Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-11-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 13/11/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Προϋπολογισμός
  • [3] Κυπριακό
  • [4] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [5] Νέος προϋπολογισμός

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο προϋπολογισμός του 1998, οι διεργασίες στα κόμματα ενόψει των Δημοτικών εκλογών και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συμφορά. Ο νέος προϋπολογισμός με 13 νέους φόρους και αύξηση στους παλιούς.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Λεηλασία μισθών-εισοδημάτων. Συμφορά ο νέος προϋπολογισμός.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Χαστούκι Γιάννου σε μισθωτούς-συνταξιούχους.

    Η ΑΥΓΗ: Πάλι αχθοφόροι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Επιασε τους κλέφτες ο Τζουμάκας. Μίζες και διαφθορά στο Δημόσιο.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Προϋπολογισμός '98. Εξοντώνουν εργαζόμενους-μικρομεσαίους.

    ΕΘΝΟΣ: Προϋπολογισμός: Οδυνηρές εκπλήξεις. Αναπτυξιακός μεν, σφιχτός δε.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στο 13αρι των φόρων παράδοσις όλων άνευ όρων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αυτοί καλοπερνάνε ενώ ο λαός στενάζει και βογκά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πόσοι και πόσα πληρώνουν το '98.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο κ. πάρτα όλα από μισθωτούς, εισοδήματα, Χρηματιστήριο, εταιρείες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Φορολογική επίθεση στις επιχειρήσεις.

    ΕΣΤΙΑ: Σαρωτική επιδρομή κατά των φορολογουμένων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σοκ με 13 νέους φόρους.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στον αστερισμό του Ευρω ο νέος προϋπολογισμός.

    ΤΑ ΝΕΑ: Λιγότερα λεφτά στην τσέπη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κρατικός προϋπολογισμός 1998. Λαιμητόμος για τα λαϊκά εισοδήματα.

    [2] Προϋπολογισμός

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "δύο όψεις έχει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός. Τη σκληρή του πλευρά χαρακτηρίζουν οι χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις και οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. Ομως από την άλλη προβάλλουν τα αναπτυξιακά και κοινωνικά στοιχεία. Οδυνηρές εκπλήξεις αποτελούν η καθιέρωση νέου τρόπου παρακράτησης που επιβαρύνει τους οικογενειάρχες, η μεγαλύτερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης, η άνοδος κατά 10% της προκαταβολής φόρου".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "η χθεσινή κατάθεσις εις την Βουλήν του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού απεκάλυψε τας απιστεύτους διαστάσεις που θα λάβη η νέα φορολογική επιδρομή κατά το προσεχές έτος. Ως προκύπτει τόσον από τα μεγέθη του, όσον και από τα εξαγγελθέντα φορολογικά μέτρα, το 1998 θα είναι έτος τρομακτικής αυξήσεως της φορολογίας, η οποία θα στραφή εις βάρος όλων των κατηγοριών φορολογουμένων".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "μια ακόμη σκληρή χρονιά θα είναι το 1998 και όλοι ανεξαιρέτως θα κληθούμε να πληρώσουμε τόσο την προσπάθεια σύγκλισης με την Ευρώπη, όσο και το κόστος από την αναταραχή με τη δραχμή. Ο νέος προϋπολογισμός, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, χαρακτηρίζεται ο πιο σφιχτός των τελευταίων ετών αφού βασίζεται στα έσοδα από τη φορολογία και στον περιορισμό σε μισθούς και συντάξεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "γδύνει" τους Ελληνες φορολογουμένους ο προϋπολογισμός του 1998. Τα έσοδα από τους νέους φόρους ανέρχονται σε 317 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ γενικότερα τα φορολογικά έσοδα πρόκειται να φθάσουν τα 8,4 τρισεκατομμύρια δραχμές.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "με το βλέμμα στραμμένο στην αγορά χρήματος, η οποία εξακολουθεί να ζει σε συνθήκες έντασης και νευρικότητας, η κυβέρνηση κατέθεσε χθες στη Βουλή, ένα ιδιαίτερα αυστηρό προϋπολογισμό για το 1998, με ελάχιστες εισοδηματικές αυξήσεις και πλήθος φορολογικών επιβαρύνσεων -13 τον αριθμό- και προφανή στόχο να διαμορφώσει συνθήκες ομαλοποίησης στο νομισματικό τομέα".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "παράδοσις άνευ όρων στο "13αρι" των σκληρών φόρων."Φρολογικό 13άρι" με κέρδη 317 δις δρχ. το βάρος των οποίων θα κληθούν να σηκώσουν για ακόμη μία φορά οι φορολογούμενοι, κλήρωσε χθες με την κατάθεσι του νέου προϋπολογισμού για το 1998".

    Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους αναφέρουν ότι "και βεβαίως δεν αρκεί η αύξηση των κονδυλίων για την Υγεία και την Παιδεία... Για να διακρίνει κανείς το "κοινωνικό πρόσωπο" του νέου προϋπολογισμού.... ιδίως σε μια σειρά φορολογικών μέτρων -όσο και αν επίσημα χείλη υποστηρίζουν πως θα λειτουργήσουν προς όφελος των μικρομεσαίων εισοδημάτων. Και για του λόγου το αληθές, η προς τα πάνω αναπροσαρμογή της κλίμακας παρακράτησης φόρου...."

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "πενιχρές αυξήσεις μισθών και συντάξεων δίνει ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος απαιτεί τη συμβολή των φορολογουμένων με επιπλέον 317 δισεκατομμύρια δραχμές από το νέο φορολογικό πακέτο. Το "δωράκι" για μισθωτούς και συνταξιούχους είναι η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας σε ποσοστό ίσο με το μέσο ετήσιο πληθωρισμού του 1997".

    [3] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι "ραγδαίες εξελίξεις στη διαμόρφωση ενός "πακέτου" που θα περιλαμβάνει τις προοπτικές των ευρω-τουρκικών σχέσεων, τη λύση του Κυπριακού και την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου, υποδηλώνει η κινητικότητα Χόλμπρουκ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "με την "αφρόκρεμα" των επιχειρηματιών από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και το ψευδοκράτος συνδιαλέγεται από σήμερα μέχρι και το Σάββατο στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της επίσκεψης στην Αθήνα του αμερικανού διαμεσολαβητή για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος μετά την Κύπρο και την Αγκυρα, έφθασε αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με τη μόνιμη διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Ευρ. Ενωση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "Πέπλος μυστικότητας καλύπτει την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό, η οποία βρίσκεται πλέον υπό πλήρη εξέλιξη με πρωτοστατούντα τον προεδρικό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ωστόσο, πληροφορίες, από το διπλωματικό προσκήνιο, φέρουν τον κ. Χόλμπρουκ, μεταξύ των ιδεών που προωθεί, να αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ισότιμη συμμετοχή και της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "τηλεφωνική συνομιλία, σημαντικού περιεχομένου, με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, προανήγγειλε χθες ο προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κυπριακό, κ. Ρ. Χόλμπρουκ ενώ σήμερα είναι πολύ πιθανόν να συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου και τον υφυπουργό Γ. Κρανιδιώτη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "Αμφιβολίες για τις καλές προθέσεις της αμερικανικής πρωτοβουλίας εξέφρασε χθες ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, αναφερόμενος στην επίσκεψη Χόλμπρουκ στην Κύπρο. Παρά το ευχολόγιό του, να πετύχει η προσπάθεια Χόλμπρουκ, ο κ. Τσοχατζόπουλος, διερωτήθηκε αν η πρωτοβουλία των ΗΠΑ θα λάβει υπόψη της τα συμφέροντα, τα δίκαια και τις ανάγκες του κυπριακού λαού ή θα κοιτάξει μόνο τα ευρύτερα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "μετά τον Τούρκο πρωθυπουργό Μεσούντ Γιλμάζ που απαίτησε και εξασφάλισε τον αποκλεισμό του Θόδωρου Πάγκαλου από τις συνομιλίες της Κρήτης, και ο 'μάγος' του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ παρακάμπτει τώρα επιδεικτικά τον 'απρόβλεπτο' Ελληνα υπουργό Εξωτερικών εγκαινιάζοντας... θερμή γραμμή επικοινωνίας με τον Κώστα Σημίτη. Στο μεταξύ, σε ρόλο 'γραμματοκομιστών' μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού, του Αμερικανού διπλωμάτη και των.... Τούρκων επιστρατεύονται τώρα οι κ. κ. Παπανδρέου και Κρανιδιώτης που σπεύδουν αιφνιδιαστικά σήμερα στις Βρυξέλλες".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ η πιο ρεαλιστική και δημιουργική πρωτοβουλία που υπήρξε ποτέ για το Κυπριακό είναι αυτή του Αμερικανού μεσολαβητή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος φρόντισε χθες να δηλώσει ότι κάθε άλλο παρά συμβάλλει στη διαδικασία επίλυσης η στάση της Ε.Ε. Η Αγκυρα πάντως δηλώνει ότι δεν θα ήταν έκπληξη εάν ο Χόλμπρουκ εργαζόταν προς την κατεύθυνση της συμμετοχής των τουρκοκυπρίων ως -ισότιμο μέρος- στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου στην Ε.Ε.".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "την ίδια ώρα που οι Αμερικανοί φαίνονται αποφασισμένοι να εμπλακούν για τα καλά στο Κυπριακό, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος κρούει των κώδωνα του κινδύνου, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για την πρωτοβουλία Χόλμπρουκ και προειδοποιώντας ότι η προτεινόμενη λύση μπορεί να μη συμβαδίζει με τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού".

    [4] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι ο προϋπολογισμός του 1998, η εισοδηματική πολιτική για το 1998 και η ομαλοποίηση της χρηματαγοράς.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Φιλόδοξοι οι στόχοι του νέου προϋπολογισμού -Βασικός στόχος η μείωση του πληθωρισμού στο 3,7%".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Υποσχέσεις με βαρύ φορτίο - Στόχος του προϋπολογισμού να καλύψει το 1998 τα δημοσιονομικά κριτήρια".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Σκληρά μέτρα για σκληρή δραχμή - Αυξημένοι 15,1% οι άμεσοι και 11,4% οι έμμεσοι φόροι".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Προϋπολογισμός '98 με καταιγίδα φόρων - Ασάφεια και καλές προθέσεις διακρίνουν τα περισσότερα μεγέθη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Θωρακισμένη η δραχμή στην τριετή πορεία της προς το ευρώ - Δεν εντάσσεται στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών το 1998".

    [5] Νέος προϋπολογισμός

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Το φιλόδοξο στόχο για τη μείωση του ελλείμματος σε 2,4% του ΑΕΠ, που θα αποτελέσει το διαβατήριο για την είσοδο της Ελλάδος στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, επιδιώκει ο Προϋπολογισμός του 1998, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου. Τα δημόσια έσοδα αυξάνονται κατά 946 εκατ. δρχ., εκ των οποίων τα 317 δισ. θα προέλθουν από τα νέα φορολογικά μέτρα, ενώ ο ρυθμός αύξησης των δαπανών θα συγκρατηθεί στο 4,9%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 13 November 1997 - 16:06:13 UTC