Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-12-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/12/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικά - Κύπρος
  • [3] Κυβέρνηση - Αγρότες
  • [4] Εσωκομματικά ΝΔ
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/12/1996
  • [6] Φορολόγηση κρατικών τίτλων

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 24/12/1996 (ΑΠΕ)

    Η αποκάλυψη της ενεργούς συμμετοχής της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας στα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια στην Κύπρο, το αποτέλεσμα των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τις αγροτικές οργανώσεις και αντιπροσωπεία αγροτών Μακεδονίας - Θράκης, καθώς και τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανατροπή Εβερτ. Σε εφαρμογή σχέδιο μετά τις γιορτές".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Γιατρός-Θάνατος. Πλάσαρε ναρκωτικά. Είχε μετατρέψει το ιατρείο του σε τεκέ".

    Η ΑΥΓΗ: "Ν.Δ.: Γιορτές στα χαρακώματα. Εκατέρωθεν απειλές εν όψει του αμφισβητούμενου συνεδρίου".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κλέβει η ΑGB στις μετρήσεις. Βρόμικο παιχνίδι σε βάρος του Καναλιού 5, της κρατικής τηλεόρασης και άλλων σταθμών".

    ΕΘΝΟΣ: "Γεννάται και... 14ος μισθός. Αγορές 700 δισ. με κάρτες και καταναλωτικά δάνεια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στο... Τελωνείο το άστρο των Μάγων! Εθνική συννεφιά στην πορεία της Ελλάδος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Παγωνιά στην αγορά. Σαρακοστιανό το χριστουγεννιάτικο τραπέζι".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Το '98 λύση για τους αγρότες. Απειλούνται νέα μπλόκα μετά τις γιορτές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Λύκων" ξεσκέπασμα. 160 εκατομμύρια από Τσιλέρ για την επιχείρηση στην Κύπρο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Πρόταση μομφής κατά Εβερτ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η Ντόρα Μπακογιάννη αποκαλύπτει το σχέδιο των τριών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κυβερνητική αντεπίθεση... Μετά την 'ήττα' των αγροτών ο κ. Σημίτης αποτολμά απελευθέρωση της αγοράς, εξυγίανση του τραπεζικού και τομές στο ασφαλιστικό".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Χιονοθύελλα στη Ρηγίλλης. Ολοταχώς για διάσπαση η δεξιά παράταξη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Οργιο δισ. με λαθραία καύσιμα".

    ΝΙΚΗ: "Δίσεκτο το... 1997 για τη ΝΔ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Δικαιώνονται στη συνείδηση του λαού οι αγώνες της αγροτιάς και των ναυτεργατών".

    [2] Ελληνοτουρκικά - Κύπρος

    Κοινό θέμα όλων των εφημερίδων είναι η αποκάλυψη για ενεργό συμμετοχή της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας στις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, όπως καταγγέλλουν οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες. Ως εγκέφαλος κατονομάζεται η Τανσού Τσιλέρ, που χρηματοδότησε τη μετάβαση 3.000 ακροδεξιών "Γκρίζων Λύκων" στην Κύπρο για να προκαλέσουν αιματηρά επεισόδια. Ρόλο - κλειδί στην επιχείρηση είχε ο Αμπτουλάχ Τσατλίκ, ο οποίος σκοτώθηκε στο πρόσφατο τροχαίο δυστύχημα, που αποκάλυψε τις σχέσεις Τούρκων πολιτικών με τον υπόκοσμο. Σύμφωνα με τα χθεσινά δημοσιεύματα τουρκοκυπριακών εφημερίδων η Τσιλέρ ανέθεσε στον Τσατλίκ το συντονισμό της δράσης των 3.000 'Γκρίζων Λύκων' στα κατεχόμενα και του έδωσε 60.000 δολάρια για τα έξοδά τους. Ο Τσατλίκ βρισκόταν στην Κύπρο τον Αύγουστο και είχε την εποπτεία των ταραχών με τη γνωστή τραγική κατάληξη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τσατλίκ πηγαινοερχόταν τακτικά στα κατεχόμενα χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο και τον κατηγορούν ότι σκότωσε τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Αταλί επειδή τα δημοσιεύματά του ενοχλούσαν τον Ντενκτάς.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει ότι ερώτηση προς την κυρία Τσιλέρ για τα κονδύλια που κατηγορείται ότι διέθεσε στους "Γκρίζους Λύκους" στην Κύπρο κατά τα τελευταία αιματηρά γεγονότα κατέθεσε στο τουρκικό κοινοβούλιο το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι ο ΟΗΕ επιβραβεύει τα εγκλήματα του "Αττίλα" στην Κύπρο, την οποία καλεί με χθεσινή του απόφαση να ματαιώσει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, το οποίο θεωρεί επικίνδυνο για την ασφάλεια στην περιοχή. Ο ΟΗΕ σιωπά παράλληλα για τον "Αττίλα", που έχει 40.000 άνδρες βαριά εξοπλισμένους, προσθέτει η εφημερίδα και επισημαίνει ότι ο διεθνής οργανισμός αναδεικνύεται κατά αυτό τον τρόπο, όργανο πολέμου και προώθησης των αμερικανικών και αγγλικών σχεδίων.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε χθες την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του οργανισμού στην Κύπρο για ένα ακόμη εξάμηνο εκφράζοντας παράλληλα "μεγάλες ανησυχίες για τα υπερβολικά επίπεδα στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμών στη δημοκρατία της Κύπρου" και για "την πραγματοποίηση στρατιωτικών γυμνασίων στην περιοχή".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ χαρακτηρίζει Πόντιο Πιλάτο" το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό, καθώς ο διεθνής οργανισμός φρόντισε να κρατήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους αμυντικούς εξοπλισμούς της κυπριακής δημοκρατίας και στην παρουσία τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο αλλά καταδίκασε τις δολοφονίες αόπλων από τουρκικές δυνάμεις.

    [3] Κυβέρνηση - Αγρότες

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι για τον Μάρτιο μεταθέτει η κυβέρνηση τα όποια μέτρα ανακοινωθούν για να αντιμετωπισθεί το αγροτικό πρόβλημα, αποκλείοντας κατηγορηματικά από τώρα, μέτρα οικονομικού χαρακτήρα για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις τον Ιανουάριο είναι οι αγρότες, καθώς έφυγαν με άδεια χέρια κατά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο οποίος δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα.

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι τα αγροτικά προβλήματα παραπέμπονται σε διάλογο, καθώς ο Πρωθυπουργός άκουσε χωρίς να ικανοποιήσει τα αγροτικά αιτήματα.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι κυρίαρχος των εξελίξεων αποδεικνύεται για πολλοστή φορά εφέτος ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, καθώς μετά την αποκλιμάκωση του αγροτικού προβλήματος και την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, όλα δείχνουν πως ξεπεράστηκαν και τα τελευταία εμπόδια για την πραγματοποίηση των πολιτικών επιλογών και των τομών εκείνων, που απαιτούνται για την αναδόμηση του ελληνικού κράτους.

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής στις 10 Ιανουαρίου θα μπουν οι βάσεις του ουσιαστικού διαλόγου και θα δρομολογηθούν οι λύσεις για τα κρίσιμα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η γεωργία.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι συναίνεση για τα προβλήματα των αγροτών ζητεί τώρα η κυβέρνηση.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι οδηγήθηκαν σε "ανώμαλη προσγείωση" οι αγρότες χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι εκπρόσωποί τους διαπίστωσαν από πρώτο χέρι και δια στόματος Πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ικανοποιήσει άμεσα κανένα από τα αιτήματά τους, τα οποία παραπέμπει σε διάλογο.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι την υπόσχεση πως θα παρακολουθήσει ο ίδιος την υλοποίηση των μέτρων για την γεωργία έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός στις αντιπροσωπείες αγροτών που δέχθηκε και το επόμενο ραντεβού κλείστηκε για τις 10 Ιανουαρίου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι ενισχυμένη η κυβέρνηση από την αντιπαράθεση με τους αγρότες, προετοιμάζει τώρα τα επόμενα βήματά της με την πεποίθηση ότι ανετότερα και με λιγότερες αντιδράσεις θα προωθήσει από το νέο έτος το "μεταρρυθμιστικό της έργο" για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς αγαθών, υπηρεσιών και επαγγελμάτων, την αναδιοργάνωση του κρατικοτραπεζικού συστήματος, "ανοίγοντας" μεγάλα θέματα, όπως αυτό της συγχώνευσης της Εμπορικής τράπεζας με την Ιονική και την επαναξιολόγηση του ασφαλιστικού συστήματος ως προς τη βιωσιμότητά του.

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι έδωσαν τα χέρια μετά τα μπλόκα κυβέρνηση και αγρότες, οτι ξεκίνησε ελπιδοφόρα ο εθνικός διάλογος και ότι δήλωσε ο Πρωθυπουργός: είμαστε σύμμαχοι των αγροτών.

    Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί το μητρώο αγροτών - κυβερνητική δέσμευση που προέκυψε από τις χθεσινές διαδοχικές συναντήσεις του κ. Σημίτη με τις οργανώσεις των αγροτών.

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι θριαμβολογεί υπογείως η κυβέρνηση για τη λήξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, ωστόσο δημοσίως δηλώνει ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι από την αντιπαράθεση της με τους αγρότες.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι σε φιάσκο, όπως εξάλλου αναμενόταν, εξελίχθηκαν οι συναντήσεις που είχε χθες ο Πρωθυπουργός με τους καρεκλοκένταυρους των "θεσμικών οργανώσεων" και με αντιπροσωπεία της αυτοαποκαλούμενης ΣΕΑ Μακεδονίας - Θράκης.

    [4] Εσωκομματικά ΝΔ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ και το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζουν ότι σε εφαρμογή μπαίνει σχέδιο ανατροπής του Μιλτιάδη Εβερτ μετά τις γιορτές εάν η Ρηγίλλης επιμείνει να διοργανώσει το συνέδριο, σύμφωνα με τα δικά της μέτρα. Ο Γιώργος Σουφλιάς σε συζητήσεις, που είχε χθες με βουλευτές και συνεργάτες του ανέφερε ότι μετά τις γιορτές ο κ. Εβερτ "θα πάρει σκληρή απάντηση για όλες του τις μεθοδεύσεις".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι στις 3 ή 4 Ιανουαρίου θα γίνει η συνάντηση Εβερτ - Βαρβιτσιώτη - Σουφλιά αλλά μέχρι τότε δεν φαίνεται ότι θα έχει μετριαστεί η ένταση.

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι γιορτές στα χαρακώματα θα κάνει η Νέα Δημοκρατία, καθώς εκτοξεύονται εκατέρωθεν απειλές ενόψει του αμφισβητούμενου συνεδρίου.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι ανυποχώρητος εμφανίζεται ο διεκδικητής της ηγεσίας στη ΝΔ Γιώργος Σουφλιάς ως προς το βασικό αίτημά του να υπάρξει πολιτική συνεννόηση και συμφωνία στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος για τους όρους διεξαγωγής του πολυθρύλητου συνεδρίου.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι χριστουγεννιάτικη παρένθεση στις εσωκομματικές διαβουλεύσεις αλλά και τριβές ενόψει του συνεδρίου ανοίγει σήμερα στη ΝΔ καθώς όλες οι εξελίξεις μετατοπίζονται για το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι ακονίζουν τα ξίφη τους οι εσωκομματικοί αντίπαλοι της ΝΔ ενόψει του συνεδρίου. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της προς την εφημερίδα αποκαλύπτει ότι "οι τρεις" προετοιμάζονται να καταθέσουν άμεσα πρόταση μομφής κατά του Μιλτιάδη Εβερτ με στόχο την ανατροπή του από την ηγεσία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι σε μετωπική σύγκρουση με απρόβλεπτες εξελίξεις οδηγούνται οι δυο αντιπαρατιθέμενες πλευρές στο εσωτερικό της ΝΔ.

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι οδηγείται ολοταχώς για διάσπαση η δεξιά παράταξη.

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι λίγες ώρες πριν από την εμφάνιση του θεανθρώπου και την επιβαλλόμενη "επί γης ειρήνη" που προοιωνίζεται "εν ανθρώποις ευδοκία" στη Ρηγίλλης τα πάθη καλά κρατούν. Ο Εβερτ ποντάρει στην πλειοψηφία των οργάνων που ελέγχει ενώ ο Σουφλιάς αναγγέλλει αλλαγή τακτικής.

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι το μόνο ζητούμενο είναι η ημερομηνία διάσπασης της ΝΔ.

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/12/1996

    Η εγκύκλιος, που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο φορολόγησης των τίτλων του Δημοσίου και η μερική ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Αττικής, είναι τα βασικά θέματα του οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Επικράτησε η υπευθυνότητα. Κολακευτικά σχόλια των διεθνών αγορών για την εξέλιξη με τους αγρότες".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πως φορολογούνται Εντοκα-Αμοιβαία".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ομιχλώδης ο τρόπος φορολόγησης των τίτλων. Είναι άγνωστο πώς θα φορολογηθούν τα ομόλογα του Ιανουαρίου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τα άδεια ταμεία ασκούν πιέσεις για ιδιωτικοποιήσεις. Οι προβληματικές αδυνατούν να πληρώσουν μισθούς και δώρα".

    [6] Φορολόγηση κρατικών τίτλων

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει "για τα έντοκα 'κλείνει' με την ψήφιση του νόμου στη Βουλή κάθε παράθυρο αποφυγής φορολόγησης των τόκων με 7,5% - θα προεισπράττεται κατά την αγορά του τίτλου - ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη για την φορολόγηση των εντόκων ανεξαρτήτως προέλευσης του επενδυτή".

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "για τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί μέχρι 31η Δεκεμβρίου 1996, οι τόκοι αυτών δεν υπόκεινται σε φορολογία για όλη την διάρκεια τους μέχρι το χρόνο λήξης τους".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02 run on Tuesday, 24 December 1996 - 15:15:01 UTC