Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-02-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/02/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Υποψηφιότητα Κώστα Καραμανλή
  • [3] Κυπριακό
  • [4] ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [5] Ελλάδα - Κύπρος - ΕΕ
  • [6] Επίσκεψη Σολάνα
  • [7] Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
  • [8] Πάγκαλος - Ολμπράϊτ
  • [9] Νέες τουρκικές προκλήσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 28/02/1997 (ΑΠΕ)

    Η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή και οι διεργασίες στη ΝΔ, η συνέχιση της απεργίας των καθηγητών, οι εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και η χθεσινή πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη. Μάχη για τις εντυπώσεις απο τους τέσσερις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δράμα χωρίς τέλος. Εσπασε ο διάλογος υπουργείου - καθηγητών.

    Η ΑΥΓΗ: Εκλεισε και πάλι η πόρτα του διαλόγου. Η κυβέρνηση τώρα δέχεται να συζητήσει μόνο μετά τη λήξη της απεργίας των καθηγητών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χοντρές μπάζες στη Σοφοκλέους. 408 δις δραχμές τσέπωσαν οι βαρώνοι. Βροχή μηνύσεων για τα ύποπτα παιχνίδια.

    ΕΘΝΟΣ: Ε9 αγκίστρι για τα αυθαίρετα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Κωστάκης ντύθηκε υποψήφιος χθες Τσικνοπέμπτη μέσα στην καρδιά των απόκρεω.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κλάματα στη Σοφοκλέους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κούρσα για τρεις στη ΝΔ. Επίσημα υποψήφιος ο Κώστας Καραμανλής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εβερτ - Σουφλιάς - Καραμανλής τρεις ξένοι στην ίδια πόλη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Επιχείρηση λεηλασίας χιλιάδων επενδυτών. Μεγάλες ευθύνες Παπαντωνίου - Θωμαδάκη. Παρέμβαση Σημίτη για να αναστραφεί το κλίμα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανώμαλη προσγείωση μετά την παράτολμη εκτόξευση στο Χρηματιστήριο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Καρα-μπόλα στον Εβερτ. Ο Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξέσπασμα για την ταλαιπωρία με το Ε9. Συνέντευξη του προέδρου των εφοριακών.

    ΝΙΚΗ: Πρεμιέρα με διάγγελμα αλά Καραμανλή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τεράστιες ευθύνες χρεώνεται η κυβέρνηση. Αποκλειστική υπεύθυνη της κατάστασης διάλυσης στην Παιδεία.

    [2] Υποψηφιότητα Κώστα Καραμανλή

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "μετά και την επίσημη υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, η 'τράπουλα' ξαναμοιράζεται απο την αρχή. Η υποψηφιότητα Καραμανλή δημιουργεί νέες διασπαστικές δυναμικές στο κόμμα, οι οποίες θα αναπτυχθούν αμέσως μετά το συνέδριο. Αμεσο κίνδυνο διατρέχει ο Μιλτιάδης Εβερτ, αφού το ήδη διαμορφωμένο Καραμανλικό στρατόπεδο θα σπάσει στα δύο. Η δυναμική, όμως που διαμορφώθηκε γύρω απο τον Κώστα Καραμανλή, θα "χτυπήσει" και το στρατόπεδο του Γ. Σουφλιά".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "με στιλ Καραμανλή και με... τηλεοπτικό διάγγελμα ανακοίνωσε χθες επισήμως την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ ο 40χρονος βουλευτής Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι πιέσεις στον Μ. Εβερτ να αποσυρθεί υπέρ του ανιψιού του "πατριάρχη " της παράταξης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ έχει τίτλο "Ωρα Καραμανλή με διάγγελμα απο την TV".

    Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει μεταξύ άλλων οτι "με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Κ. Καραμανλή ξεκαθαρίζει το σκηνικό στη ΝΔ στην πορεία προς το Συνέδριο. Εάν αφαιρέσουμε το σενάριο της δημιουργίας μιας γενικότερης "δυναμικής σαραντάρηδων" ξέρουμε σε γενικές γραμμές ποιοι και με ποιες δυνάμεις θα διεκδικήσουν την ηγεσία. Το ζητούμενο πλέον για τη ΝΔ είναι η οργάνωση της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με έναν τρόπο που δεν θα σταθεί εμπόδιο στο αναγκαίο νέο ξεκίνημα την επομένη του Συνεδρίου".

    Σε πρωτοσέλιδο άρθρο του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "η δια τρίτη φορά υποβολή της υποψηφιότητας Εβερτ για την προεδρία του κόμματος δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή και αυτή τη φορά χωρίς πλήρως αιτιολογημένη ανάλυση και εξήγηση των λόγων που οδήγησαν στην ήττα. Αν κάνετε λάθος στις εκτιμήσεις, τους χειρισμούς και τις αποφάσεις σας, αυτό θα πρέπει να το παραδεχθείτε και να αναγνωρίσετε τα λάθη σας. Αν σας πολέμησαν, σας υπονόμευσαν, σας υποδαύλισαν, τότε έχετε ιερότερη υποχρέωση να κατονομάσετε τους υπονομευτές, τους πολέμιους, τους υποδαυλιστές της παράταξης, αλλά και ταυτόχρονα να προειδοποιήσετε για τα επερχόμενα δεινά την παράταξη, σε περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι απο αυτούς ζητούν και διεκδικούν την εμπιστοσύνης, την υποστήριξη και την αγάπη του απλού αγωνιστή, του άδολου μαχητή, του αγνού ιδεαλιστή της μεγάλης μας παράταξης".

    [3] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "απείλησε για μια ακόμα φορά ο κοινοτικός επίτροπος Χάνς Βάν ντεν Μπρούκ οτι αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό, δεν θα πραγματοποιηθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη συνάντησή του με τους αρχηγούς των κομμάτων στη Λευκωσία ο κ. Μπρούκ είπε οτι υπάρχει το ενδεχόμενο τα Κοινοβούλια μερικών ευρωπαϊκών χωρών να μην επικυρώσουν την ένταξη, αν δεν υπάρξει επίλυση. Κατά τα άλλα, ο κ. Μπρούκ κάλεσε τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς να αρχίσουν απευθείας διαπραγματεύσεις εφ'όλης της ύλης για μια συνολική λύση του Κυπριακού. Ο κ. Βάν ντεν Μπρούκ σύμφωνα με πληροφορίες, προσπάθησε να καθησυχάσει την κυπριακή κυβέρνηση οτι θα ξεπεραστούν τα εμπόδια που προέκυψαν στο τελευταίο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μπρούκ ζήτησε τη βοήθεια της Λευκωσίας για να υπάρξει θετική αντιμετώπιση του όλου ζητήματος απο την ελληνική κυβέρνηση".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "ο κοινοτικός επίτροπος Χάνς Βάν ντεν Μπρούκ δεν έχει κομίσει στη Λευκωσία ούτε συγκεκριμένες προτάσεις για λύση του Κυπριακού ούτε και φόρμουλα για την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Οι εδώ επαφές του επιτρόπου με τις δύο πλευρές δεν διαφοροποιούν την κατάσταση γύρω απο το Κυπριακό ούτε και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί απο τη στάση της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας στις Βρυξέλλες. Για το Κυπριακό η κυβέρνηση τόνισε στον Βάν ντεν Μπρούκ την πολιτική της βούληση για λύση το συντομότερο, ενώ για το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων η θέση της Λευκωσίας, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης είναι οτι δεν πρόκειται κάτω απο οποιεσδήποτε συνθήκες να δεχθεί παράλληλες συνομιλίες με οποιαδήποτε κοινότητα ή οντότητα για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς μέσα στον ερχόμενο Ιούνιο ή Ιούλιο προέβλεψε ο κοινοτικός επίτροπος Χ. Βάν ντεν Μπρούκ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λευκωσία".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "χωρίς να υποχωρούν οι "τρεις" της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην προσπάθειά τους να περάσουν απο το παράθυρο τους Τουρκοκύπριους στον ενταξιακό διάλογο της Κύπρου, έστειλαν τον Ολλανδό επίτροπο Χάνς βαν ντεν Μπρούκ στο νησί, για να μιλήσει απο εκεί για "δύο κοινότητες".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "νέα μεγάλα στρατιωτικά έργα για την προστασία του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου κατασκευάζουν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα. Οι Τούρκοι ανοίγουν βαθιές τάφρους γύρω απο το αεροδρόμιο, φοβούμενοι προφανώς "επίθεση αρμάτων μάχης της Εθνικής Φρουράς" και ισχυρά πολυβολεία στους γύρω λοφίσκους. Πληροφορίες αναφέρουν οτι σε καίρια σημεία της περιοχής έχουν κατασκευασθεί απο μπετόν "θέσεις αντιαεροπορικών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "πέντε χιλιάδες ακροδεξιοί "Γκρίζοι Λύκοι" θα εισβάλουν το ερχόμενο Σάββατο στα Βαρώσια. Η ετοιμαζόμενη εδώ και καιρό "διαδήλωση σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργανώσεως των "Γκρίζων Λύκων" της Τουρκίας Αζμί Καραμαχμούτουγλου θα γίνει με σκοπό την "ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης στο θέμα της Κύπρου". Πάντως οι οργανωτές έχουν δηλώσει οτι οι διαδηλωτές θα αποκτήσουν το δικαίωμα κυριότητας στις κατοικίες και τα κτίρια των Βαρωσίων".

    [4] ΗΠΑ - Κυπριακό

    "Θα πράξουμε ο,τι είναι δυνατόν με διπλωματικά μέσα για να εμποδίσουμε την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων "S300 στην Κύπρο...". Αυτά τόνισε, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, σε ομιλία του στη Σύνοδο του Αμερικανοτουρκικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός στρατηγός Ρόμπερτ Οστερτχέιλερ, βοηθός υφυπουργός Αμυνας για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ. "Οι ΗΠΑ", είπε ο αμερικανός αξιωματούχος "δεν υποστηρίζουν το διάλογο στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την ένταξη της Κύπρου μέχρι τη διευθέτηση ορισμένων θεμελιωδών προβλημάτων" χωρίς όμως να τα κατονομάσει. Στο σημείο της ομιλίας του για το θέμα των "ρωσικών πυραύλων", ο Οστερτχέιλερ είπε οτι "αυτή η ενέργεια είναι κακή πολιτική και αποσταθεροποιητική". Ο αμερικανός στρατηγός επέκρινε και την Τουρκία λέγοντας οτι "δεν είναι υποβοηθητικό να απειλούν με στρατιωτική δράση ως αρχική απάντηση σε μια πρόκληση όπως αυτή χωρίς πρώτα να εξαντληθούν τα διπλωματικά μέσα".

    [5] Ελλάδα - Κύπρος - ΕΕ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "φόρμουλα υπέρβασης του αδιεξόδου που σημειώθηκε στις Βρυξέλλες και το οποίο οδήγησε στην αναβολή του πολιτικού διαλόγου των 15 υπουργών εξωτερικών της ΕΕ με τον Κύπριο ομόλογό τους Αλέκο Μιχαηλίδη αναζητά επιμόνως η ολλανδική προεδρία, ανταποκρινόμενος και στο αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης να οριστεί νέα ημερομηνία για το διαρθρωμένο διάλογο "το συντομότερο ει δυνατόν μέσα στο Μάρτιο". Το μήνυμα αυτό μετέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο ίδιος ο Ολλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βίμ Κόκ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το πρωί - κατόπιν δικού του αιτήματος - με τον Κώστα Σημίτη, ζητώντας μια πιο εποικοδομητική και συνεργάσιμη στάση απο την ελληνική κυβέρνηση μετά τους υψηλούς τόνους των τελευταίων ημερών. Η προεδρία επιθυμεί αν διευθετηθεί το θέμα αυτό μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, ώστε να μπορεί να σημειωθεί κάποια πρόοδος στο επόμενο άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 15 Μαρτίου - στην ατζέντα του οποίου υπάρχει το Κυπριακό, αλλά και η προετοιμασία του προγραμματισμένου για τις 29 Απριλίου Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ- Τουρκίας, το οποίο η Αθήνα έχει απειλήσει οτι θα μπλοκάρει".

    Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται οτι "τρόπους απεμπλοκής απο τα εμπόδια που προσπαθούν να παρεμβάλουν στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, οι μεγάλες χώρες της ΕΕ αναζητεί η Αθήνα. Σε μια κίνηση καλής θέλησης, η ελληνική πλευρά επεξεργάσθηκε συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να ξεπερασθούν οι αντιρρήσεις των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, που επιμένουν να συνδέουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με την επίλυση του Κυπριακού. Η ελληνική πρόταση προβλέπει να υπάρξει ειδική διάταξη για την Κύπρο και το κατεχόμενο βόρειο μέρος του νησιού, ανάλογη με αυτήν η οποία είχε ισχύσει κατά την ένταξη της τότε Δυτικής Γερμανίας. Στη διάταξη αυτή υπήρχε η δέσμευση οτι αν και όποτε γινόταν η επανένωση της Γερμανίας, δεν θα απαιτούντο νέες διαπραγματεύσεις για την Αν. Γερμανία και αυτομάτως οι Ανατολικογερμανοί θα απολάμβαναν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν απο την ιδιότητα του πολίτη της τότε ΕΟΚ".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "οι τοποθετήσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης - πλήν του ΚΚΕ - σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την 6η Μάρτη του 1995, να προχωρήσει σε άρση του "βέτο" για την Τελωνειακή Σύνδεση ΕΕ-Τουρκίας (με "αντάλλαγμα" την έναρξη των διαδικασιών για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ) αποτελούν μνημειώδη στιγμή υποτέλειας της ελληνικής ολιγαρχίας απέναντι στο ιμπεριαλιστικό Διευθυντήριο".

    [6] Επίσκεψη Σολάνα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "δέσμη προτάσεων για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς και για επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ κομίζει ο ΓΓ του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Χ. Σολάνα, ο οποίος συναντάται σήμερα με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Ο κ. Σολάνα θα επιδιώξει κατά πληροφορίες, να προωθήσει 'πακέτο' Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας (ΜΟΕΑ) στο Αιγαίο, που θα περιλαμβάνει: επέκταση του 'μορατόριουμ' των αεροναυτικών ασκήσεων Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο και κατά τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο - ήδη ισχύει για Ιούλιο ή Αύγουστο. Εγκατάσταση 'κόκκινης' γραμμής επικοινωνίας των υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης Αθηνών-Αγκύρας μέσω Βρυξελλών για την αποτροπή ενδεχόμενου θερμών επεισοδίων. Τοποθέτηση ΝΑΤΟϊκών παρατηρητών στα ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία που διαπλέουν το Αιγαίο (διαδικασία "monitoring'). Συνέχιση της λειτουργίας του συστήματος RAP, με το οποίο ελέγχεται η εικόνα του Αιγαίου στο στρατηγείο της Νεαπόλεως".

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν οτι "η Αθήνα εκτιμά οτι μέτρα σαν κι αυτά που προτείνει ο κ. Σολάνα δεν είναι ικανά απο μόνα τους να μειώσουν την ένταση που προκαλεί στην περιοχή η Αγκυρα και οτι αποτελούν 'ασπιρίνες'. Και θα καλέσει τη Συμμαχία να πιέσει την Τουρκία να σταματήσει τις επιδιώξεις της για αλλαγή του στάτους κβό στο Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό οτι χθες το βράδυ ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος με δήλωσή του κάλεσε το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς 'να ανακαλέσουν στην τάξη' την Τουρκία. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθούν τα επιχειρήματα της Αθήνας και στην περίπτωση που ο κ. Σολάνα υποβάλει τελικά όπως φημολογείται στις Βρυξέλλες, πρόταση για επέκταση του δίμηνου καλοκαιρινού μορατόριουμ ασκήσεων στο Αιγαίο".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Χ. Σολάνα δεν φέρει στις αποσκευές του ποιοτικώς νέες ή διαφορετικές προτάσεις, πέραν της παρατάσεως κατά δύο μήνες του μορατόριουμ πτήσεων, την οποία δεν αναμένεται να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά".

    [7] Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "αθρόες πωλήσεις μετοχών και μεγάλη πτώση του γενικού δείκτη τιμών κατά 5,95%- τη μεγαλύτερη σε μια και μόνη συνεδρίαση - προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Στ. Θωμαδάκη, ο οποίος με προτροπή της κυβέρνησης επιχείρησε να "φρενάρει" την ταχεία άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η χρηματιστηριακή αγορά, όμως, αντέδρασε υπερβολικά, σχεδόν μέχρι σημείου πανικού, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να προσπαθεί τώρα εναγωνίως, ν'αμβλύνει τις εντυπώσεις".

    [8] Πάγκαλος - Ολμπράϊτ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "η πολυσυζητημένη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μ. Ολμπράιτ αναμένεται να πραγματοποιηθεί τελικά, την ερχόμενη εβδομάδα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί το πρώτο μετά την υπουργοποίηση της κ. Ολμπράϊτ τέτ-α-τέτ των δύο υπουργών που διατηρούν μια καλή σχέση συνεργασίας κατά την έκφραση αμερικανικής πηγής. Η συνάντηση εφόσον το επιθυμούν και οι δύο πλευρές θα πραγματοποιηθεί στις 6 ή 7 Μαρτίου. Ο κ. Πάγκαλος θα φτάσει στη Νέα Υόρκη αύριο Σάββατο".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "ο κ. Μπέρνς 'έσφαξε με το βαμβάκι' τον κ. Πάγκαλο λέγοντας 'δεν υπάρχει τίποτα επί του παρόντος'."

    [9] Νέες τουρκικές προκλήσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "μια μέρα μετά την πρωτοφανή πρόκληση της Αγκυρας - όταν τα μαχητικά αεροπλάνα της πέταξαν σχεδόν πάνω απο την Κρήτη - χθες οι Τούρκοι προχώρησαν και πάλι σε νέες προκλήσεις πάνω απο το Αιγαίο. Περισσότερα απο 15 τουρκικά φάντομ και F-16 καθώς και δύο κατασκοπευτικά RF-4, εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο στις περιοχές Χίου-Λέσβου και Χίου-Σάμου, κάνοντας αλλεπάλληλες παραβιάσεις και παραβιάσεις. Μάλιστα σε έξι περιπτώσεις, τα τουρκικά μαχητικά ενεπλάκησαν σε σκληρές 'μάχες' στον αέρα με ελληνικά F-16 και μιράζ που είχαν απογειωθεί για να τα αναχαιτίσουν. Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν οτι τις επόμενες μέρες οι Τούρκοι θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02c run on Friday, 28 February 1997 - 15:49:40 UTC