Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-08-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/08/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικά
  • [3] Πορεία προϋπολογισμού
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Ελληνοσερβικές σχέσεις
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Φορολογική πολιτική

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 21/08/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι προσλήψεις στο δημόσιο και η πορεία του προϋπολογισμού είναι τα βασικά θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ξυπνήστε! έρχεται σεισμός. Μισόλογα και θολές οι προβλέψεις απο τους επιστήμονες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προσλήψεις 7.000 απο την... πόρτα μετά τους 50.000 διορισμούς απο το "παράθυρο".

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σαπίλα παντού. Η κυβέρνηση 'συντρίβει' στέλεχός της, γιατί υπέδειξε ύποπτα κόλπα υπουργών στην οικονομία.

    Η ΑΥΓΗ: Αιφνιδιασμένη η Αθήνα απο τη δήλωση Ετζεβίτ οτι η Αγκυρα δεν προσφεύγει στη Χάγη για τα Ιμια.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Να αρθεί η ασυλία των 15 βουλευτών.

    ΕΘΝΟΣ: Μοιράστηκαν σύνταξη και ασφάλεια. Μάχη Μαργαρίτας-Δήμητρας σε ΗΠΑ και Καναδά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πριν την έκθεσι (Θεσσαλονίκης) θα μας πούν το θέμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαθήματα υποκρισίας απο τους βουλευτές και τον πολιτικό κόσμο στην κοινωνία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 10.850 προσλήψεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Καμπάνες χωρίς αντίκρισμα σε 2.000 βουλευτές και υποψήφιους για υπέρβαση δαπανών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ραγίζει η Μαδρίτη. Εντονη δυσφορία στην Αθήνα για τις δηλώσεις Ετσεβίτ.

    Η ΕΣΤΙΑ: Με καθυστέρησιν αντιλαμβάνεται η κυβέρνησις τον τουρκικόν εμπαιγμόν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επιστροφή στα... ελλείμματα. Εκτακτες συσκέψεις για τη 'μαύρη τρύπα' απο Σημίτη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Προσλήψεις 3.000 στο Δημόσιο με διαγωνισμό τον Οκτώβριο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ελεγχος για έξοδα 15 βουλευτών.

    ΝΙΚΗ: Τορπίλη στη Συμφωνία της Μαδρίτης με τις δηλώσεις Ετσεβίτ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πρώτο "όχι" στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

    [2] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "ραγίζει το 'πνεύμα' της Μαδρίτης" μετά και τις δηλώσεις του Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος ισχυρίζεται οτι η Τουρκία, αν ήθελε, θα μπορούσε να καταλάβει και τα ελληνικά νησιά και την υπόλοιπη Κύπρο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν διαχωρίζει τη θέση της απο τις προκλητικές δηλώσεις του Ετσεβίτ "εμφανίζεται με θέσεις που είναι εντελώς αντίθετες με το γράμμα και το πνεύμα του κειμένου το οποίο συνομολόγησε και ο Τούρκος πρόεδρος στη Μαδρίτη".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "οψίμως αφυπνισθείσα η Κυβέρνησις, αντιλαμβάνεται τώρα οτι η πολυδιαφημισθείσα Συμφωνία της Μαδρίτης που υπεγράφη μεταξύ των κ.κ. Σημίτη και Ντεμιρέλ δεν εξησφάλισεν είς την ελληνικήν πλευράν τα προσδοκώμενα οφέλη".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "δυναμικά αντιδρά η Αθήνα στις δηλώσεις Ετσεβίτ με τις οποίες επιχειρείται εξουδετέρωση της Συμφωνίας της Μαδρίτης υπονομεύονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ γίνεται γνωστό οτι πρόθεση της Αγκυρας είναι η παγιοποίηση του status quo στην Κύπρο".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά οτι "αιφνιδιασμένη εφάνη η Αθήνα απο τη συνέντευξη Ετζεβίτ, όπου ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης απορρίπτει την προσφυγή στη Χάγη για το θέμα των Ιμίων. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί οτι η συνέντευξη Ετζεβίτ υπαγορεύεται απο προσωπικές πολιτικές επιδιώξεις και καλεί την τουρκική ηγεσία να διευκρινίσει τη θέση της".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπ. Ετσεβίτ φρόντισε για μια ακόμα φορά - μετά τις πρόσφατες απειλές του για προσάρτηση των κατεχομένων της Κύπρου στην Τουρκία και τη συμφωνία πρόσδεσης με το ψευδοκράτος - να αποδώσει ευκρινώς τι κρύβεται πραγματικά πίσω απο το περιβόητο "πνεύμα της Μαδρίτης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "ζήτημα ασυνέπειας της Τουρκίας ως προς τα συμφωνηθέντα στη Μαδρίτη μεταξύ των κ.κ. Σημίτη και Ντεμιρέλ έθεσε για πρώτη φορά γραπτά και επίσημα η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους της στην ΕΕ".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ "έντονες αντιδράσεις πυροδότησαν στην Αθήνα οι θρασύτατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης και πρωτεργάτη του Αττίλα Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος μεταξύ άλλων ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίστηκε οτι η Τουρκία θα μπορούσε, αν ήθελε, να έχει στην κατοχή της νησιά του Αιγαίου, ολόκληρη την Κύπρο, ακόμα και.... τη Θεσσαλονίκη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "μύδρους εξαπέλυσαν, με αφορμή το νέο εθνικιστικό παραλήρημα του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Αθήνα προς Αγκυρα: δεν πάτε καλά..." επισημαίνει οτι "η κυβέρνηση προειδοποίησε χθες ευθέως για πρώτη φορά μετά τις συνεχείς προκλήσεις της Αγκυρας το τελευταίο διάστημα, οτι η πολιτική που ακολουθεί δεν αφήνει περιθώριο βελτίωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας".

    [3] Πορεία προϋπολογισμού

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "απο την έκβαση του σημερινού κρίσιμου "τσεκ απ" που θα ελέγξει την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα κριθεί και το εύρος των μέτρων που θα ενεργοποιηθούν άμεσα προκειμένου να διορθωθούν οι παρεκκλίσεις. Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κυρίαρχη είναι η εκτίμηση οτι το βάρος της περαιτέρω προσπάθειας για την κανονική εκτέλεση του προϋπολογισμού θα δοθεί στη μείωση των δαπανών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "οι δημοσιονομικές δυσχέρειες, όπως ανεδείχθησαν απο την υπόθεση της αποπομπής του ειδικού γραμματέα του Γενικού Λογιστηρίου κ. Δρίτσα, συνδυαζόμενες με την ακαμψία του πληθωρισμού αλλά και με τις δυσκολίες στην οικονομία προκαλούν 'πυρετό' στην κυβέρνηση και ενεργοποίηση της αντιπολίτευσης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων σχεδιάζει για το 1998 η Κυβέρνησις εξανεμίζοντας έτσι μέχρι (και) την τελευταία ελπίδα για φορολογικές ελαφρύνσεις -τις οποίες η ίδια είχε υποσχεθεί- προκειμένου να καλύψη τις μεγάλες αποκλίσεις που δημιουργήθηκαν στον εφετινό κρατικό προϋπολογισμό".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "υπάρχει πράγματι στον προϋπολογισμό 'μαύρη τρύπα'; Και αν υπάρχει πόσο πράγματι μεγάλη είναι; και 'κλείνεται' σήμερα με πιο αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που ήδη ισχύουν ή όπως κάποιοι υποστηρίζουν θα 'κλείσει' με λογιστικά τεχνάσματα;".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "η ελληνοκυπριακή πλευρά κατάντησε να κάνει σημαία της πολιτικής της την 'διζωνική διπεριφερειακή ομοσπονδία'. Οι ταγοί και οι τεχνοκράτες της προσποιούνται οτι ξέχασαν την οργή που τους κατέλαβε. Αποδεχόμενοι, ταυτοχρόνως, ιδέες και προτάσεις που δεν οδηγούν σε ομοσπονδία, αλλά σε συνομοσπονδία λιλιπούτειων κρατιδίων. Το χειρότερο, όμως δεν είναι η προσποίηση αμνησίας - που προφανώς, αποτελεί το 'σκορβούτον' των πολιτικών, στην Ελλάδα και την Κύπρο - αλλά ο προσανατολισμός σε κατευθύνσεις στις οποίες μπορεί να βρίσκονται πολλά εκτός απο το αναζητούμενο που είναι η λύση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "ομόφωνα τάσσονται εναντίον οποιασδήποτε υποχωρητικότητας στο Κυπριακό έναντι της Αγκυρας οι πρυτάνεις τριών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας και καλούν την κυβέρνηση ν'αντιληφθεί οτι η μόνη απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα είναι η αξιόπιστη πολιτική αποτροπής της".

    [5] Ελληνοσερβικές σχέσεις

    Το ΕΘΝΟΣ με τίτλο "Σκοπιανή παρέμβαση στις ελληνοσερβικές σχέσεις" γράφει οτι η αποκατάσταση και οι προοπτικές βελτίωσης των ελληνοσερβικών σχέσεων 'ενόχλησαν' τα Σκόπια, που με μια πρωτοφανή κίνηση επιχειρούν να παρέμβουν στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας 'υπαγορεύοντας' μάλιστα και συγκεκριμένες συστάσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "υποδείξεις προς την κυβέρνηση Σημίτη και για το πως θα πρέπει να διατεθούν τα χρήματα του ελληνικού προϋπολογισμού ασκεί τώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων ενθαρρυμένη απο την απίστευτη ανοχή της Αθήνας. Το εντυπωσιακό δε είναι οτι τα χρήματα αυτά προορίζονται για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Βελιγραδίου-Σκοπίων".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η φορολογική πολιτική του 1998, η πορεία των δημοσίων εσόδων, η άνοδος του δολαρίου και η μείωση τιμών στα καύσιμα.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Σε επιφυλακή η Τράπεζα Ελλάδος για τη δραχμή".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ζητούνται απαντήσεις για την οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πυρετός συσκέψεων για την οικονομία".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Δημόσιο και υπηρεσίες 'παράγουν' πληθωρισμό".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η Mitsubishi Bank εγκαθίσταται άμεσα στην Ελλάδα".

    [7] Φορολογική πολιτική

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει οτι "ενώ σήμερα το μεσημέρι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τις εξελίξεις που αφορούν την εκτέλεση του προϋπολογισμού, επιχειρηματικοί και οικονομικοί κύκλοι αναμένουν την αποσαφήνιση του 'σκηνικού' στο οποίο κινείται η οικονομία, έπειτα απο δημοσιεύματα και πληροφορίες που είχαν ως αφετηρία την αποχώρηση του κ. Δ. Δρίτσα απο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 21 August 1997 - 14:06:24 UTC