Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-01-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/01/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κύπρος - Ρωσικοί πύραυλοι
  • [3] ΗΠΑ για Τουρκία - Ελλάδα
  • [4] Πορεία ΠΑΣΟΚ
  • [5] Εσωκομματικά ΝΔ
  • [6] Αντιμετώπιση Αλβανών λαθρομεταναστών

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 07/01/1997 (ΑΠΕ)

    Η σθεναρή θέση Αθηνών - Λευκωσίας για την υπογραφή συμβολαίων αγοράς από την Κύπρο των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 από τη Μόσχα και οι απειλές της Τουρκίας, καθώς και οι αντιδράσεις ΗΠΑ - Αγγλίας και Γερμανίας για το ίδιο θέμα, η θέση των ΗΠΑ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία του ΠΑΣΟΚ, τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γιάννης κερνάει... και Μίλτος πίνει".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πήραν τα όπλα για τους Αλβανούς. Περιπολίες πολιτών με καραμπίνες".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εκβιάζει και απειλεί με πόλεμο η Τουρκία".

    ΕΘΝΟΣ: "Φωτιά οι κάρτες οι πιστωτικές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κολλάνε όλοι... ένσημα στο Δημήτρη Αβραμόπουλο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Παιχνίδια πολέμου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τέρμα οι πλάτες στον Σημίτη. Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση των "τριών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κραυγές Αττίλα. Διαβήματα ΗΠΑ - Αγγλίας. Η Αγκυρα απειλεί την Κύπρο για τους πυραύλους".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Κλείνουμε πάλι τους δρόμους μετά τις 20 Ιανουαρίου δήλωσαν οι αγρότες της Λάρισας".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Επίθεση στο Αιγαίο ετοιμάζει η Τουρκία".

    ΝΙΚΗ: "Ρωσική ρουλέτα με τους πυραύλους".

    [2] Κύπρος - Ρωσικοί πύραυλοι

    Η υπογραφή χθες στη Λευκωσία των συμβολαίων για την αγορά τριών συστοιχιών του ρωσικού πυραυλικού συστήματος "S-300" αποτελεί κοινό θέμα των εφημερίδων, στο οποίο προσθέτουν ότι η Ελλάδα εγγυάται την ελευθερία και την προστασία της Κύπρου.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι οι Τούρκοι και ο Ντενκτάς κάνουν τους νταήδες και απειλούν με "Αττίλα - 3".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι οι Τούρκοι "εκβιάζουν" με εισβολή, ενώ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πιέζουν για ακύρωση της αγοράς των ρωσικών πυραύλων.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι υπήρξε σθεναρή απάντηση της Ελλάδας στις νέες προκλήσεις της Αγκυρας. Συμπαράταξη Αθηνών - Λευκωσίας στη θωράκιση της Μεγαλονήσου.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι αιτία πολέμου είναι για την Αθήνα η οποιαδήποτε απειλητική κίνηση της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να απαντήσει σκληρά στις απειλές που εκτόξευσε η Αγκυρα, με αφορμή τη συμφωνία της κυπριακής κυβέρνηση για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-300, προσθέτει η εφημερίδα.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι η Τουρκία προειδοποίησε την κυπριακή κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε κάποια ενέργεια "που θα παρέσυρε την Κύπρο σε μία περιπέτεια" μετά την υπογραφή για την αγορά του πυραυλικού συστήματος.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι οι Αμερικανοί απειλούν να ματαιώσουν την πρωτοβουλία για το Κυπριακό εκφράζοντας ταυτοχρόνως φόβους για θερμό επεισόδιο κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 1997.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι υπήρξε σιωπή Σημίτη παρά τις απειλές και προκλήσεις Τουρκίας - ΗΠΑ για τους πυραύλους S-300 στην Κύπρο.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "στην προσφιλή του τακτική των απειλών και των ψευδοπαλληκαρισμών, καταφεύγει και πάλι ο Αττίλας, συνεπικουρούμενος από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι οποίες κάνουν έντονα διαβήματα στη Λευκωσία, προκειμένου να ακυρώσει την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-300. Προβαίνει μάλιστα και σε διαβήματα προς τη Ρωσία, η οποία επιμένει ότι οι πύραυλοι είναι καθαρά αμυντικοί".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει τις έντονες αντιδράσεις από Ουάσιγκτον, Βόννη και Λονδίνο για τους S-300 προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν μείωση των αμυντικών δαπανών και τερματισμό των γυμνασίων στην Κύπρο.

    Τα ΝΕΑ αναφέρονται στην ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία - αποκάλυψη για τουρκικά επιτελικά σχέδια και συστηματική προπαρασκευή για στρατιωτική ενέργεια στο Αιγαίο με στόχο την αλλαγή των συνόρων και της Συνθήκης της Λοζάννης, που έκανε μέσω της εφημερίδας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι η θωράκιση της Κύπρου είναι πρώτο μέλημα για Αθήνα και Λευκωσία παρά τον παροξυσμό απειλούν από ΗΠΑ και Τουρκία για τους S-300. Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι σφοδρές επικρίσεις και ενδεχομένως μια προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι η απάντηση-κόλαφος της Δανίας στη συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αγκυρα όχι μόνο εναντίον Τούρκων πολιτών αλλά και ξένων υπηκόων. Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει η δανική κυβέρνηση αν θα προσφύγει τελικά κατά της Τουρκίας.

    [3] ΗΠΑ για Τουρκία - Ελλάδα

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ το μήνυμα της νέας κυβέρνησης Κλίντον για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να έχει ευρωπαϊκή χροιά. Στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρέσβεις και γερουσιαστές δείχνουν να πιστεύουν ότι ο ρόλος της Ελλάδας στο ελληνοτουρκικό αδιέξοδο είναι μονόδρομος: να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στην Ευρώπη, προσθέτει η εφημερίδα.

    [4] Πορεία ΠΑΣΟΚ

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι με πρωτοβουλίες στη βάση και για επιμέρους θέματα σχεδιάζει να ανοίξει τον διάλογο για την κεντροαριστερά το ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή, από την πλευρά του, ο εκ των ιστορικών ηγετών της Αριστεράς, Λεωνίδας Κύρκος, αντιμετώπισε θετικά και ζήτησε να εξειδικευτεί η σχετική πρόταση της κ. Βάσως Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία συνεργασίες μπορούν να γίνουν σε τοπικές εκλογές και στο συνδικαλιστικό χώρο.

    [5] Εσωκομματικά ΝΔ

    Πραγματοποιείται σήμερα η συνάντηση των κυρίων Εβερτ, Βαρβιτσιώτη και Σουφλιά με αντικείμενο την προετοιμασία του συνεδρίου της ΝΔ, γράφει το σύνολο των εφημερίδων.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρεται σε νέα επιστολή 22 βουλευτών της παράταξης, που έστειλαν στους τρεις στην οποία κάνουν λόγο για αναγκαία σύγκλιση των απόψεων, στην οποία πρέπει να οδηγήσει η συνάντηση.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι με δυσοίωνη προοπτική ως προς τη δυνατότητα επίτευξης πολιτικής συμφωνίας πραγματοποιείται η σημερινή συνάντηση.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι οδηγείται σε δραματικό αδιέξοδο η ΝΔ λίγο πριν τη διάσπαση, καθώς τα σπάνε Εβερτ - Σουφλιάς.

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι πραγματοποιείται σε τροχιά ρήξης το ραντεβού των "τριών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι σήμερα κρίνεται, σε πρώτη φάση, η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι στην τελική ευθεία εισέρχονται πλέον οι κρίσιμες διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι η σημερινή συνάντηση των τριών θεωρείται η πιο κρίσιμη για την ιστορία της φιλελεύθερης παράταξης.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι ως μια συνάντηση μειωμένων προσδοκιών μπορεί να χαρακτηριστεί η επικείμενη σύσκεψη των τριών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι στην ώρα μηδέν για τη ΝΔ πραγματοποιείται η συνάντηση και αναμένεται ελιγμός Εβερτ πριν από το αδιέξοδο.

    Τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι δεν αποδίδουν οι διαβουλεύσεις και βολιδοσκοπήσεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ όπου παραμένουν αγεφύρωτες διαφωνίες.

    [6] Αντιμετώπιση Αλβανών λαθρομεταναστών

    Τη σύσταση ειδικού συνοριακού σώματος για τον έλεγχο των λαθρομεταναστών και την πάταξη του φαινομένου των ναρκωτικών ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος ολοκληρώνοντας την 4-ημερη επίσκεψή του στην Ηπειρο όπως γράφει το σύνολο του Τύπου.

    Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι κάτοικοι των περιοχών από το Σούνιο μέχρι την Πάρνηθα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη συμμορία των ληστών με τις κουκούλες γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ γράφει ότι βρίσκονται στα όπλα οι ακρίτες κάτοικοι του λεκανοπεδίου για την αντιμετώπιση ληστών.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι περιπολίες πραγματοποιούν οι πολίτες για να αντιμετωπίσουν τους Αλβανούς ληστές.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι επικρατεί πανικός για τους ληστές, καθώς έχει μετατραπεί σε άγρια δύση η Αθήνα.


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02 run on Tuesday, 7 January 1997 - 14:45:07 UTC