Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-02-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/02/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Προσυνεδριακές διεργασίες στη ΝΔ
  • [3] Σύνοδος Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικά
  • [7] Τουρκία - Ρωσία
  • [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [9] Ανοδος στο Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 21/02/1997 (ΑΠΕ)

    Η σημερινή σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, οι προσυνεδριακές διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία, η συνέχιση της απεργίας των καθηγητών, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νάρκες στο συνέδριο της ΝΔ. Σχέδιο νοθείας Εβερτ με τους καταλόγους των εκλεκτόρων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κλείνει σπίτια ο τζόγος. Χάνονται 2 δις κάθε μέρα.

    Η ΑΥΓΗ: Τρικ με νούμερα για τους μισθούς των εκπαιδευτικών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Παίρνει προίκα τη ΝΔ. Ο Κωστάκης Καραμανλής παντρεύεται την κόρη του Κεφαλογιάννη και το κόμμα.

    ΕΘΝΟΣ: Σύγκλιση και στην ώρα. Πως θα συγχρονίσουμε τα ρολόγια μας με τις Βρυξέλλες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Παρακαλώ από το... πεζοδρόμιο. "Γλυκές" αθηναϊκές κόντρες Λαλιώτη-Αβραμόπουλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μυστική συμφωνία Βάσως για τα καζίνο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκπομπή στο Κανάλι 5 παίρνει ο τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Κόκκινος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο πόλεμος του μισθολογίου. Γιατί υπουργείο - ΟΛΜΕ διαφωνούν στους αριθμούς.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 55% υπέρ της απεργίας των εκπαιδευτικών. Πανελλαδική δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κοινωνία τζόγου με την προτροπή του κράτους. 650 δις στα τυχερά παιχνίδια.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Οι "πληγές" του ασφαλιστικού. Αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης και οι ασφαλιστικές εισφορές.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πόλεμος αριθμών ΟΛΜΕ-κυβέρνησης για τους μισθούς.

    ΝΙΚΗ: Ανοιχτή αμφισβήτηση Σημίτη στην ΚΕ. Κείμενο-φωτιά της "αντιπολίτευσης".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ωρα μηδέν για το ασφαλιστικό σύστημα.

    [2] Προσυνεδριακές διεργασίες στη ΝΔ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "νάρκες στην πορεία της ΝΔ προς το Συνέδριο, προσπαθεί να βάλει η Ρηγίλλης. Το μήνυμα αυτό έδωσαν οι χθεσινές συνεδριάσεις της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου. Μέσα από αυτό αποκαλύφθηκε ότι οι μηχανισμοί της Ρηγίλλης έχουν παραπλανήσει την Επιτροπή, με τους καταλόγους που περιλαμβάνουν τα ονόματα εκείνων που θα εκλέξουν τους συνέδρους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "τα δεδομένα που υπάρχουν είναι τα εξής: Ο Μιλτιάδης Εβερτ θα είναι υποψήφιος σε οποιαδήποτε περίπτωση και δηλώνει ότι ουδέποτε αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στη χώρα και την παράταξη. Ο Γιώργος Σουφλιάς θα διεκδικήσει επίσης την ηγεσία και θεωρεί ότι η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Καραμανλή βλάπτει - κυρίως - την πλευρά Εβερτ και ζητά να ξεκαθαρίσει τώρα το τοπίο των υποψηφιοτήτων. Ο Κώστας Καραμανλής δεν προχωρεί σε δημόσια δήλωση υποψηφιότητας, τονίζει ότι θα κάνει το χρέος του απέναντι στην παράταξη κι έχει τη στήριξη των κ.κ. Βαρβιτσιώτη και Κεφαλογιάννη. Η Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει οτι θα στηρίξει μέχρι τέλους την υποψηφιότητα Σουφλιά, επισημαίνοντας παράλληλα οτι παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ο Στέφανος Μάνος δηλώνει οτι υποστηρίζει την υποψηφιότητα Σουφλιά και υπεραμύνεται των προτάσεών του για τις αλλαγές στο κατασταστικό".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "σε πολιτικό μεσαίωνα παραπέμπει η επιχείρηση νεκρανάστασης του Καραμανλισμού, που μεθοδεύει η οικογένεια του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας μαζί με μια χούφτα ηλικιωμένων βαρόνων. Ο νεαρός Κωνσταντίνος Καραμανλής, που παντρεύεται σύντομα με την κόρη του βουλευτή Γιάννη Κεφαλογιάννη παίρνει προίκα και τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τους άγραφους νόμους του οικογενειακού δικαίου. Τα κόμματα όμως δεν κληρονομούνται και για το λόγο αυτό η μεθόδευση της υποψηφιότητάς του προκαλεί θύελλα αντιδράσεων και δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην πολυδιάσπαση της συντηρητικής παράταξης".

    [3] Σύνοδος Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "για πρώτη φορά αναμένεται να δεχθεί σήμερα τα συγκροτημένα πυρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Σημίτης στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος. Με ένα μανιφέστο, που υπογράφεται επιδεικτικά από πέντε στελέχη της ΚΕ που εκπροσωπούν όλες τις τάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης".

    [4] Χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η εντυπωσιακή άνοδος των τιμών στο Χρηματιστήριο που από την αρχή του χρόνου πλησιάζει σε ποσοστό το 40% συνεχίσθηκε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης τιμών έσπασε το φράγμα των 1.300 μονάδων, καταρρίπτοντας για μια ακόμη φορά ρεκόρ εξαετίας. Συγκεκριμένα χθες ο Γενικός Δείκτης τιμών σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,69% κλείνοντας στις 1.306,46 μονάδες που αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο τιμών μετά τις 4 Μαρτίου 1991. Ο όγκος συναλλαγών (χθες έφθασε τα 23 δις δρχ.) εξακολουθεί να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα από 15-25 δις δρχ. γεγονός που πιστοποιεί τη συνεχή εισροή νέων κεφαλαίων ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί οτι πολλές χρηματιστηριακές εταιρίες αφήνουν ανεκτέλεστες μεγάλου ύψους εντολές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις εξαντλούν τα όρια συναλλαγών που επιτρέπεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διενεργήσουν".

    [5] Κυπριακό

    "Την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού με αποτελεσματικές ειρηνικές διαδικασίες και την πρωτοβουλία της κυβέρνησής του να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις 'πρόσωπο με πρόσωπο' το 1997 μόλις το έδαφος προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία τους, επεσήμανε ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης", γράφει η ΝΙΚΗ.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "όλα φαίνεται πως είναι έτοιμα σε Αθήνα και Λευκωσία για την υποδοχή της αμερικανικής πρωτοβουλίας - παρέμβασης για το Κυπριακό. Σε εκδήλωση που έγινε χτες στο Πολεμικό Μουσείο για να τιμηθεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδης φάνηκε καθαρά οτι αυτό που αναμένεται είναι μια λύση τύπου Ντέιτον, την εφαρμογή της οποίας, όπως στη Βοσνία, θα αναλάβουν ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει οτι "ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η Λευκωσία στην επίσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρου του επιτρόπου Χάνς βαν ντεν Μπρούκ. Ο επίτροπος της ΕΕ θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Κληρίδη, τον Ρ. Ντενκτάς και τους πολιτικούς παράγοντες και των δύο κοινοτήτων. Την ίδια ώρα το Κυπριακό παραμένει υψηλά στη διεθνή επικαιρότητα και συζητήθηκε στην προχθεσινή συνάντηση Ολμπράϊτ-Ρίφκιντ ενώ όπως ανακοινώθηκε στη Μόσχα θα απασχολήσει και τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Γ. Πριμακόφ με την αμερικανίδα ομόλογό του. Εξάλλου το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες οτι οι πύραυλοι S-300 θα παραδοθούν εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "τη διαπίστωση οτι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο δεν μπορούν να ζήσουν μαζί επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και 'σκιώδης' υπουργός Εξωτερικών Α. Γκιούλ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "σε διαμετακομιστικό κέντρο στο λαθρεμπόριο ηρωίνης μετέτρεψαν τουρκική μαφία και οι πολιτικοί συνένοχοί της τα κατεχόμενα στην Κύπρο. Αυτό κατέθεσε στην ιταλική κοινοβουλευτική επιτροπή για την καταπολέμηση της μαφίας ένας σπουδαίος μάρτυρας. Ονομάζεται Σελαχατίν Τσελίκ, είναι Κούρδος δημοσιογράφος, εξόριστος στη Γερμανία. Αποκάλυψε οτι οι "Γκρίζοι Λύκοι" που σκότωσαν τον Τάσο Ισαάκ και δημιούργησαν τα τραγικά επεισόδια στην Κύπρο τον Αύγουστο, πληρώθηκαν με χρήματα από το εμπόριο ναρκωτικών. Την ηρωίνη στέλνει στην Ευρώπη ο Εγιούπ Ζαφέρ Γκοκντιλέν, ο επικεφαλής στρατοπέδου μυστικών υπηρεσιών που βρίσκεται στα κατεχόμενα".

    [6] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "πάγωσαν" ξαφνικά οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε ο,τι αφορά το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, κυρίως λόγω της αναβλητικής στάσης που τηρεί η Ουάσιγκτον τις τελευταίες μέρες. Οι πάντες στρέφουν πια την προσοχή τους σε μέτρα μέσω του ΝΑΤΟ και σε ο,τι αφορά το Κυπριακό. Η ηγεσία στην Αγκυρα περιμένει βήματα προς τα πίσω από την πλευρά της Αθήνας σε όλα τα θέματα".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "ενοχλημένη εμφανίζεται η Ουάσιγκτον για τη φιλική στάση που κρατάει η Ελλάδα έναντι του Ιράν ενώ δεν κρύβεται και η δυσαρέσκεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την καχυποψία με την οποία η Αθήνα αντιμετωπίζει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο τα οποία επαναφέρει - σύμφωνα με πληροφορίες - ο αμερικανός παράγοντας. Πάντως, η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα πριν από την εκδήλωση της πρωτοβουλίας της για το Κυπριακό μόλις υπάρξουν τα τελικά συμπεράσματα για το τι θα περιλαμβάνει αυτή η διπλωματική κίνηση των Αμερικανών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν προκαλέσει οι τουρκικές επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας, ο υπαρχηγός του Γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας στρατηγός Μπίρ δήλωσε χθες στη διάρκεια του τουρκοαμερικανικού συνεδρίου στην Ουάσιγκτον οτι "η Τουρκία πίστευε στις δυνατότητες διαλόγου με την Ελλάδα, αλλά τελευταία λαμβάνει συνεχώς αρνητικά μηνύματα χωρίς την οποιαδήποτε εποικοδομητική απάντηση". Ο στρατηγός στην ομιλία του κατηγόρησε την Ελλάδα οτι συνεχίζει τις επιθετικές ενέργειες κατά της Τουρκίας συνεργαζόμενη με τη Συρία και εκπαιδεύοντας στελέχη του ΡΚΚ. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει και τη Θράκη μαζί με το Αιγαίο και την Κύπρο ως τα τρία σημεία όπου υπάρχουν προβλήματα με τη χώρα του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "κύκλος σημαντικών διερευνητικών επισκέψεων στην Αθήνα ξεκινά από την προσεχή Δευτέρα με πρώτο τον πρώην υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, πιθανό διαμεσολαβητή στο μέλλον στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Στις 28 του μηνός θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Σολάνα ενώ σύντομα θα βρεθεί και η νέα προϊσταμένη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαντλίν Ολμπράϊτ.

    [7] Τουρκία - Ρωσία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "μακροπρόθεσμη συμφωνία για στρατιωτικούς εξοπλισμούς εισηγείται η Τουρκία στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ακύρωση της συμφωνίας για την πώληση του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 στην Κύπρο. Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο "Ιντερφάξ" η Τουρκία απειλεί οτι σε περίπτωση που η Ρωσία δεν αποδεχθεί την εισήγησή της, θα υπογράψει εναλλακτικές συμφωνίες με το Ισραήλ, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Τις σχετικές πληροφορίες μεταδίδει και το "Νοβόστι".

    [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 21/02/1997 (ΑΠΕ)

    Η άνοδος του δείκτη του Χρηματιστηρίου σε επίπεδα ρεκόρ και το ύψος του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχ. συναλλαγών είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ρεκόρ εξαετίας στη Σοφοκλέους. Πάνω από τις 1300 μονάδες 'πέταξε' ο δείκτης".

    ΕΞΠΡΕΣ: "'Αγχος' τα υψηλά συναλλαγματικά διαθέσιμα. Για την Τράπεζα της Ελλαδος. Αρνητικές οι εξελίξεις στο ισοζ. πληρωμών της χώρας, στο δεκάμηνο 1996".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τρέχει" με 1300 μονάδες το Χ.Α.Α. Νέα κεφάλαια στη Σοφοκλέους - Ολοταχώς ο ΟΤΕ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Και ιδιωτικοί πόροι στα μεγάλα έργα. Εξετάζεται η συμμετοχή ιδιωτών σε Εγνατία και Μαλιακό".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πιο ρεαλιστικά τώρα τα πρόστιμα της εφορίας. Με προσχέδιο νόμου που εκλογικεύει ποινές και προσαυξήσεις".

    [9] Ανοδος στο Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "τις 1300 μονάδες ξεπέρασε χθες ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1991 και κλείνοντας στις 1.306,46 μονάδες. Οι τραπεζικές μετοχές απέσπασαν τη μερίδα του λέοντος και στη χθεσινή άνοδο των τιμών, ενώ από τις αρχές του έτους έχουν ενισχυθεί κατά 50,56%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02b run on Friday, 21 February 1997 - 15:45:59 UTC