Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-01-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/01/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κύκλωμα παιδεραστίας
  • [3] Σύσκεψη για Ελληνοτουρκικά - Κύπρο
  • [4] Νέα Δημοκρατία
  • [5] Κρίση στα Ιμια
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/01/1997
  • [7] Πληθωρισμός

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/01/1997 (ΑΠΕ)

    Η συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για τα εθνικά θέματα με έμφαση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό και τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν τους κύριους ειδησεογραφικούς άξονες του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πεντακόσια παιδιά στα χέρια κυκλώματος παιδεραστών στην Αθήνα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φθηνά ΙΧ, ακριβά καύσιμα από την Ανοιξη".

    Η ΑΥΓΗ: "Απειλητική ένταση στα ελληνοτουρκικά".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Οργή Σημίτη για Ακη-Πάγκαλο. Οι κόντρες των υπουργών εκθέτουν την κυβέρνηση".

    ΕΘΝΟΣ: "Αυτοί έπνιξαν τους 283 μεταξύ Μάλτας και Σικελίας. Διώκονται 11 για κακούργημα ανάμεσά τους και 4 Ελληνες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στην κυβερνητική σύσκεψη αντί του Ακη καλείται ο Ροζάκης που... έφυγε αλλά μένει μέχρι... να φύγει".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εξω ο Ακης μέσα ο Ροζάκης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μπαράζ τροπολογιών από τον Δρύ στο φορολογικό νομοσχέδιο για ναυτικούς, δεύτερη κατοικία, σκάφη και... μερσεντές βουλευτών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τα 'σπασαν με τους υπουργούς καθηγητές, ναυτικοί και οδοκαθαριστές. Ερχονται νέες μεγάλες απεργίες".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Τέσσερις μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αναίσχυντες τουρκικές προκλήσεις".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Θα χτυπήσουμε όπως το 1974 δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Τουρχάν Ταγιάν".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Κόβονται φάρμακα από όλα τα ταμεία. Ενιαία λίστα απο το Μάρτιο".

    ΝΙΚΗ: "Ο Αττίλας βρυχάται και η Αγκυρα απειλεί με τρίτο γύρο για τους S-300".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κακό προμήνυμα για όλους τους εργαζόμενους και επικίνδυνο για τους δημόσιους υπαλλήλους το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο".

    [2] Κύκλωμα παιδεραστίας

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ χαρακτηρίζει ως τη μεγαλύτερη υπόθεση παιδεραστίας που έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα στη χώρα μας η Αστυνομία, η οποία καταβάλει κάθε προσπάθεια να κρατηθεί μυστική, γιατί σύμφωνα με τα ευρήματα που έχουν συγκεντρωθεί, τα πλοκάμια του κυκλώματος φθάνουν σίγουρα εκτός Ελλάδας και εξετάζεται η περίπτωση να ακουμπούν την απίστευτη βρωμιά του Βελγίου. Εγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ένας βασικός κρίκος του κυκλώματος, Ελληνας υπήκοος, πιάστηκε στην Ιταλία, ενώ η Ελληνική Αστυνομία γνωρίζει κι άλλα ονόματα παιδεραστών που είχαν έδρα μονοκατοικία ανατολικού προαστίου της Αθήνας.

    [3] Σύσκεψη για Ελληνοτουρκικά - Κύπρο

    Πραγματοποιείται σήμερα κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Κώστα Σημίτη και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών που θα ασχοληθεί με τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, γράφουν οι εφημερίδες. Την πλήρη υποστήριξή του στην ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αλεξάντερ Αρζουμανιάν μετά τη συνάντηση με τον κ. Κακλαμάνη, προσθέτουν οι εφημερίδες.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι χάραξη μεσοπρόθεσμης στρατηγικής για το Κυπριακό, με κύριο άξονα τις σχέσεις Λευκωσίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης επιδιώκεται κατά τη σημερινή σύσκεψη υπό την σκιά των αντιδράσεων των ΗΠΑ για την προμήθεια στην Κύπρο αμυντικού υλικού.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ διαπιστώνει πλήρη έλλειψη συντονισμού και αντικρουόμενες θέσεις οι οποίες συνθέτουν τις κυβερνητικές δραστηριότητες στον ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα των εθνικών θεμάτων. Η ίδια εφημερίδα προσθέτει ότι με νέο "Αττίλα" απειλεί ανοιχτά την Κύπρο ο Τούρκος υπουργός Αμυνας καθώς αποκαλύπτεται ότι η Αγκυρα ενεργεί βάση απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας που προβλέπει στρατιωτικό πλήγμα στον ελληνοκυπριακό τομέα εάν αγοραστεί το ρωσικό πυραυλικό σύστημα.

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "σε συνολική και κλιμακούμενη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση εξελίσσεται η υπόθεση της αγοράς από την Κύπρο του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-300. Χθες η Αγκυρα εξετόξευσε απειλές για "νέο '74", ενώ δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου φέρουν τους στρατιωτικούς να καλούν την πολιτική ηγεσία της γείτονος να εγκαταλείψει την παθητικότητα στο Αιγαίο, όπου σήμερα διεξάγεται μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση. Την ίδια ώρα στην Αθήνα, εν αναμονή της σημερινής σύσκεψης για τα ελληνοτουρκικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωνε ότι "κάθε κυπριακό εξοπλιστικό πρόγραμμα θα μπορούσε να ανασταλεί αύριο κιόλας, εάν ξεκινούσε ένα πρόγραμμα αποστρατιωτικοποίησης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι οργισμένος είναι ο πρωθυπουργός με την αντιφατικότητα και τη σύγχυση που προκαλούν οι δηλώσεις των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών και φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει και εν ανάγκη να επιβάλει ενιαίο λόγο στα εθνικά θέματα.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι σε τρεις συσκέψεις σε διάστημα επτά ημερών θα καθορισθούν η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό. Στη σημερινή σύσκεψη θα συμμετάσχει και ο παραιτηθείς υφυπουργός εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης ενώ σε αντίστοιχη που θα γίνει τη Δευτέρα θα πάρει μέρος και ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Στο τέλος της άλλης εβδομάδας θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για να εξετάσει κυρίως το εξοπλιστικό πρόγραμμα και την αμυντική πολιτική.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι η Τουρκία μετά την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών απειλεί ότι θα εξουδετερώσει με βομβαρδισμούς τους πυραύλους S-300.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι το επιτελείο της Τουρκίας μιλάει πάλι για αμφισβητούμενα "νησιά και νησίδες" και ανησυχεί μήπως "χαθεί το Αιγαίο", ενώ υπάρχει σχέδιο για να πληγεί η Κύπρος "όπως το 1974".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι η επιμονή της κυπριακής κυβέρνησης στην προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-300 αναγκάζει τον πρόεδρο Κλίντον να στείλει στην περιοχή τον Κέρι Κάβανο με συγκεκριμένες προτάσεις, προσθέτοντας ότι η αποσαφήνιση των ελληνικών θέσεων επί όλων των πτυχών του Κυπριακού και η οριστικοποίηση της τακτικής που θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα η Ελλάδα θα βρεθούν στο επίκεντρο της σύσκεψης.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι κατά τη σύσκεψη θα συζητηθούν τα κείμενα εργασίας που ετοίμασαν οι κ.κ. Ροζάκης και Κρανιδιώτης ενώ αναμένεται να εξεταστούν οι εξελίξεις που διαμορφώνονται μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την προμήθεια από την Κύπρο του αντιαεροπορικού συστήματος S-300. Παράλληλα, η Αγκυρα αφήνει να πλανάται η απειλή ότι θα πλήξει τις βάσεις των πυραύλων αν αυτοί τελικώς εγκατασταθούν στην Κύπρο, προσθέτει η εφημερίδα.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι υπήρξε παραλήρημα Ντενκτάς και ανοιχτή υποστήριξη από τους Γερμανούς στην Τουρκία η οποία επιμένει στις απειλές της. Η Αθήνα από την πλευρά της εξέφρασε τη δυσφορία της προς την αμερικανική κυβέρνηση η οποία συνεχίζει να πιέζει Αθήνα και Λευκωσία για τη ματαίωση της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού.

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ όπου θα συζητηθούν οι όροι διεξαγωγής του συνεδρίου, γράφουν οι εφημερίδες.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι υπό τον έλεγχο του Πατσόγιαννου τίθεται ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Ράλλης και ολόκληρη η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση δεν θα μετέχει ο επίτιμος πρόεδρος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι επισφραγίζεται σήμερα η συμφωνία για το συνέδριο.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ ο Γιώργος Σουφλιάς θα θέσει ανοιχτά τα ερωτήματα στη σημερινή συνεδρίαση αν μπορεί να κερδίσει εκλογές ο Μιλτιάδης Εβερτ.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι Εβερτ και Σουφλιάς διασταυρώνουν σήμερα τα ξίφη τους και το θέμα της ήττας κατά τις πρόσφατες εκλογές θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι τα 201 μέλη των επιτροπών που συνεδριάζουν σήμερα αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τις αποφάσεις των "3" για ομαλή πορεία της ΝΔ προς το συνέδριο.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι σήμερα θα εκδηλωθεί η δυσαρέσκεια προς πάσα κατεύθυνση και ότι εκδηλώθηκαν γκρίνιες για τις υποχωρήσεις Σουφλιά.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι στην αντεπίθεση περνά ο Σουφλιάς επιδιώκοντας να πείσει ότι δεν υποχώρησε στον Εβερτ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι σε θερμό κλίμα αλλά και μέσα στο πλαίσιο των συνηθισμένων αντεγκλήσεων αναμένεται η σημερινή ανοιχτή κοινή συνεδρίαση.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι η πλευρά Μητσοτάκη έκανε λόγο για συμβιβασμό που επιτεύχθηκε με παρασκηνιακή παρέμβαση Καραμανλή.

    [5] Κρίση στα Ιμια

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "μυρίζει"... πετρέλαιο η κρίση που είχε εκδηλωθεί στα Ιμια με τις προκλήσεις της Αγκυρας προσθέτοντας ότι η περιοχή των Ιμίων είναι γεμάτη από πλουσιότατα κοιτάσματα πετρελαίου τα οποία βρίσκονται στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα.

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/01/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/01/1997 (ΑΠΕ)

    Ο μέσος ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού, 8,5%, για το 1996 και ο τρόπος φορολόγησης των παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων αποτελούν τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Νέος άνεμος στην αγορά. Θετικές εξελίξεις στα επιτόκια, πληθωρισμό και δραχμή".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Υποχωρεί αλλά δεν "συγκλίνει"... Στο 8,5% ο μέσος ετήσιος ρυθμός με πρόβλεψη 6,1%".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κλίμα ευφορίας στο Χρηματιστήριο. Στις 1000 μονάδες ο δείκτης μετά από 10 μήνες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πως θα εφαρμοσθεί η φορολογία στα παράγωγα . Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Νέα φορολογικά κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις. Επεκτείνονται οι προθεσμίες για συγχωνεύσεις και αποθεματικά".

    [7] Πληθωρισμός

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "ο μέσος ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού το 1996 ήταν 8,5%, έναντι πρόβλεψης 6,1% του Προγράμματος Σύγκλισης. Το ποσοστό αυτό, συγκρινόμενο με το 9,3% του 1995 καθιστά σαφή τη μικρή πρόοδο στον τομέα του πληθωρισμού το 1996".

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "η βραδεία υποχώρηση του πληθωρισμού οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, αλλά αντανακλά και τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας καθώς και τις ακολουθούμενες πολιτικές".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02a run on Thursday, 9 January 1997 - 15:02:41 UTC