Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-09-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/09/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΠΑΣΟΚ - Εθνικά θέματα
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Ολυμπιάδα 2004
  • [6] Κυπριακό
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Συνάντηση πρωθυπουργού - Διοικητού Τραπέζης Ελλάδος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 18/09/1997 (ΑΠΕ)

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τα εθνικά θέματα και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οργανο Αμερικανών ο Σημίτης. Η Δήμητρα κάνει πάλι άνω κάτω την κυβέρνηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αρχίζουν απολύσεις στο Δημόσιο. Διώχνουν 10.000 συμβασιούχους.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μελίνα προς Ανδρέα: "Ακου αγόρι μου.."

    Η ΑΥΓΗ: "Μεταρρύθμιση" με φαξ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πλαστογράφος η πορνο-Μιμή και υπονομευτές οι... εκδότες της.

    ΕΘΝΟΣ: Απάτη με ταυτότητες, διαβατήρια και εκλογικά βιβλιάρια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Α-Τζέμ πιλάφι μας μαγειρεύουν οι ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εβαλαν γυαλιά στους βουλευτές μας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα όρια ηλικίας για συντάξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νέοι μισθοί των καθηγητών ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Τρόικα" για την Ολυμπιάδα του 2004 με Λαλιώτη, Βενιζέλο, Βερελή.

    Η ΕΣΤΙΑ: Ερήμην Παπαντωνίου σχεδιάζει ο πρωθυπουργός την οικονομική πολιτική.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σύγκρουση με θύμα την Παιδεία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ανεξεταστέοι τέλος σε Γυμνάσια-Λύκεια.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δικαστικές κόντρες για τις κατασχέσεις. Επιστρέφουν ΙΧ σε ιδιοκτήτες.

    ΝΙΚΗ: Συνταγή λιτότητας απο Παπαδήμο. Σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αρχίζει σήμερα η γιορτή της νεολαίας.

    [2] ΠΑΣΟΚ - Εθνικά θέματα

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "εμμένει η κυβέρνηση στη Συμφωνία της Μαδρίτης χωρίς να τρέφει αισιοδοξία για τη στάση της Αγκυρας. Η τακτική αυτή συμφωνήθηκε σε ευρεία σύσκεψη κομματικών και κυβερνητικών στελεχών χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται δε να εγκριθεί σήμερα το μεσημέρι στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και να παρουσιαστεί αύριο ως εισήγηση του καθοδηγητικού οργάνου στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "χωρίς εντάσεις ή διαφορετικές απόψεις ως προς τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης Σημίτη σε σχέση με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού, ολοκληρώθηκε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπο τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου η σύνταξη του εισηγητικού κειμένου του ΕΓ προς τα μέλη της ΚΕ η οποία αρχίζει αύριο με θέμα την πορεία των εθνικών θεμάτων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία, όπως αυτή διαμορφώνεται και μετά τη Συμφωνία της Μαδρίτης και αυτήν θα υποστηρίξει στη σημερινή συνεδρίαση στο ΕΓ και στη συνέχεια θα παρουσιάσει και -πλην απροόπτου- θα γίνει δεκτή και απο την Κεντρική Επιτροπή που θα συγκληθεί για την εξέταση της πολιτικής στα εθνικά θέματα".

    [3] Οικονομική πολιτική

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης επανασχεδιάζει την οικονομικήν πολιτικήν της Κυβερνήσεως, εν όψει και του νέου προϋπολογισμού αλλά και της επιταχύνσεως και διευρύνσεως των έργων υποδομής, με αφορμήν την ανάληψιν απο την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνω, ερήμην του αρμοδίου υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών".

    Κατά την ΑΥΓΗ "δυσχέρειες με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, αισιοδοξεί όμως οτι τον Σεπτέμβριο θα ξαναρχίσει η πτωτική πορεία. Το θέμα συζήτησαν χθες ο πρωθυπουργός και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμος, ο οποίος επιβεβαίωσε οτι το ελληνικό δημόσιο θα δανειστεί τουλάχιστον 300 δις δρχ. για την Ολυμπιάδα του 2004".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "στην ενίσχυση, κατά το δυνατόν, των πτωτικών τάσεων του πληθωρισμού, στρέφει την προσοχή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εκτιμώντας οτι συνιστά το κρισιμότερο στοιχείο της οικονομικής πολιτικής που επηρεάζει όλα τ'άλλα οικονομικά μεγέθη και απο την εξέλιξή του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η υπόθεση αντικατάστασης της δραχμής απο το ευρώ".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά οτι "ο "πονοκέφαλος" με την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος εμφάνισε ανοδικές τάσεις τον Αύγουστο και που η κίνησή του τους επόμενους μήνες, προκαλεί αβεβαιότητα είναι αυτός που ταλανίζει την κυβέρνηση, η οποία αναζητά τρόπους για τη συγκράτηση των τιμών".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "μηνύματα οτι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το Σεπτέμβριο παίρνει το οικονομικό επιτελείο, αλλά παράλληλα εξετάζει και τη λήψη μέτρων για να μην υπάρξει νέα αναζωπύρωση όπως αυτή του Αυγούστου όταν ο τιμάριθμος αυξήθηκε στο 5,6%".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "πρόσθετα μέτρα για την τιθάσευση του πληθωρισμού επεξεργάζονται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η Τράπεζα της Ελλάδος, φοβούμενοι "αναζωπύρωσή " του προς το τέλος του έτους".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "οι πέραν του Ατλαντικού σύμμαχοί μας... μαγειρεύουν Α-Τζέμ πιλάφι και θα μας το σερβίρουν την άλλη εβδομάδα. Προσκεκλημένος ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, συνδαιτυμόνας ο Ισμαήλ Τζέμ, υπουργός Εξωτερικών της γείτονας και μαγείρισσα η Μαντλίν Ολμπράϊτ. Πρέπει να θεωρείται βέβαιον οτι η Ελλάς θα.. βαρυστομαχιάση ύστερα απο αυτό το τραπέζωμα, αφού οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να μας πιέσουν προς την κατεύθυνση της αποδοχής των όρων που θα θέση η τουρκική πλευρά".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "η 'σκληρή' τακτική της Αγκυρας φαίνεται πως αποδίδει, καθώς η ελληνική κυβέρνηση, θέλοντας και μη, υποχρεώνεται να παρακαθίσει σε ένα τραπέζι συνομιλιών που οργανώνει η Ουάσιγκτον. Ετσι, λοιπόν ο Θ. Πάγκαλος, υποκύπτοντας στις αμερικανικές πιέσεις θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Ι. Τζέμ στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών πηγών οτι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οποιαδήποτε δέσμευση για κοινή συνάντηση Ολμπράϊτ-Πάγκαλου-Τζέμ είναι βέβαιο οτι η Αθήνα δεν έχει κλείσει οριστικά την πόρτα και οτι επιχειρεί να εξασφαλίσει ορισμένες προϋποθέσεις".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "με τις προτάσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράϊτ οι οποίες αναμένεται να διατυπωθούν στη συνάντησή της με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και με τον τούρκο ομόλογό του Ισμαϊλ Τζέμ θα ξεκινήσει η νέα φάση προσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας μετά την υπογραφή της κοινής διακήρυξης στη Μαδρίτη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "συγκρατημένη αισιοδοξία για την αναζωογόνηση του 'πνεύματος της Μαδρίτης' για ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διατηρεί η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τις δημοσιογραφικές πληροφορίες οτι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν, στη Νέα Υόρκη με διευρυμένη ατζέντα".

    [5] Ολυμπιάδα 2004

    "Στην ίδρυση φορέων - ενός που θα αναλάβει την προβολή και ενός που θα έχει υπο την ευθύνη του το πακέτο των έργων για την Ολυμπιάδα του 2004 - καταλήγει, σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης δεν πρόκειται να ανακοινώσει τις προθέσεις τους πριν απο τον Ιανουάριο, φαίνεται όμως οτι έχει επιλέξει ως πιθανότερη λύση την ανάθεση του δεύτερου και κρισιμότερου φορέα σε μια 'τρόικα' με τους Κ. Λαλιώτη, Ευαγ. Βενιζέλο και Χρ. Βερελή".

    [6] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "με το ενδεχόμενο να πλήξει "προληπτικά" τις βάσεις των πυραύλων S-300 στην Κύπρο απειλεί η Αγκυρα, που μελετά λίγες μόνο ημέρες πριν απο την επανέναρξη των συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς και τη δημιουργία νέα τουρκικής βάσης στην Κυρήνεια".

    "Εφικτή θεωρεί μια συμφωνία αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου, ο Πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης". Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο Πρόεδρος της Κύπρου προσθέτει οτι "σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν αχρείαστη η εγκατάσταση των πυραύλων S-300. Διαφορετικά "οι πύραυλοι θα έρθουν ανεξαρτήτως των τουρκικών απειλών". Εκφράζει δε την εκτίμηση οτι "η Αγκυρα δεν θα προχωρήσει σε θερμό επεισόδιο". Εκτιμά οτι ισχυρά κράτη θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ενταξιακή πορεία σαν καταλύτη για την εξεύρεση λύσης".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 18/09/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η συνάντηση πρωθυπουργού-διοικητού Τραπέζης Ελλάδος, η συνεχιζόμενη άνοδος του δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου, η χθεσινή δημοπρασία των κρατικών ομολόγων.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Η μείωση του πληθωρισμού βασικός στόχος το 1998 - Εφικτή η πτώση στο 3% το '98, σύμφωνα με την ΤτΕ".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Νέα μέτρα κατά του πληθωρισμού αναζητούνται από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σήμα Παπαδήμου για πτώση επιτοκίων - 'Εφικτός' ο στόχος για 3% πληθωρισμό το '98".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Με βραδύτερο ρυθμό η μείωση των επιτοκίων - Η πολιτική αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού της Τράπεζας της Ελλάδος".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πολιτική συναίνεση για προγραμματικές συμφωνίες - Αγώνας δρόμου τώρα, πριν εκπνεύσουν οι προθεσμίες".

    [8] Συνάντηση πρωθυπουργού - Διοικητού Τραπέζης Ελλάδος

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι:"Μετά από μια εκτεταμένη εισήγηση του Διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος η συζήτηση επικεντρώθηκε στον τρόπο που η νομισματική και συναλλαγματική πολιτική (κύρια ευθύνη της κεντρικής τράπεζας), αλλά και σε συνεργασία με την εισοδηματική και φορολογική πολιτική και τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, θα συμβάλλουν στην υποχώρηση του πληθωρισμού το 1998 στο 3%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 18 September 1997 - 14:23:23 UTC