Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-07-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπρέμερ: Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι μάλλον ζωντανός
  • [02] Ο Αριέλ Σαρόν συγκαλεί σύσκεψη του υπουργικού του συμβουλίου για το θέμα των Παλαιστινίων κρατουμένων.
  • [03] Η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων της στο Ιράκ.
  • [04] Ο Τόνυ Μπλέαρ στο Πεκίνο.
  • [05] Μάχες κατά θυλάκων Ταλεμπάν στο νότιο Αφγανιστάν.
  • [06] Ιράν: Από σοβαρότατο πλήγμα στο κεφάλι ο θάνατος Καναδέζας φωτορεπόρτερ.
  • [07] Νέες συγκρούσεις κυβερνητικών και ανταρτικών δυνάμεων στη Λιβερία.

  • [01] Μπρέμερ: Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι μάλλον ζωντανός

    21 Jul 2003, 01:13 UTC

    Ο επικεφαλής της πολιτικής διοίκησης του Ιράκ, Πώλ Μπρέμερ, δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν, είναι μάλλον ζωντανός και κρύβεται κάπου στο Ιράκ. Αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει ευρεία υποστήριξη του κόσμου στο πρόσωπο του και δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθει στην εξουσία. Σε συνέντευξη του προς το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο κ. Μπρέμερ δήλωσε ότι ο Αμερικανικός λαός θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μια μακροχρόνια παρουσία στο Ιράκ. Εξάλλου, χθες δύο ακόμη αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο βόρειο Ιράκ, από επίθεση εναντίον της φάλαγγας στην οποία επέβαιναν. Επίσης χθες πάνω από 10 χιλιάδες Ιρακινοί πραγματοποίησαν διαδήλωση στη Νατζάφ σε ένδειξη υποστήριξης προς κληρικό της περιοχής που επέκρινε δριμύτατα την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ.

    [02] Ο Αριέλ Σαρόν συγκαλεί σύσκεψη του υπουργικού του συμβουλίου για το θέμα των Παλαιστινίων κρατουμένων.

    21 Jul 2003, 01:20 UTC

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δηλώνει ότι στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Τετάρτη θα αποφασιστεί ποιοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι απ τις Ισραηλινές φυλακές. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι στη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Σαρόν δήλωσε στο Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς, για την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και συμφώνησε στην πραγματοποίηση συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων για τους όρους απελευθέρωσης των κρατουμένων.

    Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την απελευθέρωση όλων των χιλιάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων, αλλά το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα αφήσει ελεύθερους μόνο μερικές εκατοντάδες κρατούμενους μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Έχει επίσης δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αφήσει ελεύθερους Παλαιστίνιους που έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών. Στο μεταξύ ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κοντά στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης καθώς προσπαθούσε να πυροδοτήσει εκρηκτικό μηχανισμό με στόχο Ισραηλινό στρατιωτικό όχημα.

    [03] Η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων της στο Ιράκ.

    21 Jul 2003, 01:51 UTC

    Τουρκικές εφημερίδες γράφουν ότι ο πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Εντογάν, δήλωσε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν απ την Τουρκία να στείλει δυνάμεις της στο Ιράκ. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα ο κ. Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις χθες στη διάρκεια επίσκεψης στη νότια Τουρκία, αλλά δεν είπε αν η Άγκυρα συμφώνησε να συμμετάσχει σε ενδεχόμενη διεθνή στρατιωτική δύναμη σταθεροποίησης του Ιράκ. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν επίσης ότι η Αμερικανική και η Τουρκική πλευρά συζήτησαν την πιθανότητα αποστολής 10 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ. Αναμένεται πως το θέμα θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών που θα έχει την άλλη εβδομάδα εδώ στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Αμπντουλά Γκιούλ.

    [04] Ο Τόνυ Μπλέαρ στο Πεκίνο.

    21 Jul 2003, 01:57 UTC

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, βρίσκεται στο Πεκίνο για συνομιλίες με την Κινεζική ηγεσία με θέμα το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας. Χθες ο κ. Μπλέαρ είχε συνομιλίες για το ίδιο θέμα και με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Νο Μου Χουάν. Σε κοινή συνέντευξη τύπου στη Σεούλ οι κ. Μπλέαρ και Νό συμφώνησαν ότι το θέμα της κρίσης στην Κορεατική χερσόνησο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειρηνικά μέσα και τόνισαν ότι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα πρέπει να συμμετάσχουν και αυτές σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες με την Πιονγιάνγκ. Πάντως κανείς απ τους δύο ηγέτες δεν σχολίασε χθεσινό άρθρο των Τάιμς της Νέας Υόρκης το οποίο αναφέρει πως η Πιονγιάνγκ ενδέχεται να έχει ήδη κατασκευάσει και δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο για την παραγωγή πλουτωνίου για πυρηνικά όπλα.

    [05] Μάχες κατά θυλάκων Ταλεμπάν στο νότιο Αφγανιστάν.

    21 Jul 2003, 02:01 UTC

    Εκπρόσωπος των Αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι 24 μαχητές των Ταλεμπάν σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με συμμαχικές δυνάμεις στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε στη Καμπούλ ότι οι μάχες άρχισαν με επίθεση εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας κοντά στην πόλη Σπίν Μπολντάκ και σ αυτές συμμετείχαν και μαχητικά ελικόπτερα. Επίσης Αφγανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις μαχητών Ταλεμπάν κοντά στο Σπιν Μπολντάκ, μετά από επίθεση ανταρτικών στοιχείων εναντίον Αφγανικού φυλακίου.

    [06] Ιράν: Από σοβαρότατο πλήγμα στο κεφάλι ο θάνατος Καναδέζας φωτορεπόρτερ.

    21 Jul 2003, 02:04 UTC

    Έρευνα της Ιρανικής κυβέρνησης αναφορικά με το θάνατο της Καναδέζας φωτορεπόρτερ, Ζάρα Καζεμί, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η άτυχη γυναίκα σκοτώθηκε από σοβαρότατο πλήγμα στο κεφάλι που προκάλεσε κάταγμα στο κρανίο της και εγκεφαλική αιμορραγία. Χθες ο Ιρανός μεταρρυθμιστής βουλευτής, Μοσέν Αρμίν, δήλωσε ότι η Ζάρα Καζεμί ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου απ τους ανακριτές της μετά τη σύλληψη της στις 23 Ιουνίου τη στιγμή που φωτογράφιζε τις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης. Η Καναδική κυβέρνηση ζητά π το Ιράν πλήρη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στον θάνατο της φωτορεπόρτερ και την δίωξη των υπευθύνων.

    [07] Νέες συγκρούσεις κυβερνητικών και ανταρτικών δυνάμεων στη Λιβερία.

    21 Jul 2003, 02:23 UTC

    Στη Λιβερία, κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με ανταρτικές δυνάμεις που επιτέθηκαν και πάλι χθες εναντίον της πρωτεύουσας Μονρόβια, ενώ ο πρόεδρος, Τσάρλς Τέιλορ, δήλωσε ότι θα αγωνιστεί εναντίον των ανταρτών «μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος απ αυτούς» και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί έως ότου φθάσει στη χώρα διεθνής ειρηνευτική δύναμη. Πάντως οι αντάρτες συνέχισαν την προέλαση τους προς την βόρεια Μονρόβια, βομβαρδίζοντας την συνοικία όπου βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία καθώς και άλλοι ανθρωπιστικοί οργανισμοί. Εδώ στην Ουάσιγκτον, το Στέιτ Ντηπάρτμεντ ζήτησε και απ τις δύο πλευρές να σεβαστούν την εκεχειρία και να επιταχύνουν την διαδικασία των μεταξύ τους ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 22 July 2003 - 14:42:10 UTC