Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-07-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες επιθέσεις κατά αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ
  • [02] Έντονες διπλωματικές προσπάθειες για το θέμα της Βορείου Κορέας
  • [03] Νέα στοιχεία για την καταστροφή του Κολούμπια
  • [04] Ο Κ. Πάουελ συζητά για την πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων στη Λιβερία
  • [05] Καταδικάστηκαν ηγετικά στελέχη του Απελευθερωτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου
  • [06] H Ουάσιγκτον διερευνά τους νέους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας
  • [07] Ο Τζώρτζ Τένετ ενώπιον της Επιτροπής Απόρρητων Πληροφοριών της Γερουσίας.
  • [08] Επ' αόριστον θα παραμείνει στη Λιβερία ομάδα αμερικανών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων.
  • [09] Παλαιστινιακή οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Τελ Αβίβ.
  • [10] Ομάδα εμπειρογνωμόνων διερευνά διασυνοριακές συγκρούσεις Αφγανικών και Πακιστανικών δυνάμεων.

  • [01] Νέες επιθέσεις κατά αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ

    16 Jul 2003, 16:16 UTC

    Δολοφονήθηκε o δήμαρχος Ιρακινής πόλης αφού, o oποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, κατηγορείτο από ορισμένους κατοίκους, ότι συνεργαζόταν με τις Αμερικανικές δυνάμεις. Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι ο δήμαρχος της Χαντίθα, Βορειοδυτικά της Βαγδάτης, πυροβολήθηκε σήμερα, καθώς οδηγούσε το αυτοκίνητο του δια μέσου της πόλης. Η Χαντίθα βρίσκεται σε περιοχή των Σουνιτών Μουσουλμανων που διάκεινται ιδιαίτερα εχθρικά έναντι της κατοχής του Ιράκ.

    Εξ άλλου, σ ένα διαφορετικό επεισόδιο ένας αμερικανικός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα όταν η φάλαγγά τους δέχτηκε επίθεση στο δυτικό τμήμα της Βαγδάτης. Επίσης ένας πύραυλος εδάφουςαέρος εκτοξεύτηκε εναντίον ενός αμερικανικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους τη στιγμή που αυτό προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, αλλά αστόχησε.. Οι επιθέσεις γίνονται καθώς συμπληρώνονται 24 χρόνια από την κατάληψη της εξουσίας από το Σαντάμ Χουσεΐν.

    [02] Έντονες διπλωματικές προσπάθειες για το θέμα της Βορείου Κορέας

    16 Jul 2003, 16:26 UTC

    Νέες έντονες διπλωματικές προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, μετά από τη δήλωση της Πιονγιάνγκ, ότι είναι έτοιμη ν αρχίσει να κατασκευάζει πυρηνικά όπλα. Μιλώντας χθες στο Τόκιο ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ είπε πως ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει η Βόρεια Κορέα είναι πραγματικός αλλά η κρίση μπορεί να επιλυθεί μέσω πολυμερούς διπλωματίας. Εξ άλλου, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο κινέζος ομόλογος του Λι Ζάοζίνγκ, είχαν σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγιάνγκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε πως η Βόρεια Κορέα δήλωσε σε αμερικανούς αξιωματούχους, την περασμένη εβδομάδα, ότι έχει επεξεργασθεί ουράνιο αρκετό για την κατασκευή έξη ατομικών βομβών.

    [03] Νέα στοιχεία για την καταστροφή του Κολούμπια

    16 Jul 2003, 19:26 UTC

    Οι Νιού Γιόρκ Τάϊμς γράφουν σήμερα πως οι αστροναύτες του άτυχου διαστημοπλάνου Κολούμπια έζησαν επί σχεδόν ένα λεπτό μετά από την τελευταία τους επικοινωνία με τους ελεγκτές εδάφους. Το σχετικό άρθρο φέρει αρμόδιους για τη διερεύνηση των αιτίων που προκάλεσαν την πτώση του Κολούμπια να λένε πως το τμήμα του σπέης σατλ στο οποίο βρίσκονταν οι αστροναύτες ήταν το τελευταίο που διαλύθηκε όταν το Κολούμπια εξερράγη πάνω από τις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Το δυστύχημα έγινε την πρώτη Φεβρουαρίου και κατ αυτό έχασαν τη ζωή τους και τα επτά μέλη του πληρώματος του Κολούμπια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νιού Γιόρκ Τάϊμς στο παραπάνω συμπέρασμα οι ειδικοί κατέληξαν με βάση ορισμένα στοιχεία που περιείχε το όργανο καταγραφής της πτήσης που ανακαλύφθηκε στο Τέξας. Το όργανο αυτό, που βρισκόταν στο κέντρο της καμπίνας του πληρώματος έπαψε να λειτουργεί πενήντα δευτερόλεπτα μετά από τις τελευταίες λέξεις του κυβερνήτη του σπέης σατλ Ρικ Χάσμπαντ.

    [04] Ο Κ. Πάουελ συζητά για την πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων στη Λιβερία

    16 Jul 2003, 19:42 UTC

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουέλ συναντήθηκε με μέλη της γερουσία για να συζητήσει την πιθανότητα αποστολής Αμερικανικών στρατευμάτων στη Λιβερία. Ο κύριος Πάουέλ απάντησε σήμερα σε ερωτήσει γερουσιαστών που ανησυχούν ότι το κόστος και η διάρκεια ειρηνευτικής επιχείρηση στην χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής , που ιδρύθηκε από αμερικανούς σκλάβους που απελευθερώθηκαν. Ο Ρεμπουπλικανός γερουσιαστής Τζων Ουόρνερ, επικεφαλής της επιτροπής της γερουσίας για Ένοπλες δυνάμεις, εξέφρασε ανησυχίες για την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων συγχρόνως σε διαφορετικά σημεία, την στιγμή που ήδη βρίσκονται στο Ιράκ. , το Αφγανιστάν και το Κοσσυφοπέδιο. Ο Πρόεδρος Μπους είπε ότι κάθε ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων θα είναι περιορισμένη και ότι θέλει να εξετάσει την αναφορά των στρατιωτικών ομάδων των ΗΠΑ που βρίσκονται στη περιοχή για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Δεν αναμένεται να παρθεί σήμερα απόφαση.

    [05] Καταδικάστηκαν ηγετικά στελέχη του Απελευθερωτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου

    16 Jul 2003, 19:53 UTC

    Δικαστήριο στο Κοσυφοπέδιο καταδίκασε τέσσερα πρώην ηγετικά στελέχη της ανταρτικής οργάνωσης των αλβανόφωνων Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσυφοπεδίου, σε ποινές φυλάκισης μέχρι και 17 ετών, κρίνοντάς τους ένοχους για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Η μεγαλύτερη ποινή δόθηκε στο Ρουστέμ Μουσταφά, γνωστό σαν Ρεμί, ο οποίος ήταν διοικητής της οργάνωσης. Πρόκειται για τις πρώτες καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον μελών της οργάνωσης αυτής. Το δικαστήριο στην Πρίστινα έκρινε το Μουσταφά ένοχο για τη δολοφονία και βασανισμό Αλβανόφωνων, που θεωρούντο ύποπτοι για συνεργασία με τις σερβικές αρχές στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο στο τέλος της δεκαετίας του 90.

    [06] H Ουάσιγκτον διερευνά τους νέους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας

    16 Jul 2003, 01:54 UTC

    H κυβέρνηση Μπους διερευνά τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι έχει επεξεργαστεί αρκετό πλουτώνιο για την δημιουργία πυρηνικών όπλων. Ο νέος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛέλλαν, δήλωσε ότι ορισμένοι από τους ισχυρισμούς της Πιονγιανκ έχουν στο παρελθόν αποδειχτεί ψευδής, αλλά τόνισε ότι οι πρόσφατοι ισχυρισμοί θα εξεταστούν. Επίσης ο κύριος Μακ Λέλλαν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα των Νιου Γιορκ Τάϊμς, ότι η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε τα σχέδιά της να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Νέα Υόρκη με τον αρμόδιο του Στέητ Ντηπάρτμεντ για Βορειοκορεατικά θέματα, Τζακ Πριτσαρντ. Πάντως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα των ισχυρισμών της Βόρειας Κορέας.

    [07] Ο Τζώρτζ Τένετ ενώπιον της Επιτροπής Απόρρητων Πληροφοριών της Γερουσίας.

    16 Jul 2003, 02:15 UTC

    Ο Διευθυντής της CIA, Τζώρτζ Τένετ, καταθέτει σήμερα ενώπιον της επιτροπής Απόρρητων Πληροφοριών της Αμερικανικής Γερουσίας, όπου αναμένεται πως θα αντιμετωπίσει έντονα ερωτήματα αναφορικά με λανθασμένες απόρρητες πληροφορίες για τα οπλικά προγράμματα του Ιράκ. Η επιτροπή ζητά απ τον κ. Τένετ διαβεβαιώσεις για την αξιοπιστία των απόρρητων πληροφοριών που λαμβάνουν οι αμερικανικές αρχές. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τένετ ανέλαβε την ευθύνη για λανθασμένη πληροφορία που κατέληξε σε ομιλία του προέδρου Μπούς προς το έθνος και η οποία ανέφερε πως το Ιράκ προσπάθησε να αγοράσει ουράνιο από Αφρικανική χώρα. Στο μεταξύ στο Ιράκ, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το νέο Συμβούλιο Διακυβέρνησης της χώρας σκοπεύει να δημιουργήσει δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου το οποίο θα εκδικάσει υποθέσεις μελών του πρώην καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [08] Επ' αόριστον θα παραμείνει στη Λιβερία ομάδα αμερικανών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων.

    16 Jul 2003, 02:37 UTC

    Πήγες του Αμερικανικού Πενταγώνου δηλώνουν ότι ομάδα στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων που εστάλη στη Λιβερία για να αξιολογήσει την ανάγκη αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων, μπορεί να παραμείνει στη χώρα επ αόριστον. Η ίδια πηγή δήλωσε στη Φωνή της Αμερικής ότι αν, η 30μελής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποχωρήσει τώρα από την Λιβερία, ο Πρόεδρος Τσαρλς Τέιλορ ενδέχεται να αποφασίσει να παραμείνει στην εξουσία, παρά την υπόσχεση του ότι θα παραιτηθεί. Ο Πρόεδρος Μπους είχε πει ότι μπορεί να παραστεί ανάγκη να σταλούν αμερικανικά στρατεύματα στη Λιβερία που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με περιφερειακές ειρηνευτικές δυνάμεις. Αλλά ο αμερικανός Πρόεδρος απαίτησε από τον κύριο Τέιλορ να παραιτηθεί. Εν τω μεταξύ, η κύρια επαναστατική οργάνωση της Λιβερίας ζητά έντονη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα.

    [09] Παλαιστινιακή οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Τελ Αβίβ.

    16 Jul 2003, 02:44 UTC

    Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με μαχαίρι σε νυχτερινό κέντρο του Τελ Αβίβ που κόστισε τη ζωή σε έναν Ισραηλινό. Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση. Οι Ισραηλινές αρχές δηλώνουν ότι πρόκειται για την πρώτη επίθεση Παλαιστίνιου σε Ισραηλινή πόλη μετά την επίτευξη της τρίμηνης συμφωνίας κατάπαυσης τέτοιων επιθέσεων που ανακοίνωσαν οι Παλαιστινιακές οργανώσεις στις 29 Ιουνίου. Σε μια άλλη εξέλιξη τώρα, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι Ισραηλινές δυνάμεις εντόπισαν και απελευθέρωσαν αργά χθες κοντά στη Ραμάλα, Ισραηλινό ταξιτζή που είχε πέσει θύμα απαγωγής τη Παρασκευή.

    [10] Ομάδα εμπειρογνωμόνων διερευνά διασυνοριακές συγκρούσεις Αφγανικών και Πακιστανικών δυνάμεων.

    16 Jul 2003, 02:46 UTC

    Ανώτεροι αξιωματούχοι από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τις ΗΠΑ συμφώνησαν να στείλουν από κοινού ομάδα εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει τις πρόσφατες διασυνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Αφγανικών και Πακιστανικών δυνάμεων. Ανακοινωθέν του Αμερικανικού στρατού που εκδόθηκε στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, στο Αφγανιστάν, αναφέρει ότι η ομάδα θα εξετάσει την κατάσταση επί μία εβδομάδα και μετά θα δώσει αναφορά. Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά την διάρκεια συνάντησης στη Καμπούλ τριμελούς επιτροπής που συστάθηκε τον Απρίλιο, για να εξετάζει θέματα περιφερειακής ασφάλειας. Η επιτροπή είπε ότι έχει υπολογίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί πρόσφατα στο αγώνα κατά των εναπομεινάντων θυλάκων της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν και έχει ανταλλάξει πληροφορίες για το καθεστώς ασφάλειας στη περιοχή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 22 July 2003 - 14:39:41 UTC