Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-04-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/04/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κοινωνικός Διάλογος
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Συνέντευξη Παπαδόπουλου
  • [6] ΠΓΔΜ
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/04/1997
  • [8] Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 15/04/1997 (ΑΠΕ)

    Οι κυβερνητικές θέσεις για τον κοινωνικό διάλογο, η αναχώρηση της ελληνικής δύναμης για την Αλβανία, η πώληση από τον Α. Παπανδρέου του σπιτιού στο Παλαιό Ψυχικό, τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Λάθος και εκατομμύριο στον ΦΑΠ. Νέα παγίδα-ληστεία της εφορίας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αγωγή για τη βίλα από τα παιδιά του Ανδρέα, πλην Γιωργάκη.

    ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΗ: Σεισμός στα διαπλεκόμενα με αποκαλύψεις. Κοπελούζος πυροβολεί Λαμπράκη.

    Η ΑΥΓΗ: Διάλογος με υποδείξεις. Η κυβέρνηση έδωσε χθες τα θέματα υπαινισσόμενη την κατεύθυνση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τα παιδιά απαιτούν από τη Μιμή: Δώσε πίσω τη βίλα.

    ΕΘΝΟΣ: Χάνει τη βίλα. Ασφαλιστικά μέτρα κατά Δήμητρας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ηγέτης Ελπίδας ο Αντώνης Σαμαράς. Ο μόνος ασυμβίβαστος στα εθνικά μας θέματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μήνυσαν τον Ανδρέα για απάτη!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 10 παγίδες στους εργαζομένους. Τι κρύβεται από τον "κοινωνικό διάλογο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα 19 σημεία του διαλόγου. Ολο το κείμενο της πρότασης της κυβέρνησης.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ομολογία θανάτου. Συνέντευξη του μανιακού δολοφόνου Δ. Βακρινού μέσα από την ασφάλεια.

    Η ΕΣΤΙΑ: "Ατυπος" διάλογος δια τα ελληνοτουρκικά σήμερον εις Μάλταν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υπό αίρεση όλα τα ισχύοντα. Η κυβέρνηση άνοιξε χθες τα χαρτιά της για τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές. Οι 19 προτάσεις της κυβέρνησης για απασχόληση και ανταγωνιστικότητα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Με αγωγή τριών παιδιών του Ανδρέα ανοιχτός πόλεμος για το σπίτι.

    ΝΙΚΗ: Ο πόλεμος των Παπανδρέου. Αγωγή για το σπίτι στο Ψυχικό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σειρά του Ε.Ο.Τ. στο μεγάλο φαγοπότι. Πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τον τουρισμό.

    [2] Κοινωνικός Διάλογος

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "μετά τις πρώτες εσωκομματικές αντιδράσεις και αψιμαχίες με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες, παρ'όλη τη διπλωματικότητα που τη χαρακτηρίζει, την πρόθεσή της να μεταβάλει το εργασιακό καθεστώς που οικοδομήθηκε τα τελευταία 50 μεταπολεμικά χρόνια".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "εις ένα ατέρμονα διάλογον, αν κρίνη κανείς από τα θεαματικάς ενότητας που προτείνει προς συζήτησιν επιχειρεί η κυβέρνησις να εγκλωβίση εργοδότας και εργαζομένους προκειμένου να έχη τον χρόνον να επιβάλει τας θέσεις της".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "την αρχή του "κοινωνικού διαλόγου"-απάτη ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως προπέτασμα καπνού για την κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, έκανε χτες η κυβέρνηση αποστέλλοντας το κείμενο των "19 αξόνων" στους κοινωνικούς φορείς".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν όχι μόνο στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και στην οικονομία γενικότερα μπαίνουν στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου σε εντελώς θεωρητικό επίπεδο με στόχο να μην υπάρξουν αρνήσεις συμμετοχής από φορείς και εταίρους".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "την πολιτική απόφαση να προωθήσει η Ελλάδα την ιδέα για τη συγκρότηση μιας Μεικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων υψηλού κύρους, που θα καταγράψουν τις διμερείς διαφορές και τις διαδικασίες επίλυσης μιας - εκάστης έλαβε κατά πληροφορίες χθες η κυβέρνηση. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των κ.κ. Θ. Πάγκαλου, Γ. Παπανδρέου και Γ. Κρανιδιώτη, οι καθ'ύλην αρμόδιοι για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής "ασχολήθηκαν με την τρέχουσα δραστηριότητα" κατά δήλωσε του υπουργού Εξωτερικών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "δεν αισιοδοξεί η Αθήνα για γρήγορη άμβλυνσι των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο κ. Σημίτης και οι κ.κ. Πάγκαλος, Παπανδρέου και Κρανιδιώτης συζήτησαν χθες το μεσημέρι το πλαίσιο στο οποίο διαμορφώνονται οι σχέσεις των δύο χωρών κάτω από το βάρος της γνωστής επιστολής της αντιπροσωπείας της Αγκυρας στο ΝΑΤΟ (με την οποία αμφισβητούνται τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο) της ολλανδικής πρωτοβουλίας για επιτροπή "εμπειρογνωμόνων" και τον τεχνικής φύσεως διάλογο που διεξάγεται στις Βρυξέλλες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ με τίτλο "Οι ορέξεις της Αγκυρας ρυθμίζουν την εξωτερική μας πολιτική" υποστηρίζει ότι "η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος μετά το ξαφνικό φλερτ με την Τουρκία αλλά και την αρνητική στάση της Αγκυρας, ύστερα από το ελληνικό "άνοιγμα" επανεξετάζουν τη στάση τους και πλέον θεωρείται πολύ δύσκολο να δοθεί ουσιαστική συνέχεια στις διαδικασίες εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών".

    Σύμφωνα με τον ΛΟΓΟ "σαφείς αιχμές κατά όλων όσων καλλιεργούν, μέσω διαρροών προς τον Τύπο, κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων άφησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος. Η δήλωση Πάγκαλου έχει ως αποδέκτες όσους την περασμένη εβδομάδα διέδωσαν πως το "βαρύ" κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει αντιστραφεί και ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την πραγματοποίηση συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Ν. Ερμπακάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον ερχόμενο Ιούλιο, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να καταλήξει σε υπογραφή Συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ των δύο χωρών".

    Κατά ΤΑ ΝΕΑ ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος "απέκλεισε χθες για μια ακόμη φορά την πιθανότητα ελληνοτουρκικού διαλόγου, ακόμη και στην περίπτωση που ευοδωθεί η πρόταση της ολλανδικής προεδρίας για τη δημιουργία ελληνοτουρκικής επιστημονικής επιτροπής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "το σύνολο των ελληνοτουρκικών διαφορών, έτσι όπως τις εννοεί ... η Αγκυρα επιθυμεί να παραπέμψει στο Δικαστήριο της Χάγης ο Θεόδωρος Πάγκαλος εγκαινιάζοντας επίσημο διάλογο των δύο υπουργείων Εξωτερικών με απαρχή τη σημερινή συνάντηση Γιώργου Παπανδρέου-Ονούρ Οϊμέν στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης της Μάλτας".

    [4] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ενδοκυβερνητική διαμάχη ξέσπασε στη Λευκωσία εξ αφορμής των δηλώσεων του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι ενδεχόμενες απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς. Ο κ. Κρανιδιώτης διευκρίνισε ότι ο όρος "παράγωγο δίκαιο" που χρησιμοποίησε σε ομιλία του στη Λευκωσία αναφερόταν στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "σε εκτόνωση κατέληξαν χθες οι αντιδράσεις πολιτικών παραγόντων της Λευκωσίας για τις δηλώσεις που έκανε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του εκεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης περί "παραγώγου δικαίου". Το ζήτημα αρχικά προκάλεσε ένταση, αφού εκτιμήθηκε ότι μπορεί να επιδράσει στο πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν ενδεχόμενες απευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς".

    [5] Συνέντευξη Παπαδόπουλου

    "Το καθεστώς της πολυδιάσπασης στον πρώτο βαθμό Α' Αυτοδιοίκησης πρέπει να τελειώσει και θα τελειώσει". Η δήλωση ανήκει στον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης κ. Αλέκο Παπαδόπουλος ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι αν και "υπάρχουν κάποιοι που για δικούς τους λόγους αντιδρούν" η αναγκαστική συνένωση των κοινοτήτων θα προχωρήσει."Είναι πολιτική απόφαση μη διαπραγματεύσιμη στη χώρα μας δεν μπορεί να σταματήσει γιατί κάποιοι θέλουν να την έχουν καθηλωμένη σε βαλκανικού τύπου πρότυπα. Η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει". Ο Αλ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι με το σημερινό καθεστώς στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης "χάνονται δισεκατομμύρια από κοινοτικές πρωτοβουλίες" και μιλά για ένα πενταετές πρόγραμμα στήριξης των νέων δήμων με συγκεκριμένα μέτρα "για να ξαναζωντανέψει η επαρχία".

    [6] ΠΓΔΜ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "κλίμα ικανοποίησης επικρατούσε χθες στην Αθήνα για τις πολιτικές επιπτώσεις ενός κατά αρχήν πολιτιστικού γεγονότος: της συναυλίας του Μίκη Θεοδωράκη με την "Συμφωνία του Αλέξη Ζορμπά" στο Εθνικό Θέατρο των Σκοπίων. "Είναι ένα πολύ θετικό βήμα, το οποίο αποδεικνύει την καλή σχέση που νοιώθουν οι λαοί των δύο κρατών ότι πρέπει να υπάρχει μεταξύ τους" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας. "Και πιστεύουμε πρόσθεσε ότι η σχέση αυτή θα γίνει ακόμη περισσότερο θερμή και θα παρακολουθεί από την οριστική αντιμετώπιση και λύση του εκκρεμούντος προβλήματος το οποίο αποτελεί "αγκάθι" στις σχέσεις των δύο κρατών αυτή την ώρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "πλήρως ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση από την εκδήλωση στα Σκόπια με τη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη και τον πολιτικό αντίκτυπό της. Και προσμένει με μεγαλύτερη πίστη στη λύση της εκκρεμότητας με την ονομασία".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "το παράδειγμα των σχέσεων της Βρετανίας και της Ιρλανδίας χρησιμοποιεί τον τελευταίο καιρό ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ όταν οι συνομιλητές του του θέτουν το ζήτημα των σχέσεων με την Ελλάδα και ειδικότερα το ζήτημα του προβλήματος γύρω από το όνομα. Η λογική αυτή προσεγγίζει τη λύση του ονόματος "Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια" η οποία είχε προταθεί το 1992 από τον τότε διαμεσολαβητή της βρετανικής προεδρίας κ. Ρόμπιν Ο'Νίλ που σήμερα είναι ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Σκόπια".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/04/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 15/04/1997 (ΑΠΕ)

    Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το 1996, το πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του Ε.Ο.Τ. και οι νέοι κανόνες διαφάνειας στη χρηματιστηριακή αγορά είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών "Αγκάθι το Ισοζύγιο, στα 4,5 δισ. δολάρια το έλλειμμα το 1996".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ανοιγμα στις ιδιωτικοποιήσεις ... όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την περιουσία του Ε.Ο.Τ.".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σε ανοικτή ρήξη Εμπόριο-Βιομηχανία, δημόσια αντιπαράθεση Κ. Βερόπουλου - Ι. Στράτου".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Νέοι κανόνες διαφάνειας στη χρηματιστηριακή αγορά - Αυστηρός έλεγχος στις συναλλαγές των θεσμικών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ενσωματώνεται στην παγκόσμια αγορά η ελληνική οικονομία".

    [8] Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι"σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος , το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών έκλεισε το 1996 με έλλειμμα 4.539 εκατ. δολ., έναντι ελλείμματος 2.850,4 εκατ. δολ. το 1995 (επιδείνωση κατά 59,2%). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη διεύρυνση κατά 7,1% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και στην μείωση κατά 3,3% του πλεονάσματος του ισοζυγίου των αδήλων συναλλαγών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02f run on Wednesday, 16 April 1997 - 4:18:01 UTC