Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-04-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/04/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Βαφτίσια-Αναστασία Ισαάκ
  • [5] Γερμανία-Επίσκεψη Σημίτη
  • [6] Αλβανία-Επίσκεψη Τσοχατζόπουλου
  • [7] Ελληνοαμερικανικές συνομιλίες
  • [8] Παρευξείνια Συνεργασία
  • [9] Ασκήσεις Τουρκίας-ΗΠΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 29/04/1997 (ΑΠΕ)

    Ο εορτασμός του Πάσχα, ο απολογισμός των τροχαίων από τη Μεγάλη Πέμπτη, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η βάπτιση της Αναστασίας Ισαάκ, τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Γερμανία και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τρόμος στην Εθνική. Δεκάδες νεκροί.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Απόχη στα ακίνητα. Θα εισπράξουν άλλα 2,5 τρις.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μας δικάζουν δικαστές μπουμπούκια.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μπίζνες με ξενοδοχεία και καράβια ο Ανδρέας και η Μιμή.

    ΕΘΝΟΣ: Δίκες για τα μπλόκα των αγροτών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πληρώνουμε τους Αλβανούς για να μας σκοτώνουν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γίγαντας με δραστηριότητες νάνου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εργολάβοι οι ... εργαζόμενοι. Το τέλος των μισθωτών οραματίζεται ο Σημίτης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 7 ναι, 7 όχι στον κοινωνικό διάλογο από τη Γ.Σ.Ε.Ε..

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στα τυφλά η ελληνοτουρκική προσέγγιση.

    Η ΕΣΤΙΑ: Ρωσική παρέμβασις εις το Συμβούλιον Ασφαλείας δια το Κυπριακόν.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους.

    ΝΙΚΗ: Ασφυκτικές πιέσεις για άρση του βέτο.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "η επικίνδυνη πολιτική ρευστότητα στην Αγκυρα επηρεάζει, όπως φαίνεται, τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης αλλά και τη διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Η Αθήνα φαίνεται διατεθειμένη να προωθήσει την πολιτική διαλόγου, ακόμα και να άρει σύντομα το βέτο, ουδείς όμως μπορεί να εγγυηθεί πως οι πολιτικές ανακατατάξεις στην Αγκυρα δεν θα αποτελέσουν τροχοπέδη".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι παραμένει "σθεναρό το ελληνικό "όχι" στη χρηματοδότηση της Τουρκίας παρά τις πιέσεις. Η Αθήνα εμμένει στους τρεις όρους προς την Αγκυρα. Το Συμβούλιο Σύνδεσης αναμένεται να μην πάρει απόφαση σήμερα".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, "η τελική στάση της Ελλάδας θα διαμορφωθεί σήμερα από τον κ. Πάγκαλο στο Λουξεμβούργο, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθεί ατύπως με την Τ. Τσιλέρ στο περιθώριο των εργασιών του συμβουλίου σύνδεσης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "χωρίς απόφαση, εκτός απροόπτου, για το χρηματοδοτικό σκέλος, αλλά με πλήρη συμφωνία και σημαντικές παραχωρήσεις της κυβέρνησης στο γεωργικό τομέα, πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο το συμβούλιο σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Οι χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία που απορρέουν από τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης, ανέρχονται σε 450-500 δις δραχμές σε δωρεάν βοήθεια και δάνεια, αλλά είναι "μπλοκαρισμένες" από την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση φαίνεται ότι εξακολουθεί να συνδέει την άρση των αντιρρήσεων με την προηγούμενη αποδοχή εκ μέρους της Αγκυρας της δήλωσής του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ (15 Ιουλίου 1996)".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "αναδιπλώνεται η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά, ύστερα από τη θύελλα αντιδράσεων και την επιστολή-καταπέλτη των τριάντα δύο. Ο υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στις σκληρές θέσεις, ενώ ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τους όρους της Ελλάδος ενώπιον των κ.κ. Κόλ και Κίνκελ. Σκληρά παζάρια στο Λουξεμβούργο για τα 450 δις προς την Αγκυρα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "η προοπτική εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα κριθεί, σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση της αποψινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας στην οποία Αθήνα και Αγκυρα προσέρχονται αμετακίνητες από τις θέσεις που έχουν διαμορφώσει".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ έχει τίτλο "Με υποκλίσεις στην Τουρκία ολοκλήρωσε ο κ. Σημίτης το ταξίδι του στη Γερμανία".

    [3] Κυπριακό

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "παρέμβασιν εις το Κυπριακόν επιχειρεί η Ρωσία, με σκοπόν να διαδραματίση ενεργόν ρόλον εις τας εξελίξεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων είναι το Κυπριακόν και τα Ελληνοτουρκικά. Η παρέμβασις θα γίνη σήμερον με την κατάθεσιν από την Ρωσίαν σειράς προτάσεων δια το Κυπριακόν, κατά την συνάντησιν των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟHΕ εις την Νέαν Υόρκην".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι σύμφωνα με τον πρέσβη της Ρωσίας στη Λευκωσία, "οι ρωσικές εισηγήσεις είναι διατυπωμένες με τρόπο ώστε να μην παρέχουν πρόσχημα απόρριψης είτε από τις δύο πλευρές, είτε από τους εμπλεκόμενους στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Με την πρωτοβουλία της, η Μόσχα επιδιώκει να δοθεί ώθηση στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Επίσης δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει καταβάλει 44 εκατομμύρια δολάρια ως προκαταβολή για την αγορά των πυραύλων S-300. Από την ημέρα της καταβολής, πρόσθεσε, άρχισε και το δεκαεξάμηνο διάστημα της παράδοσής τους".

    [4] Βαφτίσια-Αναστασία Ισαάκ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, με ανάδοχο ολόκληρο το ελληνικό έθνος, βαπτίστηκε χθες το "μικρό χελιδονάκι", η Αναστασία Ισαάκ, κόρη του "άγρια δολοφονηθέντα από τους "Γκρίζους Λύκους" και τους εγκάθετους του Ντενκτάς Τάσου Ισαάκ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας -εκπροσωπώντας συμβολικά ολόκληρο το έθνος- κρατούσε στοργικά στην αγκαλιά του τη μικρή Αναστασία, στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, όπου τελέσθηκε το Μυστήριο".

    [5] Γερμανία-Επίσκεψη Σημίτη

    "Με γερμανικές υποσχέσεις για εθνικά θέματα, μετανάστες και οικονομική συνεργασία επέστρεψε ο Σημίτης στην Αθήνα" γράφει η ΝΙΚΗ.

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "ικανοποιημένος για το "κοινό έδαφος" και τις "κοινές απόψεις" που βρήκε στη Γερμανία, όσον αφορά μερικά τουλάχιστον από τα εθνικά θέματα επέστρεψε χθες στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Το καλό κλίμα που υπήρξε στις επαφές του κ. Κ. Σημίτη αποτυπώθηκε και με τη θετική αποδοχή που είχαν δύο προσκλήσεις του. Αφενός από τον κ. Κόλ τον οποίο κάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα και αφετέρου από γερμανικές επιχειρήσεις τις οποίες κάλεσε να δραστηριοποιηθούν στα Βαλκάνια μαζί με ελληνικές με βάση τη Θεσσαλονίκη".

    [6] Αλβανία-Επίσκεψη Τσοχατζόπουλου

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "την Ελληνική Δύναμη της Αλβανίας επισκέφθηκε χθες Δευτέρα του Πάσχα, ο υπουργός Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος προκειμένου να βρεθεί κοντά στους Ελληνες αξιωματικούς και στρατιώτες που γιορτάζουν στα Τίρανα τις Αγιες αυτές Ημέρες. Ο κ. Φίνο ευχαρίστησε ακόμα την ελληνική κυβέρνηση για τη συμπαράσταση της στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Αλβανίας".

    [7] Ελληνοαμερικανικές συνομιλίες

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ιδιαίτερα κρίσιμα και καθοριστικής σημασίας για τη χώρα μας είναι τα θέματα που περιλαμβάνονται στη φετινή ατζέντα των συναντήσεων που αρχίζουν στα τέλη της εβδομάδας στο Ηράκλειο και θα διαρκέσουν έξι ημέρες στο πλαίσιο της διμερούς Υψηλόβαθμης Συμβουλευτικής Επιτροπής Ελλάδας-ΗΠΑ. Στη φετινή σύνοδο κυριαρχούν τα ελληνοτουρκικά, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και οι εξοπλισμοί των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την αγορά αεροσκαφών F-15E, "Χόκαϊ", έξι πυροβολαρχιών PATRIOT, αρμάτων μάχης ABRAAMS και άλλα συστήματα υψηλής τεχνολογίας".

    [8] Παρευξείνια Συνεργασία

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "αυλαία για τη Σύνοδο του Οργανισμού των Χωρών Παρευξείνιας Συνεργασίας, που ξεκίνησε χθες τις εργασίες της στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή της Αλβανίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Βουλγαρίας, της Αρμενίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας. Στόχος της Συνόδου που έχει ως θέμα τις "νέες ευκαιρίες στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου" είναι η επιτάχυνση της οικονομικής συνεργασίας των 11 χωρών-μελών αλλά και η προσέλκυση επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν ιδιαίτερα τη Σύνοδο είναι η ενέργεια οι μεταφορές οι τηλεπικοινωνίες και τα θέματα του περιβάλλοντος. Από ελληνικής πλευράς αναμένεται να μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος".

    [9] Ασκήσεις Τουρκίας-ΗΠΑ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις συνασκούνται από χτες και έως στις 8 Μαϊου στην "καρδιά" του Αιγαίου μαζί με αμερικανικές βρετανικές και γαλλικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα Αθήνα και Λευκωσία σε ένδειξη "καλής θέλησης" ικανοποιούν το αμερικανικό αίτημα και ακυρώνουν την άσκηση "Τοξότης 97" που είχαν σχεδιάσει τα δύο Επιτελεία για τις 8 και 9 Μαϊου. Η πολυεθνική διακλαδική άσκηση "DISTANT THUNDER -97" αναμένεται να διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου και στο "τρίγωνο" μεταξύ Σκύρου-Ανδρου και Τήνου. Και ενώ οι παραπάνω "φιλίες" αεροναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ από χτες ασκούνται κανονικά στο Αιγαίο, οι ελληνικές και κυπριακές δυνάμεις ακύρωσαν και επισήμως κάθε δραστηριότητά τους στο FIR Λευκωσίας, μπλοκάροντας επί της ουσίας την ενεργοποίηση του νέου δόγματος περί ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας- Κύπρου. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί τριγμούς σε πολιτικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 29 April 1997 - 15:12:10 UTC