Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-06-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/06/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Σύνοδος Κορυφής
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Κοινωνικός Διάλογος
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Διακυβερνητική - ΟΝΕ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 18/06/1997 (ΑΠΕ)

    Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, τα πανωτόκια στους τραπεζικούς τόκους, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι πειθαρχικές διώξεις κατά δικαστών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εγώ (Μ)ειμί το ΠΑΣΟΚ. Νέες φωτιές ανάβει η Δήμητρα που αποκηρύσσει τον Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αστραπή οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ανω κάτω και ο νόμος για τις προσλήψεις.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σημίτης εν μέσω δύο γυναικών. Σοφία-Δήμητρα διχάζουν τον πρωθυπουργό.

    Η ΑΥΓΗ: Το μετέωρο βήμα των "15". Παρά το συμβιβασμό άνοιξε η συζήτηση για την κοινωνική Ευρώπη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Προκαλούν τα ζόμπι. Μιμή και προεδρικοί καπηλεύονται τις εκδηλώσεις και διασύρουν βάναυσα τη μνήμη του Ανδρέα.

    ΕΘΝΟΣ: Ομοβροντία απο αγωγές στις τράπεζες για τα "πανωτόκια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μας πάνε "ορθοπεταλιά" στην ανηφόρα του Μάαστριχτ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αγριος καυγάς βιομηχάνων - σούπερ μάρκετ με θύμα τον καταναλωτή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καθαρά χέρια στη Δικαιοσύνη. Επιχείρηση αυτοκάθαρσης σπάει το απόστημα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δίωξη σε 4 δικαστές για στημένες αποφάσεις σε δίκες με χρήμα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εθνική σύνταξη για όλους τους Ελληνες.

    Η ΕΣΤΙΑ: Τουρκικαί προκλήσεις εις την Κύπρον και το Αιγαίον υπονομεύουν την ύφεσιν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ολονύκτια μάχη για την Ευρώπη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κεντροαριστερό χρώμα στο Μάαστριχτ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Στα άδυτα της αλβανικής μαφίας.

    ΝΙΚΗ: Οι "15"... φρουροί των συνόρων μας. Σημαντικές για την Ελλάδα αποφάσεις στο Αμστερνταμ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σταθερότητα... σε ανεργία, λιτότητα, υποτέλεια. Πιό αντιδραστικό Μάαστριχτ αποφασίστηκε στη Διακυβερνητική.

    [2] Σύνοδος Κορυφής

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "πολύ θετική χαρακτηρίζει η Αθήνα την υιοθέτηση ρύθμισης για την προστασία των εξωτερικών συνόρων και για την πολιτική αλληλεγγύη απο το Συμβούλιο Κορυφής του Αμστερνταμ. Ενα Συμβούλιο, ωστόσο, που αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες στην εξεύρεση κοινών θέσεων όσων αφορά τη θεσμική μεταρρύθμιση και την αρχή της ευελιξίας. Μέχρι αργά το βράδυ με το αρχικό πρόγραμμα να έχει τελείως ανατραπεί, τα θέματα-'αγκάθια' ήταν ανοιχτά".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "την αδυναμία τους εκδήλωσαν οι ηγέτες των "15" στα πλαίσια της Διακυβερνητικής Διασκέψεως του Αμστερνταμ να συγκλίνουν σε ένα μοντέλο στιβαρής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Κοινότητος, ενώ ματαίωσαν κάθε απόφασι για θεσμική μεταρρύθμισι της ΕΕ μέχρι την επόμενη διεύρυνσι της Κοινότητας".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "οι διαδοχικές νίκες των σοσιαλιστών (Ελλάδας-Γαλλίας) της Κεντροαριστεράς στην Ιταλία και των εργατικών στη Βρετανία, άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη και οδήγησαν τους "15" στο Αμστερνταμ να ακολουθήσουν πολιτικές που είναι πολύ κοντά σ'αυτή την ιδεολογία. Ο κ. Σημίτης έδειχνε ιδιαίτερα ικανοποιημένος απ'αυτήν την εξέλιξη προσδίδοντας μεγάλη σημασία στην 'στροφή' των εταίρων μας προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να αντιμετωπισθούν στο άμεσο μέλλον κορυφαία ζητήματα όπως η απασχόληση και η ανεργία".

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται οτι "η κοινωνική Ευρώπη χρωμάτισε τελικά τη σύνοδο κορυφής στο Αμστερνταμ τόσο με την υιοθέτηση του 'κεφαλαίου για την απασχόληση', που 'εξισορροπεί' συμβιβαστικά την επιβεβαίωση του Συμφώνου Σταθερότητας και του χρονοδιαγράμματος για το ευρώ, όσο και με τη μαζική διαδήλωση και την εναλλακτική σύνοδο που πραγματοποίησαν ταυτόχρονα Ευρωπαίοι εργαζόμενοι και άνεργοι (ανάμεσά τους και εκατοντάδες Ελληνες)".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "σε ολονύκτια διαπραγμάτευση η οποία ανέδειξε τις διαφορές και την πολυπλοκότητα των συμφερόντων, οι 15 ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ αποδύθηκαν χθες σε μαραθώνιες διαβουλεύσεις προκειμένου εν όψει της μελλοντικής διευρύνσεως, της Κοινότητας να βρουν συμβιβαστική λύση όσον αφορά τα επίμαχα θέματα της νέας Συνθήκης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής: "και αυτό το Συμβούλιο Κορυφής αποδεικνύεται οτι είναι μια διάσκεψη διπλωματική, όπως όλες αυτού του είδους οι συναντήσεις όπου το πάνω χέρι έχουν οι μεγάλοι - ο γνωστός άξονας Γερμανίας-Γαλλίας που υπαγορεύουν τις αποφάσεις ερήμην των λαών και ιδιαίτερα των μικρών, οι οποίοι υποχρεώνονται να υπακούν. Ολα αυτά θυμίζουν χωρίς υπερβολή την Ιερή Συμμαχία του περασμένου αιώνα και τα μαγειρέματα του Μέτερνιχ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα απο τις 15 της ΕΕ που χάνει οριστικά το τρένο της σύγκλισης και του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος το 1999 λόγω αδυναμίας να προσεγγίσει τα κριτήρια του Μάαστριχτ τα οποία παρά την ενδόμυχη ελπίδα του κ. Κώστα Σημίτη δεν χαλάρωσαν ούτε στο ελάχιστο αφού οι όποιες ενστάσεις των Γάλλων σοσιαλιστών βούλιαξαν... στα κανάλια του ποταμού Αμστελ".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "καθ'ήν στιγμήν η Ατλαντική Συμμαχία, υπο την πρακολούθησιν και τας οδηγίας των Ηνωμένων Πολιτειών, προωθεί τα "Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης" είς το Αιγαίον και γενικώτερον, εις τας Ελληνοτουρκικάς σχέσεις, η Τουρκία συνεχίζει τας προκλήσεις της, δια να υπενθυμίζη προφανώς, τας διεκδικήσεις της".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ με τίτλο "Σημειωτόν στα ελληνοτουρκικά" γράφει οτι "η Τουρκία εξακολουθεί να μην αποδέχεται τη χρονική παράταση του θερινού 'μορατόριουμ' στο Αιγαίο πέραν των δύο μηνών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής θετική απάντηση της Τουρκίας για την παράταση του μορατόριουμ στο Αιγαίο πέραν των δύο μηνών. Αυτό προέκυψε απο τη συνάντηση που είχαν στο Πεντάγωνο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης και ο αναπληρωτής υφυπουργός Αμύνης Ιαν Λόνταλ. Ο κ. Κρανιδιώτης άφησε να εννοηθεί οτι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των ΜΟΕ. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τη συζήτηση, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Σολάνα".

    [4] Κοινωνικός Διάλογος

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "μια ακόμα φιέστα για τον 'κοινωνικό διάλογο' - αυτή τη φορά για το ασφαλιστικό - πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Πάντως οι μεγάλες συνταξιουχικές οργανώσεις των ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ έχουν δηλώσει την αποχή τους απο αυτόν τον στημένο, όπως των έχουν χαρακτηρίσει 'κοινωνικό διάλογο' και έχουν καταδικάσει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις".

    ΤΑ ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "όλοι θα συμφωνήσουν πως ο διάλογος για το ασφαλιστικό σύστημα είναι μια καλή αρχή. Πολλές, ομως επιφυλάξεις διατυπώνονται για τα σχέδια της κυβέρνησης, ιδίως σε ο,τι αφορά σημαντικές - και όπως φαίνεται ήδη προδιαγεγραμμένες αλλαγές που θα τεθούν σε εφαρμογή απο τις αρχές του επόμενου έτους".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "με δεδομένη την αντιπαράθεση κυβέρνησης-συνδικάτων για τη θεματολογία, ανοίγει σήμερα ο κοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό. Στη διαδικασία αρνήθηκαν να πάρουν μέρος οι κυρίως ενδιαφερόμενοι που είναι οι μεγάλες Ομοσπονδίες των συνταξιούχων (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ κλπ) επικρίνοντας την κυβέρνηση για την ασφαλιστική της πολιτική".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι "αρχίζει σήμερα και τυπικά ο κοινωνικός διάλογος με το ασφαλιστικό, με αναμενόμενη κατάληξη μια πραγματική λαίλαπα, κατά των νέων κυρίως ασφαλισμένων. Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περάσουν πρώτα οι 'μεταρρυθμίσεις' στις εργασιακές σχέσεις, χωρίζει τη συζήτηση σε 'μικρό' και 'μεγάλο' πακέτο, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν συνολικό διάλογο για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του συστήματος".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ με τίτλο "Αγκάθι" αποτελεί το εδαφικό στη λύση του Κυπριακού γράφει οτι "ο χάρτης Γκάλι για την εδαφική πτυχή του Κυπριακού, που δίνει ποσοστό εδάφους 28,2% στο τουρκοκυπριακό καντόνι, δεν είναι αποδεκτός απο την κυπριακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Κύπριο εκπρόσωπο, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις, κυρίως απο την πλευρά του Λονδίνου, οτι θα γίνουν προσπάθειες να μειωθεί κατά 1 με 2% το ποσοστό του εδάφους που προβλέπει ο χάρτης Γκάλι οτι θα είναι υπο τουρκοκυπριακή διοίκηση".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "νέα πρόκληση απο την Τουρκία, λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς στις ΗΠΑ. Αυτή τη φορά, η τουρκική κυβέρνηση με περισσή θρασύτητα και ειρωνεία, ζήτησε απο τη χώρα μας να παράσχει "πληροφορίες για τη... ναυσιπλοϊα γύρω απο τις νησίδες "Ιμια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "Επιφυλάξεις διατυπώνει η Λευκωσία σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Βρετανού απεσταλμένου για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ οτι "η ρύθμιση στο εδαφικό - κατά τις απευθείας συνομιλίες - δεν θα απέχει πολύ απο τον γνωστό "Χάρτη Γκάλι" ο οποίος διαλαμβάνει ποσοστό εδάφους 28,2% υπο τουρκοκυπριακό έλεγχο".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 18/06/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου είναι τα εξής: τα αποτελέσματα της Συνόδου κορυφής του Αμστερνταμ, η πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η πτώση τιμών και συναλλαγών στο Χρηματιστήριο και η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Μεγάλη πτώση στη Σοφοκλέους - Η επιτυχία του ΟΤΕ δεν βρήκε ανταπόκριση".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Η ανάγκη έγινε φιλοτιμία... Αμστερνταμ: επιβεβαίωση των όρων και του χρονοδιαγράμματος για την ΟΝΕ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Με ταχύτερο βήμα οι ιδιωτικοποιήσεις. Συνέντευξη Γ. Παπαντωνίου για την οικονομία".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σημαντική αύξηση επενδύσεων και έργων - Συνθήκες 'ελεγχόμενης υπερθέρμανσης" στην οικονομία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Και τώρα αυστηρή προσήλωση στο Σύμφωνο Σταθερότητας - Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας εξειδικεύει σήμερα τις αποφάσεις του Αμστερνταμ".

    [7] Διακυβερνητική - ΟΝΕ

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "το ευρώ θα είναι πραγματικότητα από την 1η Ιανουαρίου 1999 και αυτό υποχρεώνει την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει με αυστηρότητα το οικονομικό της πρόγραμμα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα για την χώρα μας από την σύνοδο του Αμστερνταμ, όπου επιτεύχθηκε συμβιβασμός. Αφ'ενός το Σύμφωνο Σταθερότητας που οι 15 υπέγραψαν χθες παρέμεινε άθικτο. Αφ'ετέρου στη νέα Συνθήκη εντάσσεται κεφάλαιο που διασφαλίζει τη διαμόρφωση μιας πολιτικής για την απασχόληση".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 18 June 1997 - 14:51:49 UTC