Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-05-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/05/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Σύνοδος Κορυφής ΕΕ
  • [3] Πορεία ελληνικής οικονομίας
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Κοινωνικός διάλογος
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Φορολογικοί έλεγχοι

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 23/05/1997 (ΑΠΕ)

    Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, η δολοφονία του υπαστυνόμου στο προξενείο Αργυροκάστρου και η σύνοδος της ΚΟ της ΝΔ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επιτέλους αντιπολίτευση. Ο Κώστας Καραμανλής κέρδισε και την κοινοβουλευτική ομάδα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φρένο στους φόρους για ΙΧ βάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μπάστα δεν πάει άλλο.

    Η ΑΥΓΗ: Πουλάνε διαφήμιση για είδηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ληστεία απο την TELETESTET.

    ΕΘΝΟΣ: Ρεζερβέ τα ΑΕΙ απο 25.000 που μεταφέρουν βαθμολογία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τουρκικό καφέ μας ψήνει ο Καφφές. Ο Δήμαρχος Λαρίσσης Χριστόδουλος Καφφές μας "παντρεύει" με τους Τούρκους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Απο κόσκινο οι αναπηρικές συντάξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καθάρισε ο Κοσκωτάς. Νέα ήθη περί σκανδάλων - νέα δικαστική απόφαση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιταλ-γκέϊτ προβοκάρει την Ελλάδα. Ο πρέσβης της Ρώμης παζαρεύει με Μπερίσα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μεγάλες αυξήσεις στους πανεπιστημιακούς. Εως 1.000.000 δρχ. ο μισθός καθηγητή.

    Η ΕΣΤΙΑ: Θορυβημένη τώρα η κυβέρνησις απορρίπτει τας συστάσεις του ΔΝΤ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νυστέρι χρειάζεται το ΕΣΥ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Απο "κόσκινο" όλες οι αναπηρικές συντάξεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ριζικές αλλαγές στη θητεία. Ολες οι νέες ρυθμίσεις.

    ΝΙΚΗ: Μαχαίρι σε 60.000 συντάξεις 24 ώρες μετά τις προτάσεις του ΔΝΤ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δεν μπορεί να παραμένει υπουργός. "Βαποράκι" επικίνδυνων αντιλήψεων ο Γ. Παπανδρέου.

    [2] Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "τα μεγάλα και ανοιχτά θέματα που παραμένουν στη Διακυβερνητική Διάσκεψη καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στο Νόρντβικ της Ολλανδίας. Η Αθήνα διαφωνεί για τον περιορισμό του βέτο, ενώ αντιρρήσεις εκφράζει και για τη μείωση του αριθμού των επιτρόπων, με ενισχυμένη συνεργασία και τον κοινό εκπρόσωπο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "κρίσιμη για τα εθνικά θέματα της χώρας - και συγκεκριμένα ως προς τη διασφάλιση των εθνικών μας συνόρων - χαρακτηρίζεται η σημερινή έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ στο Νόργουεϊκ της Ολλανδίας, η οποία σκοπό έχει να προετοιμάσει τη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί επείγονται για την επίτευξη συμφωνίας ενώ αντιθέτως Ιταλοί και Βρετανοί επιδιώκουν καθυστέρηση ώστε να υπάρξει έδαφος διαπραγματεύσεων κάτι που ευνοεί και την ελληνική πλευρά".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "στη μικρή παραθαλάσσια πόλη του Νόρτβικ οι "15" θα προσπαθήσουν σήμερα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής να δώσουν την αναγκαία "πολιτική ώθηση", για να βγάλουν απο το αδιέξοδο τους τεχνοκράτες που... κόλλησαν στα κεφάλαια της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΑ) και της θεσμικής αναδιάρθρωσης της Ενωσης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "νύχτα των μεγάλων μαχαιριών" χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ. Κίνκελ το βράδυ της 16ης προς 17η Ιουνίου της Συνόδου Κορυφής στο Αμστερνταμ οπου θα κριθεί η νέα Συνθήκη με την οποία αναθεωρείται το Μάαστριχτ. Εν όψει λοιπόν αυτής της τρομερής και φοβερής νύχτας κατά την οποία οι μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ θα επιδιώξουν να υποτάξουν στα συμφέροντά τους τους μικρούς εταίρους της πραγματοποιείται σήμερα στο Νορντγουικ της Ολλανδίας η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ που αποτελεί το προοίμιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στο Αμστερνταμ μετά 23 ημέρες".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "με ανοικτά μια σειρά μεγάλα θέματα συνέρχεται σήμερα στο Νορντβικ της Ολλανδίας το Εκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο που θα εξετάσει το τελικό σχέδιο της νέας συνθήκης το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στη σύνοδο κορυφής του Αμστερνταμ στα μέσα Ιουνίου. Η ελληνική κυβέρνηση πάντως δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία κυρίως των Ολλανδών εκτιμώντας οτι το διάστημα που απομένει δεν είναι αρκετό ώστε να καλυφθούν και σε θεσμικό επίπεδο οι μεγάλες αποκλίσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει η ΕΕ με τη διεύρυνσή της και το πέρασμα στον 21ο αιώνα".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "στην εκτίμηση οτι η Διακυβερνητική Διάσκεψη κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ολοκληρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Αμστερνταμ τον Ιούνιο έχει καταλήξει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ Σημίτης θεωρεί πως οι διαφωνίες που έχουν εκδηλωθεί μεταξύ των εταίρων είναι μεγέθους τέτοιου που δεν επιτρέπει τη σύγκλιση των απόψεων στο σύντομο διάστημα που μένει".

    [3] Πορεία ελληνικής οικονομίας

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "αποστάσεις απο την έκθεση-"συνταγολόγιο" του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνοντας οτι "τα όσα διαλαμβάνονται σ'αυτή την έκθεση δεν απηχούν θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία παρακολουθεί τις διάφορες εκθέσεις, αλλά εφαρμόζει την πολιτική που έχει δεσμευτεί έναντι του ελληνικού λαού".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ,"εις μίαν πρωτοφανή εκδήλωσιν λαϊκισμού η Κυβέρνησις, η οποία εθορυβήθη απο το περιεχόμενον της Εκθέσεως του ΔΝΤ επεχείρησε να το απορρίψη μολονότι είναι γνωστόν οτι εις την διαμόρφωσιν των εκθέσεων των διεθνών οργανισμών δια την Ελληνικήν Οικονομίας, συνεργάζονται πάντοτε και κυβερνητικά στελέχη".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "στο φόντο της έκθεσης του ΔΝΤ η κυβέρνηση επιχείρησε χτες δια του εκπροσώπου της πρώτον να εμφανίσει το άσπρο-μαύρο σχετικά με τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί. Δεύτερον, να πάρει αποστάσεις απο τον κεφαλαιοκρατικό οργανισμό. Και τρίτον να διακηρύξει οτι στο όνομα του... λαϊκού συμφέροντος θα εφαρμόσει μέτρα-λαιμητόμο κατά των εργαζομένων".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "οι προτροπές του ΔΝΤ στην κυβέρνηση να περιοριστούν οι αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα, φαίνεται οτι έπιασαν τόπο. Το υπουργείο υγείας θα αρχίσει επανέλεγχο σε όλες τις αναπηρικές συντάξεις που χορηγούνται σήμερα και θα θεσπίσει αυστηρότερο κριτήρια για τη χορήγηση νέων".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "νέα δεδομένα στο πλέγμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αλλά και εν αναμονή της περιβόητης πρωτοβουλίας της Ουάσιγκτον για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό δημιουργούνται με την "αναβάθμισης" της εν Αθήναις Πρεσβείας των ΗΠΑ η οποία επανδρώνεται προσεχώς με τον σημερινό εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "την ανάγκη να προωθηθούν οι διεκδικήσεις για τη λειτουργία των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Τουρκίας υπογράμμισε στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο Αμερικανός πρέσβης Τόμας Νάϊλς κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ με τίτλο "Δυσαρεστημένοι οι Ολλανδοί απο την Αθήνα" αναφέρει οτι "απο τον Θ. Πάγκαλο εξαρτάται πλέον ο χειρισμός της ελληνοτουρκικής διαβούλευσης μέσω των εμπειρογνωμόνων, καθώς και η αποστολή του ελληνικού υπομνήματος στην ολλανδική προεδρία της ΕΕ".

    [5] Κοινωνικός διάλογος

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ με τίτλο "Καταρρέει ο περιβόητος κοινωνικός διάλογος" υποστηρίζει οτι "ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πολυζωγόπουλος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις προθέσεις της κυβέρνησης, η συνομοσπονδία προανήγγειλε κινητοποιήσεις, ενώ ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων με ανακοίνωσή του τονίζει οτι είναι κατηγορηματικά αντίθετος στον κοινωνικό διάλογο. Παράλληλα έντονη ανησυχία και προβληματισμός έχει κατακυριεύσει εργαζομένους και συνταξιούχους εξαιτίας των σκληρών μέτρων που προτείνει το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ τόσο στον τομέα των εργασιακών σχέσεων όσο και στην κοινωνική ασφάλιση".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά οτι ήταν "καθησυχαστική χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεως ως προς το θόρυβο που προκάλεσαν οι εκθέσεις του, τόσο του ΔΝΤ, όσο και του ΟΟΣΑ, για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό. Οι προετοιμασίες για την πρώτη συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας για τον κοινωνικό διάλογο προχωρούν κανονικά και θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "η κυβέρνηση Σημίτη, στην πιο δύσκολη στιγμή της - δύσκολη και απο την απειλητικά εντεινόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, δύσκολη και απο τον ανάπηρο 'κοινωνικό διάλογο' που άρχισε, δύσκολη και απο τις ενδοκυβερνητικές τριβές στα ελληνοτουρκικά -βρήκε πιστούς "φίλους" οι οποίοι στηρίζουν όλες τις πολιτικές της".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "νέες εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης πυροδοτεί η έκθεση του ΔΝΤ και οι διαρροές για το περιεχόμενο της έκθεσης της Επιτροπής "Σπράου" απο κύκλους του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Η νέα δέσμη μέτρων κατά των μισθωτών, που επιχειρεί η κυβέρνηση να προωθήσει προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη με τις διαρροές επί των εκθέσεων διεθνών οικονομικών οργανισμών - και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που ο 'κοινωνικός διάλογος' ξεκινά - δημιούργησε νέα εστία τριβών μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και του υπουργείου Εργασίας".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 23/05/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου είναι τα εξής: οι φορολογικοί έλεγχοι του υπ. Οικονομικών, ο απόηχος της έκθεσης του ΔΝΤ και η μείωση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Πτώση επιτοκίων - 'πυρετός' στο Χρηματιστήριο ".

    ΕΞΠΡΕΣ: ""Αμήχανη" η κυβέρνηση... για τις διαπιστώσεις - προτάσεις του ΔΝΤ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "2 Σενάρια για την αγορά ΙΧ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Οι διασταυρώσεις φέρνουν στο φως "μαύρες λίστες" - Στη δημοσιότητα ονόματα φοροφυγάδων με διπλό ΑΦΜ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αλλεπάλληλες εκδόσεις τίτλων με συνεχώς μειούμενο επιτόκιο με στόχο τη μείωση των κρατικών δαπανών".

    [7] Φορολογικοί έλεγχοι

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "μέσα στις επόμενες μέρες το υπ. Οικονομικών πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα πρώτα εντυπωσιακά αποτελέσματα από τις διασταυρώσεις 'νέου τύπου' που διενεργεί με τη βοήθεια του περίφημου μηχανογραφικού συστήματος ΤΑΧΙS. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες αυτές διαπιστώσεις αφορούν τις αποδόσεις από ενοίκια και την ύπαρξη διπλών και τριπλών ΑΦΜ του ιδίου φορολογουμένου ή της ίδιας εταιρίας"
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 23 May 1997 - 15:08:10 UTC