Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-04-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/04/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Κοινωνικός διάλογος
  • [5] Ελληνική οικονομία
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Εκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 24/04/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία και η ανάπτυξη της ελληνικής δύναμης στην Αλβανία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εφαγαν 700 δις και απειλούν. Θρασύτατοι οι κολλάδες ετοιμάζουν απεργίες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εξαλλες οι Ελληνίδες για τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους δουλειάς.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ανδρέας (σε επιστολή του) :Παράνομος ο Κατσανέβας.

    Η ΑΥΓΗ: "Ράβε - ξήλωνε" στα ελληνοτουρκικά.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ράπισμα στην "Εξουσία".

    ΕΘΝΟΣ: Με 8 "όχι" η ΓΣΕΕ στον κοινωνικό διάλογο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σε αδράνεια η ΝΔ καθώς ο Κώστας Καραμανλής τρέχει με τα φώτα νυσταγμένα και βαριά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εφιάλτης το δημόσιο χρέος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βέβηλοι στον Πανάγιο Τάφο. Νέα πρόκληση απο φανατικούς μουσουλμάνους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το χαρτί που ανοίγει δρόμο στην Τουρκία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Προς άρση του βέτο για χρηματοδότηση της Τουρκίας.

    Η ΕΣΤΙΑ: Κλίμα συγχύσεως καλλιεργεί η κυβέρνησις δια τον διάλογον.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φράγμα στα κονδύλια της ΕΕ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εφάπαξ 350 χιλιάδων για επιδότηση ενοικίου (απο τον ΟΕΚ).

    ΤΑ ΝΕΑ: Μη... επιτροπή (δεν) θα κάνει διάλογο με την Τουρκία.

    ΝΙΚΗ: Μη... διάλογος. Βήμα-βήμα πίσω στα ελληνοτουρκικά.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σκληρότερη λιτότητα απαιτεί η Κομισιόν.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "με ένα κείμενο που ξάφνιασε, οι "15" της ΕΕ - και η Ελλάδα - ανοίγουν το δρόμο για την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας, με στόχο και την ομαλοποίηση των σχέσεων Αθήνας-Αγκυρας. Με το κείμενο αυτό δεχόμαστε ως ικανοποιητική τη διαβεβαίωση της κ. Τσιλέρ προς την ΕΕ οτι η Τουρκία δεν έχει επιθετικές βλέψεις προς την Ελλάδα. Αναμένεται η απάντηση της Αγκυρας".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "τελικώς το πολιτικό κόστος πρυτάνευσε και η κυβέρνηση έκανε πίσω στο θέμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου ανακοινώνοντας χθες δια του υπουργού εξωτερικών οτι η μικτή επιτροπή είναι... οι εξής δύο ομάδες, οι οποίες μάλιστα θα αλληλογραφούν οχι μεταξύ τους αλλά με την ολλανδική προεδρία. Η αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης οφείλεται εν πολλοίς στην επιστολή των 32 αλλά και στο γεγονός οτι και στο στρατόπεδο των εκσυγχρονιστών δεν ήταν λίγοι αυτοί - όπως ο κ. Πάγκαλος - που εξ αρχής δεν έβλεπαν μέλλον στην τακτική προσέγγισης των ελληνοτουρκικών που επέλεξε σ'αυτή τη φάση η κυβέρνηση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "τις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί για τις επιπτώσεις της 'καταγραφής' των λεγομένων ελληνοτουρκικών 'διαφορών' απο τις 'επιτροπές εμπειρογνωμόνων' αλλά και απο μια πιθανή προσφυγή της Αγκυρας στη Χάγη για το status της ελληνικής αιγιαλίτιδος ζώνης ή την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών δεν κατάφερε να τις διασκεδαση σε χθεσινή έκτακτη συνέντευξη του ο υπ. Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "αναβαθμίζεται το επίπεδον των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, καθώς οδεύομεν, ως αποδεικνύουν αι εξελίξεις και εις τυπικόν διάλογον μεταξύ των δύο χωρών".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται οτι "προς θετική κατεύθυνση κινείται η πολιτική θέση των "15" εν όψει του συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Απριλίου. Στο κείμενο των "15" επι του οποίου συνεχίζουν να εργάζονται οι μόνιμοι διπλωματικοί αντιπρόσωποι των χωρών - μελών περιλαμβάνονται εν γένει οι όροι που έχει θέσει η Αθήνα προκειμένου να συναινέσει στην κοινοτική χρηματοδότηση προς την Αγκυρα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "άτακτη υποχώρηση μπροστά στις εσωκομματικές αντιδράσεις αλλά και στους διαπραγματευτικούς κινδύνους που εντόπισαν οι αρμόδιοι διπλωμάτες, κήρυξε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος μεταβάλλοντας την κυβερνητική τακτική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "σε διάλογο... κωφών μέσω της ολλανδικής προεδρίας και μυστικές διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ προσανατολίζεται τώρα η κυβέρνηση όπως φάνηκε χθες και από τα λεγόμενα του ΥΠΕΞ που επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το 'παζάρι' των τελευταίων ημερών με την Αγκυρα διαβεβαιώνοντας πως δεν θα υπάρξουν άμεσες ελληνοτουρκικές επαφές σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "την ανησυχία του και εμμέσως τη δυσαρέσκειά του για τη στασιμότητα στις κινήσεις προσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας εξέφρασε ο πρόεδρος Κλίντον με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Είχε προηγηθεί επιστολή Σημίτη στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σημίτης δηλώνει οτι πολιτική της κυβέρνησής του είναι η εξεύρεση τρόπων συνεννόησης Ελλάδας και Τουρκίας".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται οτι "δια... αλληλογραφίας - και μάλιστα μέσω Ολλανδίας - θα διεξαχθεί ο "διάλογος των εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Τουρκίας για διαδικαστικά θέματα. Επιπλέον, πόρισμα δεν πρόκειται να υπάρξει παρά μόνον εάν διαπιστωθεί ομοφωνία - προοπτική μάλλον δύσκολη - ενώ η Αθήνα θεωρεί πως η διαδικασία αυτή δεν βλάπτει, αλλά "θα μπορούσε και να περιττεύει".

    [3] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "αποκορύφωμα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης των τελευταίων ημερών, ήταν η μαραθώνια χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο έπειτα από την οποία, οι διαφωνίες και οι διαφορετικές εκτιμήσεις παραμένουν όσον αφορά τους χειρισμούς στο Κυπριακό. Η μόνη απόφαση που έχει ληφθεί είναι οτι το Εθνικό Συμβούλιο θα κληθεί να εκτιμήσει τα αποτελέσματα των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών όταν αυτές ολοκληρωθούν".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "νομιμοποίηση του 'Αττίλα', έμμεση αναγνώριση του 'ψευδοκράτους' και εποικισμό της Αμμοχώστου προβλέπει το αμερικανοβρετανικό σχέδιο για το Κυπριακό που φαίνεται οτι οδηγεί σε κυβερνητική κρίση τη Μεγαλόνησο, αλλά και στην έξοδο του Θ. Πάγκαλου από το υπουργείο Εξωτερικών".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "υπό τον πρίσμα του κλίματος αντιπαράθεσης που δημιουργήθηκε από τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης οτι υπήρξε αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό συνήλθε χθες το Εθνικό Συμβούλιο. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα άτυπα έγγραφα των Ην. Εθνών και στην απόφαση της Λευκωσίας για αναστολή των υπερπτήσεων ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε απο το πρωί μέχρι νωρίς το βράδυ, το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, το οποίο συνήλθε για να εξετάσει τα αποτελέσματα των διεξαγόμενων εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού κατέληξε στο συμπέρασμα οτι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί καμία μετατόπιση της τουρκικής πλευράς από τις αδιάλλακτες θέσεις της και οτι η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για μονομερές μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών αεροπλάνων πάνω από την Κύπρο αποτελεί την ύστατη προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να αφαιρέσει κάθε πρόφαση για την τουρκική κακοβουλία".

    [4] Κοινωνικός διάλογος

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "οκτώ τεκμηριωμένα 'όχι' θ αντιπαραθέσει η ΓΣΕΕ στις προτάσεις κυβέρνησης αλλά και εργοδοτών για τις αλλαγές του εργασιακού χάρτη. Προσερχόμενη στον κοινωνικό διάλογο μετά την Πρωτομαγιά θα ζητήσει τη νομοθετική κατοχύρωσης ενός νέου πλαισίου εργασιακών σχέσεων και αλλαγή της 'ατζέντας' του διαλόγου σε άξονες που η ίδια κρίνει απαραίτητους. Για τα προτεινόμενα μέτρα έχει συνταχθεί ένα κείμενο εργασίας από τον λέκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γ. Κουζή που τεκμηριώνει μετά από επιστημονική έρευνα και ανάλυση τις θέσεις της ΓΣΕΕ στον κοινωνικό διάλογο".

    [5] Ελληνική οικονομία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "δυσάρεστες εκπλήξεις επιφύλασσε για τη χώρα μας η Ε. Επιτροπή. Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε χθες και επίσημα στη δημοσιότητα η Ελλάδα και η Ιταλία θα είναι τα μοναδικά κράτη-μέλη που δεν θα έχουν κατορθώσει έως το τέλος του 1997 να περιορίσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, που είναι ένα από τα βασικά κριτήρια σύγκλισης για τη νομισματική ενοποίηση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "τον εφιάλτη του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων θύμισε χθες στην ελληνική κυβέρνηση η Κομισιόν με την εξαμηνιαία έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η αδιαφορία της κυβέρνησης να συγκρατήσει και να μειώσει στη συνέχεια το υπέρογκο δημόσιο χρέος και τα δημόσια ελλείμματα εφόσον όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο μέτωπο του πληθωρισμού οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην επιβολή νέων φορολογικών μέτρων για την εξυπηρέτησή τους περιθωριοποίηση της Ελλάδος και υπονόμευση της ανάπτυξης".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι "πρόσχημα και πάλι η μη εκπλήρωση απο την Ελλάδα όλων των κριτηρίων, που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ. Μετά την έκθεση του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος, και η Κομισιόν έρχεται να στηρίξει ενθαρρύνει και προτρέψει την κυβέρνηση Σημίτη ώστε να προχωρήσει αταλάντευτη στη γραμμή της αντιλαϊκής επέλασης και του σαρώματος των κοινωνικών κατακτήσεων".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 24/04/1997 (ΑΠΕ)

    Η έκθεση της Ε.Ε για την ελληνική οικονομία και οι αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ψάχνουμε επενδυτές - Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για αμερικανικά κεφάλαια".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Η Ε.Ε στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία επισημαίνει:Μακριά ακόμα οι στόχοι...".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ""Συνταγή" για πρόσθετα μέτρα - Τι προτείνει η Ε.Ε- Ουραγός η Ελλάδα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Διπλασιάστε τις προσπάθειες για να πετύχετε τους στόχους, σαφές το μήνυμα της Κομισιόν στην ετήσια έκθεσή της".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πιό κοντά στην ΟΝΕ η Ελλάδα από την Ιταλία - Και οι δύο χώρες δεν καλύπτουν τα κριτήρια για τα επόμενα δύο χρόνια".

    [7] Εκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στους βασικούς οικονομικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας, αλλά προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι η πρόοδος αυτή είναι μακριά από τους στόχους του Προγράμματος Σύγκλισης. Μάλιστα η ΕΕ, στην ετήσια έκθεσή της, που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα, επισημαίνει ότι υπάρχει απόκλιση η οποία, εάν δεν διορθωθεί, υφίσταται κίνδυνος να αποφασισθεί, στο τέλος του 1997, η διακοπή των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Συνοχής προς την Ελλάδα, όπως προβλέπεται από τις κοινοτικές συνθήκες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 24 April 1997 - 15:16:05 UTC