Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-01-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/01/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ναυάγιο ΔΥΣΤΟΣ
  • [3] Πορεία κυβέρνησης
  • [4] Εσωκομματικά Νέας Δημοκρατίας
  • [5] Γιορτές σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη
  • [6] Αρχεία Φόρεϊν Οφις
  • [7] Ναρκωτικά - Συλλήψεις
  • [8] ΗΠΑ για Αιγαίο - Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 02/01/1997 (ΑΠΕ)

    Οι έρευνες για τους αγνοούμενους του "Δύστος", η πορεία του κυβερνητικού έργου, τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, τα αρχεία του φόρεϊν όφις τα αναφερόμενα σε ελληνικά θέματα για την περίοδο του 1966 που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και οι γιορτές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την έλευση του 1997 είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μπαρ" των οργίων στο Κολωνό με ναρκωτικά, σατανιστικές τελετές κ.α. Συνελήφθησαν 32 άτομα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μεγάλες φουρτούνες το '97. Ποδαρικό με αυξήσεις σε ΟΤΕ - ΕΥΔΑΠ - ΕΛΤΑ - Εισιτήρια".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μεγάλες αλλαγές ετοιμάζει ο Σημίτης".

    ΕΘΝΟΣ: "Πετάει το γάντι στον Εβερτ με συνέντευξή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:"Δημήτριος ο πολιορκητής της Ρηγίλλης", χαρακτηρίζει τον δήμαρχο Αθηναίων η εφημερίδα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:"Γολγοθάς για τον Πρωθυπουργό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:"Πακέτο Αιγαίο - Κυπριακό. Στέρνς: Αμερικανική πρωτοβουλία εντός 3 μηνών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Θέμα με Ροζάκη. Παραίτηση αν δεν τα βρει με Πάγκαλο κ.α."

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Με κλήση απέπλευσε το πλοίο από το Βόλο δήλωσε ο διασωθείς Χρήστος Αναγνώστου".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Με κάρτα, νόμιμοι οι λαθρομετανάστες".

    ΝΙΚΗ: "Ομάδα "Ζ" από Μαξίμου για την αντιμετώπιση κοινωνικών εκρήξεων".

    [2] Ναυάγιο ΔΥΣΤΟΣ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σχετικά με το ναυάγιο ΔΥΣΤΟΣ διατυπώνει την ερώτηση αν αυτό "βούλιαξε προσπαθώντας να περισυλλέξει το ναυάγιο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι γίνονται έρευνες στα μηχανολογικά και ηλεκτρολογικά συστήματα του ναυαγίου ενώ παραμένουν στο απυρόβλητο οι υπεύθυνοι.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρεται σε καταγγελία του γραμματέα της Ενωσης Μηχανικών, σύμφωνα με τον οποίο χωρίς ελέγχους ταξίδευε το "Δύστος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρονται σε απόσπασμα της κατάθεσης του διασωθέντος Χρήστου Αναγνώστου ο οποίος ανέφερε ότι "σαλπάραμε από το Βόλο με κλίση μιας μοίρας.

    [3] Πορεία κυβέρνησης

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι μπορεί το (δίσεκτο...) 1996 να αποδειχθεί ιδιαιτέρως τυχερό για τον κ. Σημίτη και τη νέα ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, το 1997 προδιαγράφεται εξόχως δύσβατο , στην κυριολεξία (δίσεκτο).

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι σε "φουρτουνιασμένο πέλαγος" θα πλεύσει το 1997 η κυβέρνηση με την πολιτική που ασκεί κυρίως στον οικονομικό τομέα.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των μεγάλων έργων οι ριζοσπαστικές τομές στο κράτος, η οικονομική επίθεση στα Βαλκάνια και επίλυση των εθνικών θεμάτων.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι αποφασισμένος ακόμα και να παραιτηθεί φέρεται ο υφυπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης, αν στην κρίσιμη σύσκεψη της 9ης Ιανουαρίου, υπό τον Πρωθυπουργό, δεν υπάρξει κοινή δέσμευση με τον υπουργό, Θεόδωρο Πάγκαλο για τον σχεδιασμό και την πορεία της εξωτερικής πολιτικής.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ χαρακτηρίζει ως κρίσιμο το πρώτο εξάμηνο για τα εθνικά και ότι αναμένονται σημαντικές εξελίξεις σε Κυπριακό, ελληνοτουρκικά και σκοπιανό.

    Τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι επίθεση δια λόγου από τη Θεσσαλία, απ' όπου ξεκίνησαν οι πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις αρχίζουν ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ.

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι προτεραιότητες για την κυβέρνηση είναι τα εθνικά θέματα, η οικονομία, η παιδεία, το αγροτικό και οι αποκρατικοποιήσεις, για τα οποία το πρώτο μήνα του 1997 ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, θα έχει σειρά επαφών, συσκέψεων και επισκέψεων ανεβάζοντας στο φουλ τις μηχανές της κυβέρνησης και του κόμματος.

    [4] Εσωκομματικά Νέας Δημοκρατίας

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει αγωνία εκφράζουν όλες οι πλευρές στη Νέα Δημοκρατία για το κρίσιμο ραντεβού Εβερτ, Βαρβιτσιώτη και Σουφλιά, που θα ξεκαθαρίσει τους όρους με τους οποίους θα διεξαχθεί το Συνέδριο και κατά συνέπεια, θα προσδιορίσει το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι μέσα στον χρόνο που άρχισε η ΝΔ θα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα με τον εαυτό της ώστε μέσα σε ένα πολιτικό σκηνικό που αλλάζει να διατηρήσει την ικανότητά της να αφομοιώνει τάσεις και απόψεις.

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρεται στη συνέντευξη του Δήμαρχου Αθηναίων, που παραχώρησε στην εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρεμβαίνει στις εξελίξεις που συντελούνται στη ΝΔ, ο οποίος παράλληλα αμφισβητεί ευθέως όλη τη διαδικασία για το συνέδριο και χαράζει τη δική του πορεία: οι ηγέτες δεν βγαίνουν μέσα από τα συνέδρια. Τους αναδεικνύει ο λαός, προσθέτει ο κ. Αβραμόπουλος.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι Εβερτ, Σουφλιάς και Βαρβιτσιώτης αναζητούν διέξοδο από την κρίση στη ΝΔ.

    [5] Γιορτές σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

    Κοινό θέμα των εφημερίδων αποτελούν οι εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την έλευση του 1997. Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο άρθρο της αναφέρει ότι η Θεσσαλονίκη γνωρίζει από χθες την ύψιστη εθνική τιμή ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το χρόνο που άρχισε και έχει τις ευχές και τη στήριξη όλων των Ελλήνων. Οι εραστές της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας θα δώσουν και την ψυχή τους για να αναδειχθεί η πόλη που ίδρυσε ο Αλέξανδρος σε αληθινή πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Με τη συμπαράσταση όλων των Ελλήνων θα νιώσει και η Ευρώπη ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι απλώς "μεγάλη φτωχομάνα" όπως το θέλει το λαϊκό τραγούδι αλλά και μάνα του πολιτισμού και του ελληνισμού.

    [6] Αρχεία Φόρεϊν Οφις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα αρχεία του Φόρεϊν όφις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στην Ελλάδα του 1966 τα σύννεφα που προηγούντο της θύελλας ήταν ήδη στον ορίζοντα. Η χώρα κουρασμένη από πολιτικούς αγώνες παρακολουθεί την πολιτικοποίηση του στρατού, με "Ασπίδα" και "Περικλή", ο βασιλεύς έχει χάσει την εμπιστοσύνη μιας τουλάχιστον μεγάλης μερίδας του λαού και είναι σε μετωπική σύγκρουση με το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι η ένωση της Ελλάδας με την Κύπρο έναντι "ικανοποιητικής αποζημίωσης" προς την Τουρκία ήταν το αντικείμενο των μυστικών συνομιλιών Αθήνας και Αγκυρας το 1966, τις οποίες εμπνεύστηκε η Βρετανία και υποστήριξαν οι ΗΠΑ.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι το 1966 η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δοκιμάζεται από αιφνιδιαστικές εξελίξεις, οι οποίες οδηγούν στην πτώση της κυβέρνησης Στεφανόπουλου.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι το 1966 η Χούντα ήταν προ των πυλών και οι βρετανικές υπηρεσίες υπήρξαν οι μόνες ίσως που δεν την έβλεπαν! Γι αυτές το πρόβλημα ήταν ο Γέρος της Δημοκρατίας και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

    [7] Ναρκωτικά - Συλλήψεις

    Κοινό θέμα των εφημερίδων αποτελεί το "ρέιβ" πάρτι ανηλίκων με ναρκωτικά, που γινόταν σε ακατοίκητο σπίτι του Κολωνού, όπου συνελήφθησαν 32 άτομα ανάμεσά τους και τρεις ανήλικοι οι οποίοι κρατούνται και ανακρίνονται στο αστυνομικό τμήμα Πετραλώνων.

    [8] ΗΠΑ για Αιγαίο - Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι αμερικανική πρωτοβουλία "με την υποστήριξη και της Ευρώπης" - θα εκδηλωθεί μέχρι τον Μάρτιο στα ελληνοτουρκικά, όπως αποκαλύπτει με συνέντευξή του στην εφημερίδα ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Μόντιγκλ Στέρνς. Ο διπλωμάτης τονίζει ότι "πρέπει να υπάρξει παράλληλη προσέγγιση στα θέματα Κύπρου και Αιγαίου". Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο κ. Στερνς το Νοέμβριο επισκέφθηκε Αθήνα - Λευκωσία σε ένα "διερευνητικό ταξίδι".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02 run on Thursday, 2 January 1997 - 15:56:11 UTC