Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-06-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/06/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διορισμός Χόλμπρουκ
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Διαμάχη Κυβέρνησης-Δημάρχου Αθηναίων
  • [5] Αναθεώρηση Συντάγματος
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Πληθωρισμός-Μείωση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 05/06/1997 (ΑΠΕ)

    Ο διορισμός του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο Κυπριακό, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος και η Συνταγματική αναθεώρηση είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στον αέρα εξετάσεις-διακοπές. Πολιτικό παιχνίδι με το επίδομα των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μαύρο" χρήμα στην Ελλάδα. Ξεπερνούν τις εισπράξεις απο ναρκωτικά και όπλα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Επιστολή Δήμητρας σε Σημίτη τα μεσάνυχτα.

    Η ΑΥΓΗ: Φυτεύουν μια πόλη στο... Πεντελικό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Η Μιμή χαλκεύει έγγραφα του Ανδρέα. Ρίχνει στην πιάτσα τα απόρρητα αρχεία.

    ΕΘΝΟΣ: Εφοδος σε 150.000 αυθαίρετα απο αστυνομία, εφορία και μπουλντόζες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με νέο κεφάλι το σκουλήκι της Σένγκεν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πλήρωσε για να το σώσει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ιδιωτικά ΤΕΙ με νέο νόμο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η γιορτή των σκουπιδιών. Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος σήμερα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Ντέϊτον" στο Κυπριακό κομίζει ο Χόλμπρουκ.

    Η ΕΣΤΙΑ: Εις πολιτικήν σύγκρουσιν εξελίσσεται η διαμάχη κυβερνήσεως και δημάρχου Αθηναίων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε κλίμα αναβολής το ευρώ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σαφάρι εφορίας-ΥΠΕΧΩΔΕ στα αυθαίρετα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πρέσα Κλίντον στο Κυπριακό. "Λύση" πάση θυσία θέλουν οι ΗΠΑ.

    ΝΙΚΗ: "Ανφαίρ" και στο Αιγαίο. "Γκρίζα" τοποθέτηση Μητσοτάκη για συνθήκες και 12 μίλια.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Θυσία στις πολυεθνικές το περιβάλλον.

    [2] Διορισμός Χόλμπρουκ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "Ο Μπίλ Κλίντον εγκαινίασε ουσιαστικά χθες την αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό με το διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως ειδικού προεδρικού απεσταλμένου. Ο κ. Χόλμπρουκ αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την περιοχή κομίζοντας συγκεκριμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει και συνάντηση κορυφής τύπου "Ντέϊτον" για την επίλυση του προβλήματος. Και ενώ αυτά συμβαίνουν περί το Κυπριακό, ο Κ. Μητσοτάκης απο την Κωνσταντινούπολη, όπου παρέλαβε το βραβείο Ιπεκτσί, πρότεινε Σύμφωνο Μη Επίθεσης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας".

    Η ΑΥΓΗ με τίτλο "Ο "Μίστερ Ντέϊτον" Ρ. Χόλμπρουκ εκπρόσωπος του Κλίντον στο Κυπριακό" προσθέτει οτι "το διορισμό του Ρ. Χόλμπρουκ στη θέση του προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό επιβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "Κυπριακό αλά Ντέιτον 'μαγειρεύεται' επισήμως απο χθες. Η επισημοποίησή του απο καιρό φημολογούμενου διορισμού του γνωστού απο τη συμφωνία που 'σφράγισε' τον τερματισμό της βοσνιακής θερμής κρίσης, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ως απεσταλμένου του προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό, έδειξε και τις νέες προοπτικές που εμφανίζει το πρόβλημα".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να εμπλακούν ενεργά στο Κυπριακό επιβεβαιώνει η απόφαση του αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον να διορίσει ως προσωπικό του απεσταλμένο τον γνωστό πρώην βοηθό υπουργό Εξωτερικών Ρ. Χόλμπρουκ".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "ο πρόεδρος Κλίντον, 'διορίζει' ως ειδικό αντιπρόσωπο για το Κυπριακό τον Ρ. Χόλμπρουκ την ίδια ώρα που οι Βρετανοί άρχισαν "κινήσεις για αποφασιστικότερη εμπλοκή τους στις διεργασίες επιλύσεως του Κυπριακού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "τον αρχιτέκτονα της Συνθήκης του Ντέϊτον που έγινε γνωστός στη διεθνή κοινή γνώμη χάρη στις μάλλον... ανορθόδοξες διπλωματικές του μεθόδους επιστρατεύει τώρα η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμώντας να δώσει 'γρήγορη λύση' στο Κυπριακό και να προχωρήσει αμέσως μετά στη συνολική ρύθμιση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας".

    Κατά τα ΝΕΑ "την τέταρτη σταυροφορία του στην περιοχή (μετά τη Βοσνία, τα Ιμια και το Σκοπιανό) με στόχο τώρα την επίλυση του Κυπριακού - και κατ'επέκταση την άμβλυνση των ελληνοτουρκικών διαφορών - αναλαμβάνει για λογαριασμό των ΗΠΑ ο γνωστός (μας) Ρ. Χολμπρουκ ως εκφραστής της βούλησης του Μ. Κλίντον για τη διευθέτηση των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "στην ολλανδική προεδρία ρίχνουν τώρα το "μπαλάκι" οι Τούρκοι αναφορικά με τη λειτουργία των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Τουρκίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "στα παλαιότερα των υποδημάτων τους γράφουν οι στρατοκράτες της Αγκυρας τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και φυσικά την Ελλάδα. Η απόφασή τους για τη διενέργεια απο σήμερα μέχρι και τις 22 Ιουνίου της μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση "ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ-ΕΦΕΣ 1997" στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, καθώς και στην Αν. Μεσόγειο αποδεικνύει περίτρανα για το πως βλέπουν οι Τούρκοι την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αρχιπέλαγος".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται οτι "σε μια επίδειξη 'εκσυγχρονιστικού' αυταρχισμού προχώρησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος, ούτε λίγο - ούτε πολύ, κάλεσε τα ελληνικά κόμματα να μην ασκούν κριτική στην κυβέρνηση γιατί έτσι δίνουν επιχειρήματα στους Τούρκους, προκειμένου να πλήξουν τη χώρα μας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά οτι "δυσχέρειες αναμένεται οτι θα δημιουργήσει στη διαδικασία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το τουρκικό υπόμνημα, που επεδόθη χθες στην ολλανδική προεδρία της ΕΕ. Το κείμενο του υπομνήματος είναι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, συνοπτικό και περιέχει γενικές διατυπώσεις επαναφέροντας ως βασική πρόταση της τουρκικής πλευράς την έναρξη διμερούς διαλόγου Αθηνών-Αγκυρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ στο βασικό του σχόλιο αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "αποδεχθήκαμε την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για συνομιλίες στη Ν. Υόρκη δήλωνε προχθές ο Κύπριος πρόεδρος προκειμένου να μην κατηγορηθούμε για αδιαλλαξία. Τα ίδια ακριβώς αναμασούσε και η ελληνική κυβέρνηση λίγες ημέρες πρωτύτερα οταν συλλαμβανόταν να διαπραγματεύεται μυστικά στις Βρυξέλλες, την προώθηση ειδικών ρυθμίσεων στο Αιγαίο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "εν μέσω της περίφημης 'ελληνοτουρκικής προσέγγισης' ορισμένοι αναρωτιόνται αν υπάρχουν μόνο τουρκικές διεκδικήσεις ή είναι σκόπιμο να θέσουμε και απο τη δική μας πλευρά τις αυτονόητες εθνικές μας επιδιώξεις, οι οποίες μάλιστα έχουν κατοχυρωθεί και με συνθήκες που έχει υπογράψει η Τουρκία. Ιδιαίτερα ευαίσθητο είναι ως γνωστόν το θέμα των ελληνικών μειονοτικών σχολείων στην Τουρκία και των μεθοδεύσεων της Αγκυρας για να κλείσουν μια ώρα αρχύτερα".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ "εμμένει η Αγκυρα στη γνωστή της θέση για απευθείας συνάντηση των εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Τουρκίας οπως προκύπτει απο το υπόμνημα που παρέδωσαν χθες στην ολλανδική προεδρία οι δύο Τούρκοι 'σοφοί' κ. Ελεγκτάντ και Μπιλγκέ. Υπέρ της κοινής συνεδρίασης των επιτροπών εμπειρογνωμόνων τάχτηκε και η ολλανδική προεδρία εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε χθες οτι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες ως τη λήξη της θητείας της την 1η Ιουλίου ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα".

    [4] Διαμάχη Κυβέρνησης-Δημάρχου Αθηναίων

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "είς σύγκρουσιν, μετά απο πολύμηνον ειδύλλιον, οδηγούνται αι σχέσεις Κυβερνήσεως και Δημάρχου Αθηναίων, με αφορμήν το ανακύψαν θέμα της απεργίας των εργαζομένων είς την καθαριότητα, αλλά και με προφανές πολιτικόν περιεχόμενον".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τιτλο "Διαξιφισμοί με φόντο τα σκουπίδια" αναφέρει οτι "ο υφυπουργός Εσωτερικών 'νίπτει τας χείρας του'. Ο δήμαρχος Αθηναίων πράττει το ίδιο. Και εμείς οι πολίτες ζούμε σε μια πόλη που αδυνατούμε να περπατήσουμε στους δρόμους της χωρίς μάσκα οξυγόνου απο τη δυσοσμία των σκουπιδιών που τους έχουν κατακλύσει".

    [5] Αναθεώρηση Συντάγματος

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "κυβερνητικές μεθοδεύσεις για πρόωρες εκλογές, το αργότερο μέχρι το 1999, κατήγγειλε χθες ο Αν. Πεπονής συνδέοντας άμεσα το θέμα με την αναθεώρηση του Συντάγματος και την προτεινόμενη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 05/06/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου είναι τα εξής: η μείωση του πληθωρισμού, η ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας του Δημοσίου, η πορεία των δημοσίων δαπανών και το μέλλον της ΟΝΕ.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Προβληματίζει η πορεία των δημοσίων δαπανών - "Βόμβα" 40 δισ. στον προϋπολογισμό".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κλίμα αβεβαιότητας για ΟΝΕ μετά τη γέννηση αμφιβολιών για την πορεία σύγκλισης Γαλλίας και Γερμανίας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "'Αγγίζει' το 5% ο τιμάριθμος - Προβληματισμός για την πορεία των επιτοκίων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ενισχύεται η πιστοληπτική ικανότητα του Δημοσίου-ΙΒCA: Υπάρχει πρόοδος στα δημόσια οικονομικά".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η απασχόληση πρόσθετο "κριτήριο" για το ευρώ - Αναταραχή προκαλεί στις Βρυξέλλες η αποστασιοποίηση χωρών από την ΟΝΕ".

    [7] Πληθωρισμός-Μείωση

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "πολύ κοντά στα επίπεδα του 5% κινήθηκε τον Μάιο ο πληθωρισμός δημιουργώντας αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο, που πιστεύει ότι έχει πολλές δυνατότητες στο τέλος του χρόνου να πετύχει ένα ρυθμό αύξησης του Τιμαρίθμου, περίπου στο 4,5%. Η πτώση του Τιμαρίθμου στα επίπεδα του 5% συντελέσθηκε με τη βοήθεια της εφαρμογής μιας νέας μεθόδου αφαίρεσης εποχιακών παραγόντων, όπως του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 5 June 1997 - 14:34:04 UTC