Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-10-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/10/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοαμερικανικές σχέσεις
  • [3] Κοινωνικός διάλογος
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Πληθωρισμός Σεπτεμβρίου - προβλέψεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 03/10/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κοινωνικός διάλογος και οι αυξήσεις στα ακίνητα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μισθοί μαμούθ σε 600 κομματικούς.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η υγεία στο... απόσπασμα.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: "Μπράβος" ο Μπάγεβιτς. Εσπασε στο ξύλο υπάλληλο στο αεροδρόμιο.

    Η ΑΥΓΗ: Σε κρίσιμη καμπή ο κυβερνητικός διάλογος.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πως έγινε η σύλληψη της Μιμής.

    ΕΘΝΟΣ: Οι νέες τιμές στα ακίνητα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Δολοφονήθηκε" ο Καποδίστριας με το απαράδεκτο νομοσχέδιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέα παγίδα από τους αμερικανούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τζόγος χωρίς ανάσα. Νέο Λόττο με κληρώσεις κάθε 5 λεπτά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πως στήνουν την τρομο-διπλωματία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εφοδος εμπόρων ηρωίνης στα σχολεία.

    ΕΣΤΙΑ: Νέαν "Μαδρίτην" προωθούν αι ΗΠΑ με πρωτοβουλίας δια τα Ελληνοτουρκικά.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αύξηση-παγίδα στα ακίνητα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αμερικανικό "ανφαίρ" για δήθεν ανωχή τρομοκρατών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τιμωρούν συνταξιούχους που δουλεύουν με εισφορά, φόρους και πλαφόν.

    ΝΙΚΗ: "Παίζουν" με τη φωτιά στο Αιγαίο προειδοποιεί ο Ακης Τζοχατζόπουλος.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Βαριές ευθύνες επωμίζεται η κυβέρνηση.

    [2] Ελληνοαμερικανικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "Ντεβ Σολ, ΡΚΚ και 17Ν "έμπλεξε" χθες σε περίεργες (;) δηλώσεις του για την τρομοκρατία στην Ελλάδα ο Αμερικανός μεσολαβητής στα ελληνοτουρκικά υφυπουργός Μαρκ Γκρόσμαν, αναπτερώνοντας έτσι, τις προσδοκίες της Αγκυρας, που επιχειρεί συστηματικώς από το 1991 να εμπλέξει την Ελλάδα σε δράση τρομοκρατικών οργανώσεων. Το νέο αυτό "θερμό επεισόδιο" που επιχειρεί η Αγκυρα με την "τρομο-διπλωματία", προσπαθεί να αποφύγει η Αθήνα, αλλά το τροφοδοτεί "εντέχνως" το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με συνεχείς δηλώσεις του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "παγίδα σε βάρος της Ελλάδας ετοιμάζουν, για μια ακόμη φορά, Εγγλέζοι και Αμερικανοί. Παίρνοντας τη σκυτάλη από το κατάπτυστο δημοσίευμα του "Observer" συνδέουν το ΡΚΚ με τη Der Sol και τη "17Ν" και επιχειρούν να δημιουργήσουν θέμα για υποτιθέμενη υποστήριξη της τρομοκρατίας στην Ελλάδα".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "με έντονο τρόπο αντέδρασε, χθες, η κυβέρνηση στην πρωτοφανή και άκρως ύποπτη προσπάθεια των Αμερικανών να εμπλέξουν την Ελλάδα με τις δραστηριότητες κουρδικών οργανώσεων που οι ΗΠΑ (και η Τουρκία) χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατικές. Η ενέργεια των Αμερικανών κάθε άλλο παρά τυχαία είναι καθώς εκδηλώθηκε αφενός στην Ουάσιγκτον με δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ Τζιμ Φόλλεϋ και αφετέρου στην Αθήνα, όπου ο εδώ ευρισκόμενος βοηθός υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Γκρόσμαν έθεσε ευθέως το ζήτημα στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών με την οποία είχε συνομιλίες".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ ως εργαλείο άσκησης πιέσεων σε μια ευαίσθητη περίοδο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού. Ο Αμερικανός βοηθός Υπ. Εξ. Μ. Γκρόσμαν, εξισώνοντας τα ΡΚΚ, την Νεβ Σολ και τη "17Ν", υιοθέτησε ουσιαστικά τα ύποπτα σενάρια περί υπόθαλψης τρομοκρατών στη χώρα".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "πισώπλατο χτύπημα κατά της Ελλάδας συνιστούν οι πρωτοφανείς και ύποπτοι ισχυρισμοί των Αμερικανών περί υποστήριξης που παρέχει η χώρα μας στους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ οι οποίοι συμπορεύονται πλήρως με τις γνωστές αθλιότητες που γράφτηκαν προσφάτως στη βρετανική εφημερίδα "Ομπζέρβερ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "με εντυπωσιακά υποτονικό και απολογητικό τρόπο απάντησε χθες η ελληνική κυβέρνηση στην προκλητική έως χυδαία δήλωσι του εκπροσώπου του Στ. Ντιπάρτμεντ που επισήμως υιοθέτησε και εξέφρασε ως αντίληψι της Ουάσιγκτων τις περί τρομοκρατίας μυθιστορίες του "Ομπσέρβερ". Με περισσότερο προσεκτικές εκφράσεις, αλλά στο ίδιο μήκος κύμματος το επίσης στέλεχος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ Μ. Γκρόσμαν μίλησε για την ανάγκη εξάρθρωσης "τρομοκρατικών οργανώσεων".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο υποστηρίζει ότι "κι εκεί που νομίζαμε ότι η ιστορία είχε τελειώσει και η τουρκικής έμπνευσης και αγγλικής εκτέλεσης προβοκάτσια δεν θα μας απασχολούσε άλλο, ήρθε να μας διαψεύσει η αμερικανική πλευρά που επανέφερε το θέμα του δημοσιεύματος του "Ομπζέρβερ". Κάτι που, εν πολλοίς, θα έπρεπε ν' αναμένουμε, αφού είναι γνωστό ότι, όπως άλλοτε ήταν ο "κομμουνισμός", έτσι είναι, τα τελευταία χρόνια, η "τρομοκρατία", που ως λέξη και μόνο έχει φθάσει ν' αποτελεί το μεγάλο "μπαμπούλα" της αμερικανικής κοινωνίας".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "σε έναν κυνικότατο και ωμό εκβιασμό εναντίον της χώρας μας προχωρούν οι ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας ως αφορμή το προβοκατόρικο δημοσίευμα του "Ομπζέρβερ", το οποίο μιλούσε για υπόθαλψη Κούρδων τρομοκρατών από την Ελλάδα".

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν ότι "στην ουσιαστική υιοθέτηση της προβοκάτσιας του "Ομπζέρβερ" για τη δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατών στην Ελλάδα προχώρησαν οι ΗΠΑ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας. Τόσο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζιμ Φόλεϊ όσο και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, ο οποίος πραγματοποίησε χθες και προχθές επίσκεψη στην Αθήνα, μίλησαν για ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης προς το ΡΚΚ και την οργάνωση Ντεβ Σολ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "περίεργη η στροφή υπέρ της αποδοχής των ανυπόστατων κατηγοριών για υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων από την Ελλάδα πραγματοποιεί, ξαφνικά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τηρώντας σαφείς αποστάσεις ακόμα και από το Λευκό Οίκο που είχε απορρίψει τη Δευτέρα, ως ανυπόστατο το δημοσίευμα του βρετανικού "Ομπζέρβερ" για σχέσεις Κούρδων και ελληνικής κυβέρνησης".

    [3] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "με τη συσσώρευση προβλημάτων τόσο όσον αφορά την ουσία του διαλόγου όσο και τη διαδικασία που ακολουθείται, η υπόθεση του κοινωνικού διαλόγου, διανύει μια κρίσιμη καμπή, ενώ ήδη πέρασαν τρεις μήνες από την έναρξή του. Οι βασικές προϋποθέσεις που έγκαιρα είχε θέσει το συνδικαλιστικό κίνημα για διάλογο με υπευθυνότητα, αξιοπιστία και με προσπάθεια σοβαρών προσεγγίσεων, 'τορπιλίζονται' από τα 'βεγγαλικά' κυβερνητικών στελεχών αλλά και από την κυβερνητική "βιασύνη" που συνοδεύεται από σπασμωδικές κινήσεις και ενέργειες".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "οι βασικοί κυβερνητικοί προσανατολισμοί για τα θέματα της ανάπτυξης και του δημόσιου τομέα γίνονται από τους εταίρους αποδεκτοί! Αυτό είναι το στίγμα που δίνει η κυβέρνηση μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας του 'κοινωνικού διαλόγου', αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το μέγεθος της απάτης που στήθηκε σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων, όταν οι "εκσυγχρονιστές" αποφάσισαν να προωθήσουν τις νέες δέσμες των αντιλαϊκών μέτρων τους, μέσα από τα αποπροσανατολιστικά τρικ του δήθεν διαλόγου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "αρνητική παραμένει η ΓΣΕΕ ως προς την κυβερνητική πρόταση για δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, μέσω επιχειρησιακών συμφωνιών Ωστόσο, σε αντίθεση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κοινωνικός διάλογος για τα θέματα που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα και τις εργασιακές σχέσεις, η ολοκλήρωση, χθες, της συζήτησης για τον άξονα που αφορά στην ανάπτυξη, χαρακτηρίστηκε από συναινετικό κλίμα".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "επισημοποίηση του ναυαγίου των συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς αποτελεί η αναχώρηση του Κύπριου προέδρου για τη Νέα Υόρκη, χωρίς να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη γι' αυτή την εβδομάδα δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών. Την ίδια ώρα, η αντίδραση της τουρκικής πλευράς για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-300 έχει πάρει τη μορφή μαζικής υστερίας, η οποία εντείνει περαιτέρω την ήδη επικίνδυνα τεταμένη και εκρηκτική ατμόσφαιρα στην Κύπρο".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "Βαλκανική Συνάντηση Κορυφής στην Κρήτη τον επόμενο μήνα δεν φαίνεται ότι θα είναι σταθμός για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Η Αθήνα δεν επιθυμεί να μετατρέψει την συνάντηση της Κρήτης σε μια ελληνοτουρκική συνάντηση, παραμορφώνοντας το χαρακτήρα της διάσκεψης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "Στο προσκήνιο διαβαλκανική με Ελλάδα-Τουρκία", αναφέρει ότι "το ενδεχόμενο πραγματοποιήσεως της τετραμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, προβάλλει τώρα ο τουρκικός Τύπος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Γενί Γιουζγίλ", η Βουλγαρία και η Ρουμανία προσπαθούν να επιτύχουν συνάντηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τη Βάρνα".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "με την σαφή αποστολήν να δημιουργήση τας καταλλήλους συνθήκας διά μίαν νέαν "Μαδρίτην", όσον αφορά εις τας ελληνοτουρκικάς διαφοράς, επραγματοποίησε τα επαφάς του εις Αθήνας ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν και συνεχίζει με αναλόγους συναντήσεις εις Αγκυραν και Λευκωσίαν".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, η πτώση του δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο, οι νέες, σύμφωνα με πληροφορίες, αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και το κόστος μεταφοράς της Ολυμπιακής στα Σπάτα, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Απότομη πτώση στη Σοφοκλέους - Σύγχυση στην αγορά από την πρόθεση φορολογίας στις συναλλαγές".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Βαριά" για την Ο.Α. η μεταφορά - Αναμένεται να κοστίσει 120 δισ. δρχ. η μετεγκατάσταση στα Σπάτα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εως 55% πάνω οι τιμές ακινήτων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στο 2% ο φόρος για τις πωλήσεις των μετοχών - Αυξάνεται κατά 5 μονάδες η φορολογία μόνο στις εισηγμένες εταιρίες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εκρηκτικό κοκτέιλ φόρων για μετοχές και μισθούς - Μεγαλύτερη παρακράτηση από ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς".

    [7] Πληθωρισμός Σεπτεμβρίου - προβλέψεις

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Θεαματική υποχώρηση σημείωσε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υποχωρήσει για πρώτη φορά κάτω από το 5%. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 5%, έναντι ρυθμού 5,6%, με τον οποίο έτρεχε τον προηγούμενο Αύγουστο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 3 October 1997 - 17:23:07 UTC