Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-05-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/05/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κοινοτικά κονδύλια
  • [3] Οικονομία
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Αρχεία Καραμανλή
  • [6] Κυπριακό
  • [7] ΠΓΔΜ
  • [8] Κοινωνικός Διάλογος
  • [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [10] Νέοι κρατικοί τίτλοι - Πτώση επιτοκίων

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/05/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι συνομιλίες που έχει στην Αθήνα ο Ζακ Σαντέρ, οι εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας για τους αποφοίτους των ΙΕΚ και τα αρχεία Καραμανλή είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ελλάς χωρίς... ΕΛ-ΑΣ. Για πρώτη φορά απεργούν και οι αστυνομικοί!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορισμός μετά... θάνατον! Θαυμάστε το ελληνικό κοινωνικό κράτος.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: 3 Δικαστίνες στο εδώλιο. Πρόεδρος ΑΠ: αλίμονο σ'όποιον έπεφτε στα χέρια σας.

    Η ΑΥΓΗ: Στοπ στη διαφάνεια με απόφαση υπουργικού συμβουλίου. Ελευθέρας για τα διαπλεκόμενα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πράκτορας των Ρώσων ο Βλαχούτσικος.

    ΕΘΝΟΣ: Διορισμοί στο δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Μπάρμπας τα έκανε... μπαρμπούτσαλα στη ΝΔ. Δύσκολες ώρες για τον Κωστάκη Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σουβλίζουν τον Σημίτη. Ενώ η ηγετική ομάδα και τα "εξαπτέρυγα" εξωθούν τον Αρσένη σε παραίτηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αμπέλι του Πάγκαλου το υπουργείο Εξωτερικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μάκη, θα κλείσουμε. Τελεσίγραφο πρυτάνεων στον Αρσένη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ελληνική η μεγαλύτερη τράπεζα των Σκοπίων.

    Η ΕΣΤΙΑ: Δυσφορίαν προκαλεί η αλλαγή αμυντικών σχεδίων εις Ελλάδα και Κύπρον.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέο πακέτο (Σαντέρ) 6 τρις δίδεται στην Ελλάδα για έργα υποδομής κατά την 6ετία 2000-2005.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Προσλήψεις 1.500 επιπλέον δασκάλων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ανοίγουν οι πόρτες για τα ΤΕΙ στους απόφοιτους των ΙΕΚ.

    ΝΙΚΗ: Στα ΤΕΙ μέσω των ΙΕΚ. Νέο παράθυρο Αρσένη για την Τριτοβάθμια.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διώχνουν απο τα πλοία τους Ελληνες ναυτεργάτες.

    [2] Κοινοτικά κονδύλια

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "νέο χρηματοδοτικό επενδυτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα ισοδύναμο ή και ανώτερο του δευτέρου πακέτου Ντελόρ, προετοιμάζεται στην ΕΕ για την εξαετία 2000-2005. Για το τρίτο αυτό πακέτο - θα βαπτισθεί προφανώς "πακέτο Σαντέρ" - έχει ήδη υπάρξει συμφωνία, σε γενικές γραμμές. Το τρίτο αυτό πακέτο θα είναι κατά τι μικρότερο του σημερινού, περίπου 6 τρις δραχμές για την εξαετία 2000-2005".

    [3] Οικονομία

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στον πληθωρισμό και τα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή που ανακοινώθηκε χθες για τον μήνα Απρίλιο 1997 περιορίστηκε στο 5,9% έναντι 6% που ήταν τον Μάρτιο, ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να χρεώνουν τα προσωπικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες με επιτόκια που υπερβαίνουν το 24%".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "η πτώση του πληθωρισμού στο 5,9% τον Απρίλιο και η αύξηση των φορολογικών εσόδων, τον ίδιο μήνα, κατά 16,12%, διαμορφώνουν ευνοϊκότερους όρους για την περαιτέρω υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ηδη, ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης προανήγγειλε την άμεση πτώση των επιτοκίων των εντόκων κάτω απο το 10%, γεγονός που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για να μην υπαναχωρήσει στο θέμα της λειτουργίας των Ομάδων Εμπειρογνωμόνων για τα ελληνοτουρκικά διατύπωσε ο Αμερικανός μεσολαβητής Κέρι Κάβανο, ο οποίος είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "πιέσεις για την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, πέραν αυτών που προβλέπει το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, το οποίο η Αθήνα θεωρεί ως βάση, ασκήθηκαν όπως άλλωστε αναμενόταν στη συνάντηση που είχε ο Κέρι Κάβανο με τους Γ. Παπανδρέου και Γ. Κρανιδιώτη".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "δυσφορίαν έχει προκαλέσει είς τας τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και Κύπρου, η αναθεώρησις των σχεδίων διεξαγωγής ασκήσεων αι οποίαι συνεδέοντο με την εφαρμογήν του Δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου".

    [5] Αρχεία Καραμανλή

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "το "12τομο αρχείο" Καραμανλή, έχει προκαλέσει τριγμούς στη Νέα Δημοκρατία και ιδιαίτερα στον πρόεδρό της Κωστάκη Καραμανλή, ο οποίος δεν έχει κάνει κάποια δήλωσι ώστε να ξεδιαλύνη - στον βαθμό που μπορεί - τα νέφη πάνω απο τη Ρηγίλλης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "ισχυρά καταδεικνύουν οτι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής φιλοδοξούσε να είναι αυτός ο "Εθνικός Σωτήρας" που θα απέτρεπε τον επαναπειλούμενον - κατά την εκτίμησή του - κίνδυνο εμφυλίου πολέμου. Και για τον λόγο αυτό βολιδοσκοπούσε ντόπιους και ξένους παράγοντες. Απόλυτα εναρμονισμένη στις τελευταίες αποκαλύψεις του βασιλέως Κωνσταντίνου είναι και η μαρτυρία του στρατηγού Λάρι Νόρστατ αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ κατά την περίοδο 1956-1963 που καταγράφεται απο τον Σουλτσμπέργκερ".

    "Νέα θύελλα αναμένεται να προκαλέσει, σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, η δημοσίευση του 12ου και τελευταίου τόμου των αρχείων Καραμανλή, τα οποία θα παρουσιασθούν επισήμως την προσεχή Τετάρτη 14 Μαϊου απο το ομώνυμο Ιδρυμα, στο Μέγαρο Μουσικής. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο 12ος τόμος που αναφέρεται στη χρονική περίοδο 1980-1995 και καλύπτει τις δύο προεδρικές θητείες του Κ. Καραμανλή περιέχει σαφείς αιχμές κατά του Α. Παπανδρέου, του Κ. Μητσοτάκη και του Α. Σαμαρά".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "την ηρεμία στο κόμμα, μετά την ένταση που επικράτησε τις τελευταίες μέρες στη ΝΔ, εξαιτίας της δημοσίευσης των αρχείων Καραμανλή, προσπαθούν να επιβάλουν ανώτατα στελέχη. Παρ'όλα αυτά, οι αγωνιώδεις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση δεν φαίνεται να ευοδώνονται, αφού όπως λένε σε κατ'ιδίαν συζητήσεις τους φιλοβασιλικοί βουλευτές, τα πράγματα δεν πρόκειται να ηρεμήσουν σύντομα στον σεισμογόνο χώρο της Ρηγίλλης".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "πίσω ολοταχώς έκαναν οι βασιλόφρονες βουλευτές της ΝΔ. Δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα το "χαστούκι" απο τον ιδρυτή του κόμματος και εσιώπησαν, διαψεύδοντας όσους ανέμεναν οτι θα αντιδράσουν έντονα και θα προκαλέσουν σύγκρουση με την ηγεσία".

    [6] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "η ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για τη "ρεαλιστική" προσέγγιση της Αθήνας και της Λευκωσίας στο θέμα της απαγόρευσης πτήσεων πάνω απο την Κύπρο, αναμένεται να εκφραστεί με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο, ουσιαστικά θα ανακοινώνει τη συμφωνία για το μορατόριουμ. Το ενδιαφέρον του κ. Κάβανο στις επαφές του στην Αθήνα ήταν επικεντρωμένο στο Κυπριακό, καθώς η αμερικανική διπλωματία εκτιμά πως παραμένει η αφετηρία μιας γενικότερης διευθέτησης στην περιοχή".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "απο την έκβαση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές του ερχόμενου μήνα θα εξαρτηθεί το είδος και ο βαθμός της προσπάθειας που θ'αναπτύξουν οι Αμερικανοί στο Κυπριακό, ορόσημο αυτής δε της πρωτοβουλίας θ'αποτελέσει η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με την αμερικανίδα ομόλογό του Μανλτίν Ολμπράϊτ στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιουνίου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται οτι "κρίσιμο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού χαρακτηρίζουν αμερικανοί αξιωματούχοι το επόμενο δίμηνο, καθώς στο επίκεντρο των εξελίξεων, δηλαδή της συνάντησης των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Κύπρου στις 6 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον και του σχεδιαζόμενου για τα τέλη του ίδιου μήνα πρώτου γύρου απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη, θα βρεθούν τόσο η λειτουργία της Επιτροπής Ελλήνων και Τούρκων Εμπειρογνωμόνων όσο και μια έντονη κινητικότητα σε ανώτατο επίπεδο στο Κυπριακό".

    [7] ΠΓΔΜ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "αμετακίνητη στο όνομα 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' παραμένει η σκοπιανή ηγεσία, παρά τα βήματα καλής θέλησης που έχουν γίνει απο ελληνικής πλευράς. Ο κ. Τσερβενκόφσκι μάλιστα ισχυρίσθηκε οτι απο τη στιγμή που η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την "ανεξαρτησία και την κυριαρχία του κράτους του ουσιαστικά έχει αναγνωρίσει και το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για το όνομά του, διότι σε αντίθετη περίπτωση έρχεται σε αντίθεση με την έννοια της ανεξαρτησίας ενός κράτους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Ανοιξη με Σκόπια, αν και επιμένουν στο όνομα" αναφέρει οτι "η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Σκοπίων προχωρεί με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς, απο όσο αναμενόταν εδώ και ενάμιση χρόνο, όταν οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραφαν την Ενδιάμεση Συμφωνία της Νέας Υόρκης".

    [8] Κοινωνικός Διάλογος

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "ένα αγεφύρωτο πολιτικό και 'ιδεολογικό'... χάσμα φαίνεται να χωρίζει τα συνδικάτα απο την κυβέρνηση, λίγες μόνο ημέρες πριν απο την επίσημη έναρξη του 'κοινωνικού διαλόγου' όπως τουλάχιστον προκύπτει απο το κείμενο της επίσημης 'αντιπρότασης' που ετοιμάζεται να υποβάλει η ΓΣΕΕ στα 19 σημεία που έχουν καθορίσει ως περιεχόμενο της 'ατζέντας' τα συναρμόδια υπουργεία. Το μέγεθος της 'απόκλισης' είναι μάλιστα τέτοιο που η συνδικαλιστική πλευρά δεν συμφωνεί ούτε καν στον "τίτλο" που έχει προσδώσει η κυβέρνηση Σημίτη στην όλη διαδικασία".

    [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/05/1997 (ΑΠΕ)

    Η νέα πτώση του πληθωρισμού, η πτώση των επιτοκίων των ετησίων εντόκων γραμματίων και οι πρωτοεμφανιζόμενοι κρατικοί τίτλοι είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Χαμηλή πτώση πληθωρισμού - επιτοκίων. Μονοψήφιο επιτόκιο στα έντοκα".

    ΕΞΠΡΕΣ: ""Υπερπροσφορά" κρατικών τίτλων: τιμαριθμοποιημένα ομόλογα, ομόλογα σταθερού επιτοκίου, zero coupons κλπ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μονοψήφιο επιτόκιο στα νέα ομόλογα - Στο 5,9% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, νέα πτώση τον Μαϊο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η ΕΡΤ 'φρέναρε' στο 5,9% τον πληθωρισμό του Απριλίου - Οι προβλέψεις της ΕΣΥΕ για τον Μαϊο θεωρούν εφικτό το 5,5%".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Με μονοψήφιο επιτόκιο τώρα τα ετήσια έντοκα, για πρώτη φορά ύστερα από 22 χρόνια".

    [10] Νέοι κρατικοί τίτλοι - Πτώση επιτοκίων

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι "ένα νέο κύκλο πρωτοεμφανιζόμενων κρατικών τίτλων ανοίγει την Δευτέρα 19 Μαϊου η έκδοση τιμαριθμοποιημένων ομολόγων με τοκομερίδια πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας, με πραγματική απόδοση τεσσάρων εκατοστιαίων μονάδων πάνω από τον πληθωρισμό! Κατόπιν, και αφού προηγουμένως θα έχουν εκδοθεί στις 2 Ιουνίου για πρώτη φορά τα έντοκα γραμμάτια με μονοψήφιο επιτόκιο θα δημοπρατηθούν περί τα μέσα Ιουνίου, 10ετη ομόλογα σταθερού επιτοκίου με "ζητούμενο" εκ μέρους του Δημοσίου ένα ποσό γύρω στα 150 δισ. δρχ.".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 9 May 1997 - 14:46:55 UTC