Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-03-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/03/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συνέδριο ΝΔ
  • [3] Επίσκεψη Σημίτη στη Ρουμανία
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΠΓΔΜ
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Δάνεια σε συνάλλαγμα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 21/03/1997 (ΑΠΕ)

    Το Συνέδριο της ΝΔ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι σχέσεις ΕΕ - Κύπρου και η αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μαγείρευαν "κουκιά" όλη τη νύχτα στη ΝΔ. Ολο το άγριο παρασκήνιο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τι δίνουν τα 4 επιτελεία. Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την εκλογή αρχηγού.

    Η ΑΥΓΗ: Η ημέρα της κρίσης για τη Νέα Δημοκρατία. Εκλέγεται αρχηγός. Αβέβαιο το μέλλον.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νύχτα οργίων στη ΝΔ. Εξαγορές, συναλλαγές, ίντριγκες.

    ΕΘΝΟΣ: Εύκολα φέτος στα ΑΕΙ. 54.503 οι εισακτέοι. Αρχίζουν και οι ελεύθεροι κύκλοι σπουδών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σήμερα απο 3.500 συνέδρους στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας εκλέγεται και... Εβερτ λέγεται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σπάει κόκκαλα. Ο Ναύαρχος Λυμπέρης αποκαλύπτει άγνωστα παρασκήνια απο τη νύχτα των Ιμίων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ώρα της αλήθειας για τη ΝΔ. Αρχισε το πιο κρίσιμο συνέδριο στην ιστορία της παράταξης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Λύση ΣΟΣ για τα μαθήματα. Οριστικές αποφάσεις του υπουργείου με ένσταση ΟΛΜΕ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οι αυξήσεις στις συντάξεις δημοσίου, στρατιωτικών. Ολο το νομοσχέδιο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παγώνουν οι αυξήσεις στις ΔΕΚΟ μετά τις ανεξέλεγκτες υπερβάσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Συνέδριο χωρίς διέξοδο για τη ΝΔ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ολονύκτιο κυνήγι ψήφων στη ΝΔ σε ξενοδοχεία, ταβέρνες, πολιτικά γραφεία.

    ΝΙΚΗ: Γαλάζια ρουλέτα για αρχηγό. Απόψε ο μεγάλος τελικός του συνεδρίου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οχι επεμβάσεις στη γειτονική Αλβανία. Ιταλικό πολεμικό πλοίο στο Δυρράχιο. Εντείνονται οι διεργασίες.

    [2] Συνέδριο ΝΔ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "το κρισιμότερο ίσως Συνέδριο στην ιστορία της ΝΔ άνοιξε σήμερα τις εργασίες του. Οι 3.500 περίπου σύνεδροι καλούνται να εκλέξουν το νέο πρόεδρο του κόμματος και να χαράξουν την πολιτική των επόμενων ετών. Της μεγάλης ημέρας προηγήθηκε όμως μια "μεγάλη νύχτα". Η χθεσινή. Οι περίπου 3.500 σύνεδροι έφτασαν στην Αθήνα μετά το μεσημέρι, οπότε και άρχισε ένας μαραθώνιος επαφών, ζυμώσεων και συγκεντρώσεων εντυπωσιασμού".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "οι κάλπες... θα αποδείξουν ποιός έλεγε αλήθεια και ποιός έλεγε ψέματα. Αλλωστε, εσώψυχα, κανένας απο τους μνηστήρες της ηγεσίας της ΝΔ δεν αισθάνεται τη σιγουριά του "νικητή". Και ας λένε τα επιτελεία της κάθε πλευράς οτι ξεπερνούν σε ποσοστό το 40%. Και ας κυνηγούσαν τα "κουκιά" έως την ύστατη στιγμή. Ούτως ή άλλως ένας απο αυτούς θα κατακτήσει τη "γαλάζια Περσεφόνη".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "οι μάσκες έπεσαν. Και λίγες ώρες πριν απο το κρίσιμο 4ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, αυτός που υποτίθεται πως κόπτεται για την ενότητα της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης φανέρωσε τις μύχιες επιθυμίες του. Ο Κ. Μητσοτάκης, ο δήθεν εγγυητής της ενότητας της ΝΔ απέδειξε περίτρανα με την προχθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη στον "Αντένα" οτι ευθύς μετά την αποχώρησή του απο τη Ρηγίλλης έκανε τα πάντα ώστε να διαλύσει την παράταξη που τον δέχθηκε στους κόλπους της".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα, ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Το όνομα του ηγέτη της παρατάξεως που θα εκλεγεί θα ανακοινωθεί μετά τα μεσάνυχτα σήμερα αφού προηγηθούν "μαραθώνιες" ψηφοφορίες ,δώδεκα και πλέον ωρών".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "ημέρα κρίσης σήμερα για τη ΝΔ, που εκλέγει νέο αρχηγό, χωρίς όμως να διασφαλίζει την ενότητα του κόμματος και τη μελλοντική του πορεία. Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ένας εκ των τεσσάρων διεκδικητών θα έχει εκλεγεί πρόεδρος, μετά απο αμφίρροπο για τους τρεις εξ αυτών, αγώνα όπου κυριάρχησε σκληρή μάχη εντυπώσεων έντονου παρασκηνίου και μηχανισμών".

    [3] Επίσκεψη Σημίτη στη Ρουμανία

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "ηγεμονικό ρόλο στα Βαλκάνια επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα. Αυτό προκύπτει απο την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Βουκουρέστι. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έφτασε χθες το απόγευμα στη ρουμανική πρωτεύουσα και έτυχε θερμής υποδοχής απο την πολιτική ηγεσία της χώρας. Ο κ. Σημίτης εγκαινιάζει τον κύκλο επισκέψεών του στις βαλκανικές πρωτεύουσες σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για τις χώρες της χερσονήσου του Αίμου. Η κρίση στην Αλβανία φέρνει στην επιφάνεια τα μεγάλα προβλήματα στα Βαλκάνια και ταυτόχρονα επιτρέπει στη χώρα μας να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί "αθόρυβη έφοδο στα Βαλκάνια. Μετά την επιτυχημένη όπως χαρακτηρίζεται απο στελέχη της, επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Θόδωρου Πάγκαλου στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός βρίσκεται απο χθες στο Βουκουρέστι, όπου έχει ενδιαφέρουσες επαφές με τη ρουμανική ηγεσία".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "την έναρξη μιας νέας εποχής στη βαλκανική πολιτικής της Ελλάδας αποτελεί η επίσκεψη που πραγματοποιεί απο χθες στη Ρουμανία ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μια ημέρα μετά το ταξίδι του ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλου σε Σκόπια και Βελιγράδι. Ο κ. Σημίτης τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ κάτι που αποτελεί διακαή πόθο του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "πολλά τα διλήμματα και ακόμα περισσότερα τα ερωτηματικά στο "τραπέζι" του Σημίτη και της κυβέρνησης για την εξωτερική της πολιτική. Αυτή την ώρα προσπαθεί να προωθήσει μια συνολική πολιτική οικονομικής στήριξης των Βαλκανικών χωρών που κινδυνεύουν απο το "αλβανικό φαινόμενο". Συγχρόνως όμως αντιμετωπίζει τα πυρά των Ευρωπαίων για την πολιτική που ακολουθεί έναντι της Τουρκίας ιδιαίτερα η γερμανική κυβέρνηση. Η κόντρα Πάγκαλου-Κίνκελ έχει δημιουργήσει κακό κλίμα μεταξύ Αθήνας - Βόννης και αναμένεται να έχει και συνέχεια".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει τις εικασίες σχολιαστών του τουρκικού τύπου που θεωρούν οτι οι φιλικές προς την Τουρκία παρατηρήσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου αποτελούσαν "ανταπόδοση" παραχωρήσεων που έκανε "μυστικά" η Τουρκία αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παραπομπής των ελληνοτουρκικών στη διαιτησία τρίτης πλευράς. "Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί που αναφέρουν οτι η Αγκυρα δέχτηκε να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης για την υπόθεση των βραχονησίδων Ιμια, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών εξωτερικών στη Ρώμη" αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "μια περίεργη σεναριογραφία που συσχετίζει τις πρόσφατες 'φιλοτουρκικές' δηλώσεις του κ. Θ. Πάγκαλου με διεργασίες που έλαβαν προ μηνός χώρα στη Ρώμη κατά τη σύνοδο υπουργών της ΕΕ και έχουν να κάνουν με "δεσμεύσεις" της Τανσού Τσιλέρ για παραπομπή του ζητήματος των βραχονησίδων Ιμια στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, διέψευσε χθες εκ μέρους της Αγκυρας το τουρκικό ΥΠΕΞ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "όργιο μυστικών συνεννοήσεων και συναντήσεων που άλλες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και άλλες υπάρχει δέσμευση οτι θα ακολουθήσουν σύντομα σφραγίζει την απροσδόκητη 'άνοιξη' των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Παρά τις εκατέρωθεν σκληρές δηλώσεις και τις καταγγελίες των υπουργών Εξωτερικών και εθνικής Αμυνας κ.κ. Θ. Πάγκαλου και Α. Τσοχατζόπουλου για τα τουρκικά σχέδια διχοτόμησης του Αιγαίου οι διμερείς σχέσεις έχουν εισέλθει σε πορεία εξομάλυνσης".

    [5] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "συστηματική είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται να εμφανισθεί απο εταίρους στην ΕΕ η Ελλάδα ως υπεύθυνη για τη μη πραγματοποίηση του διαρθρωμένου πολιτικού διαλόγου Κύπρου - ΕΕ. Ο διάλογος επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα ύστερα απο την αναβολή του λόγω της εμμονής κυρίως της Γερμανίας και της Βρετανίας στο άτυπο Συμβούλιο του Απελντόρν, στη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ. Η απόρριψη της πρότασης αυτής, οδήγησε σε ελληνική πρόταση για να γίνει ο πολιτικός διάλογος της Κύπρου με την ΕΕ μαζί με εκείνο των χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Το αδιέξοδο ανέλαβε να αντιμετωπίσει η ολλανδική προεδρία με την παρουσίαση συμβιβαστικών προτάσεων".

    [6] ΠΓΔΜ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "με πρόσχημα το αλβανικό και την ανησυχία για το ενδεχόμενο γενικότερης ανάφλεξης στο χώρο της Βαλκανικής, η κυβέρνηση επείγεται να 'κλείσει' ανοικτά εθνικά ζητήματα, υποχωρώντας πρωτίστως στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, όπως φάνηκε και απο την επίσκεψη - αστραπή του κ. Πάγκαλου στα Σκόπια".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "αντίστοιχη με την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας" χαρακτηρίζει η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων την επίσκεψη Πάγκαλου εκεί και θεωρεί οτι θα δημιουργηθούν πλέον οι συνθήκες για να ξεπεραστεί το πρόβλημα του ονόματος. Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας τόνιζε οτι κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη γειτονική χώρα δεν έγινε καμία συζήτηση για το όνομα αλλα και επισήμαινε το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για να βρεθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα αυτό".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ"την ελπίδα οτι έως το καλοκαίρι θα έχει υπάρξει λύση στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων εκφράζει η ελληνική πλευρά η οποία σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους έχει ενδείξεις ότι κάποια στιγμή στους επόμενους μήνες ο κ. Σ. Βάνς θα παραδώσει την εντολή μεσολάβησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Πάντως η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου έδωσε νέα ώθηση στις ελληνοσκοπιανές σχέσεις καθώς η ελληνική πλευρά αποφάσισε να προχωρήσει στην ολοκλήρωση κάποιων τεχνικών συμφωνιών που για μήνες είχαν μείνει 'παγωμένες' λόγω της αδιαλλαξίας των Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 21/03/1997 (ΑΠΕ)

    Τα μέτρα για τον περιορισμό των δανείων σε συνάλλαγμα, οι εξελίξεις στο έργο κατασκευής του Μετρό και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ρουμανία είναι τα θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Φρένο στα δάνεια σε συνάλλαγμα, μετά τη σημαντική αύξηση 46,5% που παρουσίασαν το '96".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εμφαση στην "οικονομική διπλωματία", όπως προκύπτει από την επίσκεψη Σημίτη στη Ρουμανία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ρήξη χθες για το Μέτρο της Αθήνας. Αφαιρείται από την κοινοπραξία τμήμα του".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Προσπάθεια συγκράτησης των δανείων σε συνάλλαγμα - Αυξάνεται η εισφορά στα επιτόκια των δανείων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Χαράτσι σε δάνεια και καταθέσεις σε συνάλλαγμα. Εισφορά 1% σε όλες τις χρηματοδοτήσεις σε ξένο νόμισμα".

    [8] Δάνεια σε συνάλλαγμα

    Η ΗΜΗΡΕΣΙΑ αναφέρει ότι "επιβαρύνονται κατά μια μονάδα τα επιτόκια των δανείων των επιχειρήσεων σε συνάλλαγμα. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρεί στην επιβολή της ειδικής εισφοράς του Ν.128 και στα δάνεια σε ξένο νόμισμα που μέχρι σήμερα απαλλάσσοντο. Στόχος είναι να ανακοπεί ο ρυθμός αύξησης των δανείων σε συνάλλαγμα, που προκαλεί υπερβάλουσα ρευστότητα. Το μέτρο θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να δανείζονται σε ξένο νόμισμα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02c run on Friday, 21 March 1997 - 17:19:22 UTC