Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-11-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 28/11/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] Μέτρα για πάταξη της βίας στα γήπεδα
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, οι διεργασίες στα κόμματα ενόψει των δημοτικών εκλογών, η πρωτοβουλία για πάταξη της βίας στα γήπεδα και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αποροι δισεκατομμυριούχοι! Ανεργοι και νοικοκυρές με ιλιγγιώδεις καταθέσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τρελοί φόροι στα Ι.Χ." Ονειρο απατηλό το φθνηνό αυτοκίνητο.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Στη σέντρα η κόντρα Κόκκαλη-Βαρδινογιάννη. Εξυσαν πληγές οι βουλευτές.

    Η ΑΥΓΗ: Μεγαλώνει η δυσαρέσκεια για την οικονομική πολιτική. Σφυγμομέτρηση στο Λεκανοπέδιο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πως ξεπλένεται το βρόμικο χρήμα. Ολόκληρο το πόρισμα-φωτιά του Εισαγγελέα.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Απέλυσαν Εισαγγελέα για σχέσεις με τραβεστί.

    ΕΘΝΟΣ: Βόμβα από Δρυ στην αγορά Ι.Χ. Νέα σενάρια για απόσυρση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Νάταν το Αιγαίο... γήπεδο και η θρησκεία... ομάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καίγεται η υποψηφιότητα Δαμανάκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Ποια θέματα μπαίνουν στις εξετάσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το ντέρμπι των "Σικέ". Νέες καταγγελίες, αιχμές και μέτρα-ασπιρίνες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κόσκινο για μισθούς 400.000 υπαλλήλων.

    ΕΣΤΙΑ: Βουλευταί ζητούν κατάργησιν των ανατοκισμών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μέση λύση για τα "πανωτόκια".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μαζικές εγγραφές νέων μελών στο ΠΑΣΟΚ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πιο σκληρά μέτρα για τα ναρκωτικά. Πανελλαδικό γκάλοπ της VPRC.

    ΝΙΚΗ: Που... το πάει ο Αβραμόπουλος. Δεν δεσμεύεται για 2η τετραετία στο δήμο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος. Πρόταση νόμου του ΚΚΕ.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "αμετακίνητη στις θέσεις της και επιστρατεύοντας από απειλές μέχρι σενάρια πολέμου, η Αγκυρα δείχνει αποφασισμένη να παίξει όλα της τα "χαρτιά" για να αποσπάσει εκβιαστικά τη δέσμευση των Ευρωπαίων ότι βρίσκεται σε "ενταξιακή τροχιά" με την Κοινότητα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ με τίτλο "Διαφωνίες για Αγκυρα" αναφέρει ότι "σταθερές στις απόψεις τους περέμειναν η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία ως προς το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας σε σύγκληση μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "από την δυνατότητα των ΗΠΑ να πιέσουν την Τουρκίαν, με την χρησιμοποίησιν, ως όπλον πιέσεως, το στρατιωτικόν υλικόν και στρατιωτικήν βοήθειαν που της παρέχουν, εξαρτά ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος μίαν δικαίαν λύσιν εις το Κυπριακόν και την διευθέτησιν των ελληνοτουρκικών διαφορών".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "την εμμονή της βρετανικής κυβέρνησης στη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη κατέστησε σαφή στον Κ. Σημίτη ο Τ. Μπλερ. Κοινές αποφάσεις, πάντως, έχουν οι δύο πρωθυπουργοί για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ΟΝΕ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "ένα... αναμενόμενο "no" αλλά και ένα σημαντικότατο -λόγω της υψηλής επιρροής του κ. Τ. Μπλερ στη διεθνή πολιτική σκηνή- "yes", απεκόμισε κ. Κ. Σημίτης κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του. Η διαφωνία επήλθε σχετικά με τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει ότι "ιδιαίτερα βαρύ είναι το κλίμα που δημιουργείται για τις ελληνικές θέσεις στην Ευρώπη αναφορικά με τη συμμετοχή ή μη της Τουρκίας στην υπό σύγκλιση Ευρωπαϊκή Διάσκεψη μέσα από πραγματική "ομοβροντία" δηλώσεων από τα πιο επίσημα χείλη αλλά και ανταποκρίσεων που συμπληρώνουν το δυσμενές σκηνικό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο υποστηρίζει ότι "μπορεί να αυτοπροβάλλεται κατά καιρούς σαν ο... Ελληνας Τόνι Μπλερ ο Κώστας Σημίτης, όμως δέχθηκε χθες διπλωματικό χαστούκι από το Βρετανό ομόλογό του. Ο κ. Μπλερ επιμένει πως η Τουρκία πρέπει να πάρει μέρος στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεπεράσει τις σχετικές αντιρρήσεις της".

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι "επέμεινε και χθες η Αγκυρα στη στάση των εκβιασμών και απειλών, διαβλέποντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να την περιλάβει στα προς ένταξη ούτε στα προς υποψήφια μέλη της, ενώ το ελληνικό βέτο την αφήνει εκτός της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης".

    [3] Οικονομική πολιτική

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "ανήσυχη και απογοητευμένη από την κυβερνητική οικονομική πολιτική εμφανίζεται η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων του Λεκανοπεδίου Αθηνών. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της εταιρείας V-PRC, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Οικονομικός Ταχυδρόμος" το 78,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν τα πάει καλά στην οικονομία. Τα στοιχεία της έρευνας αποδεικνύουν ότι οι πολίτες δεν αποδέχονται τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι σημειώνεται πρόοδος στην οικονομία και αμφισβητούν τον αποδιδόμενο στον πρωθυπουργό χαρακτηρισμός του "καλού διαχειριστή".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "η αντίδραση των εργαζομένων στο αντεργατικό 'σύμφωνο εμπιστοσύνης' - προϊόν του 'κοινωνικού διαλόγου' - και η γενική κατακραυγή για τον προϋπολογισμό της σκληρής λιτότητας, διαμορφώνουν το κλίμα μέσα στο οποίο διεξάγεται σήμερα το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, με θέματα την καταγγελία της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, τη στάση της Συνομοσπονδίας απέναντι στον προϋπολογισμό και τον "κοινωνικό διάλογο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "στα άκρα τεντώνει το σχοινί η κυβέρνηση, καθώς για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε αλλαγή του αντικοινωνικού προϋπολογισμού, δηλώνοντας: αυτή είναι η πολιτική μας...".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "σε 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, προχωρούν οι δυο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) αντιδρώντας στο νέο προϋπολογισμό. Η απεργία θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "εργαζόμενοι και συνταξιούχοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική λιτότητας που εκφράζεται μέσα από τον προϋπολογισμό, ο οποίος διαψεύδει πρόσφατες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για διασφάλιση και βελτίωση του εισοδήματος".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της εκτιμά ότι "σε απόγνωση βρίσκονται στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ελληνικές οικογένειες, που καθημερινά διαπιστώνουν οτι τα πενιχρά τους εισοδήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν βασικές βιοτικές ανάγκες. Και ενώ ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, αφού μετά από 12 χρόνια συνεχούς λιτότητας το βιοτικό επίπεδο του μέσου νοικοκυριού έχει συρρικνωθεί σε οριακό επίπεδο, η κυβέρνηση Σημίτη έμπρακτα με το νέο προϋπολογισμό της λιτότητας για το 1998, αποδεικνύει ότι σκοπεύει να διατηρήσει την ίδια σκληρή στάση οξύνοντας το ήδη μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα".

    [4] Μέτρα για πάταξη της βίας στα γήπεδα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "να ήταν το Αιγαίο... γήπεδο και η Θρησκεία... ομάδα! Μόνον τότε θα ήταν σε καλύτερη μοίρα η Ελλάδα... Προχθές 123 βουλευτές έβγαλαν "κόκκινη κάρτα" στους ανθρώπους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, καταθέτοντας ερώτησι στην Βουλή για "στημένα παιγνίδια Η μπάλα λοιπόν ενώνει τους βουλευτές μας, αλλά όταν καλούνται να λάβουν θέσι για άλλα θέματα, δεν... παίζουν μπάλα και τηρούν -στην καλύτερη περίπτωση- σιγήν ιχθύος".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο βασικό της σχόλιο αναφέρει ότι "έχει διατυπωθεί εύστοχα ότι " από την καταγγελία της κατανάλωσης φτάσαμε στην κατανάλωση της καταγγελίας". Καταναλώνουμε καταγγελίες! Οι πιο ειδικοί του είδους μας είναι οι πολιτικοί μας... Σήμερα, λοιπόν, καταγγέλλεται το "στημένο" ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, και από 123 βουλευτές. Δηλαδή εν έτη 1997 "ανακάλυψαν" οι βουλευτές αυτό που είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες και στον τελευταίο Ελληνα πολίτη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "το ντέρμπι των σικέ" υποστηρίζει ότι "άλλοι 9 βουλευτές του ΚΚΕ ("πληγή οι μεγαλοπαράγοντες") και τρεις της ΝΔ ("τι γίνεται με το "Ξυστό;"), προσπάθησαν χθες να ρίξουν φως στο παρασκήνιο του ποδοσφαίρου, την ώρα που η υπό την Α. Φούρα σύσκεψη, κατέληγε σε αποφάσεις που είναι εντελώς αμφίβολο αν μεταβάλουν το ομιχλώδες τοπίο".

    [5] Κυπριακό

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "το "τερπνόν μετά του ωφελίμου" συνδυάζει ο Ρ. Χόλμπρουκ, ο οποίος, ως μεσολαβητής για το Κυπριακό, "φροντίζει να προωθεί τη λύση εκείνη που θα διασφαλίσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ως αντιπρόεδρος της Τράπεζας 'Credit Suisse First Boston' (CSFB), μεριμνά να προοδεύσει στις 'μπίζνες' του, μέσω του υποκαταστήματος της τράπεζας, που δραστηριοποιείται, εδώ και λίγο καιρό στη Λευκωσία".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η μάχη σε Βουλή και Αρειο Πάγο για τα πανωτόκια, η επέκταση του εμπορικού ωραρίου που ζητούν έμποροι - σούπερ μάρκετ και η απόσυρση ΙΧ κατά περιοχές είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Βροχή" 48 νέων φόρων στην 4ετία 1993-1997".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Η μεγάλη δοκιμασία... Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πριμ 5000 δρχ. ημερησίως σε εργοδότες για απασχόληση απολυμένων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αλλαγές στο καθεστώς αποσβέσεων των παγίων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Παρέμβαση στη Βουλή για να καταργηθούν τα πανωτόκια".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 28 November 1997 - 15:12:29 UTC