Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-05-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/05/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή
  • [3] Αναθεώρηση του Συντάγματος
  • [4] Συναυλία
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Βουλή-Οικονομία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 20/05/1997 (ΑΠΕ)

    Η συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, τα επεισόδια στην Κύπρο για τη συναυλία Ρουβά-Κούτ, καθώς και η επίσκεψη Πάγκαλου στο Ισραήλ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χορός μεταμφιεσμένων η κυβέρνηση. Ο Κώστας Καραμανλής γκρέμισε στη Βουλή τους μύθους της πολιτικής Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αριστα πήρε ο Κώστας στην πρώτη κοινοβουλευτική σύγκρουση με τον Σημίτη.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ολοι ήταν ένοχοι. Επικίνδυνο, εθνικά, ρόκ στην Κύπρο η συναυλία Ρουβά-Κούτ.

    Η ΑΥΓΗ: Οι δύο ξέχασαν τη Διακυβερνητική. Σκηνοθεσία δικομματικής αναμέτρησης χθές στη Βουλή για την οικονομία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εθνική Ξεφτίλα. Πόλεμος στη Λευκωσία για τα βίτσια του Ρουβά με την ανοχή των κυβερνήσεων.

    ΕΘΝΟΣ: Θερινό ωράριο 12 μήνες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σημίτης: με οικονομία θα πάει καλά η οικονομία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εισβολή στο στράτευμα απο τους εμπόρους ναρκωτικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δόκτωρ Ζιβάγκο ο Σημίτης. Ο Κ. Καραμανλής ξεσκέπασε τον ψευτοεκσυγχρονιστή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φάλτσο ρόκ. Μέσα αγκαλιές έξω επεισόδια, δακρυγόνα, τραυματίες, συλλήψεις.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Δύο κόμματα μία πολιτική. Σε θετικό κλίμα η χθεσινή συζήτηση για την οικονομία.

    Η ΕΣΤΙΑ: Τα συμπεράσματα της χθεσινής αντιπαραθέσεως Σημίτη-Καραμανλή.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΝΔ: ουσιαστική κριτική. Η "μονομαχία" Σημίτη-Καραμανλή ανέδειξε τα προβλήματα της οικονομίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επικράτησε άνετα του Κ. Καραμανλή ο πρωθυπουργός.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εκλεψε την παράσταση ο Σημίτης στην πρεμιέρα Καραμανλή.

    ΝΙΚΗ: Συναυλία της ντροπής.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τα συσσίτια, το ευρωπαϊκό όραμα της κυβέρνησης.

    [2] Προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "σε συζήτηση υψηλού επιπέδου εξελίχθηκε η χθεσινή πρώτη μονομαχία Σημίτη-Καραμανλή στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό ένθερμο υποστηρικτή της ευρωπαϊκής προοπτικής και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορθώνει, προς την ίδια κατεύθυνση, ουσιαστικό κριτικό λόγο".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι "ο πρωθυπουργός ηναγκάσθη χθές να ομολογήση εμμέσως, πλήν σαφώς, την αποτυχίαν της οικονομικής πολιτικής της Κυβερνήσεώς του".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται οτι βγήκε "χαμένος απο την πρώτη του κιόλας εμφάνιση στη Βουλή ως πρόεδρος της ΝΔ, ο Κ. Καραμανλή, στη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που προκάλεσε ο ίδιος για την Οικονομία".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "παλαιό σκηνικό των 'δύο μονομάχων' που εξυπηρετεί τις εκλογικές ανάγκες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επιχείρησαν να αναβιώσουν κατά τη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "με απαγγελία... αριθμών και ποσοστών προσπάθησε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης να... πείσει για την επιτυχία της κυβέρνησής του στον τομέα της Οικονομίας, ζητώντας νέο σφίξιμο του ζωναριού απο τον λαό αφού δεν πληρούμε τα κριτήρια του Μάαστριχτ".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής διασταύρωσαν χθές τα ξίφη τους - για πρώτη φορά στη Βουλή - στο ακανθώδες θέμα της οικονομίας σημειώνοντας "ισοπαλία" στις εντυπώσεις αφού και οι δύο προσπάθησαν - επιτυχώς - να πείσουν το κομματικό τους ακροατήριο για την 'ηγεμονία' τους".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: "η χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία προσέφερε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να τεθούν επί τάπητος τα ουσιαστικά προβλήματα της χώρας απο την αντιμετώπιση των οποίων θα κριθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στους διαμορφούμενους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους συσχετισμούς".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "δεκαέξι χρόνια πίσω προσπάθησε να γυρίσει χθές ο πρωθυπουργός για να κρύψει την ένδεια επιχειρημάτων στον κομματικό φανατισμό του παρελθόντος. Στην πολιτικά σχιζοφρενή στροφή υποχρεώθηκε ο κ. Σημίτης υπο την πίεση του Κ. Καραμανλή, που αποκάλυψε στη Βουλή τη χρεωκοπία της κυβερνητικής, δήθεν εκσυγχρονιστικής οικονομικής πολιτικής".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο πιστεύει μεταξύ άλλων οτι "δεν υπήρξε απλώς διαφωτιστική, αλλα και εξόχως αποκαλυπτική, η χθεσινή πρώτη κοινοβουλευτική 'αναμέτρηση' του πρωθυπουργού με τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διότι εκείνο που πέραν πάσης αμφισβήτησης διαπιστώθηκε ήταν οτι για την αντιμετώπιση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα δεν αρκεί η φραστική "συσκευασία" των πολιτικών απόψεων, αλλά το ουσιαστικό και βαθύτερο περιεχόμενό τους".

    [3] Αναθεώρηση του Συντάγματος

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "ξαναήρθε στην επιφάνεια η υπόθεση της αναθεώρησης του Συντάγματος που είχε σταματήσει μετά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα να μείνουν μετέωρες οι συζητήσεις που είχε κάνει τότε αρμόδια επιτροπή της Βουλής".

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "Διαμάχη για τον πρόεδρο" αναφέρουν οτι "έντονος είναι ο διάλογος των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις νέες προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος, που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τον τρόπο εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας".

    [4] Συναυλία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "η εθνική ξεφτίλα εκφράστηκε χθές σε όλο της το μεγαλείο απ'τις διαστάσεις που έλαβαν οι αντιδράσεις στη Λευκωσία για τη βιτσιόζικη συναυλία-πρόκληση απο τον Σάκη Ρουβά και τον Τούρκο συνάδελφό του Μουράτ Κούτ".

    Σύμφωνα με την ΝΙΚΗ "δεκάδες συλλήψεις και τραυματίες ήταν ο επίλογος της συναυλίας που έδωσαν χθές στο γήπεδο 'Διχοτόμηση' της 'πράσινης γραμμής' στη Λευκωσίας ο Ρουβάς και ο Κούτ. 'Μόνοι' τους τραγούδησαν ο Ρουβάς και ο Τούρκος συνάδελφός του, ενώ πλήθος κόσμου συμμετείχε στην αντισυγκέντρωση της Λέσχης Μοτοσικλετιστών, καταδικάζοντας τη συναυλία και επαναβεβαιώνοντας οτι "δεν ξεχνούν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει οτι "όσο καλές και αν ήταν οι προθέσεις των δύο καλλιτεχνών, του Σάκη Ρουβά και του Τούρκου Μπουράτ Κούτ για τη συναυλία στην Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας, θα έπρεπε να είχαν εκτιμηθεί και οι συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο για να γίνει η εκδήλωση. Για να πετύχουν τέτοιες εκδηλώσεις προσέγγισης πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και κλίμα αποδοχής, για να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι υπήρξε "νύχτα οργής και αίματος στη Λευκωσία για τη συναυλία του Ρουβά και του τούρκου συναδέλφου του. Η πρωτεύουσα της Κύπρου μετατράπηκε σε πεδίο μάχης".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "προβληματισμένη εμφανίζεται η Αθήνα στο ενδεχόμενο συναντήσεως στη Ν. Υόρκη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ρ. Ντενκτάς καθώς με δηλώσεις τους στελέχη της την κρίνουν περίπου ατελέσφορη".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ " στη Λευκωσία υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς. Και τούτο γιατί κανείς δεν διακατέχεται απο αισιοδοξία για την έκβαση αφού οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και χωρίς την άρση των εμποδίων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "σοβαρές επιφυλάξεις διατηρεί η ελληνική κυβέρνηση για την πρωτοβουλία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Ανάν να συγκαλέσει, χωρίς ουσιαστική προετοιμασία και εγγυήσεις επιτυχίας απευθείας συνομιλίες Κυπριακής Δημοκρατίας-ψευδοκράτους. Ο κ. Ανάν εγκαταλείποντας τη θέση που ο ίδιος είχε προβάλει τον Ιανουάριο, οτι οι απευθείας συνομιλίες θα εγκαινιαστούν μόνον μετά την εξασφάλιση κοινού εδάφους σύγκλισης απόψεων, προγραμματίζει τη βιαστική έναρξή τους στα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 20/05/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου είναι τα εξής: η συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και η νεα άνοδος τιμών στο Χρηματιστήριο.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ιστορικές στιγμές "ζει" η Σοφοκλέους. Σε απόσταση αναπνοής από το ρεκόρ των 1684 μονάδων".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Προειδοποίηση Σημίτη στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία: Οχι απαιτήσεις εκτός ορίων...'.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ιστορικό ρεκόρ αγγίζει το ΧΑΑ - 75% πάνω ο δείκτης από τις αρχές του έτους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σκληρή διετία σύγκλισης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός - Οριακές βελτιώσεις διαπιστώνει ο κ. Κ. Καραμανλής".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Διαφώνησαν για το πόσο απέχουμε από το Μάαστριχτ. Κ. Σημίτης-Κ. Καραμανλής: Συμφώνησαν για τον τελικό προορισμό".

    [7] Βουλή-Οικονομία

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "σε ήπια αντιπαράθεση τεχνοκρατικού χαρακτήρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξελίχθηκε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, με αντικείμενο την Οικονομία. Ο πρωθυπουργός περιέγραψε με σαφήνεια το πλαίσιο και τους στόχους της εφαρμοζόμενης πολιτικής και είχε την ευκαιρία να διασταυρώσει για πρώτη φορά - το ξίφος με τον κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος επέλεξε την Οικονομία για να εγκαινιάσει την παρουσία του στην αρχηγία της ΝΔ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 20 May 1997 - 15:52:18 UTC