Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Foundation of the Hellenic World

Cultural News and Events Directory - Previous Article

From: HR-Net News Distribution Manager <dist@hri.org>

Από την αρχαιότητα στον κυβερνοχώρο

Εντυπωσιακή πρώτη εμφάνιση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με μουσειακό και ερευνητικό πρόγραμμα

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού φιλοδοξεί να ζωντανέψει 10.000 χρόνια ιστορίας με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά και μουσειολογικά μέσα.

Τέσσερα χρόνια από τη σύστασή του και αφού μεσολάβησαν κάποιες άκαρπες διαπραγματεύσεις με το ελληνικό κράτος για την παραχώρηση οικοπέδου, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού έκανε χθες την πρώτη του δημόσια εμφάνιση αναγγέλλοντας το πρόγραμμά του και τις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις. "Δεν ζητάμε την κρατική συμπαράσταση" τόνισε ο πρόεδρος και ψυχή του Ιδρύματος, Λάζαρος Εφραίμογλου, "είμαστε όμως πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όποιον φορέα μας το ζητήσει και να παράσχουμε την τεχνολογία μας και το υλικό που έχουμε επεξεργαστεί.

Και από τεχνολογία άλλο τίποτε. Το ΙΜΕ μοίρασε μαζί με το ειδικό έντυπο, ένα CD-ROM όπου παρουσιάζει τις εργασίες του και ένα δείγμα της δουλειάς που έχει κάνει για τον Μυστρά, με τρισδιάστατες ανασυστάσεις αρχαίων κτιρίων κ.ά. Τι φιλοδοξεί όμως να κάνει το ΙΜΕ; Να καταγράψει τη διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού ανά τη γη και να αξιοποιήσει συστηματικά όλες τις σχετικές γνώσεις για τη διάδοση και ενίσχυση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Για το σκοπό αυτό επιστρατεύονται όχι μόνο η σύγχρονη τεχνολογία και οι νέες μουσειολογικές επιτεύξεις, αλλά και η σεβαστή περιουσία που προσέφερε στο ίδρυμα η οικογένεια Εφραίμογλου: 1 εκατ. μετοχές της Τράπεζας Εργασίας, σημερινής αξίας 15 δισ. δρχ., και τα δυο κτίρια. Το ένα είναι το παλιό εργοστάσιο της Βιοσώλ, εκτάσεως 18 στρεμμάτων, στο 254 της οδού Πειραιώς, ακριβώς δίπλα στη Σχολή Καλών Τεχνών. Το συγκρότημα, σχεδιασμένο προπολεμικά από τον αρχιτέκτονα Σ. Κυδωνιάτη, υφίσταται σταδιακή ανάπλαση. Το πρώτο αναπλασμένο κτίριο, 2.000 τ.μ., θα υποδεχτεί το Πολιτιστικό Κέντρο, ένα είδος virtual μουσείου, στηριγμένο στην ψηφιακή και οπτικοακουστική τεχνολογία. Τα εγκαίνια θα γίνουν τον ερχόμενο Ιανουάριο. Το άλλο κτίριο, στο Θησείο, θα στεγάσει τη διοίκηση, τη βιβλιοθήκη και τα ερευνητικά προγράμματα.

Το Πολιτιστικό Κέντρο της οδού Πειραιώς, με πρωτοποριακό εκπαιδευτικό και μουσειακό πρόγραμμα, είναι ο κορμός της δράσης του ΙΜΕ. Παράλληλα, το ΙΜΕ στηρίζει ερευνητικά προγράμματα, εκθέσεις, παραγωγές ταινιών, ολοκληρωμένη παρουσία στο Διαδίκτυο (//www.ime.gr), τράπεζα πληροφοριών, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις με τεχνικές VRML, εκδόσεις βιβλίων και CD-ROM κ.ά. Το ΙΜΕ διερευνά ακόμη τις δυνατότητες συνεργασίας με φορείς της Τουρκίας και των παρευξείνιων χωρών, όπου αναπτύχθηκε το ελληνικό στοιχείο.

Μεγάλη σημασία, τέλος, δίδεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα συνδέουν το ιστορικό παρελθόν με τη σύγχρονη ζωή. Σύμβουλος σε αυτό τον τομέα είναι ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος.

Μ. Γ. ΞΥΔΑΚΗΣ

Από την εφημερίδα Καθημερινή, Παρασκευή 28/11/97, σελίδα 10 με θέματα Τέχνης.


Cultural News and Events Directory - Previous Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v2.01 run on Saturday, 29 November 1997 - 19:41:10 UTC