Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-11-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 11/11/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κοινωνικός διάλογος
  • [3] Προϋπολογισμός
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Ευρωομόλογα-Ζήτηση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο κοινωνικός διάλογος, η οικονομική πολιτική, οι αποκαλύψεις για "σταγονίδια" στην Αστυνομία και ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός για προσλήψεις στο Δημόσιο, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις στο Δημόσιο. Που, πως και πόσες θέσεις προκηρύχθηκαν.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προσλήψεις: Πως θα γίνουν.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ρόμπα οι Ράμπο! Θα τσακίσει τους "Λύκους της Χούντας" ο Γ. Ρωμαίος.

    Η ΑΥΓΗ: Χωρίς τους εργαζόμενους το σύμφωνο του κοινωνικού διαλόγου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Λησταρχείο το Χρηματιστήριο.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Κύμα οργής κατά των "εκσυγχρονιστών".

    ΕΘΝΟΣ: Τα 8 μυστικά για επιτυχία στις προσλήψεις στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πάτησε την σκανδάλη κατά των... γραμματοκομιστών ο Κ. Σκανδαλίδης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 61 Ναι βουλευτών στην ποινή του θανάτου για τους εμπόρους ναρκωτικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πως θα χτίσετε με το νέο ΓΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αρχισε το ξήλωμα. Σοκ από τις αποκαλύψεις για τα "σταγονίδια".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Την τύχη του Σαμαρά θα 'χει ο Αβραμόπουλος. Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη.

    ΕΣΤΙΑ: Ποίαι περιοχαί εντάσσονται "εντός Σχεδίου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στροφή 180 μοιρών στο Ασφαλιστικό. Δεν θα θιγούν οι επικουρικές συντάξεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Καμία μείωση στις συντάξεις των επικουρικών ταμείων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ζητούνται ελαφρύνσεις στο παρά 1 λεπτό για προϋπολογισμό με "κοινωνικό πρόσωπο".

    ΝΙΚΗ: Κοινωνικός διάλογος: Τρεις νέες επιτυχίες των εργαζομένων.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σύμφωνο προδοσίας για ξεπούλημα των εργατικών συμφερόντων.

    [2] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "βάρη στα ασφαλιστικά ταμεία μεταφέρει η κυβέρνηση χάριν του κοινωνικού διαλόγου και των πρόσθετων μέτρων στα οποία αναγκάζεται να προσφύγει για την αντιμετώπιση της νομισματικής αναταραχής".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "σε μια συμφωνία χωρίς την ουσιαστική συναίνεση των εργαζομένων κατέληξε χθες ο πολυδιαφημισμένος κοινωνικός διάλογος, "συμφωνία" που, παρ'ότι επικυρώθηκε επίσημα, στην πράξη αναμένεται να αμφισβητηθεί σφοδρά από το συνδικαλιστικό κίνημα το οποίο εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ διχασμένο".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "για χάρη της σωτηρίας του κοινωνικού διαλόγου, η κυβέρνηση έκανε στροφή στην εφαρμογή των βασικών διατάξεων στο ασφαλιστικό, παίρνοντας πίσω τα μέτρα του νόμου Σιούφα (ν.2084/92) που θα εφαρμόζονταν από 1ης-1-98 για μείωση στο 20% των επικουρικών συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης".

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει ότι "σε τρία σημεία "κλειδιά" για την επίτευξη κοινωνικής συναίνεσης υποχώρησε χθες η κυβέρνηση, πετυχαίνοντας έτσι να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζομένων για την υπογραφή του "συμφώνου Εμπιστοσύνης προς το 2000".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "με την γενική κατακραυγή εργαζομένων και συνδικάτων να τους συνοδεύει και με συνεργό την απομονωμένη και ανυπόληπτη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, η οποία υφάρπαξε\απόφαση της Συνομοσπονδίας, μετρώντας διπλή την ψήφο του προέδρου, κυβέρνηση και ΣΕΒ έχουν από χθες στα χέρια τους "επικυρωμένο" το αντεργατικό έκτρωμα που βάφτισαν "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του, τονίζει ότι "φυσικά τα εμπόδια ήταν πολλά και οι διακυμάνσεις περισσότερες, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που η διαδικασία του Κοινωνικού Διαλόγου έφθασε μέχρι και στα πρόθυρα της ακύρωσής του. Και δεν θα μπορούσε, άλλωστε να γίνει και διαφορετικά, από τη στιγμή που οι μετέχοντες σ'αυτόν είχαν διαφορετικούς στόχους και σε ορισμένες περιπτώσεις και διαμετρικά αντίθετες επιδιώξεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι " σε ιλαρή διαπραγμάτευση όπου η κυβέρνηση θυμήθηκε τα κλασσικά.... "θα" με στόχο να θολώσει τα νερά, αποπροσανατολίζοντας τους εργαζομένους, μετατράπηκε ο κοινωνικός διάλογος".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "στάχτη στα μάτια των εργαζομένων ρίχνει η κυβέρνηση προσπαθώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις που έχει προκαλέσει η συμπαιγνία κυβερνητικών στελεχών με τους πράσινους εργατοπατέρες να περάσουν το αντιλαϊκό και αντεργατικό κείμενο το οποίο βάπτισαν ως "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000".

    [3] Προϋπολογισμός

    Τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι "ως και στο "παρά ένα" αναζητούν στην κυβέρνηση τρόπους για την παρουσίαση ενός προϋπολογισμού που θα θεωρηθεί "κοινωνικά δίκαιος": Το μεσημέρι συνεδριάζει σε διευρυμένη σύνθεση η κυβερνητική επιτροπή για να συζητήσει μέτρα "κοινωνικής πολιτικής", ενώ θα γίνει και εξέταση των πινάκων με τις επιπτώσεις της φορολογικής πολιτικής του '98 για κάθε τύπο οικογένειας".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "ως χάρτινος πύργος καταρρέει ο μύθος περί της δήθεν αναπτύξεως της οικονομίας, τον οποίον θέλει να καλλιεργή η Κυβέρνησις Σημίτη. Εις το βαθμόν που το Χρηματιστήριον Αθηνών αποτελεί πραγματικό δείκτης των αναπτυξιακών προοπτικών, το μήνυμα εκ της χθεσινής νέας πτώσεώς του είναι σαφές. Κανείς δεν φαίνεται να πιστεύη εις το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Και δεν πιστεύει, επειδή η πολιτική την οποίαν ακολουθεί η κυβέρνησις δεν πείθει. Τίποτε το διαφορετικόν δεν έχει προσφέρει μέχρι τούδε, ενώ ούτε εις την ανάπτυξιν οδηγεί".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ στο σχόλιό της γράφει ότι "ένα συνάχι στη νοτιοανατολική Ασία κάνει την Αθήνα να βήχει. Και αποκαλύπτει ο βήχας αυτός, πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική οικονομία και πόσο μακριά από την πραγματικότητα βρίσκονται οι κυβερνητικές θριαμβολογίες για την πορεία της. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Προϋπολογισμός ο οποίος προαναγγέλλει ότι και τον επόμενο χρόνο όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί η θέση μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά αντίθετα θα επιδεινωθεί".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει ότι "δύο μέρες πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, έδωσε χθες για μια ακόμη φορά το στίγμα της οικονομικής πολιτικής για το 1998: Λιτότητα. Μετά την έντονη φημολογία για φορολόγηση των αποθεματικών των επιχειρήσεων παρείχε τη διαβεβαίωση ότι ο προϋπολογισμός δεν θα κρύβει καμία φορολογική έκπληξη και καμία έκτακτη φορολογία δεν θα επιβληθεί σε κανέναν".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "φρένο έβαλαν χθες οι "15" στις φιλοδοξίες της Τουρκίας για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών της με την Ε.Ε. Αντί του προγραμματισμένου Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρ. Ενωσης-Τουρκίας που επρόκειτο να γίνει στις 24 Νοεμβρίου και τελικά, αναβλήθηκε, η Τουρκία θα περιορισθεί σε μια απλή πρόσκληση των "15" για δείπνο προς τον υπουργό των Εξωτερικών της Ισμαήλ Τζεμ.

    Με τίτλο "Παρηγοριά μ'ένα γεύμα" η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συζήτηση για τις σχέσεις των "15" με την Τουρκία, στο χθεσινό μεσημβρινό γεύμα των υπουργών Εξωτερικών", Το θέμα θα τεθεί, πάλι, στο δείπνο των πρωθυπουργών, οι οποίοι θα συναντηθούν στις 20 Νοεμβρίου στο Εκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την απασχόληση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "η Λουξεμβουργιανή προεδρία αποφάσισε χθες να παραπέμψει στους 15 ηγέτες στη συνεδρίαση της 20ης Νοεμβρίου στο Λουξεμβούργο, τον καθορισμό των προενταξιακών σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία, προφανώς για να ξεπεράσει τις ελληνικές αντιρρήσεις. Ενώ χθες σημειώθηκε και η αναμενόμενη τις τελευταίες μέρες γερμανική αναδίπλωση σχετικά με τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των υποψήφιων χωρών".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτας θα έχει σήμερα στη Λευκωσία ο Αμερικανός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χόλμπρουκ κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Κληρίδη και τον Ντενκτάς, θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει κάποια ένδειξη για συναίνεση της τουρκικής πλευράς στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και βεβαίως μια κοινά αποδεκτή φόρμουλα για τη συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "κάτω από το βάρος των νέων τουρκικών όρων για άμεση αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους πριν από την έναρξη οποιονδήποτε διαπραγματεύσεων, έφθασε χθες το βράδυ στην Κύπρο, ο απεσταλμένος του προέδρου Κλίντον, στο Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για "εμπιστευτικές" συνομιλίες με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "ενώ έφθασε νωρίς χθες το βράδυ στη Λευκωσία, ο αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, άλυτο παραμένει το "μυστήριο" της καθόδου του, στο νησί. Η κυβέρνηση, εξακολουθεί να δηλώνει ότι "δεν γνωρίζει τους σκοπούς της αιφνιδιαστικής επίσκεψης Χόλμπρουκ", ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνδέουν την κάθοδο του Αμερικανού αξιωματούχου με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές και ειδικότερα για να υποβοηθηθεί ο Γλαύκος Κληρίδης".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Το χαμηλό ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ευρωομόλογα, η νέα πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι απώλειες των τραπεζών από την κρίση στις διεθνείς αγορές και η πορεία των επιτοκίων καταθέσεων-χορηγήσεων, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών : "Aνησυχία για την συνεχή πτώση στη Σοφοκλέους - στον "αέρα" οι μετοχοποιήσεις των ΔΕΚΟ".

    ΕΞΠΡΕΣ : "Πιέσεις από τα επιτόκια - Αναζητείται λύση από τις τράπεζες".

    ΜΕΡΗΣΙΑ : "Νέα μέτρα για ομόλογα επιτόκια - Τι συζητεί σήμερα ο Λ. Παπαδήμος με τους "έξι"".

    ΚΕΡΔΟΣ : "Η στήριξη της δραχμής... ωφελεί τους κερδοσκόπους - Η αλήθεια για την κρίση στην ελληνική χρηματαγορά".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ : "Η δραχμή αντιστέκεται στο τεστ με το ευρωομόλογο - Το χαμηλό ενδιαφέρον για την νέα έκδοση υποδηλώνει προσδοκίες σταθερής ισοτιμίας".

    [7] Ευρωομόλογα-Ζήτηση

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "Σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε χθες το ενδιαφέρον για αγορές ευρωομολόγων σταθερού επιτοκίου αντανακλώντας την ψυχολογία των επενδυτών οι οποίοι μάλλον δεν θεώρησαν ελκυστικές τις αποδόσεις με δεδομένο τη σταθερότητα της δραχμής παρά τους κραδασμούς των τελευταίων ημερών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 11 November 1997 - 16:39:29 UTC