Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-05-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/05/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Οργανωτική Συνδιάσκεψη
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 12/05/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Οργανωτική Διάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και το Σκοπιανό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κανόνι" δισεκατομμυρίων απο τον μεγαλοδικηγόρο που έστειλε τον Κοσκωτά στη φυλακή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι μισθοί με πίνακες σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, Δημόσιο, ιδιωτ. τομέα. Απο 1 Ιουλίου τι θα πάρουν οι εργαζόμενοι.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τι κρύβει το σενάριο για Ανδρέα. Δήλωση-βόμβα της Δήμητρας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εισαγγελέας μπαίνει στην Εμπορική μετά τις αποκαλύψεις για Πουλή, Βλαχούτσικο και σία.

    ΕΘΝΟΣ: Σε 7 ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις απο τον Σεπτέμβριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τρέχει μόνος του και βγαίνει... δεύτερος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Λίμνη των Τούρκων το Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βήμα-Βήμα μοιράζουν το Αιγαίο. Σημίτης-Πάγκαλος διαρρέουν συμφωνία που δεν ξέρει ο Ακης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ενα βήμα στον αέρα το Αιγαίο κάνει πέρα. Αερο-διάδρομοι στην Τουρκία και... στο διάλογο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εθνική ήττα. Οριστικά Μακεδονία τα Σκόπια.

    Η ΕΣΤΙΑ: Καιροφυλακτούν οι διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ δια νέαν επίθεσιν.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μπλόκαρε τον 12ο τόμο ο Καραμανλής. Φοβάται το σάλο για όσα γράφει.

    ΝΙΚΗ: Στον... αέρα το πρώτο βήμα. ΝΑΤΟϊκό σχέδιο για τις πτήσεις στο Αιγαίο.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "με αμερικανικής προέλευσης 'τεχνικές προτάσεις' η Αθήνα σκέπτεται να 'παραχωρήσει' αεροδιαδρόμους μεταξύ των 6 και 10 ν.μ. του εθνικού εναερίου χώρου στα τουρκικά μαχητικά, προκειμένου να αναπτυχθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση δεν διέψευσε χθες τις σχετικές πληροφορίες που δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα για τη διατήρηση του ισχύοντος στάτους κβό στο Αιγαίο, στα 10 ν.μ. και στο FIR Αθηνών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "αερομαχίες" μεταξύ Ελληνικού Πενταγώνου-υπουργείου Εξωτερικών, καθώς η Αγκυρα αναζητά με τις... ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης υπο την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, διαδρόμους ελεύθερης διείσδυσης τον εθνικό μας εναέριο χώρο και παράλληλα επίσημης... παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "το "φάντασμα' ενός νέου διευρυμένου μορατόριουμ πτήσεων πλανάται για μια ακόμη φορά πάνω απο το Αιγαίο, μετά απο συνεχείς και επίμονες πρωτοβουλίες των ΗΠΑ σε μια "προσπάθεια αποτροπής" ενός πιθανού θερμού επεισοδίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "νέες ρωγμές δημιουργεί στην κυβέρνηση η... διαπραγμάτευση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Μετά την επιστολή των "32" και τις απειλές του Αρσένη, έρχεται η σειρά του Ακη Τσοχατζόπουλου να στραφεί κατά της πολιτικής Σημίτη-Πάγκαλου στα ελληνοτουρκικά".

    "Νέες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, η δημοσιοποίηση ελληνοτουρκικής "φόρμουλας" που διαμορφώνεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και αφορά ελληνικές "διευκολύνσεις" για την πτήση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο".

    [3] Οργανωτική Συνδιάσκεψη

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "προσεκτικώς διατυπωμένη αλλά σαφεστάτη είναι η πρόθεσις του κ. Κ. Σημίτη να αποκόψη τας γεφύρας με το παλαιόν ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Εις την πρόθεσίν του αυτήν θα πρέπει να αποδοθή και η μέχρι σήμερον έντονος εσωκομματικής αμφισβήτησις, η οποία εξεδηλώθη εκ νέου - έστω και με ηπιωτέρους του αναμενομένου τόνους - κατά την διήμερον Οργανωτικήν Διάσκεψιν του κυβερνώντος κόμματος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "δύσκολες ώρες περνά το ΠΑΣΟΚ αλλά ο Κώστας Σημίτης είναι... τυχερός αφού στην πρώτη γραμμή επικαιρότητας επικρατεί το θέμα των 'αρχείων Καραμανλή' και τα όσα τεκταίνονται στη ΝΔ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "η αδυναμία συμβίωσης των 'δύο ΠΑΣΟΚ' που συνυπάρχουν σήμερα σε ένα, επιβεβαιώθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη, το Σαββατοκύριακο. Ο κ. Σημίτης ευχαριστημένος προφανώς απο την ευκολία με την οποία πέρασε και το τρίτο αυτό 'κομματικό τεστ' θριαμβολόγησε στη δευτερολογία του για τη "διάψευση όσων έγραφαν για φαινόμενα διαπάλης και αντιπαλότητας" στο κόμμα του".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "οι χαμηλοί - εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων - τόνοι, το νέο άνοιγμα Σημίτη προς την εσωκομματική αντιπολίτευση, όπως και η επαναβεβαίωση της κυριαρχίας των 'εκσυγχρονιστών' στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ κυριάρχησαν στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "παρά τις κριτικές φωνές που ακούστηκαν στη διήμερη Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ το 'κάλεσμα ενότητας και αποτελεσματικότητας' που απηύθυνε - αυτή τη φορά - ο κ. Σημίτης φαίνεται οτι βρήκε 'ευήκοα ώτα' στους 'ανησυχούντες' με αποτέλεσμα χθες η αίθουσα χθες να είναι σχεδόν άδεια (μια αίθουσα απο την οποία έλειπε ακόμη και η φωτογραφία του Α. Παπανδρέου)".

    [4] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "ο χρόνος της 'απευθείας συνάντησης' του προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς, πρόκειται να αποφασιστεί απο τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, μετά την περιοδεία του βοηθού γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Κιέραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος την ερχόμενη Τετάρτη επισκέπτεται την Κύπρο και απο εκεί, την Κυριακή θα μεταβεί στην Αθήνα και στην Αγκυρα".

    [5] ΠΓΔΜ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "οριστικοποιήθηκε η ήττα κατά κράτος της Αθήνας στη μακρά διπλωματική διένεξη με τα Σκόπια για το όνομα του γειτονικού κράτους. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα νέα που έφερε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Χρήστος Ζαχαράκις είναι άκρως απογοητευτικά".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "Αδιάλλακτος για το όνομα" αναφέρει οτι "άνοιγμα" προς τη χώρα μας, αλλά υπο τους δικούς του όρους, επεχείρησε ο πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ, μιλώντας το Σάββατο σε Ελληνες δημοσιογράφους τους οποίους προσεκάλεσε στην εξοχική του κατοικία στην Αχρίδα".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 12 May 1997 - 14:39:06 UTC