Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-08-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/08/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικά
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Κοινοτικά κονδύλια - υπ. Εθνικής Οικονομίας

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 01/08/1997 (ΑΠΕ)

    Η διεξαγωγή του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στην Αθήνα, η κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Φλώρινα και η έκτακτη σύνοδος της Ιεραρχίας για τα οικονομικά της Εκκλησίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τόκοι 1,9 δις για δάνειο 70 εκατομμυρίων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Βουνό" τα Λύκεια. Διαρκείς εξετάσεις.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Θύελλα για τα διαπλεκόμενα.

    Η ΑΥΓΗ: Παράλυτη η κυβέρνηση λόγω διαπλεκομένων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ενοχη σιωπή για τις μίζες.

    ΕΘΝΟΣ: Ουαί υμίν. Υβρεις και βαριές κατηγορίες στην Ιερά Σύνοδο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μας παρακολουθεί ιστορία 4.000 ετών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αρτος και θεάματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γολγοθάς Σεραφείμ. Αγωνιώδης προσπάθεια να κρατηθεί στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πώς-γιατί κόλλησαν δύο μεγάλες δουλειές, τα ψηφιακά και η Φλώρινα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πρέπει να φύγει απο τη ΔΕΗ ο Μπιρδιμήρης.

    Η ΕΣΤΙΑ: Σφοδραί αντιδράσεις επέβαλον την υπαναχώρησιν δια το έργον είς Φλώριναν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέο "όχι" στα διαπλεκόμενα. Το ΔΣ ΟΤΕ δεν εγκρίνει τη σύμβαση με Κόκκαλη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Με διεθνή διαγωνισμό ο εκτιμητής της ΔΕΗ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αυξημένη παρακράτηση φόρου μισθωτών.

    ΝΙΚΗ: Βραχυκύκλωμα στη... Φλώρινα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μοχλός διάλυσης των αγροτικών συνεταιρισμών οι κοινοτικές ομάδες παραγωγών.

    ΔΕΗ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού προκειμένου να επιλεγεί ο ανεξάρτητος εκτιμητής που θα αναλάβει τη διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων που συνθέτουν το κόστος της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ στη Φλώρινα και τον προσδιορισμό του ευλόγου τιμήματος, που χαρακτηρίσθηκε απο πολλές πλευρές, υψηλό, πρόκειται να προτείνει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Ανάπτυξης κα Βάσω Παπανδρέου".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "ίσως και να καθυστέρησε κάπως αλλά εκείνο που τελικά μετράει είναι οτι η λύση που δόθηκε είναι η καλύτερη δυνατή. Και για τους καθ' οιονδήποτε τρόπο εμπλεκόμενους με το έργο, και για την κυβέρνηση που έχει και την πολιτική ευθύνη της σύμβασης, αλλά και για την πολιτική ζωή, που δεν αντέχει σε νέες σκανδαλολογίες και σε όσα αυτές συνεπάγονται".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται οτι "έντρομη η κυβέρνηση απο τις εφιαλτικές διαστάσεις που προσλαμβάνει ο πόλεμος των 'συναλλασσομένων διαπλεκομένων' αιφνιδιαστικά, 'ματαίωσε επ' αόριστον' το έργο του εργοστασίου ηλεκτρικού ρεύματος στη Φλώρινα και στη συνέχεια ανέλαβε την ανάθεση (για το Σεπτέμβριο) του 1,3 εκατ. ψηφιακών παροχών στον Σ. Κόκκαλη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά οτι "η απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής να θέσει υπο το μικροσκόπιο ενός ανεξάρτητου διεθνούς οίκου ελεγκτών την όζουσα σύμβαση της ΔΕΗ με την κοινοπραξία Κοπελούζου-ρωσικών συμφερόντων είναι αναμφιβόλως μια θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης όρων διαφάνειας σε όλες τις οικονομικές συμβάσεις που συνάπτει το κράτος. Ως τέτοια οφείλουμε να την επικροτήσουμε. Αν και δικαιούμεθα να επισημάνουμε πως η κυβέρνηση και προσωπικά η υπουργός Ανάπτυξης κ. Βάσω Παπανδρέου, που χειρίστηκε το θέμα θα μπορούσε να είχε αποφύγει την αχλή ενός εν δυνάμει σκανδάλου που περιέβαλλε τους τελευταίους μήνες την επίμαχη σύμβαση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "σε ανεξάρτητο εκτιμητή ο οποίος θα αποφανθή για το εύλογο του τιμήματος, παραπέμπεται η σύμβασις κατασκευής της λιγνιτικής μονάδος της Φλώρινας. Την απόφασι αυτή έλαβε αιφνιδίως η κυβέρνησις προκαλώντας ποικίλα ερωτηματικά".

    Κατά την ΕΣΤΙΑ "υπο την πίεσιν όχι μόνον της Αντιπολιτεύσεως αλλά και κυβερνητικών ακόμη βουλευτών, η Κυβέρνησις αφού προηγήθησαν αρκεταί υπαναχωρήσεις και παλινωδίαι, ανεγνώρισε χθες δια του κυβερνητικού εκπροσώπου και των αρμοδίων καθ'ύλην υπουργών οτι όντως υφίσταται θέμα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος δια τον έργον της ΔΕΗ είς την Φλώριναν και δια τούτο κατέφυγε εις ανεξάρτητον εκτιμητήν δια το εύλογον του τιμήματος".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει οτι "τακτικό ελιγμό πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μπροστά στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει εντός και εκτός των τειχών του κυβερνώντος κόμματος η σύμβαση για τον ατμοηλεκτρικο σταθμό της ΔΕΗ στη Φλώρινα με την κοινοπραξία του Δ. Κοπελούζου".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "μπλεγμένη στο παιχνίδι των αντίπαλων διαπλεκομένων συμφερόντων, η κυβέρνηση αναστέλλει την προώθηση αναγκαίων αναπτυξιακών έργων σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει τις εκατέρωθεν πιέσεις. Ερωτήματα προκαλεί η νέα υπαναχώρηση της κυβέρνησης η οποία τώρα απομακρύνεται από τη δέσμευσή της να φέρει στη Βουλή για συζήτηση τη σύμβαση της ΔΕΗ και το πόρισμα του ελέγχου".

    [2] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Η Μαδρίτη ήταν μόνο η αρχή" γράφει οτι "πιστός στο.. πνεύμα της Μαδρίτης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προανήγγειλε ουσιαστικά χθες τη συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος απηύθυνε και πρόσκληση στον ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Σολάνα υπο την εποπτεία του οποίου άρχισαν αυτές οι διαπραγματεύσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "νέες αμερικανικές πιέσεις μέσω του ΝΑΤΟ οι οποίες ενδεχομένως θα συνοδεύονται για άλλη μια φορά από εξωφρενικές τουρκικές προτάσεις, αναμένει το Ελληνικό Πεντάγωνο. Παράλληλα στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων κυριαρχεί η εντύπωση οτι η Συμφωνία της Μαδρίτης δεν δίνει ουσιαστικά απολύτως καμία λύση στα διμερή προβλήματα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "απευθείας συνάντηση των Ελλήνων και των Τούρκων εμπειρογνωμόνων τον επόμενο μήνα θα προτείνει η ελληνική πλευρά με επιστολή που θα απευθύνει τις προσεχείς μέρες στην προεδρία της ΕΕ. Ισχυρό πλεονέκτημα της Αθήνας είναι οτι θα υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και οτι θα αποδεσμεύσει τα κονδύλια του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου προς την Αγκυρα".

    [3] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού σε τρία στάδια, μέσα σε διάστημα δέκα ετών, επεξεργάζεται η Αγκυρα και σκοπεύει να το θέσει υπόψη του Αμερικανού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που δεν διαψεύσθηκαν".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "Η Ουάσιγκτον ανέλαβε να χαλιναγωγήσει το Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος με συνεχείς εκβιαστικές δηλώσεις απειλεί να μη μεταβεί στο Μοντρέ της Ελβετίας, για το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών του με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν οτι δεν αποκλείεται η μετάβαση, εντός των επόμενων ημερών και του κ. Ντενκτάς στην Αγκυρα οπου και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη μετάβασή του στην Ελβετία στις 11 Αυγούστου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "προκλητικός ο Ντενκτάς συνεχίζει να απειλεί οτι δεν θα λάβει μέρος στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών και η τουρκική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη στο ζήτημα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν οτι ασκούνται αμερικανικές πιέσεις για τη συμμετοχή του Ντενκτάς στις συνομιλίες του Μοντρέ, ενώ η Αθήνα υπογραμμίζει οτι οι παλινωδίες του Τουρκοκύπριου ηγέτη εκθέτουν τον ίδιο και την Αγκυρα".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "ενα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων έγινε κατά τη χθεσινή δεύτερη συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία οι Γλ. Κληρίδης και Ρ. Ντεντκάς. Η τουρκική κυβέρνηση εξάλλου που φέρεται διχασμένη αναφορικά με τη συμμετοχή του Ρ. Ντενκτάς στο β' γύρο των απευθείας συνομιλιών στο Μοντρέ-Γιλμάζ και ο ΥΠΕΞ Τζεμνπέρ, Ετσεβίτ και υπουργός προεδρίας αρμόδιος για το Κυπριακό - ετοιμάζει σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού σε δέκα χρόνια".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "σχέδιο τριών σημείων για τη σταδιακή επίλυση του Κυπριακού μέσα σε διάστημα δέκα ετών επεξεργάζεται η τουρκική κυβέρνηση. Το σχέδιο που πηγές της τουρκικής διπλωματίας αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν περιλαμβάνει τρία στάδια. Οπως αναφέρουν πληροφορίες του τουρκικού τύπου ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας Σ. Γκιουρέλ θα συζητήσει το σχέδιο αυτό στις ΗΠΑ με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ με τον ειδικό απεσταλμένο του Κλίντον Ρ. Χόλμπρουκ, πριν απο την έναρξη των προγραμματισμένων, για τις 11 Αυγούστου συνομιλιών ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς".

    [4] Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου

    Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους μεταξύ άλλων αναφέρουν οτι "και γκρίνια υπήρξε - άλλοτε δικαιολογημένη και άλλοτε υπερβολική - και πολλές ήταν οι δυσκολίες, για τη μεγάλη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου που αρχίζει σήμερα. Ωστόσο, ευχή όλων είναι το σπουδαίο αθλητικό γεγονός να διεξαχθεί ομαλά, να δικαιώσει τις επίπονες προσπάθειες να καλυφθούν τα κενά προετοιμασίας, αλλά και να επιτύχει την επιδοκιμασία των παραγόντων του διεθνούς αθλητισμού και της κοινής γνώμης".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 01/08/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η ανακατανομή των κοινοτικών κονδυλίων, το πρόγραμμα δανεισμού του υπ. Οικονομικών, οι οφειλές των ΔΕΚΟ στο Δημόσιο και οι παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθωρισμό.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Προβληματισμός για πληθωρισμό και ελλείμματα - Αυξήθηκε η νομισματική ρευστότητα - Δανειακές ανάγκες 2 τρισ. τον Σεπτέμβριο".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Οφείλουν 2,5 τρισ. δρχ. αλλά παραμένουν ! - Η κυβέρνηση παρατείνει για 2 χρόνια την προθεσμία μετατροπής των ΔΕΚΟ σε Α.Ε".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ποιοι ανεβάζουν τον τιμάριθμο - Τιμολόγια των ΔΕΚΟ και των ελευθέρων επαγγελματιών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σε ΟΣΕ και νοσοκομεία περνούν 400 δισ. του ΚΠΣ - Παρουσιάζουν τις περισσότερες δυνατότητες απορρόφησης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εκτακτο πρόγραμμα δανεισμού 2 δισ. δολαρίων το Σεπτέμβριο - Προσφυγή στις αγορές εξωτερικού λόγω αντίστασης των εγχωρίων επιτοκίων".

    [6] Κοινοτικά κονδύλια - υπ. Εθνικής Οικονομίας

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "οι σιδηρόδρομοι και τα νοσοκομεία θα είναι οι αποδέκτες του μεγαλύτερου τμήματος των 400 δισ. δρχ. που θα αλλάξουν χέρια, συνέπεια της γενικότερης ανακατανομής των κοινοτικών κονδυλίων από έργα τους ενός τομέα σε έργα άλλου τομέα. Αυτή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική πρόθεση του συντονιστή υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος ολοκλήρωσε το γύρο των επαφών του με όλους τους υπουργούς των οποίων τα υπουργεία εμπλέκονται στην κατανομή κοινοτικών κονδυλίων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 1 August 1997 - 14:30:28 UTC