Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-11-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 25/11/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματαγορές
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Προϋπολογισμός
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Καραμανλής - Οικονομία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι διεργασίες στα κόμματα για τις δημοτικές εκλογές, οι ανησυχίες για νέα χρηματιστηριακή κρίση και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εξι αλήθειες για την Οικονομία. Ο Καραμανλής "ξεγυμνώνει" την κυβέρνηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορισμοί. Ποιοι θα προτιμηθούν. Τα προσόντα για να μπείτε στο Δημόσιο.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σέρλοκ Χολμς ο κ. Β. Κόκκινος. "Ακούμπησε τους τρομοκράτες" από τη Ν. Υόρκη.

    Η ΑΥΓΗ: Ο προϋπολογισμός προκαλεί νέο κύκλο κινητοποιήσεων. Σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σε απόγνωση οι επαγγελματίες. Μπαίνει λουκέτο σε 50.000 μαγαζιά.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Το νέο βαθμολόγιο στο Δημόσιο. Τι αλλάζει στη ζωή των δημοσίων υπαλλήλων.

    ΕΘΝΟΣ: Αχρηστα τα πτυχία στην Ελλάδα. Ερευνα-χαστούκι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κ. Καραμανλής: Δεν βλέπει να "φτουράνε" ούτε οικονομία, ούτε τετραετία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στέρεψαν οι άσσοι από τα μανίκια του Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιοι φταίνε για τη ζούγκλα των γηπέδων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανατέλλων κίνδυνος. Από Ιαπωνία μηνύματα για νέα νομισματική κρίση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Διορθώνουν την γκάφα της παρακράτησης φόρου.

    ΕΣΤΙΑ: Οργιον σπατάλης του Κομματικού κράτους. Συντριπτικά στοιχεία του Κ. Καραμανλή.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Από Ιαπωνία ο νέος "σεισμός". Απειλείται παγκοσμίως ισχυρότερη νομισματική αναταραχή.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εισαγγελέας για τις σύγχρονες τηλεοπτικές "πυθίες".

    ΤΑ ΝΕΑ: Μαχαίρια για τα 270 δισ. της Αθηνάς. Ανοιχτός πόλεμος Ρουσέλ-Ιδρύματος.

    ΝΙΚΗ: Ελλάδα εν πλω!... Ζούμε σε πόλεις ανοχύρωτες...

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ενεργοποίηση και χουντικών νόμων για την εξυπηρέτηση πολυεθνικής.

    [2] Χρηματαγορές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "την ανατολή σοβαρής κρίσης σηματοδοτεί η χθεσινή κατάρρευση μιας από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της Ιαπωνίας, που αφήνει άνοιγμα 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 7 τρισ. δρχ.- τα 2/3 του ελληνικού προϋπολογισμού). Οι ελληνικές νομισματικές αρχές -που βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τις ομόλογες αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης- κατέχονται και αυτές από ανησυχία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "νέο "σεισμό" προκαλεί στις χρηματαγορές και τα χρηματιστήρια της Δύσης η δραματική κρίση που περνά η ιαπωνική χρηματοπιστωτική αγορά. Χθες, τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και των Παρισίων σημείωσαν κάθετη πτώση από 1,2-3,8% στο άνοιγμά τους, ενώ μεγάλη πτώση σημειώθηκε και στη Σοφοκλέους (-2,57%). Ολα αυτά χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, λόγω εθνικής αργίας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με βασικό τίτλο "από Ιαπωνία ο νέος "σεισμός" επισημαίνει ότι "αυτή τη φορά η απειλή προέρχεται από την Ιαπωνία, τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, όπου είναι στραμμένη η προσοχή του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αιτία, η κατάρρευση μιας από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρίες της χώρας, η οποία στα εκατοστά της γενέθλια, πτώχευσε αφήνοντας χρέη 3 τρισ. γιεν ή 24 δισ. δολ., σχεδόν διπλάσια των ελληνικών συναλλαγματικών διαθεσίμων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "χρεωκοπία ανήγγειλε χθες η τέταρτη σε μέγεθος χρηματιστηριακή εταιρεία της Ιαπωνίας, μία εταιρεία με ιστορία εκατό χρόνων. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε πτωτική πορεία τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τις προσπάθειες των αρχών να εμποδίσουν το ξεπούλημα στις χρηματαγορές".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "η πιο εκκωφαντική και εκτεταμένη κρίση του σύγχρονου οικονομικού φιλελευθερισμού εισέρχεται πλέον σε μια νέα επώδυνη φάση, καθώς ήλθε στο φως της δημοσιότητας με επίσημο τρόπο η μεγαλύτερη οικονομική κατάρρευση και απάτη -μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο- στην Ιαπωνία".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "το πιο σοβαρό πλήγμα στην ιστορία του δέχθηκε το "ιαπωνικό θαύμα", αναγκάζοντας πολλούς να αναρωτηθούν μήπως ο οικονομικός γίγαντας της Απω Ανατολής στηρίζεται σε πήλινα πόδια! Μέσα στο Νοέμβριο χρεοκόπησαν η "Σάνιο Σεκιούριτι" και η τράπεζα "Τακουσόκου Χοκάιντο", αλλά το χθεσινό "κανόνι" του χρηματιστηριακού κολοσσού "Γιαμαϊτσι Σεκιούριτις" προκάλεσε καθοδικά ρίγη σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και αναβίωση τον πρόσφατο εφιάλτη του Χονγκ Κονγκ".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "την έναρξη εντατικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, μετά τις κυπριακές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση και τη θέση αυτή ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Ντ. Κόρντβεζ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "την αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης με την ανάμειξη των Αμερικανών στις ευρωπαϊκές υποθέσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης στον Τ. Μίλερ, συνεργάτης του εκπροσώπου του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό Ρ. Χόλμπρουκ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί σκόπιμο η αμερικανική πρωτοβουλία να εστιάζεται στην προσπάθεια για αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ούτε και για την αναβάθμιση της θέσης των Τουρκοκυπρίων στις επικείμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "κατά το χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος, επικαλέσθηκε ακόμη και (...) "παρανόηση" του πρωθυπουργού, προκειμένου να δρομολογήσει την προσπάθεια "τακτικής" οπισθοχώρησης για τη διεύρυνση (Ατζέντα 2000), ενόψει των οριστικών αποφάσεων που θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου. Ταυτόχρονα με τη δρομολόγηση της ελληνικής οπισθοχώρησης, η Αγκυρα "ανεβάζει" τόνους και διεκδικήσεις".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "τας επιφυλάξεις της κατέθεσε χθες η Ελλάς έναντι της προωθούμενης συμμετοχής της Τουρκίας εις την Ευρωπαϊκήν Διάσκεψιν και της ενισχύσεως της τελωνειακής ενώσεως της Τουρκίας με την Κοινότητα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "ασφυκτικές πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί τη συμμετοχή της Τουρκίας στη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η χθεσινή αιφνιδιαστική επίσκεψη του ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τ. Μίλερ, στην Αθήνα, ο οποίος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "οριστικά στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, θα εξεταστεί το ζήτημα της συγκρότησης της διαρκούς Ευρωπαϊκής Διάσκεψης και της αναβάθμισης των τουρκοκοινοτικών σχέσεων. Με τα σημερινά δεδομένα, η Τουρκία (που δεν συγκεντρώνει καν τις προϋποθέσεις ένταξης των άλλων ένδεκα υποψηφίων) θα παραμείνει μακριά από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά οι ΗΠΑ και η Γερμανία πιέζουν για τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "το αδιέξοδο στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας συνεχίζεται, με την Ελλάδα να επιμένει προς το παρόν τουλάχιστον, στις επιφυλάξεις της, την Αγκυρα να στέλνει επιστολές στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών και τους εταίρους να προσπαθούν να βρουν συμβιβαστική λύση".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "δεν έχει τέλος το κρυφτούλι που παίζεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τη διαδικασία προσέγγισης της Τουρκίας με την Ευρώπη. Χθες ήταν η σειρά του Θ. Πάγκαλου να πει "όχι" στην δήθεν εκφρασμένη βούληση των Ευρωπαίων να ενεργοποιήσουν το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει "με φραστικούς.. λεονταρισμούς στα δείπνα των Ευρωπαίων εταίρων επιχειρεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει τη μεγάλη εθνική υποχώρηση, που συντελείται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το Αιγαίο σε μία ιδιότυπη μορφή ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι "η ανάγκη εξεύρεσης δίαυλων επικοινωνίας με την προκλητική γείτονα Τουρκία, όχι μόνο σε πολιτικό, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, όπως και η ορθότητα της πολιτικής επιλογής που φέρει το όνομα "βήμα προς βήμα" προσέγγιση, πανθομολογήθηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής συζήτησης του Ομίλου Προβληματισμού Πειραιά (ΟΠΕΚ), κεντρικοί ομιλητές της οποίας ήταν τρεις εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής του τόπου".

    [5] Προϋπολογισμός

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "ξεκινά σήμερα εν μέσω πολλών αντιδράσεων η συζήτηση του φετινού προϋπολογισμού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Προϋπολογισμός που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ιδιαίτερα ο Γ. Παπαντωνίου έχει χαρακτηρίσει "καθοριστικό" για την είσοδο της χώρας μας την Οικονομική Νομισματική Ενωση".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "το πρώτο μήνυμα αντίστασης στη μονόπλευρη πολιτική σκληρής λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 1998, στέλνουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας με την 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενώ στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή αρχίζει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Τη "σκυτάλη" των κινητοποιήσεων παίρνουν οι μικρομεσαίες επιχειρηματίες με την αυριανή κινητοποίησή τους, ενώ μεθαύριο διαδηλώνουν οι συνταξιούχοι και έπεται συνέχεια...".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι θέσεις Καραμανλή για την οικονομική πολιτική, η πτώση τιμών - συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η πτώση τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια και η σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Οξεία κριτική για την οικονομία από τη ΝΔ - "Μικρολογιστική" η πολιτική της κυβέρνησης".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση εξηγήσεις για τη διαγραφή χρεών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Επίθεση Καραμανλή για την οικονομική πολιτική - "Η κυβέρνηση δέσμια των κομματικών εξαρτήσεων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κόντρα δύο υπουργείων για την τουριστική πολιτική με επίκεντρο τις επιδοτήσεις κλινών και το νέο αναπτυξιακό νόμο".

    [7] Καραμανλής - Οικονομία

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Αναποτελεσματική και μικρολογιστική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλής την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης σε συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι ο μεγάλος ασθενής είναι το ίδιο το κράτος με την ευρεία δραστηριότητα που παρουσιάζει και είναι πηγή σπατάλης και αύξησης δαπανών, ενώ η παραγωγικότητα του είναι εξαιρετικά χαμηλή".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 25 November 1997 - 15:17:41 UTC