".

    [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει την δήλωση του κ. Πάγκαλου ότι " η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ζητήσει ή να δεχθεί αναστολή των ασκήσεων όλους τους υπόλοιπους μήνες πλην της τουριστικής περιόδου και μόνον για ευνόητους λόγους".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Thursday, 14 November 1996 - 12:33:06