Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-08-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/08/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 25/08/1997 (ΑΠΕ)

    Η οικονομική πολιτική, οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι έρευνες για τον εντοπισμό των ναυαγών της θαλαμηγού είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θρίλερ στο Αιγαίο με επτά ναυαγούς.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Απόσυρση και έξτρα πριμ για ΙΧ από το φθινόπωρο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Λουκέτο σε ραδιόφωνα - TV.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αυθαίρετη βίλα 400 τ.μ. έκτισε η υπουργός Ελισάβετ Παπαζώη.

    ΕΘΝΟΣ: Στοπ σε νέους φόρους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο δήμαρχος έκραξε την καραμανλική προδοσία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δάνεια θηλιά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τοματοπόλεμος για τον πληθωρισμό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μάθημα" εξ Ευρώπης για υπουργείο Παιδείας - εκπαιδευτικούς.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Νέα τάξη στην "αυλή" του Σημίτη.

    Η ΕΣΤΙΑ: Παρέμβασις των ΗΠΑ θα εκδηλωθεί εντός του φθινοπώρου δια Κυπριακόν και Αιγαίον.

    ΤΑ ΝΕΑ: Το δημόσιο ζητεί πίσω όλα τα καταπατημένα.

    ΝΙΚΗ: Αγωνία στο Αιγαίο για 7 ναυαγούς ιστιοφόρου.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "την αποφυγή επιβολής νέων φόρων το 1998 συνιστά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με έκθεσή του που έφτασε στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, εφιστά την προσοχή για αυστηρότερο έλεγχο των μισθών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για δραστικό περιορισμό των κρατικών δαπανών. Το ΔΝΤ απονέμει εύσημα στην κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "πρώτος στόχος για το οικονομικό επιτελείο της κυβερνήσεως παραμένει η μείωσις του πληθωρισμού ο οποίος ως γνωστόν διαγράφει ανοδική πορεία τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι ο πληθωρισμός θα μείνη σταθερός τον Αύγουστο στο 5,4% θα μειωθή ελαφρά το Σεπτέμβριο αλλά θα αυξηθή τον Οκτώβριο λόγω πετρελαίου θερμάνσεως".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "ο μεγάλος 'πονοκέφαλος' του πρωθυπουργού είναι η εξέλιξη των μεγεθών της Οικονομίας και ταυτόχρονα το κλίμα που θα έχει δημιουργηθεί έως την άνοιξη του '99 πιθανό χρόνο μιας καθοριστικής εκλογικής αναμέτρησης. Από τα μεγέθη της Οικονομίας (πληθωρισμός, έλλειμμα) θα εξαρτηθεί η είσοδος της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ). Από το κλίμα, όμως θα εξαρτηθεί η νίκη στις εκλογές".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο σχόλιό της ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι "χρόνια τώρα οι εκάστοτε κρατικοί προϋπολογισμοί χαρακτηρίζονται ως (περισσότερο ή λιγότερο) 'ανειλικρινείς'. Καταστρώνονται όχι με βάση τις πραγματικές δυνατότητες επίτευξης των στόχων, αλλά βάσει των... πολιτικών σκοπιμοτήτων και στοχεύσεων και των εκάστοτε κυβερνήσεων".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "στην άμεση καταγραφή προς αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θέτει ως προτεραιότητα τον εντοπισμό και τη διεκδίκηση όλων των καταπατημένων κτημάτων κρατικής ιδιοκτησίας. Η προσπάθεια για το ξεκαθάρισμα και την αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου συνδέεται σημείωναν αρμόδιοι παράγοντες, τόσο με το Εθνικό Κτηματολόγιο όσο και με την ανάγκη αξιοποίησής της ώστε να βρεθούν πόροι για τον προϋπολογισμό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "ανήσυχος για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης παρά το κλίμα αισιοδοξίας και εφησυχασμού που καλλιεργεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σημίτης εξεπλάγη από το υπόμνημα του αποπεμφθέντος ειδικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Δημ. Δρίτσα στο οποίο εκτιμάται ότι διαμορφώνεται φέτος μια 'μαύρη τρύπα' 700 δις δραχμών".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "η λίαν αρνητική εξέλιξις του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών, θα προκαλέσει, συμφώνως προς πληροφορίας εξ εγκύρων διπλωματικών πηγών, Αμερικανικήν παρέμβασιν ενός του φθινοπώρου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "νέα κρίση, με απρόβλεπτες διαστάσεις, μεθοδεύει η Αγκυρα. Οι προκλήσεις πολλαπλασιάζονται και οι απειλές εντείνονται και επεκτείνονται. Οι τελευταίες, άλλωστε δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Σ. Γκιουρσέλ, δεν επιτρέπουν αυταπάτες. Αποκαλύπτουν την αποθράσυνση της Τουρκίας και επισημαίνουν σοβαρούς και άμεσους κινδύνους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σπουδή την οποία επέδειξε η κυβέρνηση στην υπογραφή της Συμφωνίας της Μαδρίτης προκάλεσε η θρασεία και προκλητική εμφάνιση του Τούρκου υπουργού Προεδρίας, αρμόδιου για θέματα Ελλάδας, Κύπρου και Ευρώπης Σουκρούτ Γκιουρσέλ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "διάβημα καταγγελίας της Τουρκίας πραγματοποίησε στο ΝΑΤΟ η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας την άρνηση της γειτονικής χώρας να συμμορφωθεί προς το 'πνεύμα της Μαδρίτης' και τη λογική των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Το διάβημα κρίθηκε απαραίτητο μετά την προ δεκαημέρου μονομερή απόφαση της Αγκυρας να αναστείλει το μορατόριουμ θερινής στρατιωτικής δραστηριότητας, ενώ η επιλογή έντασης αποδείχθηκε στην πράξη με τις μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου εθνικού χώρου την περασμένη Παρασκευή".

    [4] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ικανοποίηση για τη δημόσια αποδοκιμασία, τόσο του Ντενκτάς όσο και της Αγκυρας, από τον Επίτροπο της Ε. Επιτροπής Χάνς Βαν ντεν Μπρούκ επικρατεί στην κυπριακή κυβέρνηση, πηγές της οποίας εκτίμησαν χθες ότι η έντονη αυτή αποδοκιμασία αποτελεί φυσιολογική συνέχεια των αντιδράσεων που είχαν εκφραστεί στο Μοντρέ από όλους τους εκπροσώπους χωρών-μελών της Ε. Ενωσης για την αδιάλλακτη στάση του τουρκοκύπριου ηγέτη".

    Η ΝΙΚΗ στο σχόλιό της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "οι τελευταίες δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς καθώς και του εκπροσώπου της Αγκυρας στα Ηνωμένα Εθνη (ο οποίος απροσχημάτιστα παρέσχε πολιτική 'κάλυψη' στην αδιαλλαξία του 'ηγέτη' του ψευδοκράτους) δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Οι πρόσφατες επικρίσεις και τα ραπίσματα που δέχθηκε η τουρκοκυπριακή πλευρά από τους ιθύνοντες της διεθνούς κοινότητας (Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και Ε. Επιτροπή), ουδόλως κάμπτουν την ωμή επιθετικότητα Αγκυρας-Ντενκτάς".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "με επικρίσεις και επιστολές αντέδρασε η Τουρκία για την αποτυχία των συνομιλιών στο Μοντρέ αφού πρώτα εκτίμησε τις αντιδράσεις των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, υπογράμμισε, σε δηλώσεις του, ότι 'την πατρίδα ου ελάττω παραδώσωμεν είς τις επόμενες γενεές', ενώ ο ηγέτης του "ψευδοκράτους" Ραούφ Ντενκτάς διατύπωσε επικρίσεις προς κάθε πλευρά".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 25/08/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: Οι προβλέψεις για την Οικονομία και τα πρόσθετα μέτρα που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πρόσθετα μέτρα προτείνει το Δ.Ν.Τ.".

    [6] Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι πρόσθετα μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν την οικονομική πολιτική και θα επιταχύνουν την πτώση του πληθωρισμού και τη μείωση των ελλειμμάτων το 1998 εισηγείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην κυβέρνηση. Από τα μέτρα αυτά έχει αποκλειστεί η επιβολή κάθε νέου φόρου η αύξησης της φορολογίας καθώς το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα οδηγούσαν στα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 25 August 1997 - 13:55:41 UTC