Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-10-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/10/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Ελληνοαλβανικές σχέσεις
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Ασφαλιστικό - Εκθεση Σπράου
  • [6] Οικονομική πολιτική
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/10/1997
  • [8] Εκθεση Σπράου - Αντιδράσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 16/10/1997 (ΑΠΕ)

    Η έκθεση Σπράου για το Ασφαλιστικό, οι δημοτικές εκλογές, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υψώνουν τουρκική σημαία. Φαρμακοβιομηχανίες μεταφέρουν την έδρα τους στην Τουρκία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σε βόμβα κάθεται η Αθήνα. Κινδυνεύουν να εκραγούν οι αποχετεύσεις.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τραγούδι το χαστούκι της Αναστασίας.

    Η ΑΥΓΗ: Το ασφαλιστικό διχάζει εργαζόμενους - εργοδότες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εγκυος η Μιμή με κατεψυγμένο σπέρμα του Ανδρέα.

    ΕΘΝΟΣ: Σε λογιστές θα υποβάλλουμε τις δηλώσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εσένα θέλουμε" είπαν οι Αλβανοί στον Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Συνεργασία ΝΔ-ΚΚΕ στις δημοτικές εκλογές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εβερτ: Είμαι παρών. Αποκλειστική συνέντευξη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συντάξεις. Ουδέν κέρδος για βιαστικούς.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οργή Καραμανλή για το φρενοκομείο της ΝΔ.

    ΕΣΤΙΑ: Σύγχυσις εις την Ν.Δ. δια τα αριστερά "ανοίγματα" και το θέμα Σαμαρά.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρόκληση Καρα-νταή.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αισχροκέρδεια και ελλείψεις στα φάρμακα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ο Σπράος ξανακτυπά... Δρακόντεια μέτρα για τους φόρους.

    ΝΙΚΗ: Η Ν.Δ. εκτός ελέγχου. Ανίσχυρος αποδεικνύεται ο Κωστάκης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ξηλώστε τους σκοτεινούς μηχανισμούς.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η συμπεριφορά "νταή" της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος επιβεβαιώθηκε χθες και με δηλώσεις, μετά ένα τριήμερο συνεχών παραβιάσεων του FIR Αθηνών και Λευκωσίας και πτήσεων πάνω από το αεροδρόμιο της Πάφου. Και, μάλιστα, διά στόματος του πλέον αρμόδιου -λόγω θέσεως και, κυρίως, ονόματος- αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Ισμαλή Καρανταγί".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "πρόσκληση προς τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να πιέσουν από κοινού με την Ελλάδα την Αγκυρα να σταματήσει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή απηύθυνε χθες από τη Λευκωσία ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος. Η δήλωση έγινε λίγες μόλις ώρες μετά το τέλος της ελληνοκυπριακής άσκησης που έκλεισε ουσιαστικά με μία από τις σκληρότερες αερομαχίες ανοιχτά της Πάφου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "με υπεκφυγές και μια χλιαρή διάψευση του τύπου "δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γενικώς", επιχείρησε χθες η κυβέρνηση να παρακάμψει το μείζον ζήτημα της εγκατάστασης 600 Αμερικανών "Ράμπο" στη Ρόδο, κίνηση που επιβεβαιώνει και ενισχύει τον επικυριαρχικό ρόλο των ΗΠΑ στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο υποστηρίζει ότι "οι κλιμακούμενες προκλήσεις και αξιώσεις των Τούρκων κατά μήκος των ανατολικών συνόρων μας, μέχρι και την Κύπρο, συνεχίζονται και εντείνονται και κανείς πια, δεν αποκλείει "θερμό επεισόδιο" στο Αιγαίο. Και, φυσικά, πρώτοι και καλύτεροι, δεν το αποκλείουν οι Αμερικανοί".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "με σαρκαστικά σχόλια και έπαρση... περιφερειακού χωροφύλακα απαντούν οι στρατοκράτες στις ελληνοκυπριακές ασκήσεις "Νικηφόρος-Τοξότης", που στόχο είχαν να αποδείξουν πως το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα παραμένει... ζωντανό. Αποκορύφωμα της προκλητικότητας ο ίδιος ο Τούρκος επιτελάρχης, Ισμαίλ Χακίμ Καρανταγί, που εξέφρασε την απορία του για όλη την πολεμική φιλολογία των τελευταίων ημερών".

    [3] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, ζητήματα που αφορούν την ελληνική μειονότητα, η ανάπτυξη και η ανασυγκρότηση της Αλβανίας ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον ομόλογό του Αλβανό κ. Φ. Νάνο χθες στα Τίρανα. Το ιδιαίτερο θερμό κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθησαν οι συνομιλίες των δύο ανδρών καταγράφηκε ανάγλυφα στις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών οι οποίοι μίλησαν για μια νέα περίοδο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "κοινήν δήλωσιν, όπου καταγράφεται η επιθυμία δι' ευρυτέραν συνεργασίαν Ελλάδος - Αλβανίας υπέγραψαν χθες οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών κ. Σημίτης και Φ. Νάνο. Εις την δήλωσιν διατυπούται η βούλησις της Ελληνικής πλευράς διά πολύπλευρον συμπαράστασιν -κυρίως εις το οικονομικόν επίπεδον- αλλά και η ικανοποίησις της αλβανικής πλευράς διά την βοήθειαν αυτήν".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "ιδιαιτέρων θετικά αποτελέσματα, εν σχέσει με την αναβάθμιση όχι μόνο των διμερών σχέσεων αλλά και του ρόλου της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, προέκυψαν από τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στα Τίρανα, όπου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και το σημαντικότερο, να διαβλέψει προθέσεις, με την πολιτική ηγεσία του τόπου".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "η διάθεση για την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας επιβεβαιώθηκε με την κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Κ. Σημίτης και Φ. Νάνο. Εκτός της συνεργασίας στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, ιδιαίτερη σημασία έχει η θέληση των δύο πλευρών για τη δίωξη του εγκλήματος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "λαμπάδες ανάβουν στον... Αγιο Σημίτη από χθες οι Αλβανοί! Το ταξίδι - αστραπή του πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου, του οποίου ηγείτο ο Πρωθυπουργός στα Τίρανα εχάρισε ένα μεγαλοπρεπές... "ναι σε όλα" τα αιτήματα των ιθυνόντων της γείτονος χώρας".

    Κατά την εξουσία "με την επιβεβαίωση της κοινής απόφασης της Αθήνας και των Τιράνων να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο ολοκληρώθηκε η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην Αλβανία, η πρώτη επίσκεψη ξένου πρωθυπουργού μετά την εκλογή της κυβέρνησης Νάνο".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "απαρέγκλιτη εμμονή στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και τη συνέχιση των ασκήσεων Ελλάδος-Κύπρου, με απόρριψη κάθε εισήγησης για "μορατόριουμ" στις πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών πάνω από τη Μεγαλόνησο δηλώνουν ομόφωνα Αθήνα και Λευκωσία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "λάθος, χαρακτήρισε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος την τακτική των ΗΠΑ να πιέζουν την Ελλάδα να δεχθεί μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο και αναβολή των προγραμματισμένων ασκήσεων ώστε να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο και την Κύπρο".

    [5] Ασφαλιστικό - Εκθεση Σπράου

    Η ΑΥΓΗ με τίτλο "Το ασφαλιστικό διχάζει εργαζόμενους - εργοδότες", γράφει ότι "προβληματισμός και ανησυχία από το συνδικαλιστικό κίνημα για τις προτάσεις που εμμέσως υποδεικνύει η έκθεση Σπράου για το ασφαλιστικό σύστημα, ενώ ο διατυπώνει την κριτική υποστήριξή του στην έκθεση, θεωρώντας τη "χρήσιμη συνεισφορά στον κοινωνικό διάλογο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει ότι "με το περιεχόμενο της Εκθεσης Σπράου για το Ασφαλιστικό Σύστημα συντάσσεται πλήρως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, ενώ παράλληλα τάσσεται υπέρ της μείωσης των ωρών εργασίας, ακόμα και με μείωση των αποδοχών. Η κίνηση αυτή των βιομηχάνων αναμένεται να προκαλέσει νέες τριβές στις σχέσεις εργαζομένων - εργοδοτών σε μια χρονική στιγμή όπου ο κοινωνικός διάλογος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και οι συνδικαλιστές απειλούν ακόμα και με αποχώρηση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "κύμα φυγής, ελέω... Σπράου, από τη δουλειά αλλά και χάος στα Ταμεία διαπιστώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου. Εκατομμύρια διπλοασφαλισμένοι, απώλειες 10 τρις. από κακοδιαχείριση και εισφοροδιαφυγή, αλλά και ρουσφέτια πολιτικών, συνθέτουν μια πραγματικά τραγική κατάσταση, ενώ ο καθηγητής Σπράος καλείται να... επισκεφθεί τα Ταμεία για να διαπιστώσει τα τεκταινόμενα ιδίοις όμμασι".

    [6] Οικονομική πολιτική

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "μια συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος προτείνει ο καθηγητής Γιάννης Σπράος με την έκθεσή του για τα δημόσια έσοδα, που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα. Βασική ιδέα της πρότασης είναι η βελτίωση της σχέσης άμεσων και έμμεσων φόρων. Η πρόταση για τον τρόπο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων "λύνει τα χέρια" των εφοριακών, αλλά αντικατοπτρίζει και τις σοβαρές δυσκολίες που οι φορολογούμενοι θα αντιμετωπίζουν στη σύνταξή τους. Θα υποβάλλονται σε λογιστικό γραφείο που θα έχει και την ευθύνη της εκκαθάρισης. Τα μέτρα που προτείνει εξασφαλίζουν την αύξηση των φορολογικών εσόδων χωρίς να απαιτείται η επιβολή νέων φόρων. Πρωταρχική σημασία έχουν: η καθιέρωση Αριθμού φορολογικού Μητρώου, που θα είναι ένας και μοναδικός για κάθε οικογένεια και η καταβολή του ΦΠΑ ανά μήνα".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/10/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 16/10/1997 (ΑΠΕ)

    Οι αντιδράσεις για την έκθεση Σπράου, οι θέσεις του ΣΕΒ για την εφαρμογή του 35ώρου, οι επενδύσεις Ελλήνων επιχειρηματιών στην Αλβανία και οι αντιδράσεις για τις νέες τιμές των φαρμάκων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Επιστροφή Ελλήνων επενδυτών στην Αλβανία - Πάνω από 150 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην περιοχή".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Χάθηκαν πάνω από 900 δισ.! στη "μαύρη τρύπα" της ρύθμισης χρεών των συνεταιρισμών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σκούπα" Σπράου με 18 μέτρα για φόρους - "Χτυπήστε τη διαφθορά - Αλλάξτε το σύστημα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "ΣΕΒ: Το 35ωρο δεν είναι πανάκεια για την ανεργία - Οι προτάσεις Σπράου χρήσιμο εργαλείο στον κοινωνικό διάλογο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ασφαλιστικό: Επιφυλάξεις και από ΣΕΒ για την έκθεση Σπράου, ενώ κλιμακώνονται οι αντιδράσεις από εργαζομένους και συνταξιούχους".

    [8] Εκθεση Σπράου - Αντιδράσεις

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Αντικρουόμενες αντιδράσεις προκαλεί η έκθεση Σπράου για το ασφαλιστικό σύστημα. Η ηγεσία της ελληνικής βιομηχανίας, τη χαρακτήριζε χθες ως χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να συνεισφέρει στο διάλογο, αλλά δεν αντιμετωπίζει το κύριο ενδογενές πρόβλημα, αυτό της διοίκησης του ιδίου του ασφαλιστικού συστήματος. Από την άλλη μεριά υπάρχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις από τα συνδικάτα και τις οργανώσεις των συνταξιούχων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 16 October 1997 - 16:07:08 UTC