Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-04-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/04/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επιστολή Βουλευτών
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Αλβανικό
  • [5] Συνέντευξη Γιαννόπουλου
  • [6] Συνέντευξη Σαμαρά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 21/04/1997 (ΑΠΕ)

    Η επιστολή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα ελληνοτουρκικά, η αντιδικία για τα κληρονομικά του Α. Παπανδρέου, η ανάπτυξη της ελληνικής δύναμης στην Αλβανία και η μαύρη επέτειος της 21ης Απριλίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το Ε9 στα σκουπίδια. Αδυνατούν να το εφαρμόσουν οι εφορίες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αγωγή της Δήμητρας. Αγριεύει η κόντρα με τα παιδιά.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Καταδίκη σε πείνα. Αντισταθείτε έρχονται χειρότερες μέρες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βρήκαμε τη μυστική περιουσία του Ανδρέα.

    ΕΘΝΟΣ: Ενσταση απο το "μπλοκ 32" για το "διάλογο" με την Τουρκία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αλβανοί μαφιόζοι άρπαξαν περιπολικό του Λιμενικού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εξέγερση 32 βουλευτών. Επιστολή-φωτιά στον πρωθυπουργό για τα ελληνοτουρκικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εθνικός Ιούδας ο Σημίτης. Σκληρή επιστολή 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 32 του ΠΑΣΟΚ προειδοποιούν Σημίτη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τσάρος της οικονομίας ο Καρατζάς. Οι σκέψεις Σημίτη για ανασχηματισμό.

    Η ΕΣΤΙΑ: Σοβαρόν ρήγμα εις την κυβέρνησιν Σημίτη δια τα ελληνοτουρκικά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μέτωπο απο 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά του διαλόγου.

    ΝΙΚΗ: Διαφωνία-μανιφέστο 32 βουλευτών για τα ελληνοτουρκικά.

    [2] Επιστολή Βουλευτών

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "ο Γ. Χαραλαμπόπουλος, ο Αναστ. Πεπονής, ο Στ. Παπαθεμελής και 29 ακόμη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έστειλαν επιστολή-βόμβα στον πρωθυπουργό και καταγγέλλουν τη στάση της κυβέρνησης στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Η πρωτοβουλία των "32" θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος και την πλειοψηφία του στη Βουλή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "μάλιστα φθάνουν στο σημείο να αφήνουν να εννοηθή οτι η κυβέρνησις με την τακτική που ακολουθεί απεμπολεί κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σήμερα αναμένεται αντίδρασις του πρωθυπουργού ο οποίος βρίσκεται στη Βιέννη, αφού η διαφωνία προέρχεται απο το 1/5 της Κοινοβουλευτικής ομάδος του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "με τη διαδικασία του "κατεπείγοντος" επεδόθη τελικώς χθες στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη λίγο πριν αναχωρήσει για την Αυστρία, η αναμενόμενη εδώ και μέρες επιστολή 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Με την επιστολή τους διαμηνύουν στο Μέγαρο Μαξίμου οτι σε περίπτωση που η υπο σύσταση μικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων επεκταθεί σε επί της ουσίας ελληνοτουρκικό διάλογο, οι κυβερνητικές επιλογές με τις οποίες δηλώνουν δι αυτού του τρόπου κατηγορηματικά αντίθετοι δεν θα τύχουν της αποδοχής τους".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "η "εσωκομματική αντιπολίτευση" στο ΠΑΣΟΚ δηλώνει "παρών", καθώς με επιστολή 32 βουλευτών προς τον Κώστα Σημίτη εκφράζεται η πλήρη διαφωνία προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά. Ο πρωθυπουργός διάβασε την επιστολή μέσα στο αεροπλάνο, πετώντας για την Αυστρία και μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου εξέφρασε, τουλάχιστον, τη δυσφορία του για την ενέργεια αυτή".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "οι χειρισμοί της Κυβερνήσεως Σημίτη επί του θέματος των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο 'κοινωνικός διάλογος' και αι προσωπικαί φιλοδοξίαι δια την ηγεσίαν αι οποίαι παραμένουν έντονοι, έχουν δημιουργήσει σοβαράς εσωκομματικάς τριβάς εις τον χώρον του ΠΑΣΟΚ που δυσχεραίνουν το κυβερνητικόν έργον. Αι τριβαί αυταί έχουν ως κεντρικόν πρόσωπον τον υπουργόν Εθνικής Αμύνης κ. Α. Τσοχατζόπουλον ο οποίος διαφωνεί με την πορείαν που έχει λάβει η προσπάθεια εξομαλύνσεως των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατ'εντολήν του κ. Σημίτη".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "νέα πρόκληση της Τουρκίας, την ώρα που η Ελλάδα επιδεικνύει μέχρι παρεξηγήσεως καλή θέληση προς τους γείτονες. Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Ινάλ Μπατού, με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" όχι μόνο χαρακτηρίζει ανειλικρινείς τις δηλώσεις Πάγκαλου για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, αλλά επαναφέρει τις προκλητικές αμφισβητήσεις της γείτονος για τη Γαύδο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "μέσα στην εβδομάδα αυτή αναμένεται να κοινοποιηθεί στην ελληνική πλευρά η απάντηση της Αγκυρας για τη σύσταση της Επιτροπής Επιστημόνων των δύο χωρών. Οπως είναι γνωστό η ολλανδική προεδρία έχει προτείνει και στις δύο πλευρές ένα σχέδιο συμφωνίας που θα διέπει το πλαίσιο και το περιεχόμενο της λειτουργίας αυτών των επιτροπών. Στην Αθήνα η κυβέρνηση εξακολουθεί να ρίχνει τους τόνους στο θέμα αυτό, αναμένοντας προφανώς την τουρκική απάντηση, ώστε να καταλήξει και η ίδια στην οριστική θέση της".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "το καθεστώς της Γαύδου αμφισβητούν ανοιχτά και πάλι οι Τούρκοι με δηλώσεις του βοηθούν υφυπουργού Εξωτερικών Ινάλ Μπατού. Παράλληλα, ανοίγουν τα χαρτιά τους, καθιστώντας σαφές οτι ζητούν "εφ'όλης της ύλης διάλογο" με την Ελλάδα, μέσω του κειμένου που απέστειλαν ήδη στην ολλανδική προεδρία. Το τουρκικό κείμενο που έχει ήδη σταλεί στην ολλανδική προεδρία σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, καθιστά σαφές οτι επιδίωξη της Αγκυρας είναι να συρθεί η Ελλάδα σ'έναν εφ'όλης της ύλης διάλογο. Η Αθήνα σε μια προσπάθεια να "μαζέψει τα ασυμμάζευτα" μετά τις ενέργειες της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη να ανοίξει τους "ασκούς του Αιόλου" στα ελληνοτουρκικά αποστέλλει σήμερα στην ολλανδική προεδρία κείμενο με το οποίο ζητάει να καθίσταται σαφές οτι πρόκειται περί "διαδικαστικού χαρακτήρα διαλόγου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται οτι "παρά το γεγονός οτι πολλοί, εντός και εκτός της κυβέρνησης, επιμένουν οτι αιφνιδιάστηκαν, οι εξελίξεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες γύρω απο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάθε άλλο παρά "κεραυνός εν αιθρία" μπορούν να θεωρηθούν. Εντάσσονται σ'έναν μακρόπνοο και ευέλικτο σχεδιασμό που άρχισε να εκπονείται πριν απο αρκετούς μήνες με εντολή του πρωθυπουργού και φέρει τη σφραγίδα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου των Εξωτερικών υπο τη σημερινή αλλά και την παλαιότερη σύνθεσή της" .

    [4] Αλβανικό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Οι Ιταλοί παίζουν με τα... νεύρα μας!" γράφει οτι "εξομαλύνεται η κατάσταση στην Αλβανία, μετά την άφιξη 3.000 στρατιωτών της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, ενώ οι σχέσεις μεταξύ Ιταλών και Ελλήνων στρατιωτικών εξακολουθούν να είναι τεταμένες παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι θα υπάρξει "και νέα ελληνοϊταλική κόντρα στην Αλβανία. Αυτή τη φορά η αιτία δεν είναι οι χώροι ελέγχου, αλλά ο τρόπος διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας. Απο την πλευρά της, η αλβανική κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα η βοήθεια να πουληθεί απο το κράτος σε διάφορους επιχειρηματίες και αυτοί με τη σειρά τους να τη διαθέσουν στην αγορά σε τιμές μειωμένες κατά 10%. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ιταλία συμφωνά με τον τρόπο αυτό, όχι όμως και η Ελλάδα που πιστεύει οτι "έτσι η βοήθεια δεν θα φτάσει στους ανθρώπους που την έχουν πραγματικά ανάγκη".

    [5] Συνέντευξη Γιαννόπουλου

    "Την άποψη οτι οι τελευταίες κινήσεις των παιδιών του Ανδρέα Παπανδρέου 'μπορεί να λειτουργήσουν σε βάρος του στόχου που επιδιώκεται' και 'να καταστεί συμπαθής η Δήμητρα Λιάνη, η οποία στο κάτω κάτω τι χρωστάει', διατυπώνει σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Ο κ. Γιαννόπουλος υπενθυμίζει όμως την ίδια στιγμή ότι η 'Δήμητρα έδρασε σαν αρχηγός της παραεξουσίας, της παρακυβέρνησης' δηλώνει οτι τη θεωρεί πολιτικά 'βαθέως τοξινωμένη' και υπογραμμίζει οτι αν θέλει να πολιτευθεί, πρέπει 'να ενωτισθεί βαθέως το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και να την ψηφίσει η Κεντρική Επιτροπή και ο λαός'. Για την κυβέρνηση και την πορεία της ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχεται οτι 'κάποιες στιγμές αυτή η μηχανή - που γίνονται αντιληπτοί', μιλά για 'δυσλειτουργίες' αλλά για 'άριστο συντονισμό του υπουργικού συμβουλίου απο τον πρωθυπουργό'."

    [6] Συνέντευξη Σαμαρά

    "Ως 'το πρώτο ουσιαστικό άνοιγμα' προς τη ΝΔ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνέντευξη στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ του προέδρου της ΠΟΛΑΝ Αντώνη Σαμαρά. Οικοδομώντας γέφυρες ο κ. Σαμαράς μιλάει για 'το λαό της ΝΔ' με τον οποίο όπως χαρακτηριστικά λέει 'σε άλλες εποχές δώσαμε μαζί σκληρούς αγώνες'. Μιλά για 'επαναδιατύπωση' του πολιτικού χάρτη της χώρας και περιγράφει τους όρους μιας πολιτικής συνεργασίας. Ιδιαίτερα σκληρός στην κριτική του προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ειδικά σε ο,τι αφορά τα εθνικά θέματα, ο κ. Α. Σαμαράς σημειώνει χωρίς δισταγμό 'θεωρώ οτι Σημίτης - Πάγκαλος ακολουθούν πορεία εθνικής γκάφας, εκχωρούν ζωτικά συμφέροντα της χώρας στην Τουρκία'. Χρησιμοποιώντας, όχι τυχαία, τις λέξεις 'αποκαλύπτω' και 'γνωρίζω' ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ μιλάει για 'την υποχρέωση που έχει αναλάβει ο Κ. Σημίτης για εφ'όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία' και μάλιστα μέσω κάποιου τύπου επιδιαιτησίας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 21 April 1997 - 14:39:56 UTC