Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-12-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/12/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Τσιλέρ - Τουρκική μαφία
  • [3] Κύπρος - Τουρκία
  • [4] Εσωκομματικά Νέας Δημοκρατίας
  • [5] Σχέσεις κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ
  • [6] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [7] Πρόσωπο της χρονιάς

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 27/12/1996 (ΑΠΕ)

    Οι αποκαλύψεις τουρκικής εφημερίδας για τις σχέσεις της Τσιλέρ με την τουρκική μαφία, οι δηλώσεις Γλαύκου Κληρίδη για το Κυπριακό, τα εσωκομματικά στη Νέα Δημοκρατία, οι σχέσεις Κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ και η δήλωση Γκλιγκόροφ για την ονομασία της χώρας του αποτελούν τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μαφιόζα η Τσιλέρ. Μέλος συνδικάτου εγκλήματος και ναρκωτικών".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σφίξτε κι άλλο τα... λουριά. Τι ακριβαίνει από την Πρωτοχρονιά. Πάνω Ασφάλιστρα - Νοίκια - Τσιγάρα - Ποτά και τιμολόγια Δ.Ε.Κ.Ο.".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Βυσσοδομεί ο κ. Καραμανλής. Αναπόφευκτη πλέον η διάσπαση της Ν.Δ.".

    ΕΘΝΟΣ: "Τα 40 μυστικά για να γλιτώσετε φόρους. Τι να προσέξετε πριν τελειώσει ο χρόνος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Χιόνια στο... καμπαναριό της Ρηγίλλης. Πρότασι μομφής εναντίον του Εβερτ ετοιμάζουν οι "3" ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τρεις νάρκες για την κυβέρνηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μοναστήρι οίκος... κοσμημάτων. Λανσάρονται κομποσκοίνια χρωματιστά και με στράς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Η "Ε", στη φρίκη της Ρουάντας, ανακηρύσσει... Το πρόσωπο της χρονιάς".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Ιδού οι 5 άσοι στο πόκερ για την ηγεσία της Ν.Δ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ποδαρικό με προβλήματα σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Μαξίμου: 3 μέτωπα - Ρηγίλλης: χάος".

    ΝΙΚΗ: "Σε κίνδυνο η ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Χρ. Παπουτσής: Αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του κινήματος".

    [2] Τσιλέρ - Τουρκική μαφία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι ως αιμοσταγής "μαφιόζα" που συγκυβερνούσε και συγκυβερνά αγκαλιά με παρακρατικούς δολοφόνους, μεγαλοκακοποιούς και εμπόρους ναρκωτικών, εμφανίζεται με τις τελευταίες δραματικές αποκαλύψεις των τουρκικών μέσων ενημέρωσης αλλά και μέρους των τουρκικών αρχών, η Τανσού Τσιλέρ. Συγκλονιστικά στοιχεία που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια επιβεβαιώνουν ότι τα χέρια της Τσιλέρ είναι κυριολεκτικά βουτηγμένα στο αίμα των δυο Κυπρίων ηρώων του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι έχουν καταστεί κράτος - παρακράτος ένα κουβάρι... στην Τουρκία μετά τις νέες αποκαλύψεις.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι λίγες ημέρες πριν προσφύγουν οι οικογένειες του Τάσου Ισαάκ και του Πέτρου Κακουλή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι ίδιοι οι δολοφόνοι επιβεβαιώνουν με κομπασμούς τις καταγγελίες για τον καθοδηγητικό ρόλο της Τανσού Τσιλέρ και της τουρκικής κυβέρνησης στα αιματηρά γεγονότα της Δερύνειας τον περασμένο Αύγουστο.

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι ο Αμπντουλάχ Τσατλί, ηγετικό στέλεχος της τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης "Γκρίζοι λύκοι" είχε πάρει μέρος και στην οργάνωση των επιθέσεων εναντίον των μοτοσικλετιστών στη Δερύνεια, όπου τον περασμένο Αύγουστο δολοφονήθηκαν ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει από πλευράς του ότι η Τανσού Τσιλέρ οργάνωσε τις δολοφονίες των Ελληνοκυπρίων και έδωσε 150 εκατομμύρια δραχμές στους "Γκρίζους Λύκους" για τα έκτροπα στη Μεγαλόνησο.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι οι αποκαλύψεις για τις σχέσεις κράτους - παρακράτους - μαφίας στην Τουρκία άφησαν ανέπαφο τον Εμπαρκάν, ενίσχυσαν τον Γιλμάζ και έκαναν ζημιά στην υπουργό Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι τα στοιχεία για τη δολοφονία των Ισαάκ και Σολωμού που παραδέχονται οι "Γκρίζοι Λύκοι" επιβεβαιώνονται από τον αρχηγό της οργάνωσης στα κατεχόμενα Μεχμέτ Ασλάν με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Ραντικάλ".

    [3] Κύπρος - Τουρκία

    Γενικό θέμα των εφημερίδων αποτελεί η δήλωση του Προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο Κυπριακό το 1997 αν δεν αλλάξει ο τρόπος σκέψης του Ραούφ Ντενκτάς. Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι γύρω στον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο αναμένεται να αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό και μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο θα πρέπει να διαφανεί αν θα υπάρξει αλλαγή στον τρόπο σκέψης της τουρκικής πλευράς. Σε περίπτωση που αυτό διαφανεί είναι φυσικό να λεχθεί ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί και ίσως περί τα τέλη του 1997 ή στα μέσα του 1998 θα επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό. Σε περίπτωση όμως κατά την οποία ο Ντενκτάς και η Αγκυρα επιμένουν σε ισχυρή τουρκική στρατιωτική παρουσία, σε δικαιώματα μονομερούς επέμβασης και σε στέρηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ούτε το 1997 ούτε το 1998 θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό κατέληξε ο κ. Κληρίδης.

    [4] Εσωκομματικά Νέας Δημοκρατίας

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "ρίχνει τώρα το γάντι" στον Μιλτιάδη Εβερτ, ο Γιώργος Σουφλιάς και αμφισβητώντας τη νομιμότητα του αξιώματος του τον καλεί να προχωρήσει σε συνέδριο με εκλεγμένους και όχι διορισμένους συνέδρους - εκλέκτορες, ενώ προειδοποιεί ότι έχει να πει πολλά και σημαντικά μετά τις γιορτές.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι στα πρόθυρα της διάσπασης βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία με τις... ευλογίες και του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος τον τελευταίο καιρό βυσσοδομεί και έχει ρίξει όλο του το βάρος στην προσπάθεια να διατηρήσει στην ηγεσία τον υποτακτικό του, Μιλτιάδη Εβερτ.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι η Ντόρα πέρασε πάλι στην επίθεση, εμφανίστηκε ως αιχμή του δόρατος υπερακοντίζοντας τον Γιώργο Σουφλιά και πρότεινε ουσιαστικά την υποβολή μομφής κατά του κ. Εβερτ.

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι με το όπλο παρά πόδα βρίσκονται στα στρατόπεδα στη Νέα Δημοκρατία, που μετρούν συνεχώς τις δυνάμεις τους ενόψει σκληρής αναμέτρησης πριν από το συνέδριο.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι δοκιμάζεται η αξιωματική αντιπολίτευση που έχει να αντιμετωπίσει μια συνεχώς επιδεινούμενη νοσηρή κατάσταση.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι αρχές Γενάρη θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις και τον τελευταίο λόγο για το συνέδριο θα έχουν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι αχός βαρύς ακούγεται στη Ρηγίλλης καθώς μετά τη Ντόρα και ο Σουφλιάς ετοιμάζει συνολική επίθεση κατά του Εβερτ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι στα χέρια των "πέντε βαρόνων" Βαρβιτσιώτη, Τσαλδάρη, Καραμανλή, Δήμα και Κεφαλογιάννη, βρίσκεται το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας.

    Τα ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν κατασίγασε τα πάθη στη Νέα Δημοκρατία όπου η κατάσταση θυμίζει παραμονές της "σφαγής των νηπίων" και η εσωκομματική διαμάχη αποδείχθηκε ισχυρότερη από την παραδοσιακή ειρήνη των ημερών.

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι στα εσωκομματικά χαρακώματα περνούν τις γιορτές τα κορυφαία στελέχη και οτι οι Μιλτιάδης Εβερτ και Γιώργος Σουφλιάς μετά από τον πόλεμο 'κύκλων' τον οποίο πυροδότησαν δηλώσεις της κυρίας Μπακογιάννη έδωσαν ραντεβού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά τα Θεοφάνια για να λύσουν τις διαφορές τους.

    [5] Σχέσεις κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι μια νέα κρίση που απειλεί την εικόνα και τη συνοχή της κυβέρνησης και του κόμματός του καλείται να αντιμετωπίσει λίγα 24ωρα πριν από την ανατολή του νέου έτους ο Πρωθυπουργός. Ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται δυσαρεστημένα από τον τρόπο με τον οποίο χαράσσει την πολιτική του ο κ. Σημίτης και έχουν δημιουργήσει μέτωπο κατά της "πρωθυπουργικής αυλής".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ χαρακτηρίζει ως μύθο τα περί "εκσυγχρονισμού" που επαγγέλλεται ο κ. Σημίτης, ο οποίος με την πολιτική του έχει συρρικνώσει την κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει με πολύ προσοχή πάνω στα κοινωνικά προβλήματα για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του λαού.

    Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι σημαντικές αποφάσεις για την συγκρότηση "ηγετικής ομάδας" στο ΠΑΣΟΚ, ώστε τα κορυφαία στελέχη να συμμετάσχουν στη λήψη των αποφάσεων, αλλά και να δεσμεύονται στην εφαρμογή τους, πρόκειται να λάβει στις αρχές του νέου έτους ο Πρωθυπουργός.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σε σχόλιό του ισχυρίζεται ότι χρονιά μεγάλων προκλήσεων αναμένεται να είναι το 1997 καθώς δοκιμάζονται πρώτα απ' όλα η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και ο Πρωθυπουργός, που μπροστά τους έχουν ανοικτά και σκληρά προβλήματα.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι βρίσκεται υπ' ατμόν ο Κώστας Σκανδαλίδης και εμφανίζεται έντονα ενοχλημένος από τα "έργα και τις ημέρες" των "τοποτηρητών" του Πρωθυπουργού στη Χαριλάου Τρικούπη.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι αυστηρή κριτική για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο αλλά και πολλές αμφιβολίες για την προοπτική του Κινήματος σε μια δυναμική κατεύθυνση εξέφρασε ο κοινοτικός επίτροπος Χρήστος Παπουτσής στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του στο "Νιου Τσάνελ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι αλλαγή πλεύσης εισηγούνται στον Κώστα Σημίτη κορυφαία κομματικά στελέχη ενώ οργανώνεται στο ΠΑΣΟΚ η εσωκομματική αμφισβήτηση.

    Τα ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι σε τρία μέτωπα - αγροτικό, παιδεία και οικονομία, με ιδιαίτερη έμφαση στους μικρομεσαίους, επικεντρώνει τον προγραμματισμό και τη δραστηριότητητά της η κυβέρνηση με το νέο έτος.

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι προβληματισμένος για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι ο Χρήστος Παπουτσής και θεωρεί ότι η σημερινή ηγεσία του Κινήματος φέρει την κυρία ευθύνη για τις όποιες εξελίξεις στο κόμμα. Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι ο κ. Παπουτσής τόνισε τον κίνδυνο συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ καθώς αποστασιοποιείται από την παραδοσιακή του βάση και επισήμανε ότι πρώτος μίλησε για "εκσυγχρονισμό" ο Ανδρέας Παπανδρέου. Παράλληλα, αμφισβήτησε την καλή πορεία της χώρας στην ΕΕ, παρά τις προσδοκίες που γεννά ο Κώστας Σημίτης.

    [6] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφουν ότι την αδιάλλακτη στάση των Σκοπίων στη διένεξη με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος επανέλαβε ο Πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ σε ομιλία του, ενώπιον της βουλής της χώρας του, στη διάρκεια της οποίας μάλιστα έκανε έκκληση στην ίδια την Ελλάδα να βοηθήσει στη διατήρηση του ονόματος "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    [7] Πρόσωπο της χρονιάς

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι ανακηρύσσει σαν πρόσωπο της χρονιάς έναν μικρό Χούτου της Ρουάντα, που ζει στον παράδεισο, που έγινε κόλαση ενώ άλλοι επιλέγουν τον Κλίντον, έναν επιστήμονα ή καλλιτέχνη. Το βλέμμα του μικρού Χούτου της Ρουάντα δείχνει τον φόβο για το αύριο λίγο πριν το 2000 και την οργή για την ζωή (;) που του επιφυλάσσουν προσθέτει η εφημερίδα.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02 run on Friday, 27 December 1996 - 14:59:28 UTC