Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-12-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 15/12/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ε.Ε. - Τουρκία
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] Προϋπολογισμός
  • [5] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, η οικονομική πολιτική και το Κυπριακό, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: 4.573 προσλήψεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εντάξεις: Ολο το σχέδιο. Ποια αυθαίρετα νομιμοποιούνται.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σημαντική διπλωματική επιτυχία του Κ. Σημίτη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πάμε για πόλεμο με την Τουρκία αν προσαρτήσουν τα κατεχόμενα.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Αλλάζουν όλα στη ΝΔ. Τα γκάλοπ νίκης λύνουν τα χέρια του Καραμανλή.

    ΕΘΝΟΣ: Κάθαρση στην Αστυνομία. Συνέντευξη Γ. Ρωμαίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η Ευρώπη άφησε την Τουρκία στην... Ασία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βρυχάται η Τουρκία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: 60% πάνω ο φόρος ιδιοκατοίκησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η Αγκυρα μουγκρίζει στριμωγμένη από την Ε.Ε.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Το νέο καθεστώς στις συντάξεις.

    ΕΣΤΙΑ: Η Τουρκία απειλεί με προσάρτησιν της Κύπρου.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Φεύγουν 5+5 υπουργοί.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ακριβότερο 15% το γιορτινό τραπέζι.

    [2] Ε.Ε. - Τουρκία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "σε παραλήρημα απειλών προς πάσα κατεύθυνση κατέφυγαν οι αγάδες της Αγκυρας, αποκαλύπτοντας την πλήρη αδυναμία τους, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υιοθετεί τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μια αντίδραση που βλάπτει σαφώς τα συμφέροντα της Αγκυρας, όπως επισημαίνουν και Ευρωπαίοι επίσημοι (Κίνγκελ και άλλοι)".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "κρίσιμον περίοδον διά τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακόν, παρά την θετικήν εξέλιξιν, διά την Ελλάδα και την Κύπρον, της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου, εγκαινιάζουν αι αποφάσεις των "15" ηγετών. Και τούτο, διότι η αντίδρασις της Τουρκίας διά τον προσωρινόν έστω αποκλεισμόν της από την Ευρωπαϊκήν Ενωσιν, υπήρξεν οργίλη και συνοδεύθη από απειλάς αι οποίαι έχουν ως στόχον την Κύπρον".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "το ισχυρότατο σοκ που δέχθηκε η Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου, όπου ομοφώνως οι "15" απεφάσισαν να αποδυναμώσουν κάθε ευρωπαϊκή προοπτική της, προσπαθεί τώρα ο Μ. Γιλμάζ, τρομοκρατικώ τω τρόπω να εξάγη προς την Κύπρο!".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "ξεπέρασε και τον προκλητικό εαυτό της χθες η Τουρκία, το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της οποίας ξέσπασε σε απειλές εναντίον της ευρωπαϊκής οικογένειας, διαισθανόμενο ότι οδηγείται σε απομόνωση από τους εταίρους, όσο διατηρεί αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό, προκαλεί στο Αιγαίο και δεν σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου".

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο επισημαίνουν ότι "αν το Συμβούλιο Κορυφής του Λουξεμβούργου έληξε με αποδοχή των ελληνικών θέσεων... τούτο ασφαλώς δεν σημαίνει πως και στο μέλλον δεν θα υπάρξουν πιέσεις σε σχέση με την Τουρκία. Εγινε, ωστόσο, σαφές πως η Κοινότητα έχει αντιληφθεί ότι οι όροι που θέτει η χώρα μας... ουδόλως συνιστούν άρνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά ότι "αναμενόμενες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ήταν οι έξαλλες αντιδράσεις της Αγκυρας για τις αποφάσεις που έλαβε για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν δημιουργούν και κάποιες εύλογες ανησυχίες".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "σε νέα φάση εισέρχονται πλέον οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου. Καθιερώνεται ένα 'ευρωπαϊκό βαθμολόγιο' για την Τουρκία, της οποίας οι επιδόσεις στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, θα αξιολογούνται κάθε φορά από τους "15".

    [3] Οικονομική πολιτική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "χαράτσια" προβλέπονται από την αλλαγή του φόρου ιδιοκατοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που κοντεύει να 'χρονίσει', δεδομένου ότι θα κατατεθεί με την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή στις 15 Νοεμβρίου -και μένουν μόνο λίγες ημέρες πριν από την αλλαγή του χρόνου και δεν έχει γίνει τίποτα- θα προκύπτει περισσότερος φόρος για ιδιοκατοίκηση για τους φορολογούμενους που έχουν κύρια ή κύρια εξοχική κατοικία πάνω από 150 τετραγωνικά μέτρα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "αυξήσεις 'φωτιά' μέχρι και 60% στη φορολογία εισοδήματος φέρνει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αλλάξει τον τρόπο προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή, θα προβλέπεται η αντικειμενοποίηση του τρόπου υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση μέσω θέσπισης νέων κριτηρίων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "διπλό χτύπημα στα ακίνητα ετοιμάζει για το 1998 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τόσο με την αύξηση από την 1η Ιανουαρίου έως και 60% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, όσο και με την αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "φωτιά" θα είναι για την τσέπη χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων οι αλλαγές που προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "νέο χαράτσι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αποτελεί η αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Το νέο σύστημα οδηγεί σε υπέρογκες αυξήσεις του εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση από 40% έως και 60%, καθώς καταργούνται πολλοί συντελεστές που μείωναν την αξία των ακινήτων, ενώ αντίθετα θεσπίζεται νέος "διορθωτικός" συντελεστής, ο οποίος δρα αυξητικά στο τεκμαρτό εισόδημα των ιδιοκτητών ακινήτων. Παράλληλα, επανέρχονται σενάρια για μερική κατάργηση της απαλλαγής από το "πόθεν έσχες", που ισχύει για πρώτη κατοικία".

    [4] Προϋπολογισμός

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "το μέλλον της κυβέρνησης Σημίτη κρίνεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Το φάντασμα των διαρροών στην κρίσιμη ψηφοφορία για την έγκριση της οικονομικής πολιτικής του 1998 απειλεί την κυβέρνηση καθώς αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι θα δώσουν ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση, ενώ άλλοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα ψηφίσουν ορισμένα από τα επιμέρους κονδύλια του Προϋπολογισμού".

    [5] Κυπριακό

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ γράφει ότι "σε εξωδιπλωματικό επίπεδο αναμένεται να αντιδράσουν Αγκυρα και Ντενκτάς στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο. Μ' αυτήν την 'κομψή' ορολογία θέλησε, πηγή του υπουργείου Εξωτερικών στη Λευκωσία, να περιγράψει τα όσα αναμένονται να συμβούν στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή, τους αμέσους επόμενους μήνες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Monday, 15 December 1997 - 15:08:52 UTC