Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-04-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/04/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Νέα Δημοκρατία
  • [4] Διακυβερνητική
  • [5] ΠΓΔΜ
  • [6] Οι εξελίξεις στην Αλβανία
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/04/1997
  • [8] Πτώση πληθωρισμού - Συνέπειες

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 04/04/1997 (ΑΠΕ)

    Η τετραμερής συνάντηση χθες για την Αλβανία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η συνέντευξη του Ακη Τσοχατζόπουλου και οι υπέρογκοι τόκοι σε αγορές με δόσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ευνούχισε τον άνδρα σου!Εντολή "Μεσσία". Διαθήκες των "πιστών " με κληρονόμο τον Διαμαντίδη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θύελλα για το ρουσφέτι. 12 βουλευτές καταγγέλλουν στελέχη της κυβέρνησης.

    Η ΑΥΓΗ: "Παράθυρο" για διάλογο με Τουρκία. Θ. Πάγκαλος: ναι στο διάλογο, όχι στη διαπραγμάτευση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κλέβουν με τις δόσεις ... Στον εισαγγελέα για τοκογλυφία μεγάλες επιχειρήσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Απόφαση βόμβα για ακίνητα, μεταθέσεις, απολύσεις. Το δημόσιο καλείται να αποζημιώσει τα θύματα αντισυνταγματικών νόμων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αντί για "ευχαριστώ" οι Αλβανοί χτύπησαν το προξενείο μας στο Αργυρόκαστρο. Τα στήνουμε για να μας πυροβολούν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γραφεία ρουσφετιών σε υπουργεία και ΔΕΚΟ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρόστιμο στο κράτος-δυνάστη. Ιστορική απόφαση του Πρωτοδικείου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παγοθραύστης ο Πάγκαλος. Ξεκαθαρίζει τους όρους για διάλογο με την Αγκυρα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 93 βουλευτές ΠΑΣΟΚ προστάτες του ρουσφετιού επιχειρούν να καταστρατηγήσουν το νόμο Πεπονή.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συγκρουσιακή κατάσταση στην κυβέρνηση εξαιτίας των μελετωμένων αλλαγών στον ασφαλιστικό και εργασιακό τομέα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τοκογλυφία σε αγορές με δόσεις. Με μεγάλα πρόστιμα απειλούνται επτά γνωστά καταστήματα για υπέρογκους τόκους.

    ΤΑ ΝΕΑ: 7 φίρμες έβαζαν καπέλο στις δόσεις. Παραπέμπονται στον εισαγγελέα.

    ΝΙΚΗ: Απάτη σε ... δόσεις. Μεγάλη κομπίνα με τις άτοκες στα ηλεκτρικά είδη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πέρα βρέχει .. η κυβέρνηση ενώ θερίζουν τα ναρκωτικά.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "με τρεις σαφείς όρους ο Θ. Πάγκαλος, στην προσπάθειά του να σπάσει ο πάγος, κάλεσε χθες την Αγκυρα να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, ώστε η χώρα μας να συμβάλει στην προώθηση των σχέσεών της με την ΕΕ. Ζήτησε πλήρη αναίρεση του casus belli με δήλωση του πρωθυπουργού ή υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, συζήτηση για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου που διέπει το Αιγαίο (υφαλοκρηπίδα-οριογραμμή) και μηχανισμό επίλυσης των διαφωνιών που θα προκύψουν στην Χάγη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "Ο Πάγκαλος έστειλε στην Αγκυρα χωρίς "σοφούς" τον Βαν Μίρλο" αναφέρει ότι "το μήνυμα της Αθήνας προς την Αγκυρα "τέθηκε" χθες από τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο στον Ολλανδό ομόλογό του Βαν Μίρλο, ο οποίος κάνει τις ημέρες αυτές για μια ακόμη φορά το δρομολόγιο από την μια ακτή του Αιγαίου στην άλλη".

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται ότι "μια ευέλικτη στάση που αφήνει ανοιχτά περιθώρια προσεγγίσεων υιοθέτησε χθες ο υπουργός Θ. Πάγκαλος στις συνομιλίες που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του Χ. Βαν Μίρλο ως προς τα ελληνοτουρκικά. Κατά τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών, η στάση της χώρας μας παραμένει η ίδια, ωστόσο είναι εμφανής η διαφορετική οπτική με την οποία η κυβέρνηση φωτίζει τις θέσεις της".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "κατηγορηματικά απέκλεισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, αφήνοντας όμως "ανοιχτό" το "παράθυρο" επαφών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, εφόσον αυτές δεν θα έχουν ως αντικείμενο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "την αναίρεση της απειλής πολέμου σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 μίλια και το σεβασμό των διεθνών συνθηκών με τις οποίες καθορίζονται τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, ζητάει η Αθήνα από την Αγκυρα προκειμένου να συναινέσει στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας εν όψει του συμβουλίου σύνδεσης στις 30 Απριλίου. Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε ο Θ. Πάγκαλος από τον προεδρεύοντα του συμβουλίου υπουργών Χάνς Βαν Μίρλο η Αθήνα εμμένει στις πάγιες θέσεις της όσον αφορά την ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων στο πλαίσιο της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ".

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η Αθήνα υπογράμμισε χτες την απόφασή της να εμποδίσει την κοινοτική χρηματοδότησης προς την Αγκυρα, εφόσον η χώρα αυτή εμμένει στην πολιτική διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "ενδεχόμενο επαφών Ελλάδας-Τουρκίας" επί της διαδικασίας ενός διαλόγου" αλλά χωρίς διαπραγμάτευση επί της ουσίας άφησε ανοικτό ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος μετά τις χθεσινές συνομιλίες του με τον Ολλανδό προεδρεύοντα του συμβουλίου υπουργών κ. Χ. Βαν Μίρλο. Σε μια περίοδο που η επικαιρότητα μονοπωλείται από την αλβανική κρίση, οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σημαντικές με αμερικανικές και ευρωπαϊκές πιέσεις για τη σύγκληση του συμβουλίου τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας στις 29 Απριλίου και για την έναρξη συναντήσεων μεταξύ εκπροσώπων της Αθήνας και της Αγκυρας. Χαρακτηριστικό του παρασκηνίου και των πιέσεων για άμεσες αποφάσεις είναι ότι ο κ. Βαν Μίρλο συναντήθηκε με τον αμερικανό πρεσβευτή Τόμας Νάϊλς μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τον κ. Πάγκαλο και λίγο πριν αναχωρήσει στην Αγκυρα".

    "Στη διατύπωση μιας πιο ευέλικτης πρότασης προς την Αγκυρα η οποία διατηρεί την κινητικότητά της περί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ταυτοχρόνως εκτονώνει προσωπικά τουλάχιστον τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές "πιέσεις για εξομάλυνση" προχώρησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, όπως ισχυρίζεται η ΕΞΟΥΣΙΑ.

    [3] Νέα Δημοκρατία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ο φόβος μήπως διαταράξει τις εύθραυστες ισορροπίες και η προσπάθεια να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την περίοδο χάριτος που εξασφάλισε με τη θριαμβευτική εκλογή του αναγκάζουν τον Κώστα Καραμανλής να αναβάλει συνεχώς τις αποφάσεις του για τη στελέχωση της ηγετικής πυραμίδας του κόμματος. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ αποφεύγει να διατυπώσει δημοσίως τις θέσεις του για τα μεγάλα οικονομικά και εθνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, γεγονός που έχει αρχίσει να προκαλεί προβληματισμό στους βουλευτές του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "με βήματα αργά αλλά σταθερά προχωράει ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής σε όλα τα επίπεδα. Η ανασυγκρότηση του κόμματος, η σφαιρική ενημέρωση γύρω από τη διεθνή πολιτική σκηνή, καθώς και η περαιτέρω πορεία της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν τις προτεραιότητες του κ. Καραμανλή, στον ενεστώτα χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε στους συνεργάτες του ότι δεν πρόκειται να λάβει βιαστικές αποφάσεις και ότι θα περιμένει να ενημερωθεί πλήρως για όλα τα θέματα, προτού κάνει την οποιαδήποτε κίνηση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "στον ορισμό τεσσάρων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων προσανατολίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, προκειμένου οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι να είναι οι καταρχήν επικεφαλής των τεσσάρων μεγάλων κύκλων του κοινοβουλευτικού έργου. Παρά το ότι σήμερα πολλοί δεν απέκλειαν την ανακοίνωση των ονομάτων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων εν τούτοις μέχρι χθες δεν υπήρχαν σαφείς πληροφορίες για την "τετράδα".

    [4] Διακυβερνητική

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της διακυβερνητικής διάσκεψης θέμα που θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο εν όψει της σχετικής μεθαυριανής έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών εξωτερικών των "15" στο Νόρντγουϊκ της Ολλανδίας. Η Ελλάδα δεν έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής καμιά από τις "ειδικές" διεκδικήσεις της και - το κυριότερο - κινδυνεύει, μαζί με τις υπόλοιπες μικρές και ανίσχυρες χώρες, να υποβιβασθεί σε κράτος μέλος β' κατηγορίας, αφού οι ισχυροί πιέζουν αφόρητα για την καθιέρωση ενός δικού τους "διευθυντηρίου".

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "Ολλανδικά "μαγειρέματα" ισχυρίζονται ότι "μια ΕΕ "κομμένη και ραμμένη" στα μέτρα των "μεγάλων" προωθεί η ολλανδική προεδρία προδιαγράφοντας "άγριες συγκρούσεις" στη σύνοδο κορυφής του Αμστερνταμ, με ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπογραφεί τελικώς τον Ιούνιο η νέα συνθήκη (το ... νέο Μάαστριχτ). Σε κείμενο που απέστειλαν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - προσθήκη στο σχέδιο συνθήκης του Δουβλίνου - οι Ολλανδοί δεν κάνουν καμία αναφορά στα ευρωπαϊκά σύνορα και την προστασία τους (από τις κορυφαίες επιδιώξεις της Ελλάδας) και ο όρος "ακεραιότητα" δεν συνοδεύεται από τον προσδιορισμό "εδαφική".

    [5] ΠΓΔΜ

    "Η Ελλάδα και η ΦΥΡΟΜ πρέπει να αναπτύξουν τις σχέσεις τους και να αφήσουν στην άκρη την διαφορά τους για το όνομα, δηλώνει στη συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και νυν επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου της χώρας του στην Ελλάδα κ. Λιούπκο Αρσόφσκι. Ο κ. Αρσόφσκι μάλιστα ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες παρέλαβε και πρόσκληση του Θ. Πάγκαλου προς τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας του Λ. Φερτσκόφσκι για να συμμετάσχει στη διαβαλκανική της Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι στις διεθνείς σχέσεις ισχύει απόλυτα η ρήση, ότι "οι χώρες που συνεργάζονται οικονομικά και εμπορικά ποτέ δεν κάνουν πόλεμο".

    [6] Οι εξελίξεις στην Αλβανία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "με έντονη ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα αλλά και η ΕΕ την προσπάθεια του Αλβανού προέδρου Σαλί Μπερίσα ν'ανακτήσει το "χαμένο έδαφος" και να επαναδραστηριοποιηθεί επιχειρώντας μέσω των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του να ελέγξει τις εξελίξεις στη χώρα του ενόψει και των εκλογών του Ιουνίου. Ενδεικτικό για τις προθέσεις Μπερίσα είναι το γεγονός ότι η κρατική τηλεόραση που ελέγχεται από τον περιβάλλον του Αλβανού προέδρου αποσιώπησε τη διήμερη επίσκεψη Φίνο στην Ελλάδα και τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό βαρύνουσα σημασία για την κυβέρνηση Φίνο αποκτά η χθεσινή τετραμερής συνάντηση στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της οποίας επαναβεβαιώθηκε η στήριξη στην αλβανική κυβέρνηση που με τη σειρά της διαβεβαίωσε τους κ.κ. Βρανίτσκι Βαν Μίρλο και Θ. Πάγκαλο ότι οι εξεγερμένοι του Νότου δεν πρόκειται να παρεμποδίσουν την αποστολή της πολυεθνικής δύναμης στο αλβανικό έδαφος".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/04/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 04/04/1997 (ΑΠΕ)

    Η πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων και τα έσοδα του προϋπολογισμού είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών "Στον εισαγγελέα έξι πολυκαταστήματα για παρατυπίες στις αγορές με πιστωτικές κάρτες".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πλησιάζει στο 6% ο πληθωρισμός, σήμερα η ανακοίνωση του από την ΕΣΥΕ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στα επίπεδα του 6% ο πληθωρισμός - Γ. Παπαντωνίου: περιορίστε τις απαιτήσεις για αυξήσεις".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Νέα μείωση των επιτοκίων προοιωνίζεται ο πληθωρισμός. Ο Μάρτιος θα κλείσει με αποκλιμάκωση στο 6-6,1%".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εξετάζεται αναθεώρηση στόχων για τα έσοδα του προϋπολογισμού".

    [8] Πτώση πληθωρισμού - Συνέπειες

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο τιμάριθμος τον Μάρτιο κλείνει περίπου στο 6,1% από 6,6% που ήταν το Φεβρουάριο. Η εξέλιξη αυτή φέρνει τον πληθωρισμό πιο κοντά - μόλις 1 ποσοστιαία μονάδα - στον πρώτο στόχο της οικονομικής πολιτικής που είναι να πέσει στο 5% στο τέλος του τρέχοντος έτους. Παράλληλα διευκολύνει τους σχεδιασμούς των τραπεζών να προχωρήσουν άμεσα σε μια νέα πτώση των επιτοκίων χορηγήσεων, η οποία αναμένεται να αρχίσει από τις τράπεζες του Δημοσίου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02c run on Friday, 4 April 1997 - 16:04:11 UTC