Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-11-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 10/11/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Προϋπολογισμός '98
  • [4] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, τα επιτόκια των τραπεζών και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τρεις μήνες λιγότερη θητεία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συνεργασία Καραμανλή - Σαμαρά στις Δημοτικές εκλογές.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μανίκας: Θα χορέψω στον τάφο του Ανδρέα! Η Δήμητρα ξεσπά και αποκαλύπτει.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 120% πάνω τα επιτόκια.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Γκάλοπ: 63% δεν πάει άλλο κ. Σημίτη.

    ΕΘΝΟΣ: Θητεία: Τέσσερις αλλαγές για τη θωράκιση των συνόρων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πέφτει χασαπομάχαιρο στα εργασιακά δικαιώματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Διπλή πρόκληση από το οικονομικό επιτελείο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επιτόκια με 16,5%.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μ. Δαμανάκη: Ναι, αν δεν υπονομευθώ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μειώνεται η θητεία για τους φοιτητές.

    ΕΣΤΙΑ: Κοινόν μέτωπον εργοδοτών και εργαζομένων διά μισθούς και φόρους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πολιτική ρεβάνς κατά της δραχμής από πρώην σύμβουλο του Μητσοτάκη.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "μπροστά σε νέες ισχυρές πιέσεις, αυτή τη φορά από τους "14" ευρωπαίους εταίρους θα βρεθεί από σήμερα η Ελλάδα, προκειμένου να ενδώσει στο αίτημα της Τουρκίας για αναβάθμιση των σχέσεών της με την Ευρ. Ενωση και για την ακρίβεια για τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη μαζί με όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες".

    "Η κυβέρνηση θα συνεχίσει χωρίς παρεκκλίσεις την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης παρά τις διαφωνίες, τις αντιρρήσεις και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και στελεχών του ιδίου του ΠΑΣΟΚ, καθιστά σαφές ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    [3] Προϋπολογισμός '98

    Τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι "με πακέτο μέτρων κοινωνικής πολιτικής για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις επιδιώκει να εξισορροπήσει η κυβέρνηση την πιο 'σφιχτή' εισοδηματική και φορολογική πολιτική του 1998. Ηδη στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας αλλά όπως επισημάνθηκε από αρκετά στελέχη (Α. Τσοχατζόπουλος, Βάσω Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτης κ.α.) οι κατευθύνσεις του προϋπολογισμού δεν δείχνουν όσο πρέπει το 'πολιτικό στίγμα ΠΑΣΟΚ' προς τα κοινωνικά στρώματα που στηρίζουν το κυβερνών κόμμα".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "κοινόν μέτωπον κατά της κυβερνητικής πολιτικής ήρχισε να διαμορφώνεται εις το ευρύτερον χώρον των παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων. Αιτία τα σκληρά εισοδηματικά και φορολογικά μέτρα που απεφάσισε να λάβη η Κυβέρνησις Σημίτη, με πρόσχημα τη διεθνή χρηματιστηριακήν κρίσιν."

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο σχόλιό της υπογραμμίζει ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε τονίσει ότι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίο είναι υπό διωγμόν.... Ο προϋπολογισμός του 1998 δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτό το διωγμό. Προχωρεί ακόμα πιο πέρα: τοποθετεί στο απόσπασμα προς 'εκτέλεσιν' τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "τα σπασμένα της κυβερνητικής ανεπάρκειας, κοροϊδίας και εμπαιγμούς πληρώνει ο Ελληνας πολίτης και φορολογούμενος. Και το τίμημα, ένα τρισεκατομμύριο δραχμές επιπλέον φορολογικά έσοδα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 1998 τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, χαρίζει προκλητικά χρέη συνεταιρισμών κάνει ρυθμίσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα λαθρεμπόρων υγρών καυσίμων και αφήνει τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς να οφείλουν τρισεκατομμύρια στον κρατικό "κορβανά".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "μέσα σε πρωτοφανές κλίμα ρευστότητας και συνδικαλιστικής όξυνσης συνέρχεται το μεσημέρι η Ολομέλεια της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου. Διχασμένες στα δύο η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με την ΠΑΣΚΕ σε κατάσταση "νευρικής κρίσης" μετά τις πληροφορίες για αυξήσεις ύψους 2,5% στο δημόσιο τομέα για το 1998 (σ.σ. είθισται να αποτελούν πιλότο και για τον ιδιωτικό τομέα) ενώ μετέωρα βρίσκονται και τα αιτήματα των εργαζομένων για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και για αύξηση του αφορολόγητου ορίου ".

    Το κοινωνικό της πρόσωπο, αναζητά επειγόντως η κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" προκειμένου να το εξαγγείλει πιθανόν και μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ώστε να υπάρξει αντιστάθμισμα στο σκληρό προϋπολογισμό. Σήμερα, στην Ολομέλεια του Κοινωνικού Διαλόγου αναμένεται να γίνουν δεκτές προτάσεις της ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό, ώστε να βοηθηθεί και η ΠΑΣΚΕ να ξεπεράσει τα εσωκομματικά της προβλήματα και να κάνει αποδεκτό το Σύμφωνο Εμπιστοσύνης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "ανεργία και υποαπασχόλησι για τους Νέους, σκοτεινοί εργασιακοί ορίζοντες για τους ώριμους και αύξησις των ορίων ηλικίας για τους μεγαλύτερους. Αυτές είναι μερικές μόνον από τις συντεταγμένες του νέου εργασιακού χάρτη της χώρας που ο περατωθείς, ψευδώνυμος 'κοινωνικός διάλογος' παρουσιάζει με την κατ'ευφημισμόν προμετωπίδα 'Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000'."

    [4] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "η τυφλή επίσκεψη του αμερικανού αξιωματούχου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο, έχει ως πραγματικό στόχο όχι τόσο το κυπριακό πρόβλημα, όσο το ενδεχόμενο βομβαρδισμών με τους οποίους η Ουάσιγκτον απειλεί να πλήξει το Ιράκ.

    Σύμφωνα με τη "ΒΡΑΔΥΝΗ" για "άγρια παζάρια" κατεβαίνει σήμερα στην Κύπρο ο μεγαλοτραπεζίτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που "έπεισε" την κυπριακή κυβέρνηση να επιτρέψει τη λειτουργία υποκαταστήματος της τράπεζας Credit First Boston, της οποίας είναι διευθυντικό στέλεχος στη Λευκωσία και όπως όλα δείχνουν, θα βάλει τη σφραγίδα του στο Κυπριακό.

    Η "ΕΞΟΥΣΙΑ" επισημαίνει ότι με απειλές και αδιάλλακτες θέσεις η Αγκυρα επιχειρεί να προκαταλάβει την επίσκεψη στην Κύπρο του Αμερικανού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς. Εν όψει της σημερινής επίσκεψης Χόλμπρουκ, έφθασε χθες στα κατεχόμενα για διαβουλεύσεις με τον Ντενκτάς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ. Ο Τζεμ δήλωσε ότι δεν θα γίνει ούτε ένα βήμα για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. αν προηγουμένως δεν αναγνωριστεί η λεγόμενη "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "την εκτίμηση ότι αυτή τη φορά ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν σκοπεύει να γυρίσει στην Ουάσιγκτον με 'άδεια χέρια' μετέφερε χθες στο πρακτορείο Ρόιτερ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ξεκαθαρίζοντας όμως ταυτόχρονα, ότι από τον ίδιο ο Αμερικανός δεν πρόκειται να αποσπάσει τίποτα. Ετσι, μοιραία οι πιέσεις του απεσταλμένου του Λευκού Οίκου, ο οποίος συνοδεύεται στη Λευκωσία και από το συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, αναμένεται να στραφούν για μια ακόμη φορά εις βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 10 November 1997 - 14:54:24 UTC