Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-06-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/06/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Μνημόσυνο Ανδρέα Παπανδρέου
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Συνέντευξη Ρέππα
  • [6] Βουλή των Εφήβων
  • [7] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 23/06/1997 (ΑΠΕ)

    Το μνημόσυνο του Α. Παπανδρέου, η οικονομική πολιτική, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι συνενώσεις κοινοτήτων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φρίκη σε ίδρυμα ανηλίκων. Υπάλληλος βίαζε παιδάκια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σφαγή Σοφίας-Δήμητρας. Μαλλιά-κουβάρια το ΠΑΣΟΚ λόγω μνημοσύνου.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ο Ανδρέας έκανε το θαύμα του. Επιτέλους, όλοι ενωμένοι.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σφήνα Κόκκινου στη ΝΔ. Κάνει νέο συντηρητικό κόμμα.

    ΕΘΝΟΣ: Εκρηξη απο τη Σοφία. Μιλάει στο "ΕΘΝΟΣ" με οργή και πίκρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Υπάρχουν ευγνώμονες στην μνήμη του Ανδρέα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Προβάρουν ξανά το ζιβάγκο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το κόλπο με τα τιμολόγια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ελλάς-Αλβανία μαφία. Ελληνες νονοί κινούν τους Αλβανούς στα σύνορα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ιδού οι κληρονόμοι σου, Ανδρέα.

    Η ΕΣΤΙΑ: Υπο σοβαράν εσωκομματικήν αμφισβήτησιν η οικονομική πολιτική Σημίτη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εφοδοι σε γιατρούς και κλινικές για τη φοροδιαφυγή στην υγεία.

    ΝΙΚΗ: Μήνυμα λήθης απο Σημίτη στο πολιτικό μνημόσυνο για τον Α. Παπανδρέου.

    [2] Μνημόσυνο Ανδρέα Παπανδρέου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "ευτυχώς που ο Ανδρέας τιμήθηκε με τη μυσταγωγία του Μεγάρου, το βράδυ - την παράσταση στους λόγους έκλεψε ο Ζάκ Λάγκ, γιατί το πρωί η κ. Λιάνη και θαυμαστές της είχαν μετατρέψει το μνημόσυνό του σε σόου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "χειροκροτήματα και αποδοκιμασίες ήταν τα χαρακτηριστικά του Μνημοσύνου για τον ένα χρόνο απο τον θάνατο του ιδρυτού του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Ο κόσμος χειροκρότησε τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Σκανδαλίδη, τη Δήμητρα Παπανδρέου, την Μαργαρίτα Παπανδρέου καθώς και τα παιδιά του Ανδρέα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι "με το 1/3 της αιθούσης του Μεγάρου Μουσικής άδειο κυρίως απο την απουσία δεκάδων βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που δι αυτού του τρόπου επέλεξαν να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους ως προς τον τρόπο και τον τόπο που επελέγη απο την ηγεσία του Κινήματος, τελέστηκε χτες το πολιτικό μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώπιον ανθρώπων που συνεργάστηκαν μαζί του ,αρκετοί εκ των οποίων έμοιαζαν μεταξύ τους ξένοι".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο βασικό της σχόλιο υποστηρίζει μεταξύ άλλων οτι "η θεά Τύχη ήταν πάντα γενναιόδωρη με τον Ανδρέα Παπανδρέου αν σκεφθεί κανείς οτι του επέτρεψε να έχει την τελευταία λέξη σ'όλες τις μεγάλες αναμετρήσεις. Η τύχη τον εγκατέλειψε, όμως όταν τον εγκατέλειψε η ζωή. Τα όσα συνέβησαν αμέσως σχεδόν μετά το θάνατό του σηματοδότησαν τη σημερινή αθλιότητα".

    [3] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "η εξέλιξις της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ επεβαίωσεν οτι η οικονομική πολιτική της Κυβερνήσεως και ο κοινωνικός διάλογος αποτελούν σταθερόν πεδίον εσωκομματικής αντιπαραθέσεως μεταξύ των 'σημιτικών' και των αποκαλουμένων 'προεδρικών' οι οποίοι καταγγέλλουν ουσιαστικώς με τον τρόπον που διατυπώνουν τας θέσεις των, την Κυβέρνησιν δι έλλειψιν αναπτυξιακής προοπτικής και δια κοινωνικήν αναλγησίαν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ στο βασικό του σχόλιο αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "εμβρόντητη έχει μείνει απο την περασμένη Τετάρτη η κοινή γνώμη μετά τη γνωστοποίηση των προθέσεων των επί... 15ετία μαθητευομένων 'μάγων' του ΠΑΣΟΚ για νέα φορολογική επιδρομή. Και διερωτάται ο κάθε καλόπιστος Ελληνας: τελικά που το πάνε οι κύριοι της κυβερνήσεως; τι νομίζουν οτι είναι οι φορολογούμενοι; Χρυσοτόκες όρνιθες ή αστείρευτες αγελάδες που μπορεί να τις αρμέγει όποτε κάνει κέφι στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών ο οποίος διαπιστώνει οτι χρειάζεται και άλλα χρήματα για να συνεχίσει την τροφοδότηση της σπατάλης και της ηγεμονικής μισθοδοσίας στη... νομενκλατούρα του ΠΑΣΟΚ;".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "ομαδική επίθεση εναντίον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου εξαπέλυσαν τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών της Συνόδου της ΚΕ του Κινήματος για τις γνωστές του θέσεις περί δεξιάς οικονομικής πολιτικής. Ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου στην ομιλία του απέφυγε ν'απαντήσει περιοριζόμενος να κάνει λόγο μόνο για κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αγνοούν οτι υπάρχει Ανάπτυξη και τα κατηγόρησε για συστηματική άγνοια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "η κυβέρνηση λέει φέρεται αποφασισμένη να επεκτείνει τα μέτρα και τις πρακτικές που ισχύουν για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων και στις εισπράξεις των εισφορών προς το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή, φέρεται αποφασισμένη να επεκτείνει το νομικό καθεστώς που υπάρχει για τη φοροδιαφυγή και στην εισφορά διαφυγή".

    [4] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "συντονίζονται στην επεξεργασία ιδεών για το Κυπριακό, ΗΠΑ και Βρετανία προκειμένου να κινηθούν σε κοινή κατεύθυνση κατά τις απευθείας συνομιλίες της Νέας Υόρκης. Εντύπωση προκαλεί η αντίδραση της Αγκυρας στο διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ η οποία αρχικά υπήρξε θετική, τώρα όμως αφήνεται να διαφανεί δυσφορία για το ρόλο που αναμένεται να αναλάβει ο Αμερικανός διπλωμάτης".

    [5] Συνέντευξη Ρέππα

    Ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "η κ. Δήμητρα Παπανδρέου, με την ιδιότητά της ως χήρα του αείμνηστου προέδρου μας δεν θα πρέπει να έχει εξ αυτού του λόγου κάποια μειονεκτήματα έναντι κάποιων άλλων. Αλλά βεβαίως αυτό δεν σημαίνει οτι έχει και κάποια πλεονεκτήματα. Με αυτή την απάντηση ο υπουργός Τύπου αφήνει ουσιαστικά ανοικτό το ενδεχόμενο της συμμετοχής της Δήμητρας Παπανδρέου στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές επισημαίνοντας οτι 'η πολιτική είναι μια διαδικασία ευρύχωρη' αλλά και οτι 'πάντοτε η έγκριση του ελληνικού λαού αποτελεί το εισιτήριο για μια τέτοια σταδιοδρομία'. Ο κ. Ρέππας αφήνει αιχμές εναντίον όσων εκμεταλλεύονται τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου 'για να κερδίσουν ίδια πολιτικά οφέλη', 'υποβαθμίζοντάς τον σε κομματάρχη'."

    [6] Βουλή των Εφήβων

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "με ξεκάθαρα και τσεκουράτα λόγια 'των εφήβων η κοινότητα' έστειλε το δικό της φλογερό μήνυμα στην εφησυχασμένη πολιτική ηγεσία του τόπου." "Οχι άλλες χαμένες πατρίδες" βροντοφώναξαν τα παιδιά της "Βουλής των Εφήβων" αφήνοντας κατά μέρος τις υπεκφυγές τα γλωσσικά τερτίπια και τον ξύλινο λόγο που χαρακτηρίζει τους "επαγγελματίες της πολιτικής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "άνεμος νιότης, φρεσκάδας και αυθορμητισμού φυσάει απο χτες στο ιστορικό κτίριο του Κοινοβουλίου, εφηβικές φωνές που γίνονται πότε λεβάτες που φουρτουνιάζει στις γκρίζες ζώνες του Αιγαίου, πότε σοροκάδα που ταξιδεύει έως εδώ το μαράζι της Κύπρου, πότε μαϊστρος και τραμουντάνα που θεριεύει για τον καημό της Βορείου Ηπείρου".

    [7] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΑ ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο γράφουν μεταξύ άλλων οτι "τη μια ημέρα τα Ιμια 'τελούν υπο ελληνική κυριαρχία'... και την επομένη 'διαφιλονικούνται απο Ελλάδα και Τουρκία'. Ωσάν το νομικό καθεστώς των βραχονησίδων μας να καθορίζεται πότε απο το αμερικανικό Πεντάγωνο και πότε απο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που διαφωνώντας στις μεταξύ τους 'ασκήσεις επί χάρτου' καταλήγουν να συμφωνούν στην πολιτική των 'ίσων αποστάσεων'. Και βέβαια το 'είπα-ξείπα' δεν αποτελεί καινοφανή τακτική για την αμερικανική πολιτική καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ως αδιαφιλονίκητη υπερδύναμη επιφυλάσσουν καθ'έξιν στον εαυτό τους το δικαίωμα του επιδιαιτητή σε διεθνείς διαφορές".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 23 June 1997 - 14:51:45 UTC