Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-11-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/11/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Οικονομική πολιτική

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι διεργασίες στα κόμματα για τις υποψηφιότητες στις δημοτικές εκλογές, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: SOS. Ναρκω-παιδιο η Ελλάδα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Για ψώνια με... Μερσεντές: Καλοπερνάνε οι "ημέτεροι" με τα λεφτά μας.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τελειώνουν Σημίτη οι μεγαλοεκδότες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αγριεύει ο κόσμος. Εξαντλείται η ανοχή προς την κυβέρνηση.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Γκάλοπ ALKO: Αβραμόπουλος - Τσοχατζόπουλος, πρώτοι σε δημοτικότητα.

    ΕΘΝΟΣ: Ενσταση από Ακη για τους χειρισμούς στα οικονομικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Περίπατος η Δημαρχία για τον Δημήτρη, αν το θελήση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εγγραφές μέσω τηλεφωνικών καταλόγων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εφάπαξ εισφορά για ακίνητα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σχέδιο "Βεντάλια" της αστυνομίας για την πορεία του Πολυτεχνίου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Απρόβλεπτο 6μηνο για την οικονομία.

    ΕΣΤΙΑ: Ποίοι οι κίνδυνοι δια την οικονομίαν της χώρας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Γιάννος Παπαντωνίου: Βάλτε φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "με ένα... βέτο για την Τουρκία και πολλές προτάσεις για την απασχόληση προσέρχεται ο πρωθυπουργός στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Εξωτερικών μελετούν "ιδέες και προτάσεις" για την άρση του αδιεξόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    [3] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "με σαφέστατο στόχο τη δημιουργία -ατύπων μεν υπαρκτών δε- διαύλων επικοινωνίας ένθεν κακείθεν της πράσινης γραμμής, ο προσωπικός απεσταλμένος του προέδρου Κλίντον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, "έκλεισε" χθες στις Βρυξέλλες τη συνάντηση των Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα ένα ευρύτατο κύκλο επαφών με το σύνολο σχεδόν των εμπλεκομένων παραγόντων στο Κυπριακό ζήτημα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "πιθανή θεωρεί τη λύση του Κυπριακού μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος για μία ακόμη φορά κρατά κλειστά τα "χαρτιά" του, αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θεωρεί "αδιανόητο" να υπάρξει στρατιωτική ενέργεια στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ παραλλήλως αναζητά πλέγμα άτυπων μορφών συνεργασίας στην Κύπρο, που θα ευνοούσαν την επίλυση του Κυπριακού, την ενταξιακή πορεία, αλλά και την εξεύρεση "φόρμουλας' για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "θέλεις πραγματικά μία λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας; Γιατί αν θέλεις, εμείς μπορούμε να περιμένουμε τον διάδοχό σου για να συζητήσουμε σοβαρά για το Κυπριακό..." Είναι η αυστηρή παρατήρηση του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ προς τον Ραούφ Ντενκτάς".

    [4] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "από της ανακοινώσεως του νέου προϋπολογισμού και προτού καν συζητηθή αυτός εις την Βουλήν, κατέστησαν ήδη ορατοί οι σοβαρώτατοι κίνδυνοι εκ της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί κατά το έτος 1998. Ξένοι παρατηρηταί των οικονομικών μας παραγόντων που εξήτασαν τον κατατεθέντα προϋπολισμόν, δεν απέκρυπταν τας αμφιβολίας των δια την αποτελεσματικότητα της πολιτικής αυτής".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "χέρι... στην κινητή περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων επιχειρεί να βάλη η κυβέρνησις Σημίτη, αφού προωθεί θεσμικό πλαίσιο ώστε τα Ταμεία να έχουν τη δυνατότητα να τοποθετούν τα διαθέσιμά τους -συνολικού ύψους 3 τρις σε αμοιβαία κεφάλαια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "άσχημα τα μαντάτα για τους εμπόρους, αλλά και για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ένα σπίτι, καλά, όμως είναι τα νέα για τους καταθέτες. Ενας νέος κύκλος αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων των εμπορικών τραπεζών ξεκινά από σήμερα Δευτέρα, με την κάθε τράπεζα να διαμορφώνει τα επιτόκιά της ανάλογα με το γενικό κόστος λειτουργία της, όπως αυτό διαμορφώνεται από την πρόσφατη αναταραχή, αλλά και τις εκτιμήσεις της για την αποκλιμάκωση της κρίσης".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει ότι "στην επιβολή επιπρόσθετης φορολογίας στην πώληση μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών εντός του 1998, προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ενώ παράλληλα Εθνική Τράπεζα και ΕΤΕΒΑ προχωρούν στη θέσπιση μηχανισμών που θα βοηθήσουν μελλοντικά στην απόκρουση των κερδοσκόπων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "τα μαύρα χάλια στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων έχουν ανοίξει για τα καλά την όρεξη της κυβέρνησης. Ετσι, η μαύρη τρύπα του ενός και πλέον τρισεκατομμυρίου δραχμών θα χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογηθεί τόσο η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όσο και ο τζόγος με τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων στο Χρηματιστήριο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει ότι "σκληρή δραχμή και αυξημένοι φόροι: Αυτά θα είναι και το 1998 τα δύο βασικά εργαλεία της κυβερνητικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση των δύο κεντρικών στόχων του προγράμματος σύγκλισης, την περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ομως η εθνική οικονομία ετοιμάζεται να εισέλθει σε ένα εξάμηνο έντονων διεθνών αναταράξεων, που αυτή τη φορά δεν θα προέλθουν μόνο από τη μακρινή Ασία, αλλά και απο την Ευρώπη".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "απροθυμία στήριξης του προϋπολογισμού εμφανίζουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, στην ηγεσία της οποίας επικρατεί προβληματισμός από την κοινωνική δυσφορία για την αυστηρή οικονομική πολιτική. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην αυριανή συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου αναμένεται βεβαίως να υπερασπιστεί τόσο την αναγκαιότητα του σκληρού προϋπολογισμού όσο και να τονίσει το πλαίσιο των κοινωνικών μέτρων, που θεσπίστηκε, προκειμένου να στηριχθούν ευαίσθητα στρώματα του πληθυσμού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο υποστηρίζει ότι "η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής στην οποία το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία και οι συνδικαλιστικές παραφυάδες διαχειρίζονται το δημόσιο τομέα της οικονομίας με καθαρά κομματικό τρόπο. Αυτό άλλωστε εξηγεί και την αδυναμία μας να προσαρμοστούμε στα κριτήρια της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 17 November 1997 - 15:40:38 UTC