Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-11-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/11/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πανελλαδική απεργία
  • [3] Τούρκοι εμπρηστές
  • [4] Συνάντηση Σημίτη - Τσοχατζόπουλου
  • [5] Νέα Δημοκρατία
  • [6] Ελλάδα - Ρωσία
  • [7] Τουρκία - Γερμανία
  • [8] Ελλάδα - ΕΕ
  • [9] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 29/11/1996 (ΑΠΕ)

    Η χθεσινή πανελλαδική απεργία της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας, οι ελληνικές αντιδράσεις στις αποκαλύψεις ότι Τούρκοι εθνικιστές ευθύνονται για τους εμπρησμούς των ελληνικών δασών και οι εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η οργή των απελπισμένων. Καζάνι που βράζει η Ελλάδα από τη φορολογική επιδρομή. Μόνη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ο λαός".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αγροτική επανάσταση. Κόπηκε στα δύο η Ελλάδα. Καταλήφθηκαν οι εθνικοί δρόμοι".

    Η ΑΥΓΗ: "Ανήσυχη η κυβέρνηση από το μήνυμα αντίστασης στη λιτότητα. Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή απεργία".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Βγάζουν λάδι Μιμή-Λιβανό. Η Βουλή κουκούλωσε το σκάνδαλο για το καζίνο".

    ΕΘΝΟΣ: "Οι Τούρκοι έκαψαν και την Αττική. Με έρευνα αμερικανοί ειδικοί το είχαν επιβεβαιώσει. Στρατιωτικό σχέδιο η πυρπόληση των νησιών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εκπόρνευσε τη ΝΔ ο Εβερτ σύμφωνα με δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μαθήματα από το ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τρόμος από την εξέγερση. Κρατάνε το φορολογικό για λίφτινγκ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οδο-Φράγματα. Οι αγρότες κλιμακώνουν τα μπλόκα. Αξιώνουν συνάντηση με Σημίτη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Θύματα απάτης στην Ελβετία 300 Ελληνες επενδυτές. Εγκέφαλος ο Γιώργος Μολυβιάτης, ανιψιός βουλευτή της ΝΔ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αντιπερισπασμός με απειλές κατά των φοροφυγάδων. Πενήντα γνωστοί επιχειρηματίες απειλούνται με διασυρμό αλλά και με σύλληψη".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Καίγονται οι Γκρίζοι Λύκοι. Παρακρατικοί εγκληματίες οι Τούρκοι εμπρηστές".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Συλλήψεις 50 φοροφυγάδων για 500 δις".

    ΝΙΚΗ: "Η αγροτιά πολιορκεί τον Σημίτη. Κλειστά σήμερα και τα Τέμπη".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο".

    [2] Πανελλαδική απεργία

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "με εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά συμμετοχής (τα συνδικάτα υποστηρίζουν οτι απήργησε έως και το 70% στο δημόσιο τομέα χωρίς να υπάρχει κυβερνητική αντίκρουση), η χθεσινή πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καταγράφει την έκταση της δυσαρέσκειας και τη διάθεση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων να αμφισβητήσουν τον κυβερνητικό "μονόδρομο" της λιτότητας. Με δεδομένη την κάμψη των κινητοποιήσεων κατά το πρόσφατο παρελθόν η χθεσινή συγκέντρωση και πορεία σηματοδοτεί μια νέα περίοδο κοινωνικής κινητικότητας. Ηταν η μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας και έγινε αισθητή".

    "Ξέσπασμα οργής και αγανάκτησης. Μόνον έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η χτεσινή μέρα της πανελλαδικής, πανεργατικής και πανυπαλληλικής απεργίας, των δεκάτων αγροτικών συλλαλητηρίων", γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "σε φορολογικό αντιπερισπασμό εναντίον των "οικονομικά ισχυρών" κατευθύνεται η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις των ασθενεστέρων για τα πρόσφατα περιοριστικά εισοδηματικά και φορολογικά μέτρα και να ενισχύσει τα επιχειρήματά της ότι η πολιτικής της κατανέμει δικαιότερα τα βάρη".

    [3] Τούρκοι εμπρηστές

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "σοκ στην κυβέρνηση και αίσθηση στις ξένες πρεσβείες στην Αθήνα προκαλούν οι αποκαλύψεις του Τούρκου βουλευτή Σεντάτ Μπουντζάκ για επιχειρήσεις δολιοφθορών από τη μυστική υπηρεσία ΜΙΤ και από την οργάνωση 'Γκρίζοι Λύκοι' στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "πράκτορες της Τουρκίας έκαψαν και την Αττική φέτος το καλοκαίρι: πυρπόλησαν την Πεντέλη με οργανωμένο σχέδιο και με στόχο - σε πρώτη φάση - την Εκάλη και την Κηφισιά. Οι πράκτορες ήταν μέλη της 15μελούς ομάδας που βάσει στρατιωτικού σχεδίου έκαψαν και φέτος νησιά του Αιγαίου, με πρώτα τη Ρόδο, την Κρήτη, τη Σάμο. Η άφιξη των Τούρκων πρακτόρων με στόχο τα δάση είχε προαναγγελθεί από 'άκρως απόρρητο σήμα' της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας του υπ. Δημόσιας Τάξης στις 20 Ιουνίου 1996, που κινητοποιούσε το υπουργείο Γεωργίας για αυξημένη επιφυλακή στα δάση. Το σχέδιό τους για τα νησιά και την Αθήνα επιβεβαιώνεται από έκθεση Αμερικανών ειδικών: ήλθαν το καλοκαίρι στην Ελλάδα, ερεύνησαν όλες τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές και το πόρισμά τους αναφέρει: Οι 30 από τις 36 πυρκαγιές δασών οφείλονται σε καθαρό εμπρησμό. Από αυτές είναι: Πεντέλη, Κρήτη (Χανιά, Λασίθι, Ηράκλειο), Εύβοια, Ρόδος κλπ".

    "Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζει διάβημα, με το οποίο θα ζητά εξηγήσεις για τις δολιοφθορές των Τούρκων παρακρατικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα σκοπεύει να ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια τους Ευρωπαίους Εταίρους, καθώς και την Ουάσιγκτον".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι η κυβέρνηση είναι "αποφασισμένη να ερευνήσει εις βάθος την πρωτοφανή ομολογία του Τούρκου βουλευτή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "σαφείς εξηγήσεις αναμένεται να ζητήσει η κυβέρνηση από την Αγκυρα για τις αποκαλύψεις Τούρκου 'Γκρίζου Λύκου' περί εμπρησμών στα ελληνικά νησιά. Η Αθήνα θα αναμείνει την τουρκική αντίδραση στις αποκαλύψεις αυτές για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου επέμενε χθες ότι οι αποκαλύψεις αυτές είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικές γιατί "...δείχνουν οτι έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα δολιοφθορές με τουρκική υποκίνηση..".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "μείζον θέμα στις ήδη βεβαρημένες ελληνοτουρκικές σχέσεις προκαλούν οι αποκαλύψεις για Τούρκους εμπρηστές. Για εξαγωγή παρακρατικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα κατηγόρησε ανοιχτά χθες την Τουρκία ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημ. Ρέππας, ενώ την ίδια ώρα ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να φέρει το θέμα στους διεθνείς οργανισμούς αποκαλύπτοντας τους τρομοκράτες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "φωτιά" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανάβουν οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Τούρκου βουλευτή Σ. Μπούτζακ. Σήμερα, ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα, Δ. Νεζερίτης, αναμένεται να ζητήσει από την τουρκική κυβέρνηση εξηγήσεις για τα όσα κατήγγειλε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Τούρκος βουλευτής".

    [4] Συνάντηση Σημίτη - Τσοχατζόπουλου

    "Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, συζήτησαν χθες ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος", γράφουν ΤΑ ΝΕΑ.

    "Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, αποφασίστηκε η κυβέρνηση να δεχθεί τη λειτουργία του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου στη Λάρισα μόνο στην περίπτωση που η χώρα μας έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο και στην ξηρά και στον αέρα και στη θάλασσα σ' ολόκληρη την επικράτεια. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέλυσε στον πρωθυπουργό τα βήματα που επιτεύχθηκαν στην αρνητική συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα της κατασκευής του αεροδρομίου της Πάφου και του ναυστάθμου. Ακόμα, έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για την αγορά των αεροσκαφών τάνκερ και των "Αιγουόκς" αλλά και για το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς, που εγκρίθηκε χθες. Το πρόγραμμα που υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο λίρες, περιλαμβάνει πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα, νέα άρματα μάχης, ενώ δίνει έμφαση στην αεράμυνα, την αεροπορική κάλυψη και τα έργα υποδομής".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "αναμένονται ισχυρές πιέσεις για τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ".

    [5] Νέα Δημοκρατία

    Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "η ένταση στην κορυφή της Νέας Δημοκρατίας και μπορεί και πρέπει να εκτονωθεί. Κάποτε μια έξυπνη χειρονομία από την πλευρά εκείνου που αισθάνεται να έχει κερδίσει ένα γύρο στην αρχηγική διαμάχη, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο. Τόλμη έχει ο Μιλτιάδης Εβερτ. Απομένει να δείξει και την αναγκαία ευφυϊα στην κατάλληλη στιγμή. Το αποτέλεσμα θα είναι ευεργετικό, είναι βέβαιο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ στο βασικό του θέμα κατηγορεί τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ κ. Μητσοτάκη, ότι χθες "έσπευσε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, δημιουργώντας θέματα στη ΝΔ και στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας στα εσωκομματικά της ΝΔ για να αμβλύνονται τα όποια προβλήματα του κ. Σημίτη. Ο κ. Μητσοτάκης άρχισε πλέον να ξεγυμνώνεται".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "εκπόρνευσε τη ΝΔ ο Μιλτιάδης Εβερτ. Η μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη κινδυνεύει με διάλυση εάν συνεχίσει ο Εβερτ να την... εξουσιάζει με τον τρόπο που μόνο αυτός -ατυχώς- γνωρίζει. Η βάση απογοητευμένη παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και ζητά αλλαγή της ηγεσίας".

    [6] Ελλάδα - Ρωσία

    Η ΝΙΚΗ αναφέρεται στα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου της Ρωσικής Δούμα κ. Ζελέζνιεφ ο οποίος ανακοίνωσε "τα εγκαίνια ενός του Ιανουαρίου της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ελλάδα. Οπως τόνισε, η εμφάνιση του φυσικού αερίου κάνει απαραίτητη τη δικτύωση του έργου και καθιστά αναγκαίο τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο εργοστάσιο της Αλουμίνας, για το οποίο μέχρι τώρα υπήρχε η εντύπωση ότι είχε εγκαταλειφθεί. Κατόπιν συνάντησής του, όμως με την πολιτική ηγεσία της χώρας μας, αναχωρεί ικανοποιημένος, αφού διαπίστωσε τη βούληση αναζωογόνησης του έργου. Για τα εθνικά μας θέματα, ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμα υπήρξε αλληλέγγυος με την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης".

    [7] Τουρκία - Γερμανία

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "καμένο χαρτί" θεωρείται από τη γερμανική διπλωματία πλέον η Τανσού Τσιλέρ, της οποίας οι πολιτικές μετοχές στη Γερμανία, έχουν κατρακυλήσει στο μηδέν, ύστερα από τη 'διαρροή' σωρείας στοιχείων που έχουν συλλέξει οι γερμανικές υπηρεσίες, τα οποία εμπλέκουν την Τσιλέρ και το σύζυγό της σε ποινικά κολάσιμες 'μαφιόζικες' δραστηριότητες στη Γερμανία".

    [8] Ελλάδα - ΕΕ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "επιστολή προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του με τις ελληνικές θέσεις και προτεραιότητες, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δουβλίνου, αναμένεται να στείλει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επιστολή θα αφορά κυρίως τα θέματα της Διακυβερνητικής και θα τονίζει τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ενσωμάτωση των αρχών του σεβασμού των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών-μελών και της ρήτρας 'πολιτικής αλληλεγγύης' στη νέα Συνθήκη του Μάαστριχτ".

    [9] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υπογραμμίζει ότι "ο επί των εξωτερικών σχέσεων επίτροπος Χάνς Βάν ντεν Μπρούκ επιβεβαίωσε και πάλι χθες τη σαφή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προχωρήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης με την Κύπρο, έξι μήνες μετά το πέρας των εργασιών της Διακυβερνητικής. Δύο ιδιοκτήτες (!) έχει η Κύπρος, σύμφωνα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος φανέρωσε με προκλητικό τρόπο για μια ακόμη φορά, τις απόψεις του περί ελευθερίας και ανεξαρτησίας της Κύπρου και των δύο κοινοτήτων της. Ο κ. Ντενκτάς έκανε αυτές του τις δηλώσεις από την Κωνσταντινούπολη, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι σε περίπτωση που η Δημοκρατία της Κύπρου (την οποία ο ίδιος αποκαλεί ελληνοκυπριακή πλευρά) ενταχθεί στην ΕΕ τότε θα διακοπούν οι διακοινοτικές συνομιλίες. Ο Βρετανός Εργατικός βουλευτής Τόμ Κόξ δήλωσε ότι με κυβέρνηση Εργατικών θα ακολουθηθεί άλλη πολιτική στο Κυπριακό, ώστε να συνάδει με την πολιτική του Εργατικού Κόμματος".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Friday, 29 November 1996 - 10:11:15