Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-11-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/11/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πανελλαδική - Πανεργατική απεργία
  • [3] Πετρελαιαγωγός
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Νέα Δημοκρατία
  • [6] Τουρκία - ΕΕ
  • [7] Κλίντον - Ελλάδα
  • [8] Τούρκοι - Εμπρησμοί ελληνικών δασών
  • [9] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [10] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 28/11/1996 (ΑΠΕ)

    Η σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, η συνεδρίαση χθες του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας και η αντιπαράθεση Εβερτ-Μητσοτάκη, η αποκάλυψη ότι μέλη της τουρκικής εθνικιστικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" έβαζαν φωτιές σε ελληνικά δάση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι διάλογοι της ρήξης στο Πολιτικό Συμβούλιο. Ολο το παρασκήνιο της δραματικής συνεδρίασης".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Εκτός συμβουλίου ο Ψηλός με απόφαση Εβερτ. Θυελλώδης συνεδρίαση στη Ρηγίλλης".

    Η ΑΥΓΗ: "Πρώτη απάντηση στα μέτρα που πλήττουν τους 'μη έχοντες'. Σε πανελλαδική απεργία σήμερα οι εργαζόμενοι".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Οριστική ρήξη Εβερτ-Ψηλού. Ραντεβού στο συνέδριο για την τελική αναμέτρηση".

    ΕΘΝΟΣ: "Εφοδος 110 βουλευτών στις... μερσεντές. Αθρόες παραγγελίες ενόψει κατάργησης των απαλλαγών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Με κατσαρόλες αλά... Χιλή ο τόπος. Ξεζουμίζεται από τα φορομπηχτικά μέτρα ο λαός".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αποβολή Μητσοτάκη από το Πολιτικό Συμβούλιο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκτός ηγεσίας ο Ψηλός. Αρνήθηκε να ανακαλέσει δήλωση κατά Καραμανλή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κόκκινη κάρτα έβγαλε στο Μητσοτάκη ο Εβερτ. Στο χάος η Νέα Δημοκρατία μετά το επεισοδιακό Πολιτικό Συμβούλιο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "122.000 στρέμματα στο σχέδιο. Αποκλειστική δήλωση Λαλιώτη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ετεροχρονίζονται" τα μέτρα. Η περικοπή απαλλαγών θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 1997".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Μαχαιρώματα στη Ρηγίλλης. Ο Εβερτ πέταξε τον Μητσοτάκη από το Πολιτικό Συμβούλιο".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Διέγραψε" τον Μητσοτάκη ο Εβερτ από το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ".

    ΝΙΚΗ: "Αποβολή Μητσοτάκη απο το Πολιτικό Συμβούλιο. Τριτεγγυητής ο Ράλλης για το συνέδριο".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ξεσηκωμός αντίστασης. 'Νεκρώνει' σήμερα απ' άκρη σ'άκρη όλη η χώρα".

    [2] Πανελλαδική - Πανεργατική απεργία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "η χώρα αναμένεται να 'νεκρώσει' σήμερα απ'άκρη σ'άκρη. Οι εργαζόμενοι συμμετέχοντας στην απεργία, αντιστέκονται στην 'καταιγίδα' των αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, που υπαγορεύονται από το περιβόητο 'πρόγραμμα σύγκλισης'. Βασικά τους αιτήματα, η βελτίωση του εισοδήματος, η αύξηση των συντάξεων, η λήψη μέτρων για την προστασία των ανέργων και των εργασιακών σχέσεων, η δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση κ.α".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "με... κατσαρόλες αλά Χιλή, θα κατέβουν στους δρόμους οι νοικοκυρές, διαμαρτυρόμενες για την φορομπηχτική πολιτική. Αγανάκτηση και οργή είναι τα συναισθήματα που διακατέχουν τους 'μη έχοντες και τους μη κατέχοντες'. Το φορολογικό πακέτο, που ανακοινώθηκε από το οικονομικό επιτελείο αποδεικνύει πλέον το αποκορύφωμα της κυβερνητικής αναλγησίας που επιμελώς προσπαθούσε να κρύψει ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όπου διαβεβαίωνε ότι δεν θα επιβληθεί καμία νέα φορολογία".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει οτι "η σημερινή απεργία δεν έχει μόνο την έννοια της διαμαρτυρίας για την εισοδηματική και οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Εκφράζει και τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων για την κυβερνητική αναποτελεσματικότητα της τελευταίας δεκαετίας".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "κριτική και επισημάνσεις για επιμέρους μέτρα - εντός όμως ενός πλαισίου στήριξης ή τουλάχιστον ανοχής της γενικότερης 'φιλοσοφίας' της οικονομικής πολιτικής - διατύπωσαν μετά τους υπουργούς και οι κυβερνητικοί βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής".

    [3] Πετρελαιαγωγός

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Βάρνας-Αλεξανδρουπόλεως θα υπογραφεί έως το τέλος του 1996, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβερνήσεως κ. Ντόντσο Κονακτσίεφ. Ο κ. Κονακτσίεφ πρόσθεσε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση ενέκρινε τα αποτελέσματα της συναντήσεως των εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρωσία. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η δαπάνη κατασκευής του αγωγού θα ανέλθει στα 750 εκατομμύρια δολάρια, και όπως διευκρίνισε ο κ. Κονακτσίεφ η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρωσία δεν έχουν εξετάσει έως τώρα τις προτάσεις γαλλικών και γερμανικών εταιριών για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού".

    [4] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες, προκλητικοί και θρασύτατοι εμφανίστηκαν οι 'Γκρίζοι Λύκοι' η ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση που εμπλέκεται στις δολοφονίες των ηρωικών Ελληνοκυπρίων, το καλοκαίρι στη Δερύνεια. Με νέα πληρωμένη 'ανακοίνωσή' της στο χθεσινό τουρκοκυπριακό Τύπο, η οργάνωση αναφέρει ότι δεν μετανοεί 'γι αυτό που έπραξε' σχετικά με τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ οτι "δεν συνομιλεί με την ελληνοκυπριακή διοίκηση" και ότι "αν οι Ελληνοκύπριοι επιτεθούν στα σύνορα της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" θ'απαντήσει και πάλι με τον ίδιο τρόπο".

    "Εν τω μεταξύ, γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς από την Αγκυρα δήλωσε ότι "οι Ελληνοκύπριοι παίζουν το παιχνίδι της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποσκοπώντας στην έμμεση ενσωμάτωση της Κύπρου στην Ελλάδα" και "εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη".

    [5] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική κατεδάφιση είναι , πλέον, η Νέα Δημοκρατία, μετά τη νέα άγρια, χθεσινοβραδινή θανάσιμη σύγκρουση Εβερτ- Μητσοτάκη. Με την έναρξη κιόλας του Πολιτικού Συμβουλίου ο Μιλτιάδης Εβερτ δήλωσε ότι εφεξής ο Κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να παίρνει μέρος στις συνεδριάσεις του οργάνου, γιατί προσέβαλε την ιστορία και το κύρος (βλέπε δηλώσεις εναντίον Καραμανλή) του κόμματος. Ο Κ. Μητσοτάκης του απάντησε: "δεν είναι δικαίωμά σου να με καλείς ή να μην με καλείς". Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ , είναι "οριστική η ρήξη Εβερτ - Μητσοτάκη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας θα μείνει στην ιστορία. Μετά από απόφαση του πανίσχυρου-πλέον- προέδρου του κόμματος κ. Μιλτιάδη Εβερτ, ο επίτιμος πρόεδρος κυριολεκτικά... απεβλήθη από το Πολιτικό Συμβούλιο και δεν θα λαμβάνει πλέον μέρος στις συνεδριάσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μιλτιάδης Εβερτ αποδέχθηκε πλήρως τις προτάσεις του κ. Βαρβιτσιώτη, κάτι που δεν συνέβη με τους κ. Σουφλιά και Μητσοτάκη, οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "την ρήξη και τη διάσπαση της ΝΔ για να κατοχυρώσει τη διατήρησή του στην προεδρία με τον έλεγχο του Συνεδρίου προχωρεί βήμα-βήμα ο Μ. Εβερτ! Την πρώτη ανεπιτυχή τελικά προσπάθεια την έκανε χθες, με την επίθεση κατά του επιτίμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αλλά με την ουσιαστική του άρνηση να δεσμευθεί στις προτάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου για τη διοργάνωση ενός έντιμου και αντιπροσωπευτικού συνεδρίου!".

    Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, τονίζει ότι "η κλιμάκωση της σύγκρουσης των κορυφαίων του κόμματος δεν μπορούσε παρά να φέρει την έκρηξη. Οι συνέπειες όμως της έκρηξης είναι επίσης αναπόφευκτες και καθόλου ευνοϊκές για καμιά από "τις πλευρές του προβλήματος". Ο δρόμος για το Συνέδριο από την εσωστρέφεια δεν θα είναι ανθόσπαρτος. Ούτε ο ο χρόνος είναι πλέον απεριόριστος. Τα περιθώρια τίθενται - χωρίς πιστώσεις- από τον απλό ψηφοφόρο της παράταξης. Και στενεύουν ασφυκτικά. Τόσο που προσωποπαγείς πολιτικές και ρεβανσισμοί δεν χωρούν και δεν συγχωρούνται".

    [6] Τουρκία - ΕΕ

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "αρνητικές θέσεις αντιμετώπισε η Τανσού Τσιλέρ στη συνάντηση που είχε χθες στη Χάγη με τον Ολλανδό ομόλογό της Φάν Μίρλο, λίγα μόνο 24ωρα μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που αποτέλεσε κόλαφο για τους τουρκικούς στόχους. Ο Φ. Μίρλο, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο, κατέστησε σαφές στην Τσιλέρ ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Κοινότητα εξαρτώνται από τις προόδους της Αγκυρας στα προβλήματα που καλείται να επιλύσει όπως οι σχέσεις με την Ελλάδα, το Κυπριακό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα οικονομικά της".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "με 'κομμένα τα φτερά' και με έκδηλη απαισιοδοξία αναφορικά με τις προοπτικές του εκδημοκρατισμού στην Τουρκία, επέστρεψε η πενταμελής διακομματική αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών που επισκέφθηκε την Αγκυρα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Νετσμεντίν Ερμπακάν και την υπουργό Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ".

    [7] Κλίντον - Ελλάδα

    "Ο πρόεδρος Μπίλ Κλίντον θα επισκεφθεί ίσως την Ελλάδα και την Τουρκία" δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο πρακτορείο Ρόϋτερ επιβεβαιώνοντας προχθεσινό δημοσίευμα της "Καθημερινής" που εν συνεχεία διέψευσε η αμερικανική κυβέρνηση", γράφει η ΑΥΓΗ.

    [8] Τούρκοι - Εμπρησμοί ελληνικών δασών

    "'Εμείς κάψαμε τη Ρόδο και πολλά δάση σε άλλα ελληνικά νησιά!". Την αποκάλυψη, που ασφαλώς δημιουργεί μέγα διεθνές θέμα, κάνουν, και ..κομπάζουν, τώρα οι τουρκικές 'ειδικές δυνάμεις', οι γκάνγκστερ 'Γκρίζοι Λύκοι' που χρησιμοποιεί το τουρκικό κράτος για τις 'βρομοδουλειές' του και που η Τανσού Τσιλέρ τους χαρακτηρίζει πατριώτες!", γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "οι 'Γκρίζοι Λύκοι' ήταν οι δράστες εμπρησμού σε δάση πολλών νησιών μας στο Αιγαίο, σύμφωνα με κυνική ομολογία του βουλευτού του κόμματος του Ορθού Δρόμου, Σεντάτ Μπουτσάκ, μέλους της παρακρατικής τουρκικής οργάνωσης. Η Τανσού Τσιλέρ χαρακτήρισε προκλητικότατα τους δράστες 'άξιους σεβασμού'. Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συγκεντρώσει πληθώρα στοιχείων που οδηγούν στο συμπέρασμα οτι πολλές από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν μεγάλα δάση στα ελληνικά νησιά δεν ήταν αποτέλεσμα απλών εμπρησμών, αλλά επιχειρήσεων δολιοφθοράς που γίνονταν απο ειδικά εκπαιδευμένες δυνάμεις. Οι υποψίες των ελληνικών υπηρεσιών επικεντρώνονται στο είδος των προσώπων και των υπηρεσιών στις οποίες αναφέρθηκε ο Τούρκος βουλευτής".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "μετά την καλοκαιρινή φωτιά στην Εύβοια, που είχε αποδοθεί από τον τότε υπουργό Γεωργίας Σ. Τζουμάκα σε οργανωμένο εμπρησμό προερχόμενο από ξένους πράκτορες - είχαν βρεθεί στην περιοχή τουρκικά νομίσματα! Τότε, είχαν γίνει δύο συσκέψεις με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Αμυνας, Δημόσιας Τάξης και Γεωργίας, όπου εξετάσθηκε η δράση των Τούρκων. Η ΕΥΠ είχε εντοπίσει την είσοδο 15 πρακτόρων από την Τουρκία, τους οποίους μάλιστα για ένα διάστημα παρακολουθούσε σε νησιά, στην Αττική και στην Ηλεία".

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "με τέτοιες 'αποστολές' οι παρακρατικοί 'Γκρίζοι Λύκοι' και άλλοι ακροδεξιοί που τους είδαμε να δολοφονούν και στην Κύπρο, νομιμοποιούνται από το τουρκικό κράτος, ενθαρρύνονται και επιβραβεύονται κάτω απο τα υποκριτικώς κλειστά μάτια Ευρωπαίων και Αμερικανών. Το θέμα των εμπρησμών στα ελληνικά νησιά είναι σοβαρό και πρέπει να διευκρινιστεί. Και δεν είναι χωρίς σημασία και αυτό που λέγεται τώρα στην Τουρκία, ότι στις 'αποστολές' των Τούρκων παρακρατικών περιλαμβάνεται και η δολοφονία στην Αθήνα του ηγέτη της αρμενικής οργάνωσης 'ΑΣΑΛΑ' Αγκόπ Αγκοπιάν. Κατά τα άλλα, οι Ευρωπαίοι μπορεί να πιστεύουν ότι γίνεται πρόοδος στην Τουρκία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εγγύηση είναι η συνεργασία κράτους και παρακράτους".

    [9] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "κάθε όριο προκλητικότητας ξεπέρασε για μια ακόμη φορά η Τανσού Τσιλέρ, ισχυριζόμενη ότι τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δημιουργήθηκαν "από την ημέρα που οι Ελληνες κατέλαβαν την Ιμια, όπου συνηθίζουν να κολυμπούν τα παιδιά της Τουρκίας"! Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Ολλανδίας μετά τη συνάντησή της στη Χάγη με τον Ολλανδό ομόλογό της Χ. Φάν Μίρλο, η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως η χώρα της είναι διατεθειμένη να προωθήσει τον διάλογο με την Ελλάδα στα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και αν αυτός δεν αποδώσει, σε δεύτερο στάδιο, να προσφύγει για την επίλυση των διαφορών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Χάγης".

    [10] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "το όνομα 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' αποτελεί μια "λογική βάση ως σύνθετο όνομα, με το οποίο γίνεται διάκριση από τη γεωγραφική έννοια της Μακεδονίας, που βρίσκεται μοιρασμένη σε τρία κράτη", κατά την άποψη του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Λιούμπομιρ Φέρτσκόφσκι, όπως την καταθέτει ο ίδιος σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Πούλς".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Thursday, 28 November 1996 - 10:22:48